icon

Sopľavé deti v škole

laura0107
17. sep 2020

Aj u vas je to tak,pustaju aj soplave deti pocas tychto opatreni do skoly.dcerka je prvacka.ma v triede minimalne dve deti so soplikom.vravela ze im merali teplotu aj ale nemali.

Strana
z6
mima1
17. sep 2020

Neviem ako v skole ale skolka normal...

h2
17. sep 2020

@laura0107 A čo majú robiť? Otočiť to dieťa medzi dverami? A s kým bude doma? Kvôli sopľu ani lekárka na OČR nevypíše. ☹

limetka69
17. sep 2020

u nás vsade papiere polepene, ze nezoberu deti s respiracnymi priznakmi, dnes sopel, ok, nesiel, pytam sa ho, bol v skolke niekto so soplikom? ano, risko.... na porazenie

kittykat22
17. sep 2020

u nas nesmie dieta so soplom do skoly. Ziadna nadcha, kasel alebo horucka. Ucitelka povedala, ze ak niekto posle chore dieta do skoly, tak ho otocia a zavolaju rodicom aby si ho okamzite vyzdvihli. Nebola moc privetiva, ked to hovorila.

kittykat22
17. sep 2020

@h2 ano, u nas ho otocia ho na pate a poslu domov. Pretoze taketo dieta nakazi dalsich 5, ti dalsich 5 a za par dni bude chora cele trieda.

maciatkolulu
17. sep 2020

@laura0107 a to majú podľa teba ostáva deti s obyčajným soplom zakaždým doma? Mam dieťa v "nebezpečnom" at vo vorschulle a presne predvčerom sme sa pýtali na Elternabend na soplik kašeľ, bez príznakov, ako únava a samozrejme horúčka a platia, že dieťa do školy môže normálne chodiť, že oni ako učitelia tiež kvôli nádche nedostanú doma lebo v novembri by bola prázdna škola. Dokedy by ste chceli ostáva kvôli soplom doma???

h2
17. sep 2020

@kittykat22 Sopeľ nie je choroba.

kittykat22
17. sep 2020

@h2 u nas to nikoho nezaujima. Riaditelka vydala nariadenie a vsetci ho budu dodrzovat. U nas by sa s tebou nikto nebavil

viki_lv
17. sep 2020

Mňa toto napalilo v našej škôlke. Jeden deň ráno som videla ako ide totálne zasoplene dieťa dnu do škôlky (zhodou náhod z dcerinej triedy) a o dva dni na to uz bola aj moja soplava, ale ja som ju do škôlky uz nevzala. Teraz je uz týždeň doma, čo jej to preslo do kašľa a ešte aj mňa nakazila

maciatkolulu
17. sep 2020

@kittykat22 sopeľ nie je choroba... Malatnr, apaticky dieťa s nádchou a kašľom je iné ako vitálne jemne zasoolnene decko. Ďakujem za racionálne zmýšľanie na našej škole.

h2
17. sep 2020

@kittykat22 Mne sa roky dozadu stalo, že som vyberala syna zo škôlky poobede a učiteľka mi povedala, že má sopeľ a že ho mám nechať doma. Synovi visela pod nosom riadna sviečka. Volala som do práce, že na druhý deň neprídem, že mám choré dieťa. Synovi som vysmrkala nos, od tej chvíle žiadny sopeľ nemal. Možno pre niečo v škôlke plakal, pustil sa mu soplík a keďže mu ho nikto neutrel, mal ho tam celý deň. Na druhý deň som teda syna, úplne bez sopľa, odviedla do škôlky, kde mi ho odmietla učiteľka prevziať, lebo včera mal sopeľ, ešte mi vynadala, že som ho doviedla napriek zákazu. Museli sme ísť k lekárke a vypýtať potvrdenie, že syn je zdravý. Zbytočná buzerácia. Ešte aj doktorka sa rozčuľovala, že ju zbytočne zaťažujú s vyšetrovaním zdravých detí.
To, čo som predtým písala, že sopeľ nie je choroba, mi presne vtedy ona povedala.

kittykat22
17. sep 2020

@maciatkolulu u nas treba potvrdenie ze ked ma dieta sopel ma alergiu - bud od alergologicky alebo imunologicky. Inak to nikoho nezaujima.

maciatkolulu
17. sep 2020

@kittykat22 no tak to vás ľutujem.... Kvôli spolu budete mat do decembra poloorazdnu školu. A čo budú robiť zamestnaní rodičia to si neviem predstaviť.

