Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko
"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."
Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-
- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem
Nas cakaju rozdielove skusky teraz po prvy krat. Privitala by som skusenosti mamiciek s priebehom takychto skusok. Mame dohodu so skolou, ze skuska bude len zo SJ, kedze sa jedna o ziakov 1.stupna. Velmi ma napriklad zaujima ci ste mohli byt pritomne pri skuske? Ja by som velmi chcela byt pri tom. Kedze som deti ucila sama, tak viem co vedia a ak by len nepochopili otazku, tak by som ich vedela naviest polozenim otazky tak, ako boli zvyknuti pri mojom vyucovani.
@uankab ved prave to je na niektorych miestach dost nejasne, ze narodenim neziska britske obcianstvo automaticky hlavne ked ani jeden z rodicov nie je brit. V opacnom pripade je to jednoduchsie obsiahnut britske obcianstvo. A presne, tazko povedat aky benefit tomu brani. Ja viem od znamych co ani jeden nema britske obcianstvo ziadali (kratko po narodeni) pre druhorodeneho syna narodeneho tu v UK a museli dolozit vsemozne papiere z prace,z banky a pod. Raz im ziadost zamietli, ale na druhy krat ho dostali. Takze z toho vyplyva ze pre british citizen sa nestaci v UK narodit. Mozno v inych krajinach maju ine zakony,ale v UK to je takto nejak. Takze k tomu len tolko zo skusenosti. Lebo zakony dvoch krajin koniec koncov mozu byt aj protichodne,teda v niektorych pripadoch.
A na zmenu zakona cakame aj my, teda myslim,ze mnohym by to ulahcilo 🙂
@kvietocek7 ano, nestaci sa v UK len narodit, ale aspon jeden rodic tu musi byt 5 rokov, bud zamestanany bez benefitov (child benefit sa tam nerata) alebo ekonomicky nezavisly a to treba zdokladovat, preto tie papiere z banky a z prace a pod.
@louvre presne aj mna by to zaujimalo,aspon napr zo skusenosti priebeh skusky a pod.. ale asi vela zalezi od danej skoly od ucitela, mozno aj to ake skusenosti maju s tym v danej skole samotny ucitelia
@kvietocek7 Precitala som si celu tuto diskusiu, lebo som dufala, ze sa tu najde aspon niekto kto na taketo skusky uz chodi, ale bohuzial..... Asi poslem do skoly mail a opytam sa ich na to priamo.
@aliza ano, ved presne takto to chapem ako to pises, ze nestaci sa len narodit, to by sme uz teraz take nieco neriesili a obcianstvo by deti uz mali 🙂
@louvre prave preto som po tom tiez patrala,ale zatial marne. Tak ked budes mat viac info, daj vediet 🙂 A vy ste zapisany v skole na Sk ktoru poznas alebo ste len tak vybrali?
@aliza som sa chcela spytat ako ste vy na tom s tymi skuskami,ze ci ste tiez zapisany niekde v skole na sk a ci sa chystate na to alebo mate dvojite obcianstvo a tym sa vas to netyka?
@kvietocek7 Moje deti zacali povinnu skolsku dochadzku normalne na SK, teraz sme sice v zahranici, ale nemame umysel ostat tu navzdy. Takze pre nas su skusky nevyhnutne, aby mohli deti o par rokov v pohode pokracovat v studiu na SK.
@louvre no to mate fakt inu situaciu, ako rodicia ktory su na starte, ze zo zakona su povinny zapisat dieta do skoly na sk a pritom ziju v zahranici.''PRE DIETA JE TO LEN ZATAZ'' a to je to co by sa v zakone malo zmenit. Len kedby sa to nejak rozhybalo aj v zakonodarnych kruhoch.
Aj nas cakaju skusky tento rok prvy krat - zo skolou sme sa dohodli ze od syna nebudu vyzadovat pisane pismo tak ucenie pisaneho pisma nam odpadlo 😵 Ucim sa s nim tak 2-3x tyzdenne - mame slabikar,matiku,citanku,prirodovedu ,vytvarnu a hudobnu - tie posledne 2 sme poriadne este neotvorili 😀 Sme v kontakte s triednou ucitelkou ktora nam posiela mailom testiky ktore dava detom v skole. povedala nam ze na skuske budu testiky zo Slovenciny a Matiky a citanie. Z ostatnych predmetov vraj upresni neskor - podla mna len par otazok z prirodovedy. Triedna nam pisala aby sme si dali pozor na predcitavanie slov potichu - s tymto nastastie problem nemame a myslim ze ziadne deti v UK kt. sa ucia citat trosku inym stylom ako na Slovensku.
