Školská jedalen a potravinová alergia. Ako to vyriešiť, keď nám škola nevyjde v ústrety?

salome123
27. aug 2019

Ahojte,

dcera ma alergiu na vajicka a od septembra nastupuje do skoly. riesila som to so skolskou jedalnou a ti:
1. nebudu jej extra varit (chapem)
2. nemaju financie aby zakupili extra chladnicku a mikrovlnu ruru pre jedineho alergika na celom svete (urcite je alergikov viac, ale vsetci vzdali akekolvek natahovacky s jedalnou....skola ma 800deti)
3. ja nemozem odist z prace, zobrat ju zo skoly, ist sa s nou najest do restauracie a vratit ju do druziny a seba do prace. Byvame 13km od skoly, cize ani domov nemozem zajst.

Mozem jej dat so sebou nejake jedlo akoze obed, ale neskazi sa jej to v taske od 6:30 do 12:00?
Tento problem nastava len zopar dni v mesiaci, ked na obed maju obidva jedla s vajickami a just take, ze sa neda vajecne jedlo oddelit od nevajecneho (napr. maju na vyber ryzovy nakyp a spenatove halusky s omackou a ako naschval vajickovu polievku). Vobec neviem ako to riesit. dnes poobede chcem zajst za riaditelkou skoly, nemate nejake riesenia, ktore jej mozem navrhnut?

marcelatje
27. aug 2019

@salome123 daj jej niečo suché, nekazive a večer sa doma naje normálne. Moja ma tiež alergiu na vajíčko, laktózu, HIT. Varila som už do škôlky. Jedlo muselo byt v termo obedari a z toho to aj jedla.

salome123
autor
27. aug 2019

@marcelatje nasej som tiez varievala do MŠ ked mali nieco vajickove. rano jej to dali do chladnicky a potom prihriali. nadobky umyli a dali jej do nich nezjedenu vajecnu stravu cize niekedy som sa najedla aj ja ked prisla dcera zo skolky. Cize totalny luxus.

darina746
27. aug 2019

Ja by som to asi s ucitelkou riesila, ze ked proste bude takyto pripad, ze nemoze zjest ani jedno jedlo tak jej daj z domu, v zborovni maju chladnicku ucitelky vzdy podla mna, nech jej to tam da rano a prihriat sa to tiez bude isto niekde dat, ci uz priamo v jedalni alebo aj ucitelky mozu mat tak isto svoju mikrovlnku 🙂

ciernysokol
27. aug 2019

@salome123
Ahoj,neboj,riesit sa to da.vlastna chladnicka a mikrovlnka je vo vyhlaske,aby nedoslo ku kontaminacii.chod za riaditelom,nie za kucharkami a povedz mu,ze jedlo donesies v uzavretej nadobe,ktora bude v chladnicke,nasledne ho zohreju v mikrovlnke.presne ako v skolke.a ze podpises vlastnu zodpovednost.alebo nech inak zabezpecia stravovanie dietata.nenechat sa odbit.vsade to takto funguje,preco nie vo vasej skole.ked aj v skolke ok.teple jedlo v obedari od 6.30 do 12.30 nie je optimalne,mnozia sa velmi bakterie v teplom.

simona24
27. aug 2019

@salome123 tak a teraz si predstav ze z 800 deti si tam cca 50 prinesie vlastny obed, lebo maju rozne alergie a diety. Ci budu tie kucharky skor robit? A inak u nas v skole ani mikrovlnku v kuchyni nemaju.

salome123
autor
27. aug 2019

@simona24 prosim ta, chod rypat inde. dakujem.

fokuska
27. aug 2019

@salome123 Pises, ze je to len par dni v mesiaci ked vyjde taka strava, ze si nemoze vybrat.
Tak na tie dni by som jej zabalila do termosky na jedlo, aby jej to vydrzalo teple. A snazila by som sa dat take jedlo, co sa da zjest aj menej teple a nebude to vadit. Pripadne uplne za studena ako napr. zeleninovy salat.

kvetinka75
27. aug 2019

@fokuska tiež by som to asi takto riešila. Dcéra je tiež alergik a preto sa stravuje doma. Niekedy príde domov až okolo 16tej, tak si nabalí také jedlá, ktoré sa nepokazia. Alergikov pribúda, časom to budú muesiť riešiť. Teraz je to všetko u nás ešte ,,v plienkach,,.

