icon

Školská jedalen a potravinová alergia. Ako to vyriešiť, keď nám škola nevyjde v ústrety?

salome123
27. aug 2019

Ahojte,

dcera ma alergiu na vajicka a od septembra nastupuje do skoly. riesila som to so skolskou jedalnou a ti:
1. nebudu jej extra varit (chapem)
2. nemaju financie aby zakupili extra chladnicku a mikrovlnu ruru pre jedineho alergika na celom svete (urcite je alergikov viac, ale vsetci vzdali akekolvek natahovacky s jedalnou....skola ma 800deti)
3. ja nemozem odist z prace, zobrat ju zo skoly, ist sa s nou najest do restauracie a vratit ju do druziny a seba do prace. Byvame 13km od skoly, cize ani domov nemozem zajst.

Mozem jej dat so sebou nejake jedlo akoze obed, ale neskazi sa jej to v taske od 6:30 do 12:00?
Tento problem nastava len zopar dni v mesiaci, ked na obed maju obidva jedla s vajickami a just take, ze sa neda vajecne jedlo oddelit od nevajecneho (napr. maju na vyber ryzovy nakyp a spenatove halusky s omackou a ako naschval vajickovu polievku). Vobec neviem ako to riesit. dnes poobede chcem zajst za riaditelkou skoly, nemate nejake riesenia, ktore jej mozem navrhnut?

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 jáj lebo mi napadlo, v pondelok cestovina je žltou, je bezvaječná? To ma tak pomýlilo. No to je teda ,,riadny,, jedálny lístok. Pre dieťa vo vývoji. 😠.

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 tak je ako hovoris. mna len stve, ked mi niekto povie, ze sa nieco neda.

salome123
autor
27. aug 2019

@kvetinka75 vedla cestoviny nie je kod alergie 3, cize predpokladam, ze su bezvajecne.

kvetinka75
27. aug 2019

@salome123 všetko sa dá, len niekedy tak, že je to riešenie na ............

petamada
27. aug 2019

necitala som komenty, ale dala by som nieco len suche, ze si to zobere do jedalne, a ak bude polievka v dany den co moze, tak jej kludne naberu, a druhe bude mat svoje..u nas v skole nedovolia zohrievat v mikrovlnke a ani nemaju k dispozicii a ani chladnicky pre deti nemaju.

xxxkatka
27. aug 2019

@salome123 nosime stravu sice do jedalne, ale neohrievaju mu ju (histaminova intolerancia) a pouzivam na to tieto termoboxy. Zostane to v nich teple do obeda. Podla mna v pohode by to mohla mat v taske a zjest v jedalni.

salome123
autor
27. aug 2019

@xxxkatka ja som dokonca nasla taketo termoboxy aj na elektriku, ktore dokazu jedlo vo vnutri ohriat.
Robis to tak, ze napr. v pondelok navaris soté, v utorok rano to prihrejes a das do boxu? ci varis rano a rovno teple das do boxu?

maminkasisa
27. aug 2019

@kvetinka75 lenze toho cloveka by musela skola zaplatit...na to nie su prostriedky...

evkamotka
27. aug 2019

Na tych par dni jej daj z domu co je dobre aj nastudeno-ovocny osuch, domacu pizzu, zavin atd. A doma varenu veceru

kvetinka75
27. aug 2019

@maminkasisa veď som písala že naša spoločnosť na to nie je pripravená. Ono by tie peniaze na to boli. Len keď sa tu tak ,,hospodári,, ako sa hospodári, tak sú niekde inde.

nelca84
27. aug 2019

@salome123 neviem ako v brezne, ale v bb mame 2 zakladne skoly, ktore varia diety pre deti podla lekarskej spravy...skus sa infornovat na mestskom urade, ci aj u vas nie je taka zakladna skola... alebo ist do bruselu...

kvetinka75
27. aug 2019

@maminkasisa najjednoduchšie je povedať, že na to nie je. Na nič nie je v tejto krajine. Hlavne že miliony idú inde. Na všetko by bolo, keby sa zmenil charakter človeka. Ale žiaľ, asi to bude motto tejto krajiny - na nič nie je.

maminkasisa
27. aug 2019

@kvetinka75 vsetko by sme chceli zadarmo, nic si nevazime, keby sme museli platit, aj by sa inac hospodarilo, sme moc zvyknuti len brat....asi malo ludi zilo nejaku dobu v zahranici, co je tam zadarmo?

