icon

Skúsenosti s inteligenčnými testami u detí - prvák

jana700
3. nov 2017

Ahojte - potrebujem sa s niekym poradiť, kto mám skúsenosti s inteligen. testami u detí - mám 7 ročného syna, ktorý tento rok nastúpil do 1 triedy. Je to taký malý šinter dosť sa vybíja, robí zle, je neposedný ale hlavne od mala nikdy nechcel sedieť pri knihách, nič nechcel kresliť, učiť sa básničky, nechcel skúšať písať písmenká. Skúšala som všeličo aby som ho zaujala ale jeho zaujímalo len ísť von niečo pracovať s tatom ...
Lenže prišiel problém - nastúpili sme do prvej triedy a jednoducho som už nepopustila a keď sa pri učení začal zdráhať tak som mu musela vysvetliť, že jednoducho sa už musí učiť a tak poslúchol. Začali sme sa učiť písmenká prvé čísla a zistila som že si ich nejako nevie zapamätať raz ich vie a potom niekedy iba triafa. Nejak sa mi to nezdalo tak som navštívila detskú psychologičku aby mi poradila ako sa mám s ním učiť, alebo či netrpí nejakou poruchou učenia. Urobila mu inteligenčný test a z hrôzou mi oznámila, že má nizku inteligenciu že musíme sním viac pracovať a uvidíme či to ostane na rovnakej úrovni alebo sa to ešte zhorší, a že by sme sa mali pripraviť skôr na tú horšiu situáciu - čiže preložiť na špeciálnu základnú školu. No mne sa v prvom momente zrútil svet - to nie je možné. Lenže niečo mi stále hovorilo či naozaj je to tak - pretože ona sa ho pýtala na také veci čo on nemohol vedieť ako napr. mesiace v roku dni v týždni a mnoho ďalších vecí, ktoré asi nevedel pretože som sa to s ním neučila. Ja mám skôr pocit, že som zlíhala, že som nebola viac trpezlivejšia a vyše sa s ním neučila a tým by si viacej trénoval pamäť. Som naozaj z toho zmätená, prosím ak má niekto podobnú skúsenosť ako to riešili. Ďakujem

Strana
z2
inull5
3. nov 2017

@katarinamarkova tak toto je fakt Výstižné😉
Ja som tu už kvôli tej osobe založila diskusiu,pretože si dovolila podľa mňa niečo čo sa jednoducho nerobí v nijakom prípade.
Okrem dcéry mam aj chlapa,ktorý v tom čase mal niečo cez 3 roky.vtedy chodil do tej škôlky ako dcéra.ja som prišla na obed po nich a riaditeľka mi hovorí že pani psychologička sa so mnou chce rozprávať.tak som vošla,pozdravila a ona spustila že aký mám problém..pozerám čo chce,aké už hneď začala o dcére tie nezmysly.v tom vošiel do triedy môj syn a hovorí mi ze on by už išiel domov.ja som mu povedala ze o chvíľu,samozrejme začal niečo hovoriť a páni naňho že "ja chcem aby si bol ticho..ale znova sa ma niečo pýtal a ona ho v sekunde chytila za ruku a vyhodila za dvere a zamkla zvnútra.ja som sa postavila že dovidenia,skončila som..A ona ze ja ešte nie..vonku medzitým malý reval na celú škôlku až vybehla riaditeľka že čo sa tam deje a aby odlahcila situáciu tak dávala malemu koláč..ja uz podráždená jej hovorím že nedávajte mu to lebo zasa bude problém a bruškom(malý mal vývod z čreva a Obmedzený jedálniček a koláč bolo to posledné čo je vhodné,bohuzial napriek môjmu zákazu v škôlke mu viackrát dali kadečo). Na to mi pani psychologička "znalá"celej problematiky začala dávať prednášku prečo má môj syn problémy a prečo nekaka,že som ho rozhickala a všetko mu dovolím,že ho mám nechať plakať a každé ráno ukladať na záchod...toto bol absolútny vrchol.potom riaditeľka keď som odchádzala jej hovorila ze maly ma operovane creva..ja som prišla domov,zdvihla telefón a zavolala do centra odkiaľ bola,vypýtala si kej nadriadenu a normálne sa sťažovala a rázne povedala ze si neprajem druhé posudzovanie touto psychologičkou...o dva dni prišlo vyjadrenie aj s ospravedlnením.

