Školská akadémia bez súhlasu rodičov
Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.
@pribinak v čom sa zavzdušňujem? Autorka zrejme píše, aby videla, ako by reagovali iní ľudia. Reagovali by rôzne. Nič dramatické a nik sa nezavzdušňuje. Je to ok, že každý človek má iné hranice a preferencie ohľadom prístupu školy.
by som sa opýtala dieťaťa či chce vystupovať. snaží sa, nacvičuje a vy tu riešite svoje egá 🙈
@viestta akcia pre deti je Mikuláš, divadlo alebo karneval. Toto je akcia pre verejnosť. Keby im išlo o to aby sa deti "otrkali" tak si tam vyberú také, ktoré nemajú s verejným vystupovaním žiadne skúsenosti, nie tie čo pravidelne vystupujú so zuškou...
@mondolina ja osobne by som považovala za manipuláciu zo strany školy také jednanie, ak škola niečo rieši s dieťaťom za chrbtom rodiča a rodič sa potom dostáva do situácie, že mu niečo nevyhovuje finančne ani časovo, ale keďže sa dieťa teší, tak sa chtiac nechtiac podriadi. O čom toto je? To je taký problém spýtať sa rodiča, či mu to vyhovuje??
Kostým mohol a mal byť hradený zo ZRPŠ, neviem prečo to tak neurobili. A kupovať si lístok za 35 to sa mi nepáči (a bola som uciteľka).
@zuzanapjat
treba si otvoriť ústa a škole to povedať, že toto bolo naposledy takto riešené.
@mondolina je to o tom presne... že sa to berie akoby všetko bola samozrejmosť a informovanosť rodiča a slušné požiadanie o súhlas akoby nebolo potrebné. Prv mali poslať rodičom papier so všetkými informáciami a zistiť záujem - potom organizovať.
@zuzanapjat presne, poslať dva informované súhlasy o tom, či súhlasím, že sa dieťa zúčastní počas vyučovania besedy s detským spisovateľom vedia, ale spýtať sa ma či súhlasím, s tým, že bude počas víkendu niekde vystupovať a ešte to zaplatím, to už akosi zabudnú. A ešte nám to triedna tak povedala, že som mala pocit, že sa nepýta ale nám oznamuje. A keď sa jedna mamička ozvala, že čo ak má počas víkendu niečo naplánované,tak od pána riaditeľa prišlo "tak si to prosím vás zariaďte"
Je to maximálne drzé. A áno, právom sa cítiš v podstate využitá a mne to príde akoby aj dieťa bolo využité na to, aby si riaditeľ mohol zbierať bodíky. Ako som písala vyššie, každý sa na niečo také pozerá inak. My by sme nešli. Ja osobne nemám rada ani tie dni farieb. Raz prísť v modrom, potom v zelenom, v červenom, potom v pyžame do školy. My doma také farby oblečenia nemáme a syn napr. do školy v pyžame ísť nechcel. Nechcem aby bol aj on pod tlakom, aby sa prispôsoboval keď mu niečo nevyhovuje. Vie to od prvej triedy. Je dôležité v dnešnej dobe a aj do budúcnosti, vedieť povedať NIE... a možno aj proste sa neprispôsobiť, ak človek cíti, že TO NECHCE.
Mňa by predovšetkým zaujímalo, čo je to konkrétne za akciu a komu pôjde výťažok zo vstupného. Podľa toho by som sa rozhodla. Ak pôjde zisk vystupujúcim deťom na výlety, prípadne do školy na jej modernizáciu - ok. Ak na nejakú zmysluplnú pomoc, napríklad niekomu konkrétnemu zo školy, z obce pri chorobe, nešťastí - tiež súhlasím. Ale ak mám sponzorovať nejakú spolitizovanú sprostosť, typu podpora deťom na Ukrajine - tak by som bola proti a dieťa by vystupovať nešlo.
Ja ta chapem, sla by som si pytat pisomne pwniaze za anglictinu naspat,kedze vyuka neprebiehala a ak by mal p riaditel reci tak by som ho poprosila teda nech si to nejak zariadi.
A teraz trosku k tebe, sa s dietatom nebavis co robili na kruzku? Uz by si 3m vedela ze sa neuci a cosi nacvicuje, mohla si to stopnut v zarodku.