kittykat22
17. sep 2020

@h2 lenze to podakuj rodicom ktori neustale strkaju chore deti do skoloch. A ze ich je. Ja som viedla skolku a samozrejme deti nonstop chore od jedneho dievcatka - a ked sme ho po xy krat poslali domov, pretoze kaslala na celu skolku 😀 Tak si tatko vydupal papier od lekarky ze ma zdrave dieta. Pretoze ju nechcel mat uz doma - nie preto ze by bola zdrava. Nechceli si brat volno z prace. Ako na potvoru jeho manzelka dostala meningkokovu encefalitidu a zostala v kome skoro mesiac, a je na invalidnom dochodku. a tatko prisiel hystericky vrieskat, ze jeho manzelka to chytila od malej, a ta to mala zo skolky. Pricom oni dvaja tam davali nonstop to dieta chore. A mala chytila niekde meningokoka - samozrejme ze vsetko chytala, ked bola nonstop chora vsade len nie doma. Lenze mnoho ludi si nevidi do pusy. Nemaju kde dat dieta, tak ho strcia do skolky/skoly chore, nezavisle na tom ze zmetu zvysok kolektivu. Potom su vsetci prekvapeni kde sa beru detske imunologicke problemy - no kde. Su nonstop v kolektive chorych deti.

martul
17. sep 2020

Je to postavené na hlavu, ale ani u nás nepustia. Po minulé roky to nevadilo, dieťa malo papierové servítky, vybavené. Ja som dnes nechala syna doma kvôli ,,solpu", priznám bála som sa čo povedia v škole. Jeho spolužiak išiel a učiteľka keď ho videla ho poslala hned ráno domov. Tak nech mi niekto vysvetlí prečo doteraz sople neboli problém a zrazu áno. Pritom nádcha ani nie je príznak corony. Mám pocit, že niektorým to už uderilo na mozog.

palacinka_ba
17. sep 2020

„Soplíky v materských školách sú neuveriteľným problémom slovenských rodičov. Nikde inde v Európe, ale ani v zámorí rodičov sopeľ netrápi tak ako u nás,“ konštatuje pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová z Bratislavy. „Dožadujú sa vyšetrení u detského lekára, u ORL, imunológa… Je to úplne zbytočné. Trpia tým len učiteľky v MŠ, ktoré rodičia stresujú požiadavkami strážiť soplíky, pretože to by mala byť zhmotnená príčina zvýšenej chorobnosti škôlkarov. Ale nie je to tak!“

V ranom detstve prechádza imunitný systém dieťaťa viacerými náročnými skúškami. Jednou z nich je aj nástup do detského kolektívu. Počas prvých rokov sa života sa „naivná“ a „neskúsená“ imunita musí vycvičiť, naučiť sa brániť, buduje sa tzv. imunitná pamäť. Dieťa sa totiž stretáva s novými vírusmi a baktériami, ktoré doma nepoznalo. Nová sociálna situácia – časť dňa strávená bez matky – ho navyše stresuje, čo má takisto negatívny vplyv na obranyschopnosť (častejšie plače a podobne). Navyše sa nástup do škôlkarského prostredia prekrýva s príchodom jesene, pre ktorú je typická zvýšená aktivita vírusov.
"Sopeľ nie je dôvod vylúčenia dieťaťa z MŠ. Treba ho utrieť a učiť deti smrkať,“ tvrdí MUDr. Šimovičová. „Nie je nákazlivý v tom zmysle, ako si predstavujú rodiča, čo nemajú vedomosti z epidemiológie a mikrobiológie. Je to produkt sliznice dýchacích ciest a nie je dôvod zastavovať ho, ako si to mnohí žiadajú. Je to vlastne obrana orgazmu pred mikróbmi, ktoré sa jeho prostredníctvom vylučujú von už deaktivované imunitnými mechanizmami sliznice dýchacích ciest. Jeho farba závisí aj od druhu mikroorganizmov, ktoré telo takto likviduje. Skoro vždy sa infekcia začína čírym sopľom a ten sa zahusťovaním mení na biely, žltý, zelený… V zahraničí sú deti v MŠ bežne so sopľami a nikto to nijako nerieši.“
Zdroj https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/...
Maminky, nebudte tak uzkostlive. Ak je to vase "stale chore" kvoli inym, tak zrejme este nema dostatocne vyvinutu imunitu aby bolo v kolektíve. A ruku na srdce, ci sa doma, ak mate sopel, od dieťaťa izolujete, vrátane babiek, dedkov, rusenua rodinnych oslav kvoli sopliku. A ci vy same si nevysmrkate nos a nejdete normálne medzi ludi...

kittykat22
17. sep 2020

@maciatkolulu ale to su kecy. Nasa trieda je kompletne cela. Chyba dievcatko teraz treti den a pisala pani ucitelka ze pride zajtra. To, ze budu prazdne skoly su vyhovorky rodicov ktori davaju chore deti do skol - ako ty. A aby bolo po tvojom, tak budes pisat katastrofalne scenare ako nebude koho ucit. ale bude - pretoze deti nebudu chore.

kittykat22
17. sep 2020

@palacinka_ba lenze my piseme o skole. Takze my o koze, ty o voze.

palacinka_ba
17. sep 2020

@kittykat22 myslim ze obe o tom istom. O soplikoch.

