Skúsenosti so skorším nástupom do školy pre deti
Zvažujem dať dcéru skôr do školy budúci rok. Syn bude prvák a dcéra bude mať následne v novembri 6 rokov a chcela by som ju dať spolu s ním do prvej triedy. Celú škôlku sú spolu v triede a tak sa obaja naraz učia všetko to isté. Dcéra je už tretím našim dieťaťom v rodine a tak oni dvaja mladší už teraz s ňou riešia násobilku. Väčšina ľudí sa zhrozi keď to odo mňa počuje, lebo trend pár rokov dozadu je taký že ani deti narodené v júli nedajú riadne do školy a dajú im odklad. Za čias mojich rodičov bolo zase bežné že septembrové a aj októbrové deti išli skôr. Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré dali deti skôr do školy, že ako to s odstupom času hodnotia a tiež kto má skúsenosť s testom školskej zrelosti. Čítala som o teste kadečo a z toho čo sa píše mi to príde dosť náročné aj bez ohľadu na to či je dieťa jarné alebo jesenné.
Takisto som to riesila minuly rok so synom, je septembrovy a velmi sikovny. Chcela som ist k psychologovi na pretestovanie aj ked ma vywtci odhovarali. Nakoniec som otehotnela s dvojickami tak som si to kvoli tomu rozmyslela a vobec nelutujem. Vidim ten velky rozdiel v tej spokinanej zrelosti a celkovemu pristupu k skole a uceniu. A kto vie mozno do buducna to nie je az taka vyhoda pre tych surodencov ked budu spolu v triede, mozno budu otazky zo strany syna preco ma mladsiu sestru v triede. Zdielala som ten isty nazor ako ty, nechcela som aby syn stratil rok v skolke ked uz vsetko ovladal a bol co sa tyka toho pripraveny do 1.rocnika ale teraz ked sa na to spätnw pozriem tak to ze som mu dala odklad bolo iba spravne rozhodnutie.

@anna_anicka83 tento príspevok veľmi pekne ozrejmuje, že je každé dieťa totálne iné a preto to má byť na posúdení psychologa a mamy, ktorá to dieťa najlepšie pozná. Rozhodne nie tiet na internete, ktoré ale bezpečne vedia, že november je neskoro, 5 ročné určite nemôže byť zrelé, presne vedia aké problémy bude mať o rok , dva, tri , päť, či na strednej a pod. Medzi deťmi sú bežne šialené rozdiely a to v každej vekovej kategórii. Na jednej strane sa tým vedia ženy oháňať v každej možnej téme, ako treba individuálne pristupovať, ale pri tejto téme je zrazu všetko podľa linajky "moje dieťa takto, tak musí aj tvoje a neexistuje vybočiť" . Najväčšie odborníčky sú tie, čo skúsenosť osobnú síce nemajú, ale presne vedia, lebo môjho dieťaťa spolužiak alebo "strýka koňa brata otca psa syn takto a celé zle, a ja o tom samozrejme do detailov viem, lebo nonstop monitorujem situáciu v škole aj u nich v domácnosti... "
5 ročné dieťa do školy nastúpiť môže, naša legislatíva to povoľuje práve preto, že také deti v populácii proste sú, možno nie početne, ale úplne bežne. Stačí že má na to predpoklady a to posudzuje psychológ, a verte, že každý jeden si veľmi dobre premyslí, či to dieťa tam odporučí alebo nie. Ďalšia samozrejmá vec je, že ten psychológ sa zaujíma aj o situáciu v rodine a možné dopady pri rôznych verziách konečného rozhodnutia a zváži to veľmi dobre. A nejaké nedostatky alebo problémy, ktoré môžu vzniknúť oveľa neskôr sa samozrejme v týchto prípadoch veľmi jednoducho a vďačne zhadzujú práve na predčasné zaškolenie pred x rokmi. Akoby to bol nejaký univerzálny dôvod a problémy nemohli vzniknúť o rok neskôr. Pravidelne čítam starosti mamičiek o ich deťoch ktoré nezvládajú to či ono, či komplexne celú školu a to sú deti bežne aj odkladové. Poďme rýchlo vymyslieť nejakú jednotnú príčinu, keďže sú to deti zdravé a ani cpp ani školský špeciálny pedagóg nenájde žiadnu zrejmú príčinu.