Školská dochádzka a pobyt v zahraničí

annm81
30. mar 2023

Ako je to s povinnou školskou dochádzkou dieťaťa, ktoré žije v zahraničí?

Nežijem na Slovensku, ale u rodičov mám trvalý pobyt. Od odhlásenia ma odradilo, že musím odovzdať občiansky. Keď som dieťaťu vybavovala slovenský rodný list, automaticky mu registrovali trvalý pobyt ako mám ja.

Dieťa teraz podlieha povinnej školskej dochádzke, ale v tých paragrafoch sa strácam a neviem aká je reálna prax. Dočítala som sa, že pre deti s dvojitým občianstvom platí výnimka. Čo je pre mňa najjednoduchšia cesta a v ktorej sú nejaké háčiky, na ktoré si dať pozor?

Nahlásim dieťa do školy a vyplním tlačivo o tom, že bude chodiť do školy v zahraničí. Potrebujem aj nejaké potvrdenie zo zahraničnej školy? Po schválení riaditeľom slovenskej školy je všetko vybavené, alebo budem mať v budúcnosti ešte nejaké iné povinnosti?

Môžem to úplne ignorovať s tým, že dieťa má dvojité občianstvo a nik ma nebude naháňať? Alebo aj tak potrebujem ísť do slovenskej školy a vyplniť nejaké papiere?Ako sa to líši od toho riešenia vyššie?

Mám sebe aj dieťaťu odhlásiť trvalý pobyt na Slovensku? Dá sa vybaviť občiansky preukaz bez trvalého pobytu na Slovensku?

V prípade, že by dieťa bolo nahlásené v slovenskej škole, má nárok na požičanie učebníc. Vzťahuje sa k tomu aj povinnosť skúšok? Predpokladám, že vrátenie učebníc nie je stanovené ku koncu školského roka, ale dajú sa vrátiť napr aj v auguste, áno?

sapetka
30. mar 2023

Ja som vybavovala teraz povinnu predskolsku dochadzku u syna. Musela som len do spadovej skolky na svk poslat potvrdenie zo skolky v zahranici ze tu chodi a potvrdenie o ockovani. Predpokladam ze ma caka to iste v septembri kvoli skole

diewcatqoo
30. mar 2023

Tu sa pripnem, toto aj mna zaujima. Syn je uz predskolak, ale nic som nikde nehlasila (asi som mala).

annm81
autor
30. mar 2023

@sapetka Prosím ťa, posielala si to preložené do slovenčiny a notársky overené? Poštou, či stačilo len scan potvrdenia e-mailom? Trocha ma prekvapuje to potvrdenie o očkovaní. Stačil medzinárodný očkovací preukaz, alebo si potrebovala nejaký výpis od lekára?

sapetka
30. mar 2023

@annm81 vsetko som riesila mailom s riaditelkou skolky.. ona mi poslala aj nejake potvrdenie co ma ped vypisat ale som jej povedala ze to nie je tu standard.. tak som jej odfotila ockovaci preukaz co ma syn tu v nemecku. A ano musela som jej prelozit z nemciny do slovenciny potvrdenie od skolky (2vety to boli). Len ja som prelozila ziadny notar.

monika4487
30. mar 2023

My sme to riesili pred mesiacom. Ale nemame dvojite obcianstvo. Vybrali sme si skolu, napisali im o co ide, v spadovej skole vas musia zobrat. Skola nam poslala prihlasky (vzadu bolo aj vyjadrenie lekara) a zapisali ich. Mame predskolacku a skolkara. Rozpravala som sa s riaditelom a on mi povedal, ze sa teraz neskusa po rocniku, ale pri prechode z prveho stupna na druhy (ale toto som si zapisala s vykricnikom, kedze som to dobre nepochopila ci to je uz v platnosti, ci sa to len chce zaviest, ze sa chcem k tomu vratit a dohladat to v nejakych vyhlaskach).

monika4487
30. mar 2023

@monika4487 a este obratom sme posielali scan, ze nase deti chodia do tej a tej skolky, nemuselo to byt prelozene. To mi pen vysvetlili, ze ak by prisla kontrola vedia preukazat, ze to dieta navstevuje vzdalavacie zariadenie v zahranici

sense
30. mar 2023

Viem ze kedysi boli skúšky povinné, teraz už je na tebe ci na preskúšanie dieťa prihlásiš alebo nie. Stači tuším len potvrdenie ze navštevuje školskú dochádzku v krajine kde žije. Inak ja som pred rokmi pre toto trvalý pobyt zrušila, ušetrila som si kopec byrokracie. Nielen so školou. Mam pas tak občiansky nie je treba, keďže návrat tak ci tak v plane nie je.

