Sopľavé deti v škole
Aj u vas je to tak,pustaju aj soplave deti pocas tychto opatreni do skoly.dcerka je prvacka.ma v triede minimalne dve deti so soplikom.vravela ze im merali teplotu aj ale nemali.
@sisaka U nas sa to nejak seriesi. Chalani su na internatnej skole, domov nechodia, su tam len medzi sebou, tak tam asi ani len ten sopel nemaju ako dostat.Ale aj tak vsetko nelogicke, lebo ucitelia chodia domov a kazde rano zase do skoly a nik nevie, kde cely vecer behali a co kde mohli chytit a donesu to do skoly.
Dcera je prvacka a v skole tiez nejak neriesia, ruska by mali mat na chodbach, v triedach nie, ale nejak prisne to neberu. Ale je v malej sukromnej skole. Ono tu si robi nariadenie każda skola ako chce. A neviem si to predstavit, żeby mala dceramat cely den rusko. Ma 5 rokov, tiez je v celodenně skole, od rana do 4 poobede, no neviem neviem. A inak, ked vidim tie deti a aj dcera, obcas vybehne zo skoly a ma to rusko zavesene na uchu a ide jej spadnut. Inak sa vzdy smejem napr. v obchdoch, MHD atd. V DE deti do 6 rokov nemusia ruska nosit. Moja mala v lete 5, smiala som sa v nedelu. Bola pozvana na anrodky spoluziacke. Bolo to v Indoorplayground. Vsetky decka z triedy ruska a nasa nie. No ona ma 5 a vsetci odtatni uz 6-7 rokov. Vsetko nelogicke a budiz.
No akože moja budr mat čoskoro 3roky azacala do škôlky chodiť teraz..po týždni sople a kašeľ.. Nechala som ju doma jedrn deň ze uvidíme dúhy uz kašeľ nemala len kusok sople tak som ju dala m prídem po nu ucitelka mi vraví ze zahtra nevj je doma a vikend nrch sa po lieči a v pondelok ma prísť.. Inak jej nič nebolo.. Prídeme v pondelok ráno a z triedy taky kasel sa ozýval ze pozetam akoze toto co je moja so soplom nemoue do skolky a tam volakto chrachlil tak ze by som si take devko nedovolila dat do škôlky... 🤦♀️ Je to sila fakt.. Tiez ked pojdem za mesiac do roboty nebudem si moxt brat kazdy den volno kvoli soplom v robote q nemam ju kde nechať tak to bude zaujimave.. Mohli by brat trochu ohlad na pracujúcich rodičov.. Lebo poznám aj take co su na materskej sje s mladším a strkaju choré deti do škôlky aj keď su doma len aby mali doma menej roboty
Treba rozlišovať o aký sopeľ ide.. Dcéra má tiež šialený kašeľ a tečie jej niektoré dni z nosa, ale ona ma chuderka silnú astmu a v septembri mame vždy veľké trápenie. Ona ale nemá ako týmto nikoho nakaziť.... No ak ide o dieťa so zltymi alebo zelenými soplami, také dieťa ma zostať doma. Učiteľka ho ma otočiť vo dverách. Nie aby sa nakazili všetky deti. A rozumne zmyslajuci rodič s nim zostane 2-3 dni doma a lieči ho.
Väčšinou štátne školky sú problémové. Súkromné si na to dávajú zväčší pozor.
@yanni no vidíš a to sme v tých desivych, nebezpečných krajinách, malý ma 6 a rusko nenosí, lebo tiež u nás do šesť, keďže je drobný, nikto ho nerieši. Iba v škole pri vchode na par sekúnd, učiteľky som videla poobede bez rusok, tiež to nikto nerieši. Rodicko v úplnom kľude, žiadne hysacenie. Mne je len smiešne tie vresky okolo nádchy, nuž ja s malým rada na sk občas do obchodu, kútika, kiná a tak😂😂😂by museli sedkat všetci opäť na riti a nevyliezat absolútne ani na tie hrozne ihriska, pretože naozaj už sopel nie je dôvod na to, aby sa sedelo doma, dokonca sa odporúča byť vonku na slnku. Takže hysterickym matkám odporúčam sedieť doma, tak minimálne do leta....