maciatkolulu
17. sep 2020

@kittykat22 toto si písala ty??? 😂😂😂Naša učiteľka s vedením školy jasne povedali, že dieťa so soplik km do školy môže, pokiaľ nevykazuje známky choroby, ako som písala vyššie, niekde som písala, že dávam choré dieťa do školy??? Zaujímavé, ako si písala inak 14.9...sioel nie je choroba... Našťastie to naše vedenie chápe. A nerobí paniku a pokiaľ budete dodržiavať že soolave decko do školy nemôže, budete mať prázdnu triedu skôr či neskôr. Pripadne zatvoria a budete mat domáce vzdelávanie. Veľa šťastia. Našťastie my máme učiteľku, čo sa snaží deťom robiť, ako sama povedala, aktivity akoby korona nebola...

poopsie
17. sep 2020

@maciatkolulu si jej to natrela 😂

misinka26
17. sep 2020

@laura0107 Ty asi nemáš dieťa alergika, že??? silného ako je ten môj... to ho mám nechať 10 mesiacov doma lebo má skoro celeročnú alergiu ??? teraz je neskutočná alergia na ambróziu a ver, že robíme čo môžeme ale proste sekrét z nosa a kýchanie je úplne prirodzené... plus v triedach vetrajú, že je prievan a rúška tiež nepridávajú... môj malý je kôli ľuďom ako si ty, ktorí sa zbytočne boja o svoj slepačí život viac doma ako v škole a úplne zbytočne... nie je sopeľ ako sopeľ ale to niektorým ľuďom, ktorý videli alergiu len z okna môžeme vysvetľovať...

danusskaaa
17. sep 2020

Ja by som mozno trošku rozlisovala sopel a "soplik". Synovi keď zacne sopel, zeleny husty a potrebuje vzdy pamycon lebo bez neho sa lieci aj mesiac z fakt hnusneho hlienu, aj ked žiadne ine priznaky choroby nema. Nechavam ho vzdy doma. Dcéra ked aj sople dostane, ich ma 2-3 dni, vyfuka a nic. Ona este taky hlien asi nikdy nemala ako syn. Takze ked jej nic ine nie je, nastupi normálne do skoly.

laura0107
autor
17. sep 2020

@maciatkolulu prepac,ale preco reagujes tak podrazdene?? Vsade je jasne vyhlasene, ze kto ma akekolvek priznaky prechladnutia ma ostat doma. A medzi detmi by to teda malo byt dodrziavane este viac.A z vlastnej skusenosti ti mozem povedat ze ked tri deti znasaju sopliky dobre,bez teploty,stvrte moze teplotovat a skoncit na atb.

palacinka_ba
17. sep 2020

@misinka26 ja sama by som bola doma tak 360 dni v roku 😁. Len by ma fakt zaujimalo ci mamicky u ktorých sa dostavi soplik nejdu do prace do kolektivu, zrusia alebo nejdu na rodinnú oslavu, lebo ktokolvek z clenov si vycisti nos ked musi... Ci stornuju dovolenku, ved nenastupia do lietadla a neohrozia 200 ludi soplikom. Hovorim o soplikoch, nie chorobe. Nezvyknem sa tu nejak zapájať ale ked pocujem na Slovensku soplik tak chytam čemer 😁 decka soplili soplia a vzdy budu (niektore), raz jedno raz druhe, moje nesoplia, ja zas áno... Ak by moje dieťa bolo casto chore, zamerala by som sa na to, co je u nas inak, ze je tak casto chore.

mogaa
17. sep 2020

@laura0107 záleží od konkrétnej škôlky a hlavne od učiteľky.....u prvákov je bežné že na jeseň v zime je polovica detí v kuse soplavých....je na učiteľke čo ešte bude kceptovať.....u nás napr.ráno merajú teplotu ak je vyššia ako 37,2 dieťa nevezmú....ak dieťa kašle alebo mu v kuse tečie sopel volajú rodičovi,ale ak má mierny sopel že mu v kuse nesteká, tak to neriešia...ide ale o škôlku....ale máme v meste škôlky kde netolerujú žiadny sopel a teda tam tie deti budú gro zimy doma😉

laura0107
autor
17. sep 2020

@misinka26 dieta nie.ale mam v rodine alergikov.viem ake to je.nemusis ma poucovat. A nepytam sa to kvoli takym detom preboha ktore su alergicke. Zas tak malo nemam v hlave.ale ked vies ze to nieje z alergie tak by to dieta malo ostat doma.aspon 3dni. Nadcha je najviac infekcna prve tri dni.

maciatkolulu
17. sep 2020

@laura0107 ako podráždene a kde je to všade vyhlásené, ja neviem, čítaš ty dobre😂, u nás to vyhlásené nie je, ako som už 2x písala, dokonca bolo jasné po vedená, že so soplom môžu do skoly...

misinka26
17. sep 2020

@laura0107 A to by ma zaujímalo ako vieš, že to nie je alergia? fakt by ma to zaujímalo... lebo aj na mňa zazerajú mamičky ako ty, že akože dávam sopľavé decko do školy akoby videli jeho chorobopis...

laura0107
autor
17. sep 2020

@maciatkolulu kde to je vyhlasene? Robis si srandu.ako ja teraz nejdem kopirovat odkazy ale pozri si v prvom rade vyhlasenie vlady.
Prosim ta ,asi sa neodvazis povedat mi ktora skola jasne povedala ze so soplikom sa moze do skoly??

Strana
z6