No mne osobne tento zakon vobec nevadi- mne nejde ani tak o to ako moj syn tieto skusky spravi pre mna je ale ozaj dolezite aby bol fluent v oboch jazykoch - aj pisanie a citanie.
@kvietocek7, ano, moje dieta ma dvojite obciansvo a preto rozdielove skusky robit nemusi 😎
@uankab, prevziat druhe obcianstvo je vzdy prejav vole, ale ide o to, z akeho titulu ho mozes dostat. Ked je to z titulu pobytu v krajine, ziskania pracovnej zmluvy alebo na zaklade deklaracie pocitu (co je riadne idiotska madarska vynimka), tak stracas narok na slovenske. Ked je to z titulu narodenia ci sobasa, mozes mat dve bez ohladu na to, ci o obcianstvo poziadas v okamihu narodenia/sobasa (vacsinou to vobec nie je mozne) alebo o 15 rokov neskor.
@kvietocek7 ahoj. Ano, dceru mam zapisanu v skole na SK, ale na skuskach este nebola, nejak nam to nevyslo. Vraj netreba chodit kazdy rok. A vraj deti, ktore sa neplanuju vratit na SK, na skusky nemusia vobec. Takze napisem do skoly a dohodnem sa s nimi, ze ci ani alebo nie. My sa neplanujeme vratit.
@vroni nieto k tomu co dodat 😉 mam to nastudovane a je to presne tak ako pises..len niekomu to zrejme nie je dost jasne 🙂
@aliza Ahoj- do slovenskej skoly ste sa boli zapisat osobne, alebo to islo aj "na dialku" ?
@kingstonka hej, osobne
@kingstonka - na zapise sme tiez boli osobne ale poznam aj pripad ze na zapise neboli -len im poslali zo skoly ucebnice. Ono velmi vela zalezi od skoly. Ja som bola rozhodnuta ze budem hladat skolu pokial nenajdem taku kt. nebude vyzadovat pisane pismo - nastastie to bola hned prva 😵 Aj tak sa tu bude syn neskor ucit pisane pismo a tak som nechcela aby toho mal vela naraz. Ale mam 4r dvojicky a dceru neskutocne bavi pisanie tak si myslim ze ta zvladne pisanie bez problemov 😉
@aliza - ja mam taku info ze za cely prvy stupen staci ist na skuskyu len raz - ale kedze chodime na Slovensko kazdy rok tak budeme chodit na skusky kazdorocne ( teda planujeme ) Od piateho rocnika by sa vraj malo chodit kazdorocne.
Ozaj kocky ktore mate prvakov kludne vam mozem preposlat testiky - mam jeden zo slovenciny a tri z matiky. 🙂
Ozaj a este k priebehu skusky- na nasej skole by to malo priebiehat takto - 3 ucitelia s nim budu pisat testiky,citat ,pytat sa otazky ( vraj to bude trvat 1-2 hod) nemyslim si ze budem moct byt pri tom kedze ani na zapise som s nim nebola.
@eviska83 ja mam tiez tu info, ze staci raz za styri roky 😉
Ano, moze sa max. raz za 4 roky, niekto vsak chodi kazdho pol roka, ..ale zavisi vela aj od vzdialenosti a ako casto ta rodina jazdi na SK. My budeme chodit raz rocne.
Ahoj,
prosím Vás všechny, kteří jste se účastnili této debaty. Většina příspěvků jsou mimo téma. Jsou to zajímavé názory, ale hodí se pro jinou diskuzi. Budu ráda, když to napříště budete akceptovat. 🙂
@isoldaeva Ahoj!Co bys potrebovala vedet..ja jsem toto absolvovala s detma 15 let.!!!..az do lonskeho skolniho rocniku..kdy CZ prerusilo a upravilo normy prezkouseni.. 😉
Pro nas skoncilo po 15rti letech dojizdeni jednou za rok...max. prezkouseni povolene zakonem je jednou za dva roky..😉 tak znel zakon.. 😉
Po pul roce je to narocne..lepsi shrnout rok ci 2 najednou 🙂 Po pul roce zjistis, ze vlastne koncem roku musis opet umet i to, z ceho jsi byl zkouseny...podle mne zbytecne zatezovani psychiky 😉 hlavne u predmetu, ktere vyzaduji pamet jako zemepis a dejepis..udrzovat data..nemluvim o jazyce😉
Toto mam skopirovane z FB zo stransky slovakov zijucich v Norsku...ak si dobre precitate, co sa tam pise, tak z toho vyplyva, ze je povinnost plnit skolsku dochadzku v mieste trvaleho bydliska. Cize, nemusi to byt na Slovensku.
