Špeciálna škola plná rómskych detí
Dobrý deň.
Hneď v úvode napíšem, že nie som rasistka, sama som z rómskej rodiny aj keď nevyzerám.
Syn má nastúpiť do špeciálnej školy, kde sme ho chceli zaradiť, nám ho nevzali z kapacitných dôvodov, ale majú jediné miesto, kde chodia iba rómovia. Vieme ako fungujú, poznám ich osobne, nakoľko bývame v jednom meste a preto odmietam dať svoje dieťa k ním. Sú neprispôsobiví, špinaví a všivaví (nezveličujem, je to blízko kolónie v centre mesta)
Som s nervami v koncoch 🥲 čo v takom prípade robiť?
Najbližšia špeciálna škola je 30km čo neprichádza do úvahy aby som len cestovala.
Syn už odklad mal, ďalší dať nechceme. Čo v takom prípade robiť 🤯
a odvolali ste sa tam, kde ho neprijali? Mozno v septembri nejake dieta nenastupi.
Prinajhorsom by som dala aj 2 odklady alebo dochadzala tychz 30 km. My sme taka skola ZS, ze deti dochadzaju bezne aj vacsie vzdialenosti, lebo je to skola pre nar. mensinu.
Syn mal spoluziaka co nastupil ako 8 rocny a bolo to v pohode. Bezne najstupuju aj 7,5 rocne odkladove, to nie je potom az takz rozdiel.
mozes ho vzdelavat v ramci inkluzie v beznej triede zakladnej skoly. upravia mu obsah vzdelavania, popr. moze chodit v ramci inividualneho vzdelvania ako zdravotne znevyhodneny budete sa ucit doma a do skoly bude chodit 1-2x do tyzdna na kontolu drzim palceky
a info mas ustne ze je plno? treba si dat ziadost pisomnu
@kacena4 zvažovali sme aj túto možnosť ale z cpppap nám povedali, že pre neho to nebude vhodné. Áno ústne, telefonický nás kontaktoval riaditeľ.
Vraj máme skúsiť v auguste, či náhodou sa neuvoľní miesto, ale pochybuje.
a odvolali ste sa tam, kde ho neprijali? Mozno v septembri nejake dieta nenastupi.
Prinajhorsom by som dala aj 2 odklady alebo dochadzala tychz 30 km. My sme taka skola ZS, ze deti dochadzaju bezne aj vacsie vzdialenosti, lebo je to skola pre nar. mensinu.
Syn mal spoluziaka co nastupil ako 8 rocny a bolo to v pohode. Bezne najstupuju aj 7,5 rocne odkladove, to nie je potom az takz rozdiel.
@negymama syn bude mať teraz 8 rokov (zlé mu roky vychádzajú) Keby dáme odklad znovu, išiel by do 1. ročníka ako 9 ročný 😵💫
daj urcite pisomne, predpoklada ze je mentalne postihnutie, je jedno ci pojde v 9r do skoly pri odklade alebo teraz vobec to nevadi v specke. aspon bude dlhsie v skole, a skuste pripravku
daj urcite pisomne, predpoklada ze je mentalne postihnutie, je jedno ci pojde v 9r do skoly pri odklade alebo teraz vobec to nevadi v specke. aspon bude dlhsie v skole, a skuste pripravku
@kacena4 áno je tam ľahké mentálne postihnutie. Mal by nastúpiť do skupiny A. Prípravný ročník je vraj na základnej škole alebo iba v tej rómskej. Na danej škole kde sme ho chceli dať túto možnosť nemajú momentálne.
Internátna nie je? Boli také školy, jednu som poznala kým ju nezrušili, málo detí na učiteľa, venovali sa im, postarané bolo o nich dobre, základná škola to bola kedysi osobitná.
no stale mas viacero moznosti uz je len na vas ako sa rozhodnene: inkluzia (podla miesta bydliska vas musia vziat), pripravny rocnik alebo 1 rocnik v specke, individuálne vzdelávanie, alebo ostat este rok v skolke.
Internátna nie je? Boli také školy, jednu som poznala kým ju nezrušili, málo detí na učiteľa, venovali sa im, postarané bolo o nich dobre, základná škola to bola kedysi osobitná.
@roxana280 Túto možnosť neprikladáme do úvahy nakoľko sme na seba naviazaní...
dieťa má nastúpiť do 8 rokov veku na školy... takže už asi odklad mať ani nemôžte...
riad. napíš list, kde mu oznámiš že nesúhlasíš s tým aby syn nemal miesto v škole. ak je to špec. v rámci vášho okresu - tak tam jednoducho patríte - je to vaša spádová škola.
ak ti ani tak nevyhovie tak napísať list na Krajský školský úrad - popísať situáciu - oni vám pridelia miesto v škole aj rozsah učiva.
nedaj sa odrbať riad. - pretože oni nemajú miesta resp. majú málo miest a deti marg. skupín sú preferované. to isté aj deti z detských domovov. musíš bojovať.
dieťa má nastúpiť do 8 rokov veku na školy... takže už asi odklad mať ani nemôžte...
riad. napíš list, kde mu oznámiš že nesúhlasíš s tým aby syn nemal miesto v škole. ak je to špec. v rámci vášho okresu - tak tam jednoducho patríte - je to vaša spádová škola.
ak ti ani tak nevyhovie tak napísať list na Krajský školský úrad - popísať situáciu - oni vám pridelia miesto v škole aj rozsah učiva.
nedaj sa odrbať riad. - pretože oni nemajú miesta resp. majú málo miest a deti marg. skupín sú preferované. to isté aj deti z detských domovov. musíš bojovať.