xxxkatka
27. aug 2019

@salome123 u nas z druheho dna nehrozi zjest, kedze mame HIT, takze ja pekne kazde rano o 5.00 h. naklusam do kuchyne a varim 😀 Ale uz som si zvykla 🙂 Ja davam do boxu teple (nie uplne vriace, ale teple) a krpec si to o 12.00 h spapa.

xxxkatka
27. aug 2019

@simona24 nie je to o nemoznosti, je to o ochote. V jednej MS to slo bez problemov, v druhej ani keby sme doniesli chladnicku a mikrovlnku (pritom zo zakona ma dieta pri potvrdenej alergii, celiakii atd. narok na vlastnu stravu a zriadovatel MS, ZS mu to musi umoznit). A v skole mame asi najuzasnejsiu a najustretovejsiu veducu jedalne na svete 🙂 Takze je to o ochote pomoct, ked to co i len trochu ide a hlavne o ludskosti.

kvetinka75
27. aug 2019

@maminkasisa a kto hovorí že to chceme zadarmo? Stačí aby sa tu nerozkrádalo a peniaze by boli. Platím dane a čo z toho? Niekto si postaví vilu alebo ide na luxusnú dovolenku za to. Kopa ľudí by si priplatila len aby dostalo to čo potrebujú. A okrem toho v zahraničí sú aj iné platy. Takže sa to zovšeobecniť nedá. Toto je o hospodárení štátu a o tom, akí ľudia ho riadia. Tak to tu aj tak vyzerá. Ale nemá zmysel to tu rozoberať. Zbytočne sa pozeráme kde to ako funguje. Koľko milionov sa v tomto štáte pre.... Ani neviem nájsť ten správny výraz keď nechcem byť vulgárna.

marcelatje
27. aug 2019

@xxxkatka prosím ta odkiaľ máš tie termo boxy? Ja mam pocit ze všetky tečú 🙄

kvetinka75
27. aug 2019

@xxxkatka a vydrží to teplé a nepokazí sa to? Napr. mäso, syr a pod.

sisaka
27. aug 2019

@salome123 žijem tiež v zahraničí, tak na ukľudnenie.
Ročníky 1-4 žiadna jedáleň ani mikrovlnka, deti doneste si čo chcete, škola je od 8 do 3 s družinou do 6 večer. 5-9 kde syn momentálne chodi majú bufet, kde pani podľa objednávok sem tam niečo uvarí (tak raz do týždňa) - nič chutne, zväčša len nejaké sandwiches sem tam aj niečo iné napr. cestoviny, nič náročné na čas a niektoré dni si môžme objednať jedlo z okolitych fastfood reštaurácií (tých zdravších) a dovezú do školy - tiež maximálne raz do týždňa , po zvysok týždňa su na takmer 800 žiakov 2 mikrovlnky, kde je taká šóra, že niekedy si nestihnú deti jedlo ani zohriať nie to zjesť. Škola je tiež od 8 do 3. Deti to prežijú, zabalí sa suchý obed alebo jedlo do termosky. Ak je to len pár krat do mesiaca netreba z toho robiť hneď cowbojku, dieťa si môže dať obložený chlieb, cestovinový šalát, hustú polievku... mám s tým dlhoročne skúsenosti (fungujeme tak už 16 rokov) deti sa mi nikdy neotravili, v zdraví prežili a ešte k tomu viem, čo a v akej kvalite zjedli.

xxxkatka
27. aug 2019

@marcelatje tieto som kupovala v Alze, mám aj väčší, ale ten dávam len keď robím niečo, čo má syn veľmi rád, lebo nie je veľký jedák. Tiecť na 100% netečú, mám ich už viac ako rok.
@kvetinka75 do tej 12.00 to v pohode vydrží v teplote akurát na jedenie. A zatiaľ sa nám nič neskazilo /brávame ho so sebou aj keď ideme s krpcom na výlet, k babke a tak.

salome123
autor
27. aug 2019

@sisaka ja som uplne kludna... nehovorim, ze v zahranici je trava zelensia... ale kamoska z Irska ma podobne skusenosti. tam pri vydavani jedla alergikovi sa podpisuju 2 osoby aby nedoslo k omylu.
na novom zelande maju v jedalnach dokonca oddelene stoly pre alergikov.