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 co napriklad jej davas take co sa nepokazi?

fokuska
27. aug 2019

@salome123 Mozem ti napisat za seba, co si beriem do prace a nepokazi sa to mimo chladnicky a da sa to jest neohriate. Neviem co z toho vies urobit vo verzii bez vajec, ale aspon inspiracia:
- palacinky na slano
- sladke palacinky
- zeleninove fasirky s jogurtovym dresingom
- masove fasirky (s chlebom, uhorkou)
- zelenina na pare s maslom (mrkva, hrasok, kukurica, brokolica, karfiol...)
- zapekana uhorka, cuketa, tekvica
- francuzske zemiaky
- zapecene cestoviny
- zeleninovy salat s grilovanym kuracim masom
- tortila plnena zelinou, grilovanym masom, alebo mletym masom
- zapecene toasty so syrom a sunkou, kukuricou, ananasom, susenou paradajkou, mozarelou, rukolou... na studeno je to v pohode
- chlieb vo vajicku (ok, toto nieje dobry tip)
- plneny sendvic alebo bageta (aj s pecenym masom, grilovanym, alebo so sunkou...)

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 no ona toho veľa nezje. Doma sa naraňajkuje, potom si zoberie nejaké pečivo, alebo niečo čo dlho nevydrží a prvé to zje. Napr. sendvič, obložené chleby, zeleninový šalát s mäsom, syrom a pod., sem-tam mäso v žemli, rezeň, ale to len vtedy, keď pár dní nemá mäso tak má na to chuť, chleby vo vajci (jáj to tvoja asi nemôže), zapekané cestoviny - na sladko, slano. Alebo hocijakú kombináciu jedál, s vylúčením tých zložiek ktoré nemôže. To má okolo 9,30 - taký malý predobed. Neskôr ovocie, a potom ak je ešte hladná buď niečo doma upečené, sladké, slané, aby vydržala kým príde domov a doma si už dá komplet obed.Polievku, príp. druhé, podľa toho čo mala na desiatu. Alebo nosí v taške nejakú tyčinku, oriešky, také veci čo vydržia, ktoré môže a keď je hladná zje, keď nie, prinesie domov.

salome123
autor
27. aug 2019

@fokuska
@kvetinka75 OK, dakujem za inspiracie... asi to tak poriesime 🙂

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 ono sa to dá, len kým sa človek do toho dostane, tak to chvíľu trvá. Držím palce. Nebolo by zlé, keby na každej škole bola osve chladnička a mikrovlnka a bol by tam určený zamestnanec ktorý by sa staral o výdaj a zohrievanie stravy, nech tam nenabehne kopa detí naraz, nech nie je chaos a nepríde ku kontaminácii jednotlivých jedál. Kuchárky majú toho dosť, tie by sa z toho zbláznili, nestíhali by. Ale to sú veci, ktoré momentálne, neviem, či vôbec niekto rieši. Či sa to v blízkej budúcnosti nejako zmení. Tak si musíme poradiť, ako sa dá.

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 tiez si myslim, ze sa to nejak utrasie...
ono ked pocuvam ako to funguje v zahranici tak len oci otvaram...kamoska je v Bruseli...tam kazdemu jednemu dietatu s alergiou pripravuju jedlo zvlast, plus varia osobitne kóšer jedla pre židov, vegetarianske pre vegetarianov a este aj pre moslimov zvlast. to len tu sa nic "neda"

fokuska
27. aug 2019

@salome123 A kolko plati skolne, alebo za stravu ta kamoska?

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 no netreba porovnávať, lebo neviem či sa tu niekedy dostaneme na takú úroveň. Na Sk je kopu vecí v plienkach alebo za ,,opicami,,. Či je to mentalitou národa alebo čím. Ďaleko sme od takej vyspelosti. Ono ani netreba každému zvlášť variť. Možno by stačilo mať tam zamestnanca, ktorý by bol za to zodpovedný a každé ráno by prevzal od detí dobre zabalenú a označenú stravu, dal do chladničky a v čase obeda vybrať, zohrial, dozrel na to aby sa to nekontaminovalo a bolo by. Aspoň na začiatok. Veď určite by každý rodič dieťaťu nabalil čo mu chutí nech má ten obed v čase obeda a teplý.

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 roky sme tu boli taká ,,jednotvárna,, spoločnosť. Zatiaľ čo v zahraničí to bolo pestrejšie aj čo sa národností týka, zvykov, mentalít a pod. Tak tam je tá spoločnosť inak nastavená, tiež sa to tam asi roky formovalo. Ale je kopa vecí ktoré bby sa dali zmeniť aj u nás a to dosť rýchlo.