@deti95060810 viacerí tvrdia že môžme dať ešte jeden odklad.
Skúsim to riešiť. Vďaka, nenechám si dieťa zlumpačiť...
Nemôžeš dať dva odklady , buď sa dáva odklad alebo prípravný ročník, a keď je v kategórii A ,tak by ho mali normálne zobrať do školy s asistentom a s úľavami, treba ešte kontaktovať CPP a povedať im o probléme
My mame v ramci beznej zs deti s variantom A, rodicia ani pocut o spec.skole.
Nechcete skusit tuto moznost?
@deti95060810 to nie je pravda nasa ma 2 odklady a pojde do skoly az po 8r. takze moze byt znova odklad ak ide o dieta so zdravotnym znevyhodnenim a odporuci to cpp
Ako vyššie radili. Napísať i doporučený list riaditeľovi školy- v liste aj na obálku napíšte i jeho meno. Budete mať doklad, že list prevzal. (pri doporučenom liste na pošte sa vypíše podací lístok. Tam budete mať číslo. nechajte si ho a môžete na internete sledovať, kde je list, aj kedy ho prijal.. Slovenská pošta, sledovanie zásielok, do obdlžnika vypíšete číslo, čo vám dala na zadnej strane pošta a zobrazí kde sa list nachádza)
Skúste aj ako píše @benit. Ak by v auguste, septembri sa neuvolnilo miesto, alebo nepomohlo CPP.
Nedajte sa odradiť. Píšte, volajte kam vám radili vyššie. Držím palčeky, nech sa to vybaví.
Nemôžeš dať dva odklady , buď sa dáva odklad alebo prípravný ročník, a keď je v kategórii A ,tak by ho mali normálne zobrať do školy s asistentom a s úľavami, treba ešte kontaktovať CPP a povedať im o probléme
@kuggis sama psychologička z cpp mi povedala že môžem zvážiť aj ten odklad druhý krát, aj keď si myslí, že by sme nemuseli. Od základnej školy ma odhovárajú v centre aj v škôlke skrz šikanu.. a teda aj známa ktorá si zažila dosť s dcérkou v základnej škole. Celých 9 rokov bola šikanovaná a povedala to až na strednej.
Už sme stotožnení so špeciálnou 🙂 Práve naopak bojkotujeme základnú.. aj keď pred rokom sme o tom nechceli ani počuť.
@deti95060810 to nie je pravda nasa ma 2 odklady a pojde do skoly az po 8r. takze moze byt znova odklad ak ide o dieta so zdravotnym znevyhodnenim a odporuci to cpp
@kacena4 rada by som videla dokument v ktorom sa takáto výnimka uvádza, ja som predložila dokument ,kde sa jasné píše o postupe
Napíšte e-mail na Ministerstvo školstva...Pracovisko pre komunikáciu s verejnosťou (zákon o slobodnom prístupe k informáciám)
E-mail: info@minedu.sk , a zavolajte na číslo +421 2/59 374 111 (podateľňa, oni poradia na aké meno poslať žiadosť-prosbu o prijatie do špeciálnej školy. )
@kacena4 rada by som videla dokument v ktorom sa takáto výnimka uvádza, ja som predložila dokument ,kde sa jasné píše o postupe
@kuggis no dokument ti hladat nebudem, myslim ze sa to presne pisa aj v tom co si dolozila ty, nasa mala odklad, opakovala predprimarne vzdelavanie posledny rocnik + odklad a ide do pripravky 😉a nie je to jediny pripad ktory poznam
@kuggis no dokument ti hladat nebudem, myslim ze sa to presne pisa aj v tom co si dolozila ty, nasa mala odklad, opakovala predprimarne vzdelavanie posledny rocnik + odklad a ide do pripravky 😉a nie je to jediny pripad ktory poznam
@kacena4 mala odklad a ide do prípravného ročníka, takže nemala dva krát odklad
@kacena4 myslím tak,že nebola dva krát ešte v škôlke o to ide, že len raz a potom ide do školy do prípravného ročníka...
@kacena4 dva odklady sú už zrušené, práve preto ponechali prípravné ročníky. Robím s tým denne, takže to viem.
@gov Títo Romovia nepatria do osobitnej školy pre mentálne postihnutých, ale do školy pre sociálne postihnutých. Za to môže ich sociálne prostredie v ktorom vyrastali do 3 rokov. A k ním nepatrí dieťa s mentálnym postihnutím, zničili by ho. Sú mentálne vyspelé, ale zaostalé inak. A nemusia to byt samozrejme len Rómovia.
Ja by som dala odklad ak sa da. Tomu chlapcovi nijako neuskodi ak pojde do skoky aj ako 10 rocny. Co mu utecie?
Este sa naskyta moznost klasicka ZS v kombinacii s domacim vzdelavanim. Ty maleho poznas. Je schopny sa s tebou doma naucit citat a pisat? Vie sa naucit scitat a odcitat do 20? Ak si myslis, ze by to pre jeho dusicku bolo vela, nechaj ho doma. Ak je sikula a len vyzaduje specialny pristup, ktory mu vies dat, porozmyslaj 🤔

mozes ho vzdelavat v ramci inkluzie v beznej triede zakladnej skoly. upravia mu obsah vzdelavania, popr. moze chodit v ramci inividualneho vzdelvania ako zdravotne znevyhodneny budete sa ucit doma a do skoly bude chodit 1-2x do tyzdna na kontolu drzim palceky
a info mas ustne ze je plno? treba si dat ziadost pisomnu