inull5
3. nov 2017

Oprava mam aj chlapca🙂 Ešte to nie je chlap😉

m_
3. nov 2017

@jana700 ono to funguje tak ze vzdy sa ide od najjednoduchsuch otazok a uloh k tazsim a tazsim ak nezodpovie/nespravi urcity pocet ukoh/otazok idu na dalsi subtest.tie pocty su jasne dane a tak isto aj otazky/ ulohy ktore by mal v danom veku zvladnut. (netusim ci by mal vediet mesiace a pod.). ale iq testy su testovane a zabiehane na sirokej vzorke populacie takze nemyslim ze by boli zle nastavene... navyse su rozne druhy iq testov a je len na psychologovi ktory sa rozhodne pouzit.
co sa tyka iq samotneho. meria sa verbalna inteligencia a performacna. verbalne iq je to co ziskava dieta zo svojho okolia. do urcitej miery sa da stimulovat. (na tejto inteligencii visi uspech/neuspech deti v sucasnom skolskom systeme bud to vykecas alebo si v keli). kdezto performacna cast iq je skratka zdedena. to je potencial na co tvoje dieta ma. ak ma tuto cast iq nizku neda sa stimulovat. s tym nespravis skratka nic... mnohe deti s narusenou komunikacnou schopnostou alebo oneskorenym vyvinom.reci maju velmi dobru performacnu cast iq ale zlyhava im prave verbalna cast. a zas deti s dmo alebo poskodenim cns maju casto priemernu verbalnu cast iq ale v performacnej casti su hlboko pod priemerom... dufam ze tolko o iq staci🙂 ked si spomenies ake mal vysledky daj vediet🙂 mozem to rozviest aj viac🙂

m_
3. nov 2017

@inull5 prosim ta to ktora psychologicka toto urobila? zktoreho centraa je?

ostorha
4. nov 2017

@inull5 Ja som lavacka manzel tiez lavak,dcera je pravacka i kde ma pediatricka presviedcala ze moje dieta bude urcite lavak.A co som chcela aha pisala si ze dcera pismenka maluje ze pise krasne,Ja mam tiez krasny rukopis a vzdy ma pobavi poznamka od ludi ktora sa cely zivot opakuje - Vy na lavacku mate ale krasne pismo.A ja si v duchu poviem no a ved nie som hendikepovana a neviem ci by vôbec chapali keby som otazku otocila ako mozu pisat pravou rukou.Ja som si nedavno citala o lavactve a som rada,ze zijem v suc,dobe lebo co vsetko sa lavakom prisudzovalo a ako s nimi bolo nakladane tak to bola hroza citat.

pininka
4. nov 2017

Tiez mam zazitok s jednou psychologickou, ktora chodila ku nam do skolky, preto ked som potrebovala pre syna posudok na predcasne zaskolenie, nasla som si psyhologicku sama, aj sa ma najprv pytala, ze preco som nesla do centra v mieste bydliska, tak som jej narovinu povedala,ze nemam dobru skusenost. Ona bola uzasna,ala krasny pristup a maly s nou spolupracoval, ale sama dodala, ze vidno ze sa mu doma venujeme. A to je podla mna kamen urazu mnohych rodicov. Ja som robila v skolke a bolo vidiet velke rozdiely,kde s detmi doma neurobili absolutne nic, a kde sa detom venovalo. Moje deti mali knizky pre predskolakov a kazdy den sme nieco urobili, nenutene, ale pravidelne,aby si zvykali na system ktory bude v skole. Pretoze dieta tiez nieje stroj,ze samo pochopi,ze dnes uz mam sediet za stolom a pisat a doteraz som nikdy nemusel. Dalsia vec je venovanie sa v skolke. Ako je mozne,ze nerozpravali s matkou,ze dieta nechce spolupracovat, ze nekresli, nepise, necvici nijako motoriku? Co tam s nimi potom robili v pripravke? My sme sa max venovali detom,dokonca sme mali chlapca ktoremu ta blba psychologicka chcela dat odklad a potiahli sme ho tak,ze nakoniec bol najlepsi z triedy. Ale bolo to v spolupraci s rodicom,museli aj oni doma sa mu venovat. Lebo ak dieta v 6 rokoch nevie drzat ani ceruzku a nepozna zakladne veci, tak ja by som urcite ho nedala cela spokojna do skoly a potom bola zrazu v soku ze mu nejdu pismenka a ze psychologicka povie ze mq nizsie iq, ved je samozrejme ze je pozadu oproti vacsine deti, ktore normalne spolupracovali v skolke a doma, to nieje chyba ziadnej psychologicky.