00kvetinka00
27. aug 2019

Tak toto ma nikdy nenapadlo kks .... kuchyne su hrozne sami vieme ako varia lebo je to tak nakazane ale zas robyt z jedalne restiku kde 800 deti je a popravde kazde dieta ma maniere svoje a aj alergie ...... proste este daky cas sa to tu nebude dat zvladat nieco take realizovat a mat pre kaze dieta zvlast plac na pripravu jedla a chladnicku u nas tazko bude sa dat realizovat hned ...... ja nesmiem maktozu a neznasam cibulu ..... tak som proste nejedla obedy ked boli nevhodne dala mi mama navise roztek a fungovalo sa dalej

kvetinka75
27. aug 2019

@00kvetinka00 ja si myslím, že u nás toto nebude nikdy možné. Preto b y bolo dobré hľadať aj iné riešenia. Na 2. stupni chodia deti už skôr domov, tak majú obed skôr ako tie z družiny. Horšie je to možno na intráku. Kde majú mať zabezpečenú celodennú stravu.

kvetinka75
27. aug 2019

@00kvetinka00 no vieš, keď nemusíš, takéto veci neriešiš. Ale keď máš dieťa, ktoré má dosť vážne zdr. problémy a stravu musí mať svoju, tak musíš riešiť. A sú to starosti navyše. Lebo musíš poriešiť stravu niekedy aj na pol dňa a na rožkoch nemôže byť každý deň pol dňa.

fokuska
27. aug 2019

@kvetinka75 Kde chodia deti z 2. stupna na obed skor ako druzinari? Este som sa s tym nestretla. prvy stupen konci 4. alebo 5. hodinou, druhy stupen vacsinou 6. alebo 7. len malokedy 5.
Vzdy isiel na obed najprv prvy stupen - najprv ti, co koncili 4tou hodinou, potom dalsi. Druhy stupen sa nijak raz nedostal pred nich, kedze koncili vyucovanie vtedy, ked uz boli ti z prveho najedeni.

kvetinka75
27. aug 2019

@fokuska ja som to myslela tak, že tie deti idú skôr domov a skôr si dajú obed-DOMA, ako napr. taký družinár, ktorý stravu v škole nemôže a musí čakať, kým pôjde z družiny domov, aby si dal obed. Bavíme sa stále o deťoch, ktoré sa v škole nechodia na obedy.

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 ja som skor myslela, ze ci by nebolo mozne aby si to jedlo deti v mikrovlnke ohrievali sami priamo v doze v ktorej si to prinesu. proste ze by mali chladnicku a mikrovlnku v nejakom kute, kde by sa dokazali same obsluzit.

@fokuska neviem kolko plati za stravu, ale spytam sa jej. Ja by som nemala problem aj priplatit za takuto nestandardnu stravu, len aby ma niekto od toho odbremenil.

inak som pre vychovavatelku pripravila toto: ..... je tam co ma objednane a co z toho objednaneho nemoze. Dufam, ze ma s tym neposlu niekam. ale su fakt dni, kedy nemoze vobec nic

fokuska
27. aug 2019

@kvetinka75 Aha, rozumiem 🙂 ja som automaticky pisala o detoch co sa stravuju v jedalni...pardon.

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 no vieš aké sú deti, hr hr, vykotia, vylejú, môže prísť ku kontaminácii, preto by som tam radšej dala niekoho kto bude na to dozerať a bude zodpovedný že ak sa aj niečo rozleje, tak to poutiera.

kvetinka75
27. aug 2019

@fokuska v pohode. Aj som si myslela 🙂

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 a čo znamenajú tie farby? Lebo spomínala si že vajíčka nemôže? Lebo nejako tomu nechápem

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 ved to by bolo idealne keby tam bol niekto kompetentny, ale ked nie su schopni dat 200eur na chladnicku a mikrovlnku tak pochybujem, ze by nasli este nejaku pracovnu silu navyse pre taketo deti 🙂

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 napr. streda... ma objednany obed cislo 1 (zlta farba), ale ruzovou je vyznacene co z toho obeda jest nebude (cize polievku ani karbonatok), cize bude jest len kasu so salatom (oznacene zltou) 😢

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 všetko je to o ľuďoch. Ako som písala, my nie sme spoločnosť, ktorá je nastavená a pripravená na takéto niečo. Tu sa len kradne a potom nie sú peniaze na nič. Chápem, že škola nemá lebo má len toľko koľko dostane. Začať by mal niekto iný.