icon

Som staromódna?

31. júl 2023

Mám 12 ročnú dcéru, s ktorú mám krásny vzťah. Minule chcela, aby som ju vzala na nehty, lebo jej spolužiačky chodievajú na nechty a ja som bola v miernom šoku, lebo si nemyslím, že je v takom veku. Ja síce chodievam, ale jej vysvetľujem, že jej stačí si nechty udrzať čisté a dovolím max.perleťový lak. Jej kamarátky sa už aj začínajú maľovať, mne je to však proti srsti, aby som jej toto dovolila. Som “za opicami” či v dnešnej dobe je to už normálne? Ďakujem za názory

zobaka
31. júl 2023

ja teda som sa zacala malovat v 12 - 13 rokoch, nejaky make up, spirala, preco nie? na nechty skoro, nepracuje v odvetvi, ze by musela kazde 3 tyzdne mat tip top nechty 🙂 doma nejaky pekny lak v pohode

letfenixa
1. aug 2023

@kataina presne, nam učiteľom je to jedno. Problém sú umelé pazury na telesnej a na technike. Slečny sa o svoje nechty boja.

milanemila
1. aug 2023

“Gelove” nechty by som jej nedovolila, ale kludne by som ju vzala sosebou na manikuru a nech jej nalakuju obyc lakom. Podla mna je to taky babsky spolocny cas dcera+mama. Co sa tyka malovania, tak asi nejaky lesk a spirala by nemusela byt taka katastrofa. Make up by som urcite nedovolila a vysvetlovala, ze ma peknu mladucku plet a akurat jej to moze uskodit.
Je to slecna, chce sa paradit 🤷🏼‍♀️ ja mam 3,5 rocnu a rano si pyta ruz (labelo) a vonavku (to jej pripomina mna) do skolky a aj jej obcas nalakujem nechty, ked vidim ako sa z toho tesi.
Ja by som skor riesila to, preco to chce. Ak sa to paci jej, tak ok, ak je argument, ze aj apoluziacky to maju/robia, tak to by mi vadilo, ze je to iba preto aby “zapadla”.

sara288
1. aug 2023

@kacena4 Keď sa niekto líči alebo si maľuje nechty hoc aj v mladšom veku tak je šľapka? Naozaj si myslíš, že to spolu súvisí? Sú baby, ktoré sa parádia fakt od tých 12-13, ale nikdy sa šľapkami nestali… a potom také, ktoré neriešia ani to, či sú učesané, ale už počas základnej školy nazbierajú bohaté skúsenosti s kadejakými chlapmi.. vôbec to spolu nesúvisí, je to o nastavení hodnôt a povahy.

mircalla
1. aug 2023

Nie si. Mne sa tvoj pristup paci

kvetinka75
1. aug 2023

nečítala som všetky príspevky ale u 12 ročnej sa mi to zdá skoro. Ešte keby si nalakovala nechty OK, ale umelé, gelové? To je podľa mňa veľmi skoro.

sense
1. aug 2023

@katka2602 ja som 82r a teda na základe si na pamätám ze by chodil niekto na maľovaný. Na strednej áno ale na základe okrem nalakovamych nechtov, make up ani farbené vlasy nemala ani jedna

beronsche
1. aug 2023

Ja by som ju vzala na manikuru. Gel lak by som nedovolila, ale to kvoli skodlivosti, nie primarne kvoli veku.
A to aj moja tuzila po nalakovanych nechtoch, tak som jej vysvetlila, ake skodlive tie laky su. Chcela aj tak, tak som kupila setrnejsi lak a moze len cez prazdniny.
Konceky vlasov ma cerstvo nafarbene hennou, ked pojde do skoly, odstrihneme. 🙂
Zda sa mi rozumnejsie ist cestou ustupkov, ako zakazov.
U nas teda teda plati, ze dovolim, ale musia byt nejake pravidla a hranice.

simona20201309
1. aug 2023

@galganka Ale mne je napr. proti srsti zakazovať niečo, čo ja robím!?
Takže vlastne nech skúsi aj sex.... ved to robím aj ja a je to super...
Pripadne zafajcit si?
Väčšinou máš fajn názory aké teraz si to zabila

galganka
1. aug 2023

@simona20201309 áno, presne to som napísala. 🙈 Tolko k čítaniu všetkého a s porozumením. Inak, nefajčím, nepijem, proti pearcingom a tetovaniam nemám nič a ak bude k sexu pristupovať ako ja, tak budem celkom hrdá. 🤷‍♀️