jana700
autor
4. nov 2017

Aby som este upresila nas maly mal rok odklad a samozrejme sme znova absolvovali predskolsku vyzrelost a tam mi psychologicka povedala ze je vidno ze sa zlepsil a moze ist do skoly ale ze je este hravy a ked ho porovnam so starsim synom tomu som dlho chystala veci do skoly ja ale postupne sa naucil chcem len povedat ze ten mensi je zodpovednesi ten si vzdy vsetko poberie zo skoly nikdy nic nizabudol za to ten starsi si asi raz zabudne asi aj hlavu

janulka1802
4. nov 2017

@ostorha pre mna je hrozne to že Ti vôbec povedia takú vec že ako ľaváčka pekne píšeš však to akoby žili v stredoveku obmedzene zmýšľanie ach jaj nepochopiteľne môj mladší syn niekedy prekladá či lyžicu alebo farbičku do ľavej rúčky ale neviem kedy presne sa to vyprofiluje nastalo či bude pravák alebo ľavák mne je to úplne jedno

mooonika1975
4. nov 2017

Dni v týždni, mesiace v roku sú veci ktoré sa síce neučia úmyselne s ním ale dieťa to zachytí, pri dennom rezime

inull5
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
4. nov 2017

@katarinamarkova naozaj, aj ja predškolákov učím dní v týždni, to vedeli všetci, mesiace v roku sú ťažšie ale trúfam si povedať že vedela trištvrte deti, nie memorovanie, ale dennodennym pouzivanim

inull5
4. nov 2017

@pininka pekne napísané..bohužiaľ v našej školke nerobia absolútne nič,naozaj jedno veľké nič..alebo vlastne,áno,na celý školský rok majú jeden pracovný zošit..ja som s malou robila knihu kde boli úlohy pre predškolakov,ale ona je skôr taký samouk,sama sa naučila čítať,je taká aj dosť tvorivá.

sazumak
4. nov 2017

@katarinamarkova Máme druháčku a akurát teraz sa učia mesiace v roku. Takže je to náplň 2 ročníka. To, že niektoré dieťa sa to naučí skôr, je jeho vec...ale nemusí to vedieť. Aj naše deti sa v škôlke naučili všetky písmená a veľa z nich vedelo čítať.

mooonika1975
4. nov 2017

@sazumak písmená nie je náplň škôlky, písmená má len okrajovo poznať, Max svoje meno napísať, zato mesiace a dní v týždni sú aj v pesničkách, v rozpravke

sazumak
4. nov 2017

@mooonika1975 No ja neučím v škôlke, len píšem, čo učili učiteľky naše deti 🙂 Len som reagovala na to, že naša druháčka sa teraz učí mesiace v roku, tie napr. nepoznala...takže psychologička to nemôže vyžadovať od mladšieho dieťaťa, podobne aj ako aj písmenká... až koncom prvého ročníka u nás boli testy, kde deťom dávali diktát, kontrolovali sklon písma, chyby, či nevynechávali písmenká a pod. Podľa toho ich hodnotili, podobne aj matematika.

mooonika1975
4. nov 2017

@sazumak ja rozumiem. Ja tiež reagujem na to, že v škôlke sa podáva veľa informácií a sú deti ktoré ich poberu a sú také čo nie. Tam je ten rozdiel a treba potom individuálne postupovať, hlavne doma. Lebo v škôlke pri 25 deťoch o individuálnom postupe nie je ani reči 🙂

m_
4. nov 2017

@inull5 ach jo no senec je "chyrna" poradna co sa jednania tyka...

janickacrazy
4. nov 2017

@jana700 No a učiteľka v škole čo nanho hovorí? Má problémy s učivom alebo zatiaľ to zvláda? No budeš sa mu musieť asi viac venovať doma, netrénovať len písmenká a veci do školy, ale celkovo čítať mu rozprávky, veľa sa rozprávať o bežných veciach. Ja mám tiež 7ročného syna, ale ten už dávno vie také veci ako dni v týždni, mesiace, ročné obdobia, cielene som ho to neučila, ale mali dačo aj v školke a veľa sme sa aj doma rozprávali o všeličom. Skús mu kúpiť aj nejaké hry typu pexeso alebo také kartičky, kde sa hrá o to, aby si dieťa zapamatalo, čo je na kartičke a z druhej strany sú otázky, napr. je stol zelený? Týmto by si potrénoval pamať zábavnou formou, aby ho to trošku aj bavilo. Držím palce.