zuzanka.zuzu
30. mar 2023

@sense ako riešiš elektronickú komunikáciu (v zmysle "zaručený elektronický podpis" a nie email) s našimi úradmi? či netreba ti to?

wade
30. mar 2023

Ako pisu baby vyssie, ak mate trvaly pobyt - tak prihlasit na spadovu skolu a zaroven dodat potvrdenie o navsteve skoly v zahranici (nam to akceptuju aj v cudzom jazyku). Ziadne ine povinnost neevidujem (ani ziadne preskusanie pri prechode na druhy stupen). Este so starsou dcerou sme si tie preskusania absolvovali a povedal som ze uz nikdy viac. Aby sa na nej slovencinarka vozila ze nevie vybrane slova.. dakujem. Ale Ja som presne kvoli komunikacii s uradmi trvaly pobyt nerusil, aby som mal OP a ZEP.

sense
30. mar 2023

@zuzanka.zuzu ja už so slovenskými úradmi mam pokoj par rokov. A keď potrebujem predĺžiť pas aj tak musím na ambasadu

prdolatanacestach
30. mar 2023

@annm81 je povinná aj predškolská dochádzka. Na základnej škole treba potom robit rozdielový skúšky. Je na vás či každý sk.rok alebo na konci 1. A 2. Stupňa. Zvyčajne sa robia robia rozdielovky zo slovenčiny a vlastivedy na 1.st, na 2st slovenčina a dejepis. Každý rok posielame potvrdenie o návšteve školy a na konci sk.roku vysvedčenie.

annm81
autor
30. mar 2023

@diewcatqoo Úprimne, ja som sa na to vykašľala tiež s tým, že ak sa nejaký úrad ozve, vybavím potvrdenie, že syn navštevuje škôlku v zahraničí. Ale neozval sa nik.

annm81
autor
30. mar 2023

@sapetka Super. To znie jednoducho. Vďaka za zdieľanie skúsenosti.

annm81
autor
30. mar 2023

@monika4487 Pokiaľ viem, tak už dávno neplatí povinnosť chodiť na akékoľvek preskúšavanie. Je to dobrovoľné a samozrejme má zmysel pre deti, ktoré sa plánujú vrátiť na Slovensko a pokračovať tam v štúdiu - to ale nebude náš prípad.

vroni
30. mar 2023

Do spadovej skoly dieta zapisu automaticky. Posiela sa len potvrdenie o navsteve skoly v zahranici. Niektore skoly akceptuju aj v povodnom jazyku, niektore chcu preklad. Povinnost preskusania je zrusena a vynimka deti s viacerymi obcianstvami sa tykala len preskusania, cize dnes je irelevantna

prdolatanacestach
30. mar 2023

@vroni prosím vieš mi k tomu zrušeniu poslať viac info. Kľudne aj do IP. Zákon, paragraf kde to nájdem. My na preskúšanie chodíme a je to dosť otrava 😒

annm81
autor
30. mar 2023

@sense Ja ešte trávim nejaký čas na SK, tak pri tých zastávkach sa mi OP dosť hodí. Keby bolo možné vydať ho s adresou v zahraničí, tak by som zrušila trvalý pobyt (čo tiež neviem, či je jednoduché, alebo je tam viac papierovania...)

sense
30. mar 2023

@annm81 trvaly pobyt dom zrusila za 5 min a par eur na ambasade a o mesiac mi prislo potvrdenie

amelia89
30. mar 2023

@annm81 neviem kde zijes ale ja mam aktualne novy TP v CR a odovzdavat Sk obciansky sa uz nemusi, ak do neho chcem vpisat cesky trvaly pobyt tak vzadu nebude cela adresa ale len mesto: PRAHA. a obciansky mi normalne ostane slovensky.

yanni
30. mar 2023

@annm81 NIc nemusis. Tiez sme v zahranici , mame tiez dvojite obcianstvo, pobyt deti ale nikdy nemali na SK nahlaseny. Mozes to kludne ignorovat. Ak nieco budu od teba chciet, dostanes "sväte piusmo". Vtedy staci poslat potvrdenie zo zahranicnej skoly, ze si tam odkruca povinnu skolsku dochadzku. A to tu spominane preskusanie uz davno padlo. Uz je to par rokov. Vlastne ty vobec nemusis dieta na SK v skole prihlasit. Ono odporucam zrusit pobyt na SK, lebo toho v bududcnosti moze byt viac. Na Slovensku nikdy nevies. A nie, obciansky sa uz nemusis odovzdavat. Uz su nove pravidla. Ja som este musela odovzdat, ale to je uz nejakych 15 rokov. Tiez som mala dlho pobyt u rodicov, ale mne uz aj to potvrdenie na smeti liezlo na nervy, tak som to zrusila. A inak, naco ti je obciansky? Ten ti je tak dobry v EU, dalej sa s n im nedostanes. Ja mam oba pasy aj deti(slovensky uz vyprsany ale nevadi) a nic nas netrapi: Deti uz davno (okrem posledneho) chodia do skoly, maju aj SK RL ale inak nikde na SK o nich nevedia, takze nas ani nik neotravuje.