@tsobik samozivitelka, pracujúca si podľa mňa reálne nemôže dovoliť byť doma s deckom za každý sopeľ. Reálne jej ani pediater nedá ocr kvôli soplu, čo ma logiku. Pandemicku vám na veľkú smolu pre školákov zrušili, lebo by ste mali prázdne školy a plne centra😂😂😂plus slovenské dovolenkové destinácie.
@hettinka vidíš ty píšeš o rodičku, že nelogické, 11 ľudí v miestnosti mi nelogické nepríde. Písala si, že sa môžete stretnúť na zápasoch, tzn, bude sa dat, len vy nepôjdete, vidíš a dovolenku do chorvátska ste išli, tiež nelogické, tiež som ti písala, že to bude problém, úplne fuk, či sami na plazí, či nie... A stalo co som predpokladala, až na tie hranice zatiaľ a výsledok sa ti už nepáči, ruská v škole celý deň. Nelogické, ale je to tak. Vy ste možno boli sami na plazí, ale iní nie atď atď. My sme nachystani aj na domáce učenie, ale nepredpokladá sa, že k tomu dôjde. Keď hej všetko je úplne do detailov pripravené. A školy budú pre pracujúcich aj v prípade lock down fungovať, keďže ocr pandemicka neexistuje.
@h2 sopel je priznakom choroby. Ani pred koronou nemohli chore deti do skoly. To je naco dobre nakazit dalsie deti? A ze kam maju ist? Sorry,to je starost rodicov. Ked si robili dieta,vedeli,co vsetko to obnasa. To sa ma o to starat akoze ucitelka?
@maciatkolulu za nelogicke považujem to, že ráno sú rodič dieťa nesmie zaviesť do šatne/triedy, ale popoludní sa po budove už špacírovať môže.
Z HR sme si nič nedoniesli, vlastne dovolenkári pri šírení korony predstavovali úplne minoritnu skupinu, len to dobre znelo v médiách, že dovolenkári doniesli... a aj vďaka tomu moru moje deti teraz žiadne sople nemajú (ani alergické a ani žiadne iné) a nechodia do školy choré.
@maciatkolulu karantenna ocr pri zatvorených školách existuje. Kde si na to prišla, že nie... Ak je škola zatvorená, ocr sa do 10 r vypláca.
Len už nemôže nechať rodič školáka doma svojvoľne a brat OCR. U škôlkarov je to možné do konca septembra a od 1.10. sa pandemicka ocr má zrušiť aj na nich, len to ešte nie je schválený návrh.
Hrozne co robime nasim detom...utvrdzujeme ich v tom ze sopel nadcha kychnutie je smrtelna choroba...u nas ked pride niekto s nadchou je podrobeny vysmechu a vyluceniu z kolektivu. Rodicia su pouceni, deti rano prechadzaju rannym filtrom, meranie teploty je kazde rano, ak je potrebne aj pocas vyucovania. Ziaci s teplotou su vyluceni z vyucovania. V mojej triede ma nadchu iste polovica triedy co je normalne pre toto rocne obdobie. Vsetci zijeme, len sa zacinam uz trosku bat o dusevne zdravie.
@88lienka tiež si nemyslim, že nádcha je smrteľná choroba a z 1 kychnutim hneď treba letieť k lekárovi. Ale pretrvávajúcu nekončiacu nádchu netreba podceňovať a dookola opakujúci sa “soplik” treba tiež riešiť. Tak buď je to alergia a riešim u alergologa skôr , ako to prerastie v astmu, alebo má decko v nose nejaké baktérie alebo vírusy a riešim u lekára, že mi furt soplí. Nie je to “normálne” a pre dieťa to musí byt časom tiež zaťažujúce. Najmä teraz v rusku.
@hettinka takže skúsim to ešte raz. Ráno ide do školy asi 150 žiakov, to sa im logicky spacirivat po skole ani za nekoronivych čias rodicia nemohli. Poobede sa tiež nikto nespaciruje, akurát sa urobili dosť logicky špeciálne časy a rozdelenia pre rodičovské, takže to znamenalo, že na jednu PRAZDNU školu, budovu bolo 11 ľudí včetne učiteľky vnútri pri otvernych dverách a oknách. Co je na tom nelogické, podľa mňa geniálne logicky vymyslené. Aby aspoň ako tak fungoval normálne život?