kbeata
4. nov 2017

@jana700 iq,inteligencia sa u takych malych deti este neda zmerat,u nich sa meria iba zvladnut ukony ktore su patricne k jeho veku,je meratelna az okolo 14 veku dietata
ak presiel skolskou zrelostou to znaci ze je a musi byt schopne ucebnemu procesu,ci je hravy,nesustredeny atd,to je individualne,ale je zrely aby navstevoval skolu
ta je samozrejme tabulkova,a ak mu urcité veci nejdu,tak si radsej vsimaj co mu ide a druhym nie,no je to pre teba tazke to stravit,no jednoducho niektore deti su knihomoly,niektore su aktivne a fyz,zdatne,niektore snivaju,to je ich osobnost,ak nezvladne neskor rovnice,ci projekty,moze byt zdatne napr.v sporte,ale urcite z neho nieco bude
len sa teda radsej zamerat v com mu to ide najlepsie,plus tie zakladne veci co sa ucia🙂

kbeata
4. nov 2017

deti su absolutne individualne,moj syn si pamata co dostal podotykam "pred 3 rokmi na vianoce,/ma 6 rokov/ a to bolo presne vypocitane aj pamatané,no nevie viazat snurky,a ledva zapne zips
ma pojem o case,ale nema zrucnost v jemnej motorike,ale skoro ziadnu,a co ma udivuje on o to ani nema zaujem,prenho je to momentalne nepodstatne

katpetdo
5. nov 2017

ako pisala @kbeata,kazde dieta je ine.

syn ma 5,5r, nevie ani jednu basnicku,ci pesnicku..odmietol sa ucit,lebo ho to nebavi(ani v skolke nespolipracuje v to.to) rocne obdobia uz konecne pozna,ale poradie si pletie. ludsku postavu kresli rovnako ako v 3r, nebavi ho kreslit ludi a zvierata. vyfarbuje priserne. jedlo a obliekanie su strata casu pre neho. jednoducho ho toto vsetko nezaujima a nemieni s tym stracat cas.

na druhej strane kresli obstojne stroje,mesta,zboznuje labyrinty, logicke ulohy,vie vela o vesmire, dinosauroch, strojoch,cislach,postavi si zlozite stroje z lega podla vlastnych predloh. pamata si udalosti, miesta pred 2-3r velmi detailne. tiez rad majstruje s muzom na zahrade. taky silne technicky typ to je.

zaroven je vsak priserne nemotorny, s hlavou v oblakoch,bezne naraza do stlpov, stojacich aut a pod. lebo je zamysleny.

cize tazke je podla mna hodnotit dieta len na zaklade nejakych ziskanych vedomosti,kt sa niekto dohodol,ze by malo dieta v nejakom veku vediet,lebo ten moj toho predpisaneho vela nevie. vyskusaj inu psychologicku.drzim palce

jana700
autor
6. nov 2017

Zatiaľ sme mali s pani učiteľkou len jedno rodičko, a na ňom vtedy povedala, že všetky deti ovládajú číslo do 5 len jedno nie - no hneď som vedela že je to môj syn. Tak sme doma začali vo väčšej miere učiť čísla. Nie že by nevedel všetky, ale stále sa mýlil 3,4,5. Keď som mu ukázala 5 tak povedal 3 a podobne ale potom začal robiť že ak som mu ukázala 5 nevedel ho hneď rozpoznať ale vedel, že si má na ruke dať päť prstov a potom mi povedal správne číslo. No a ešte som jej povedala, že chodíme na logopédiu a že ak sa jej bude zadať niečo zlé tak nech ma kontaktuje. Buď nech mi zavolá alebo napíše do slovníčka ale zatiaľ nič. Ja mám z toho celého taký pocit, že on tým že sa nechcel učiť tak si ako dieťa neprecvičoval pamäť a potrebujeme toto celé nejak napraviť.

kbeata
6. nov 2017

@jana700 toto je este len zaciatok,on si tie cisla musi osvojit,ale ak nechape vykladu co mu zadas,skus len zmenit zadanie,ten tvoj vyklad
moj je tiez prvak,a mali v matike znamienka,vacsi,mensi,rovna sa
nevedel medzi dve cisla dat vacsie alebo mensie,tak som ymenila moj vyklad,a povedala ze je to zobacik co otvara usta na tu stranu,kde je toho viac,hned pochopil ,ze otvoreny zobak sa pozera na vacsie cislo

anetkaadamko
1. mar 2019

@jana700 ahoj, ako ste na tom so synom a učením?

Strana
z2