35 platiť vstupné, aby som videla dieťa vystupovať??za mňa nie, škola.mala informovať vopred co koľko bude stáť...tak nech aj učiteľky platia 35 vstupné, nech tam nie sú do poctu
@eeffka no môj syn ti povie len toľko že na krúžku bolo dobre a čo robili si už nepamätá, to sa týka každého krúžku nie len anj takže to som naozaj nepostrehla a navyše deti doma nič nepovedali lebo "to je prekvapenie" tak im to bolo prezentované a naši prváci ozaj nikomu nič nepovedali. Jedna mama priznala, že dcéra doma povedala , že bude vystupovať, ale kde čo ako nevedela povedať. Ja keď som sa v piatok po rodičku syna pýtala, že kde vlastne idú vystupovať tak ani nevedel lebo to vedia len pani učiteľky. Len vedel čo tancuje a spieva a že príde aj pán starosta.
@heleninamama peniaze budú pre školu, ale načo budú použité ešte sami nevedia. .. triedna hovorila, že sa táto akadémia koná každých 5 rokov , že je to celkom veľká udalosť, rýchlo sa listky vypredaju a treba si dať pozor ak chceme ísť aby sme si stihli kúpiť vôbec. V predaji budú od zajtra a dajú sa kúpiť v škole v kancelárii.
Toto mi pride ako riadny prepal.
Mala vam to oznamit aspon ucitelka dostatocne zavcasu, ze nieco sa bude diat.
Ked zratame, ze listok stoji 35€ minimalny pocet miest bude 100 x 3 vystupenia, to uz je krasna suma. A skola nevie na co ju pouzije. 🤔 Pan riaditel si "hladka" ego a ide sa prezentovat detmi, ktorym kostym zakupi rodic a vyblokuje rodine cely vikend.
Dietatu by som nekazila radost a pred nim sa tvarila ze super. Ale panovi riaditelovi by som povedala, ze takto to nema fungovat. A peniaze za anj by som ziadala vratit.
Mne by to napríklad vôbec nevadilo, a dokonca by ma to aj prekvapilo, a bola by som rada, že moje dieťa sa môže zúčastniť. Veď to dieťa to nerobí na silu, keby sa mu to nepáčilo, určite sa postažuje doma...
Suma na zaplatenie nie je likvidačná, to človek bežne minie na somariny ...
premyslam nad tym a chapem ta, autorka. nepacilo by sa mi to z viacerych dovodov. po prve to zatajovanie mi pripada, akoby nechceli do poslednej chvile, aby niekto namietal, tak detom povedali, ze je to prekvapenie a nemaju rodicom nic hovorit. nezda sa mi to pri prvakoch vhodne, tiez mam prvaka a som rada, ze mi hovori, co sa v skole deje. po druhe ta anglina, to je uplne cez ciaru, ked je to platene. keby to bol neplateny "kruzok" v ramci skd, tak dajme tomu, ale takto proste nie. po tretie organizovanie casu - vikend je moj rodinny cas a nie som povinna travit oba dni 3h niekde, lebo pan riaditel chce. keby mi takto drzo povedal, ze si to mam zariadit, tak by som si to just zariadila opacne. a toto cele pisem ako byvala ucitelka (AJ na gymnaziu), cize viem, ake su tlaky z vedenia robit nieco navyse (dofe, certifikaty a pod.), ale vzdy to bolo na baze dobrovolnosti a vzdy o tom vedeli aj rodicia, a to islo o podstatne starsie deti (15-18r).
No mne by to teda dosť vadilo. Ja ta úplne chápem. Nemám rada neocakavane veci, a ešte musím niekam odniesť moje dieťa cez vikend na 3h kazdy den. A ešte aj zaplatiť 🤣
@deedol áno, tiež mi to tak príde... prváčikov nabádať aby niečo tajili rodičom štýlom, že je to prekvapenie. Napokon to prekvapenie spočíva v tom, že na platených hodinách robia niečo iné a že majú rodičia platiť a prispôsobiť si víkend. Prekvapenie na nezaplatenie.... Celkovo nemám dobrý pocit z toho, že škola ako inštitúcia by mala s deťmi robiť čokoľvek nad rámec vzdelávania bez vedomia zákonných zástupcov detí.