A karanténe ocr existuje ako si správne napísala pri zatvorených školách... Ja som písala pri sopli s ktorým keď ideš k Dr tak ta pošle do frasa. Deti na sk nemôžu ostať doma len tak už, že sa boja rodičia a nejdu do školy. Už sa vypláca ocr iba skolkarom. Takze nie samozivitelka, ale aj veľa párov nemôže s každým soplom sedieť na oc, sú radi, že majú prácu.. a rovnako nemôžu nechať doma same 6,7,8 ročne decko a Dr nebude ordinovat pre soplave deti preboha. Ktorým nič okrem sopla nie je. Véd i tak sú plné čakárne.
A k dovolenkám sa nevyjadrujem už. Rakúšania mali obrovské množstvo ľudí práve z HR nakazených, čo to odvliekli a šírili. Party, večierky, atď. A plus 10 dní pri mori až taky zázrak reálne nerobí, že deti nemajú sopeľ... Takže áno, v AT bol problém dovolenky... Ale to je už teraz absolútne jedno.
@evik159 a vidis, dnes rano v telerane hovorila lekarka, ze nachladnutie je sposobene nizkou teplotou a moze sa prejavit nadchou. Avsak podchladena sliznica nie je taka odolna a lahsie podlieha virusovym infekciam, co sa prejavuje zmenou hlienov, teplotou a pod.. Tak som z toho pochopila, ze nie kazdy nachladnuty clovek je infekcny, praveze on skor moze dostat infekciu a nasledne ju roznasat.
Moj syn je roky v tomto obdobi prechladnuty zo zimy, ma sople 2-3 dni a nic dalej. Po dalsom treningu alebo sustredeni pridu sople znovu a takto dookola. Neviem o tom, ze by od neho niekto ochorel.
@laura0107 tak môj 8 ročný syn by do školy asi ani nepachol. Od apríla do novembra je na liekoch na alergiu. a áno , občas zabudneme keď sa cíti dobre a potom je soplavy a má kašeľ.
na školskom dvore im kvitne niečo čo jemu strašne vadí. raz išiel to školy rovno do nemocnice lebo mu opuchol krk. to by som ako mala neposlat decko do školy vôbec lebo sopel? veď keď nemá zelené sopliska tak o nič nejde
ja som z toho uplne akoze nasrata ked sa mam takto vyjadrit... od marca som s malym bola doma nemal ani raz sopel... a to som ho nedrzala pod zamkom len nechodil do skolky... normalne sa stretaval s detmi od susedov atd... a co sa stalo...isiel na tyzden do skolky... a uz ma sopel a kasel... ked moj muz pisal ucke ze ako je to mozne...kedze robia ranny filter...tak len mu odpisala ze dnes jej 4ja rodicia nahlasili deti so soplom... cize nejaky "zodpovedny" rodic poslal do skolky dieta so soplom a ucky to neustriehli a uz sa to pekne roznieslo... cele zle...mne ten COVID vobec nevadi...ten tu uz bude furt a furt tu bol...skor ci neskor si tym prejdeme vsetci ako obycajnou chripkou... mne vadia tie j*bnute matky co poslu dieta so soplom do skolky...
@miskaz tak nech mi matka toho dietata ukaze potvrdenie max 2t stare od alergologa ze je to tak ze je to len alergia... a akoze uplne super sa to dieta musi citit v skolke ked ma alergiu a vkuse mu tecie sopel kycha a kasle... uz ked nejde o nic tak aspon o pohodlie toho dietata... a ziadne dieta nema hned zo zaciatku zeleny sopel...najprv je soplik ciry a o par dni sa zmeni... moj maly tiez mal 3dni ciry soplik a uz ma zlty... takze ako mozes usudit ze dieta ma fakt len alergiu?
ako si decká majú budovať imunitu v škôlke aj škole, keď už aj so sopľom majú ostať doma, čo také chúďatá s alergiou, čo majú sopeľ celoročne?