zuzana212722
1. aug 2023

Mám tiež 12 ročnú čoskoro 13 ale tiež si robím nechty aj jej dovolím však su prázdniny..robím si sama a gellak jej v pohode urobím určite nie výrazne ale nejaké jemné áno mám jedinú podmienku nesmie mať ohryzene..q maľovanie tiež jemne špirála a lesk max..keď to preženie pošlem ju umyť sa smola..nabudúce už to nespraví..
Za mňa tieto metódy konzervatívne sú vo vzťahu a dcérou deštruktívne..všetko v norme niečo ešte nie niečo trošku..ja som mala spolužiačku co jej mama ani dezodorant nedovolia ta chuda smrdela na celú triedu nikto s ňou ani sedieť nechcel to bolo príšerné pubertalny pot fuj..
Dievča vidí mamu ako sa machli a ona nemôže lebo mama konzervatívna choré..
Ale zase môj vzťah s dcérou to nieje. My si robíme s dcérami babské dni minimálne 1 -2 krát za mesiac chlapi sú spolu a my si ideme na nákupy dm atď obed kupko hocičo..
My sa aj bavíme doma o hocičom q dôležité témy ktoré ma Dievča mať prebraté napr menstruacia vlozku co robiť keď to príde..bezpečný sex atď..to máme vyriešené..deti dnes začínajú oveľa skôr s tými vecami..

denkabemommy
1. aug 2023

@simona20201309 prečo to hrotíš a vytrhávaš @galganka z kontextu? Áno, treba dieťaťu dovoliť veci, ktoré nie sú protizákonné v ich veku, s láskavými pevnými hranicami. Vôbec nemám pocit, že by si dieťaťa mohlo prísť do trafiky kúpiť cigarety, protizákonné je taktiež mať sex s dieťaťom pod 15r. Ale nevšimla som si, že by pri lakoch na nechty v drogérii pýtali občiansky, takže takéto prehrotené chytanie za slovíčka si treba premyslieť predtým, než to človek zo seba vypustí. 🤦‍♀️

simona20201309
1. aug 2023

@galganka takže ak by prišla v 12tich že chce sex, kúpiš im kondómy a necháš priestor?
Je to niečo, čo sa v jej veku skratka nerobí... ci sú to nechty, alebo sex. Je to NEVHODNÉ. Z estetického a zdravotného hľadiska. Okrem toho riziko úrazu na telesnej. (Basketbal, splhanir...)
Ak niekto potrebuje zapadnúť do kolektívu prostredníctvom nechtov, tak je to v prdeli
Ucte svoje dcéry dbať na hygienu, estetiku, pekne sa obliekať, zdravo žiť, nech nemajú v 12r 70kg, a nie gélové nechty.
Mladé dievča sa vie skrášliť pekným účesom, leskom na pery, pekne zladeným oblečením.... absolútne nepotrebuje gélové nechty a odfarbit vlasy.
Prudko by som pouvazovala nad ich sebavedomím
A popracovala na nom

simona20201309
1. aug 2023

@denkabemommy absolútne nič nehrotim, ale tresnut kravinu že keď to robím ja, prečo nemôžu moje deti???? Ved zdravý rozum, nie zákony!
Prečo nedas ročnému čokoládu a chipsy? Je to protizákonné? Alebo použiješ rozum??

denkabemommy
1. aug 2023

@simona20201309 hrotíš, zdravotne z jedného razu gellaku/laku dieťaťu hrozí menej problémov, než z kuracieho mäsa v supermarkete 😅🤦‍♀️. Ďalšia vec, existujú laky, ktoré sú non toxic, ako aj celá rada kozmetiky, na hlavu sa dá dať aj prirodná hena, svetlé vlasy človek zafarbí aj obyč potravinarskym farbivom. Stačí sa trošku vynájsť, nie hneď zbrklo vidieť to, ako dievča umiera na rakovinu kože, lebo jej na nechty zasvieti UV svetlo.

zuzana76
1. aug 2023

@autor nie si staromodna, gelove dlhe nechty, laminacia obocia, potom sa k tomu prida stetkovske oblecenie, mihalnice ako vejare (vidim to denne v skole, minisukne, ze to uz takmer ani sukna nie je, tielko, ze prsia vyliezaju von, mohla by som pokracovat ). Dievcata nepoznaju co je esteticke. Viem, ze 12- rocna sa nemoze oliekat ako 40-rocna. Ale tam to len zacina. Na nechty by som ju vzala, ale po vzajomnej dohode nieco primerane k jej veku, francuzska manikura. Mne je to proti srsti, ved to nie je nic esteticke, ani pekne, aby sa dievcata takto hovadili. Gelove nechty som si nedala este ani ja a ak by k tomu prislo, tak jemne ruzove, ziadne tie kriklave drapy.