viem,ze aj na slovensku sa to da, ked sa chce. Moj najvacsi uspech co sa tyka skolkarskej jedalne bolo, ze mi asi po polroku prosenia zacala posielat jedalny listok s rozpisom alergenov veduca mailom (teda len ma pridala do mailing listu)

salome123
autor
27. aug 2019

@xxxkatka super, objednam to aj ja.

kvetinka75
27. aug 2019

@sisaka a majú aj nejaké alergie alebo intolerancie? Mojej dcére stačí že sa jedlo iba trošku kontaminuje múkou a už má problémy, ktoré trvajú niekoľko dní. U nás to nie je že párkrát do mesiaca. U nás to je každý deň. Musí jesť, musí mať svoju stravu. A keď vidím na jedálnom lístku pri jedle alergén 1 pri každom jedle, okrem zemiakov, tak nemôže byť na zemiakoch celý deň. Teplé jedlo potrebuje a nie až večer, kedy jej je potom ťažko.

evkamotka
27. aug 2019

@salome123 preco jedlo v uzavretej nadobe nemohe byt v chladnicke s inym jedlom?
A ru mikrovlnku za 50e by som aj skole kupila ked na tom tak zalezi.... Nic likvidacne

salome123
autor
27. aug 2019

@evkamotka kvoli hygiene jednoducho nemoze. Ja by som tu mikrovlnku tiez kkupila a mozno aj chladnicku, ale potom mi povedia, ze nemaju personal na to, aby im to jedlo niekto rano prevzal a potom prihrial.

xxxkatka
27. aug 2019

@salome123 ja ked som sa pytala v MS, ze teda preco nie, dostala som odpoved, ze a kam si daju ucitelky svoje jedlo 😀 Ked som povedala, ze prinesiem chladnicku, mikrovlnku, odpoved bola nemame ju kam dat 😀 A ked som ukazala, ze ved v pohode tu mate aj zasuvku, aj sa zmesti, odpoved bola a kto to bude vyberat a ohrievat...Tam som pochopila, ze to nie je o financiach, mieste atd. ale len o tom, ze kde nie je vola, nie je cesta. Smutne, ked ide o male deti...

namornicka
27. aug 2019

@salome123 mne sa zas zdá, že v zahraničí je to ešte komplikovanejšie. Práve v tom Belgicku a Holandsku si deti na obedy nosia sendviče z domu, tam sa teplý obed nezvykne, ani v práci. Rodina má potom teplú večeru doma. Ja by som na tvojom mieste išla týmto štýlom - sendvič navyše do tašky nech sa naobeduje takto. Lebo aj keby to mala v chladničke v zborovni tak ráno to tam niesť (aby tam niekto bol), potom keď skončí vyučovanie a začne družina zas do zborovne pre jedlo, prosiť niekoho kto sa ponáhľa aby to zohrial, ak tam nebude čakať, medzitým decká s družinárkou niekde idú. Viem čo je to tak veľká škola a je tam chaos, je to kolos, ak bude mať niečo svoje v taške nemusí sa nikomu prosiť.

matkahelka
27. aug 2019

@salome123 moja dcerka je celiaticka, v skole kam chodi nevaria bzlp. Nosim jej kazde rano v obedari obed, daju to do chladnicky, na obed jej to v tom jej obedari zohreju. Ma aj svoj pribor. Tak ako doje,tak si to poobede vezmem z jedalne. Neumyvaju jej to, ak nedoje, nechaju tak. Nie je jedina celiaticka, plus maju kopu bezlaktozovych deti. Vsetky si takto nosia. Na obedaroch maju mena. Nestane sa,zeby im to zamiesali. Vsetko sa da... kde je vola, tam je cesta... kedze skola nie je schopna zabezpecit dieteticke stravovanie a nechce prist o kopu ziakov s potrav.alergiami, zakupila zvlast chladnicku do kuchyne, kde maju obedy vsetky deti,kt.si ich nosia z domu.

namornicka
27. aug 2019

@xxxkatka tento modrý termobox je pekný. Odkiaľ?

matkahelka
27. aug 2019

@simona24 budu tym 50 detom tie obedy zohrievat. V nasej skole to tak funguje uplne bezproblemovo. Netrebalo to riesit ani s riaditelkou, sama veduca jedalne mi povedala, ked som jej oznamila,ze dcerka je celiaticka. Ved nechodia vsetky deti naraz na obed predsa. A aj keby, tak im to postupne zohreju. Nevidim na tom nic nezrealizovatelne.