annm81
autor
30. mar 2023

@wade Počula som, že to preskúšanie bolo často katastrofa a že v minulosti to bola príležitosť, ako si mnohí učitelia liečili svoje komplexy.

annm81
autor
30. mar 2023

@prdolatanacestach Viem naisto, že skúšky už nie sú povinné. Tiež tu baby píšu, že potvrdenie stačí zaslať pri zápise a nie každý rok. Tie rozdielové skúšky sú pochopiteľné, ak sa chystáte vrátiť na Slovensko a deti budú pokračovať v slovenskej škole.

vroni
30. mar 2023

@prdolatanacestach, zial nie, nemam to odlozene, moje deti uz su z obliga, uz to bolo aj viackrat zverejnovane tu na koni, aj mailova adresa na ministerstve skolstva, kde ti presne odpovedia.

prdolatanacestach
30. mar 2023

@vroni @annm81 tak si to musím zistiť, ďakujem. Ja som komunikovala len s riaditeľom ZŠ, nejak som ministerstvo neriešila. Ak by sme sa aj za pár rokov vrátili, bude už mimo povinnej školskej dochádzky. Takže sa mi to ozaj riešiť nechce.

sisaka
30. mar 2023

@sense zrušila som trvalý pobyt, aj odovzdala občiansky na Slovensku a nestalo to ani cent.

akvi
30. mar 2023

@annm81 tu mas presne znenie zo zakona. Tvoje dieta plni dochadzku tzv. "osobitnou formou". - (3) Ak ide o vzdelávanie podľa § 23 písm. b), zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak do 30 dní po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní podľa § 23 písm. b). Ak zákonný zástupca žiaka, ktorý plní povinnú školskú dochádzku, v určených termínoch nepredloží doklad, že žiak navštevuje príslušnú školu, riaditeľ kmeňovej školy túto skutočnosť zaznamená do katalógového listu žiaka a oznámi ju príslušnému orgánu štátnej správy a obci, v ktorej má zákonný zástupca trvalý pobyt.

Cize v podstate len dolozis doklad, ze dieta navstevuje skolu v zahranici. Dalsie povinnosti nemas, len to kazdy rok zdokladovat. Skusky povinne nie su, pokial nestojis o slovenske vysvedcenia.

sisaka
30. mar 2023

Ešte za starých čias, keď bolo zapísanie do slovenskej školy povinné pre všetkých slovenských občanov, som to ignorovala a nikto ma nekontaktoval. Museli by nás hľadať cez Interpol, lebo som nemala najmenší dôvod slovenským úradom oznamovať, kde sa budem zdržiavať.
Moje dieťa si plnilo povinné vzdelávanie v inom štáte a nebol najmenší dôvod ročne (kedysi to bolo každoročné preskúšanie!) lietať na Slovensko, aby ju niekto skúšal zo slovenčiny a vlastivedy len preto, že sa narodila na Slovensku 🤦‍♀️.

akvi
30. mar 2023

@prdolatanacestach tu mas presne znenie, skusky robit nemusis..mozes, ale len ak chces sk vysvedcenie..ak sa na skusky neprihlasis, tak ta proste odignoruju a po 10 rokoch vyradia z evidencie.. (9) Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) alebo písm. c) a nepožiada o vykonanie komisionálnych skúšok podľa odseku 5, vykoná komisionálne skúšky po ukončení osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky. Ak žiak o vykonanie komisionálnych skúšok nepožiada do ukončenia desiateho roku plnenia povinnej školskej dochádzky, po uplynutí desiateho roku plnenia povinnej školskej dochádzky riaditeľ školy uvedie túto skutočnosť v katalógovom liste žiaka a vyradí ho z evidencie školy.

yanni
30. mar 2023

@annm81 skusky uz nie su Povinne niekolko rokov. Je To Niekde na Stranke ministerstva.

sense
30. mar 2023

@sisaka no ja na ambasáde a platila som. Zrejme si účtovaní "poštovné". Kvôli tomu ist ja slovensko by ma vyšlo drahsie