Ten pan z ministerstva jej poslal tuto odpoved minuly rok.
Vážená pani Turzová.
Odbor materských škôl, základných škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení MŠVVaŠ SR Vám zasiela nasledovné stanovisko.
Oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky nemožno nikoho, čo vyplýva zo zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu SR neumožňuje žiadne ustanovenie v zákone udeliť výnimku zo zákona.
Plnenie povinnej školskej dochádzky: v súlade s ustanovením §20 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a hovorí v odseku (2), že zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.
Vzhľadom k tomu, že vyššie uvedený zákon stanovuje plnenie povinnej školskej dochádzky v mieste trvalého bydliska. Ak máte trvalý pobyt v Nórsku, na Vášho syna sa vzťahujú všeobecne záväzné právne predpisy Nórska a nevzťahuje sa na neho povinnosť o vykonávaní komisionálnych skúšok vyplývajúca z ustanovenia § 23 citovaného zákona.
Na základe uvedeného Vám odporúčame, aby ste doručili riaditeľovi školy na Slovensku, v ktorej bol Váš syn v evidencii, potvrdenie o plnení povinnej školskej dochádzky v Nórsku s preukázaním trvalého pobytu v Nórsku.
S úctou
Mgr. Eugen Svitek
riaditeľ odboru MŠ, ZŠ, ZUŠ a ŠZ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Stromová 1
813 30 Bratislava
Vypracovala: Mgr. Ingrid Kováčová
Ahoj,
já jsem nový admin, tak se tu statám o pořádek a hup, toto mi bylo oznámeno, že to není moc košér. Téma v tématu. Tak to nechci hned mazat a blokovat, ale pouze upozornit, aby se na to dávalo pozor a příště to vnímat jako možnost založit nové téma. 😉
@uankab Povinnost robit vyrovnavacie skusky aj na SK vyplyva predovsetkym z obcianstva, ale trufam si povedat, ze ak dieta nebude mat trv. pobyt na SK, tak na vas nepridu a tym padom to nebude nikto vyzadovat......
Je vela ludi ktori su Slovaci a ziju mino SK. Dosledky by to malo jedine ohladom socialnch davok (ak niekto pobera na deti s trv.pobytom na SK vyrovnavaciu davku, napr. pridavok na dieta). Inak si myslim ze ziadne ine dosledyk by to nemalo mat...
Viete niekto do kedy je potrebné podať žiadosť na komisionálne preskúšanie? Poprípade nejaký vzor žiadosti?
@marosko Ahoj, kedze nase deti neboli prijate na SK do skoly (len v CR), museli sme im najprv vybavit "zapis" (=prijatie) a zaroven sme napisali ziadost o povolenie vzdelavania mimo SR. Na konci tejto ziadosti som pripojila aj poznamku ze ziadam aj o komisionalne preskusanie na konci skolskeho roka.
Davam fotky, kde to mas ako som to mala ja, udaje som si zmazala, ty tam doplnis svoje.
Inak vsetko sme vybavovali minuly rok v priebehu augusta. Skolu som oslovila na zaciatku augusta a na "zapise" sme boli posledny aug. tyzden (bez deti, ja som len doniesla papiere, dostali sme ucebnice a bolo) 🙂
My ideme na skusky na konci augusta.

@uankab to som uviedla ako priklad s tym byvanim, ja mam informaciu, ze ak poberas benefity narok na obcianstvo dieta nema narok..ale oni su benefity a benefity..child benefit sa do toho samozrejme nerata
..v tvojom pripade neviem ako postupovat, kedze s tym skusenost nemam..kazdopadne viem, ze ked ma dieta dvojite obcianstvo nemusi chodit do SVK skoly, ale to uz sa opakujem...touto informaciou som chcela pomoct, to predtym bol len uvodny pokec 🙂