Má mať tabuľku na chrbte, "mám sopeľ, lebo mám alergiu"? Smiešne
@poopsie moj syn mal COVID zaciatkom marca...mal vsetky priznaky... prisli sme na to nahodne pri preventivnej priehladke v july... ked mu zobrala doktorka krv na krvny obraz a som jej povedala ze chem vediet ci ho vtedy v marci mal alebo nie... tak povedala ze da krv vysetrit na protilatky a cuduj sa svete ano nasli mu ich v krvi... vtedy nikto z rodiny neochorel ani ja ani moj muzani moja dcera...ani nikto v nasom blizkom okoli... mna covid vobec netrapi.... mna sere to ze od marca odkedy sa vyliecil mu nic nebolo bo bol doma...a dam ho do skoly a hned po tyzdni ma sopel...
@misha666 no vidíš, tak taký je to hrozný vírus.. No aj moje dieťa donieslo sopel zo škôlky po týždni, ma dokonca v nose rezistentneho bacila z prvej škôlky, lebo tam bol nejaký jeho nosič.. Aj ty si nosičom bohvie čoho všetkého a keď sa s tebou niekto stretne s blbou imunitou tak sa od teba môže nakaziť..
@evik159 takze moj syn ma zakazdym virusovu infekciu? Asi nie. Po kazdom treningu, preteku, z ktoreho sa vrati podchladeny? Po zahriati organizmu sa sopel do 3 dni strati.
Nie som odbornik, ale toto sa mi nezda. Pride na trening, odbehne svoju trat v horskom prostredi, je mokry, beha v lese aj 2 hodiny. Stretne leda medveda. Po behu ide rovno domov. Do rana je soplavy a voda mu tecie z nosa max 3 dni a to nie sustavne. Po dalsom treningu sa to zopakuje.
@maciatkolulu myslím, že teraz momentálne ťa lekár ani si soplom nepošle "do frasa", lebo keby náhodou z toho nakoniec bola korona (hoci je šanca malá), tak má o problémy postarané. Okrem toho, až na 5 dní môže napísať rodič decku ospravedlnenku, takže ani k lekárovi nemusí ísť, ak nepotrebuje OČR.
Ja učím na strednej škole, takže tu naozaj nie he dôvod, aby sme tu riešili sople/kašle, kto je chorý, nech radšej sedí doma, úlohy mu pošleme online, prípadne aj s vysvetlením online nemám problém.
A vlastne celá táto debata by bola zbytočná, keby ludia trošku používali rozum a nechodili zbytočne na exponované miesta a ked je niekto chorý, či dieťa, či dospelý, tak sa normálne preliečil pár dní doma. Žijeme sprostú dobu, kde síce hovoríme, aké je zdravé dôležité a prvoradé, ale ked príde na lámanie chleba, tak horiaci termín odovzdania nejakého dokumentu je zrazu dôležitejší, ako zdravie a pohoda vlastného dieťaťa. A to je smutné... Choré dieťa nemá čo byť v kolektíve bez ohladu na koronu.
Pritom dnes už sú toľké možnosti pracovať aj z domu (nehovorím, že každý, ale veľa ľudí áno), aj vela iných vecí sa dá vybaviť online a nemusíme sa trepať tam, kde je naraz vela ludí (a ešte k tomu so "soplíkom") a ludia si proste nedajú povedať.
Ja napríklad od marca sa vyhýbam davom ako sa len dá, ak je niekde vela ludí, otáčam sa. Aj na nákup idem v čase, ked tam nikto nie je - tak napr. o 6:00 v nedelu v TESCO nie je nikto, alebo si objednám veci online. Nechodím po návštevách, reštauráciách, do kina a podobne. S rodinou si napíšeme, navarím si doma a pozriem telku. A netrepala som sa do preplneného aquaparku, ale išla som tam, kde som vedela, že je prázdno.

@maciatkolulu
@yanni joj baby v dobrom závidím, u nás sa jakziv neriešili sople ani v škôlke a tobôž nie v škole, teraz sa všetci s prepáčením posrali koli covid a ak dieťa príde do školy s nádchou, či kašľom tak ho rovno otočia a ak začne soplit, kašlať v škole, tak šup na izolacku a rodič musí okamžite prísť.
Nahubky majú všetky decká a to tu je škola vyše 6 hodín už od 1. rocnika takze od 8.30 do 3 ideeeš s maskou 😡