@jesenzima keď nie je 22€ likvidačná suma tak ju mala zaplatiť škola. Na vstupnom zarobia oveľa viac.
@deedol tiež mi to príde tak, že škola nechcela aby rodičia namietali, oni si vybrali deti , ktoré ten program zvládnu a báli sa , že ich budú musieť nahradiť, z našej triedy sú to naozaj len deti , ktoré navštevujú zušku. Teraz už asi rátajú s tým, že keď to majú deti nacvičené tak rodičia na to pristúpia. Ja tiež pristúpim, dieťa tam pôjde aj si ten lístok kúpim, ale naozaj mi to príde zo strany školy neseriózne jednanie. V podstate sme do toho dotlačení prostredníctvom namotivovaných detí.... my už sme také vystupenie ( prekvapenie) zažili v MŠ, tiež deti nič nepovedali, ale rozdiel bol v tom, že to bolo spoločné vystúpenie celej triedy na deň rodiny , nikto odomna nechcel na kostým 22€ a pozrieť som sa mohla tiež zadarmo. A tiež by ma zaujímalo ako sa k tomu postavili deti, ktoré do programu vybraté neboli. Tu sa všetci oháňajú tým, že je to pre deti , ale keby to bolo naozaj pre deti tak vystupuje všetkých 25 deti nie 9 "vyvolených". Syn chodí na súbor, tam vystupujú pravidelne kade tade, ale vždy program robí celý súbor nie len tí talentovaní.
Mne sa teda nepozdava ani to, ze skola nuti take male deti klamat a zatajovat vec pred rodicom. Ked zajdem do extremu, ucitel ako autorita tym ziaka uci, ze ked mu nejaka ina autorita (ziadostivy dospely stryko napriklad) povie, ze budu mat svoje male tajomstvo...
@mandzula žiaľ, aj mňa toto napadlo. Už to je zlé, že nik sa nepýta detí, či niečo chcú/nechcú absolvovať a zdá sa, že už ani rodičov sa nik nepýta na tej škole. Normálny postup je, opýtať sa rodiča, ten sa spýta dieťaťa - chceš/nechceš... a následne dostane odpoveď škola.
No mňa by slak trafil z večerného predstavenia. Nas vstava priskoro a 17:00 je už hotový! A neviem si predstaviť, že by nám tu ucitelky nič nepovedali.
@zuzanapjat ja mam pocit, ze skoly maju svoj paralelny vesmir - u nas vianocny jarmok - pokyn bol pridite v piatok o jednej. V praci klasicky predvianocny zhon, ja som brala pol dna dovolenky, muz pol dna. Dotrepali sme sa tam a ucitelia este len zacali deti chystat na vystupenie, robilo sa podium, chaos, stres. Pytam sa ucitelky, ze naco tam sme tak skoro. Ze vraj, aby sme s detmi travili viac casu a vystupenie zacne o pol 4, aby uz bolo pritmie a malo to tu spravnu atmosferu. Tak som robila bordel, ci nas maju za debilov.
nuž stále si mohla povedať že si proti tomu aby tvoje dieťa vystupovalo....dieťa tam nemusí predsa ísť a ani ty ako rodič.....ten jeden trpaslík im chýbať nebude, prípadne ho rýchlo nahradia.....
@lienka.7 no ostatnych detí sa to netýka, neviem aký názor na to majú rodičia ani deti. Ale viem si predstaviť to sklamanie, že jedno dieťa na vystúpenie ísť môže a druhé nie lebo ? Keby to bolo pre deti ako tu Viesta prezentuje tak tam začlenia deti , ktoré chcú nie tie, ktoré niečo vedia . Veď zatancovať nejaký amatérky tanec a zabaviť sa pritom zvládne väčšina detí.
@svetlonos áno ten čas je tiež veľmi nešťastný. Moje dieťa je už o ôsmej v posteli či je pondelok či piatok
90 eur triedny fond!!! To je nenormálne veľa penazi, v tom sú zahrnuté aj exkurzie?? Ja súhlasím s tebou. Oblečenie zaplatiť, vstupné zaplatiť, neopytat sa rodiča... Nie, nie je to správny prístup zo strany školy.

@zuzanapjat ale veď keď nechce tak tam dieťa nepustí a ani ona nepojde
Čo sa zavzdusnujes?