galganka
1. aug 2023

@simona20201309 prečo ty stále ten sex sem pletieš? Hneď v tom prvom komentári som to napísala jasne a zrozumiteľne. A trvám na rom, tak je to u nás doma a je to podľa nás správne. Máš nejaké nespracované traumy zo sexu a debát z neho, že ho všade stále pretláčaš, pritom doteraz ho nikto nespomenul? Jasne som napísala, že nezalazujeme veci, ktoré robíme aj my, primerane k veku a okolnostiam. Prirovnala som to tam k šoférovaniu napr. My si dáme kofolu, môžu aj deti, ja si nalakujem nechty, môžu aj deti, ja si dám fastfood, môžu aj deti. A na druhej strane, ja nakladám umývačku, môžu aj deti, ja zapnem pračku, môžu aj deti. Vedia, že v ich veku (starší dvaja) sa s nimi nebudeme babrať ako s novorodencom, berieme uch za rovnocenných, ale tým pádom majú výhody aj povinnosti. Som zvedavá, ako teraz zase otočíš celú moju odpoveď. A hej, mohli od mala čokolády a čipsy. Majú vlastné peniaze, môžu si kúpiť, koľko im vyjde. A predsav si, jedia to napriek tomu s mierou, jedia aj zeleninu, nemusíme nič schovavať, ako to tu často čítam... Teo chcel na dovolenke účes a obrázok na hlave od barbera, prečo nie, Lea chcela minulý rok ružové vlasy. Mala ich dvakrát, odvtedy leží farba nedotknutá v šuplíku. Ja mám prepichnuté ucho trikrát, ak by chceli, vygooglime spolu dobrý podnik, kde im to spravia. Lebo to je naša výchova a vyhovuje nám to tak.

simona20201309
1. aug 2023

@galganka tak v tomto prípade už nemám k tomu žiaden argument. Sme skratka absolútne rozdielne s úplne iným názorom na výchovu. Ja teda chipsy nedám deťom kým si ich nekúpil same ( ani my ich nejeme) a na nechty tiež pôjde najskôr po strednej.
Rakovina je to posledne. Skus sa opýtať na chirurgii kolko majú úrazov kvôli gélový nechtom.
Myslela som ze každá matka chce pre svoje deti len to najlepšie, ale mýlim sa.

galganka
1. aug 2023

@simona20201309 na chirurgii ti povrdia aj koľko úrazov je z trampolíny. Tak bacha aj na tú.
Tú poslednú vetu si si mohla odpustiť, ja som sa tiež zdržala komentárov smerovaných k tomu, že si podľa mňa prehnane helikopterová mama napriklad, a ze sa dopracuješ k tomu, že napríklad bude tvoje dieťa vedieť super klamať. Lebo, to sa učia deti s prísnou výchovou a xyz zbytočnými zákazmi. 🤷‍♀️

simona20201309
1. aug 2023

@galganka áno, trampolínu presne preto nemáme

simona20201309
1. aug 2023

@galganka prísna mama je niečo úplne iné ako mama ktorá dba na zdravý vývoj dieťaťa a starostlivosť o zdravý vývoj berie zodpovedne. Co ma spolocne prísna mama s tým, že nesúhlasí s gelovymi nechtami v 12r?

jana_eyre_2
1. aug 2023

@simona20201309 myslím že tvoj postoj je tvoja vec, ale hodnotiť mamy ktoré majú postoj k týmto veciam iný ako ty ako zle je už dosť cez čiaru.. a áno, dosť hrotis to čo galganka napísala..

beronsche
1. aug 2023

@simona20201309 ale keby si prilezitostne chipsy das, detom ich zakazes aj prilezitostne?
Ja gelove nechty nenosim, ale viem si predstavit, ze ak by som ich nosila, aj dcere dovolim. Nie pazury, ake spominas ty, ale kratke jemne. A len prilezitostne a urcite cez prazdniny. Plus s vysvetlenim, preco to nie je ok, nosit to casto.. Takto mi to pride uplne v poriadku.
Nemusis dietatu vyhoviet vo vsetkom do bodky, ale najst spolocny kompromis urcite vztahu prospieva.

A poznamka, ze by to vadilo, ze pubertiacka chce zapadnut, nadhadzuje, ze zrejme nerozumies pubertalnym detom..

beronsche
1. aug 2023

@simona20201309 a nerozumiem, co ta na galgalkinej odpovedi tak hneva, ze mas potrebu jej dokazovat, ze sa myli..

halci
1. aug 2023

Nalakovat nechty ano, ale gelove umele pazury sa ani mne nepacia a v zivote by som si take nedala takze tak...

oli18
1. aug 2023

Mnohym matkam nic nehovori stare latinske prislovie , ze "co je dovolene Bohovi, nie je dovolene volovi".

bmolko
Autor odpoveď zmazal
katka2602
1. aug 2023

@sense len u mňa v triede chodili namaľované 3 baby čo si pamätám. Ale teda namaľované v zmysle, špirála a make up, tiene veľmi nie.

galganka
1. aug 2023

@bmolko celkom by ma zaujímalo, čo si písal/a... 🤷‍♀️

simona20201309
2. aug 2023

@beronsche ročnému chipsy ani príležitostne
Inak kompromisy sú fajn, len je umenie vedieť robiť ich tak, aby z toho nebolo vyjednávanie