Školský klub, družina - za a proti
Naše deti budú navštevovať druhý a tretí ročník ZŠ a rozhodujem sa či ich zapísať do družiny alebo nie. Som doma s našim tretím. Deti by tam radšej nechodili, hoci 90% spolužiakov do družiny chodí. Ako to vidíte vy? Chcem si dať dokopy nejaké pre a proti. Vopred ďakujem za váš čas.
Mimochodom moje dieťa sa na 1.stupni v zime prezliekalo aj na cestu do školy a zo školy...lebo keď napadlo snehu,tak by v škole sedelo v mokrých nohaviciach...Samozrejme, že rodičov, ktorí deti vozia na aute nenapadne,že na von treba dieťaťu v zime iné nohavice.
ja som za, nic "proti" nevidim ... syn sa viac socializuje, zoznami s detmi z ostatnych tried, hraju sa tam, vela tvoria, kazdy den idu von, v zime aj sanokovat, korculovat... z klubu chodia na obedy, na kruzky, po 15:30 si mozu porobit ulohy (ti, ktori chcu) ... cez prazdniny organizuje klub tyzdnovy denny tabor, cez skolsky rok rozne vystupenia ... ale iste zalezi od konkretneho klubu a vychovavateliek
Hlavný dôvod, prečo som dieťa prihlásila do školského klubu v prvom ročníku, bolo stravovanie v školskej jedálni. Chcela som, aby sa dieťa naučilo stravovať v školskej jedálni. Nechcela som, aby dieťa chodilo samé do školskej jedálne ako prváčik. Chcela som, aby chodilo do jedálne s vychovávateľom, ktorý na neho dohliadne, usmerní, skontroluje, napomenie pri stravovaní...takže mi družinári denne hlásili, ako sa dieťa naobedovalo. Neskôr som zistila, že to prinieslo mnohé pozitíva, ako napr. nemusela som letieť z roboty po dieťa do školy, lebo na mňa pred školou už čaká niekde na ulici v daždi, v mraze...čakalo na mňa v školskom klube, kde ho postrážili družinári...to bola pre mňa veľká pomoc hlavne v čase, keď sa toho v robote nakopilo a jednoducho nedalo sa mi len tak zodvihnúť a utekať z roboty preč, v pokoji som si mohla súrne veci doriešiť...neskôr to prinieslo ďalšie pozitíva...ono tie vzťahy medzi deťmi sú rôzne, často sa potom mnohé spory či nezrovnalosti medzi deťmi urovnali v tej družine - vychovávatelia tam mali na to čas a priestor takéto veci s deťmi poriešiť...jednoducho vychovávatelia dohliadli aj na správanie detí a skôr si všimli na správaní dieťaťa keď dieťa niečo trápilo ako triedny učiteľ a skôr mu vedeli pomôcť.
Domáce úlohy si v školskom klube deti nerobievali. Medzi triednym učiteľom a vychovávateľom bola úzka spolupráca. Vychovávateľ presne vedel, aké učivo práve preberajú a ktoré učivo má s deťmi ešte v školskom klube precvičiť. Napr. hodiny precvičovali, písanie zložitejších písmen...vychovávateľ vedel, ktoré učivo zvykne robiť deťom problémy a to potom si precvičovali. Samozrejme keď vychovávateľ bol informovaný, že dieťa ostane dlho v klube a rodičia chcú, aby si úlohy urobilo v klube, tak na to dohliadol.
@ludmilaka pekne povedane... tiez pracujem v skd.... a obcas my to skor pride ze som niekde uplne inde.... o tom ci dat alebo nedat ja som za, preco nie ved to nestoji tolko a aspon viem kde to dieta je... na druhej strane vela zalezi aj od vychovavatelky ktora v skd pracuje - pristup, obetavost, tvorivost a dalsie.... byt v skd a nic nerobit, len sediet a cakat na rodicov veru ani vam by sa nechcelo... zato ak je tam clovek ktory s vami pracuje, vymysla vylety, no ktore dieta by sa necitilo super... Ja mam v skd min. 5 deti, ktore su dost stare a chodia iba preto aby si nieco vyrobili a isli niekam na vylet.... takze ak dat ci nedat kuknite do skd ako tam pracuju a podla toho sa rozhodnite... nie je to naskodu veci...
@kotatko201 😁 chápem čo si myslela tým, že na teba sem-tam príde pocit, že si niekde inde. Tiež sú dni, že si pripadám ako krotiteľka levov.
@ludmilaka presne presne... :D ale su aj svetle dni.. :D :D
Len si uvedom, že tie "LEVY" trávia v škole aj 10 h denne, čo asi na ich psychiku zdravé nebude. Raňajkujú v rannom klube, potom aktivity v škole, desiata, potom obed /ktorý možno ani nezjedia/, aktivity v poobednom klube a olovrant s najväčšou pravdepodobnosťou si zjedli spolu s desiatou, takže niet divu, že hladné, smädné, unavené deti z toho množstva aktivít potom treba krotiť. Všetky tie aktivity v klube sú perfektné, lenže niektoré deti sú po obede už také unavené, že by si najradšej ľahli a možno aj pospali. Najmä tie, ktoré vstávajú skoro ráno do ranného klubu. Lebo doba je taká, že rodičia školákov v práci úľavy nemajú...a ani banky im splátky neodpustia...musia makať.
Ahojte maminky mam taky problem.som.na rizikovom a moj prvacik ide do skoly mam tak na prt vychzdky od 10-12 a 14-16 manzel mi chodi na 6 rano do roboty rada bybsom.si syna vodila sama do skolky ale bojim sa kontroly a mozno an staty materskej neviem co robit ci dat syna do ranej druziny alebo riskovat je to moja dilema nie ze by som nechca syna vodit ale naozaj neviem co robit co by ste robili vy☹
@janamexico
ja som bola presne pre taketo pripady dohodnuta s mojim doktorom, ktory ma na tu PNku vypisal, ze keby mi dosla kontrola, ze ma nezastihli mimo vychadzok doma, tak mi da on sam potvrdo, ze som kvoli akutnemu problemu musela rano do jeho ambulancie, tiez som to nezneuzivala, a cudujsasvete, ani som to nepotrebovala pouzit, za celych 9 mesiacov ziadna kontrola, a to som sedela doma ako peciatka mimo vychadzok...
@margarita ahoj takze sa dohodnut s lekarom lebo jam som sa hned pytala ci by mi nemol upracit vychadzky a on povedal ze nie lebo tak su urcene podla zakoma

Ja robim na vysokej skole v kancelarii a mam plat tiez mizerny,este k tomu tam musim byt 8 hodin.