icon

Skúsenosti so skorším nástupom do školy pre deti

zuzada29
12. sep 2024

Zvažujem dať dcéru skôr do školy budúci rok. Syn bude prvák a dcéra bude mať následne v novembri 6 rokov a chcela by som ju dať spolu s ním do prvej triedy. Celú škôlku sú spolu v triede a tak sa obaja naraz učia všetko to isté. Dcéra je už tretím našim dieťaťom v rodine a tak oni dvaja mladší už teraz s ňou riešia násobilku. Väčšina ľudí sa zhrozi keď to odo mňa počuje, lebo trend pár rokov dozadu je taký že ani deti narodené v júli nedajú riadne do školy a dajú im odklad. Za čias mojich rodičov bolo zase bežné že septembrové a aj októbrové deti išli skôr. Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré dali deti skôr do školy, že ako to s odstupom času hodnotia a tiež kto má skúsenosť s testom školskej zrelosti. Čítala som o teste kadečo a z toho čo sa píše mi to príde dosť náročné aj bez ohľadu na to či je dieťa jarné alebo jesenné.

Strana
z2
mandinka
14. sep 2024

@anna_anicka83 tento príspevok veľmi pekne ozrejmuje, že je každé dieťa totálne iné a preto to má byť na posúdení psychologa a mamy, ktorá to dieťa najlepšie pozná. Rozhodne nie tiet na internete, ktoré ale bezpečne vedia, že november je neskoro, 5 ročné určite nemôže byť zrelé, presne vedia aké problémy bude mať o rok , dva, tri , päť, či na strednej a pod. Medzi deťmi sú bežne šialené rozdiely a to v každej vekovej kategórii. Na jednej strane sa tým vedia ženy oháňať v každej možnej téme, ako treba individuálne pristupovať, ale pri tejto téme je zrazu všetko podľa linajky "moje dieťa takto, tak musí aj tvoje a neexistuje vybočiť" . Najväčšie odborníčky sú tie, čo skúsenosť osobnú síce nemajú, ale presne vedia, lebo môjho dieťaťa spolužiak alebo "strýka koňa brata otca psa syn takto a celé zle, a ja o tom samozrejme do detailov viem, lebo nonstop monitorujem situáciu v škole aj u nich v domácnosti... "
5 ročné dieťa do školy nastúpiť môže, naša legislatíva to povoľuje práve preto, že také deti v populácii proste sú, možno nie početne, ale úplne bežne. Stačí že má na to predpoklady a to posudzuje psychológ, a verte, že každý jeden si veľmi dobre premyslí, či to dieťa tam odporučí alebo nie. Ďalšia samozrejmá vec je, že ten psychológ sa zaujíma aj o situáciu v rodine a možné dopady pri rôznych verziách konečného rozhodnutia a zváži to veľmi dobre. A nejaké nedostatky alebo problémy, ktoré môžu vzniknúť oveľa neskôr sa samozrejme v týchto prípadoch veľmi jednoducho a vďačne zhadzujú práve na predčasné zaškolenie pred x rokmi. Akoby to bol nejaký univerzálny dôvod a problémy nemohli vzniknúť o rok neskôr. Pravidelne čítam starosti mamičiek o ich deťoch ktoré nezvládajú to či ono, či komplexne celú školu a to sú deti bežne aj odkladové. Poďme rýchlo vymyslieť nejakú jednotnú príčinu, keďže sú to deti zdravé a ani cpp ani školský špeciálny pedagóg nenájde žiadnu zrejmú príčinu.

ludka0309
17. sep 2024

Takisto som to riesila minuly rok so synom, je septembrovy a velmi sikovny. Chcela som ist k psychologovi na pretestovanie aj ked ma vywtci odhovarali. Nakoniec som otehotnela s dvojickami tak som si to kvoli tomu rozmyslela a vobec nelutujem. Vidim ten velky rozdiel v tej spokinanej zrelosti a celkovemu pristupu k skole a uceniu. A kto vie mozno do buducna to nie je az taka vyhoda pre tych surodencov ked budu spolu v triede, mozno budu otazky zo strany syna preco ma mladsiu sestru v triede. Zdielala som ten isty nazor ako ty, nechcela som aby syn stratil rok v skolke ked uz vsetko ovladal a bol co sa tyka toho pripraveny do 1.rocnika ale teraz ked sa na to spätnw pozriem tak to ze som mu dala odklad bolo iba spravne rozhodnutie.

zuzada29
autor
18. sep 2024

@letfenixa toto platilo asi minulý školský rok a školský zákon zase zmenili a ak má správne info, tak to už tento školský rok neplatí.

Strana
z2