icon

Správanie sa učiteľky na hodine

zuzana92101
7. nov 2018

Triedna učiteľka a zároveň učiteľka SJ môjho 10. ročného syna sa správa na hodine akosi nevyrovnane... Kričí, deti postaví pred tabuľu a povie im, nech vysvetľujú učivo a smeje sa na nich, ak nič nevedia, dnes niekto "šťukal" s perom a povedala, nech prestane, ale dotyčny neprestal. Moj syn sedi v prvej lavici a "asi" si myslela, ze to bol on (no on ma gumovacie pera, ktore maju normalny vrchnak a nevydavaju ziadny zvuk) a zobrala jeho pero a slahla ho o jej stol, pero sa rozletelo na zem. Potom mojmu synovi spadla na zem ucebnica a ona ho za trest postavila pred tabulu. Chcela som sa vas spytat, ako by ste to riesili. Isli by ste za nou do skoly, alebo nechali to tak? Pride mi, ze debta deti, moj syn doma kvoli nej aj place. Trapi ma to, lebo ho vlastne bude ucit este 5 rokov!!!

kvetinka75
8. nov 2018

@mogaa plakať ani nemusí ale môže mať stres. Dcéra mala v osmičke takú učiteľku, čo po nich len bliakala. Za všetko. Tak jej ten predmet znechutila a mala krče v žalúdku vždy pred každou hodinou. Aj keď vedela že nekričí kvôli nej, bolo jej to dosť nepríjemné. Sem-tam nepoviem, veeď aj ja doma zvýšim hlas ale keď je to na každej hodine a z ničoho nič začne vykrikovať. Tiež by sa mi nepáčilo keby mi v robote každý deň niekto chodil do kancelárie a hulákal po mne. Mala som kolegyňu, s ktorou sa ťažko vychádzalo. Stále si neičo hľadala, stále niečo vyčítala. Stačilo, že som po chodbe počula jej podpätky, už som mala žalúdočné kŕče, že čo zase bude. Povedala som si vždy svoje, v kľude, ale už to bolo tak nepríjemné a stresujúce, že sme si všetci vydýchli, keď odišla.

hettinka
8. nov 2018

@zuzana92101 s učiteľskou šikanou máme svoje skúsenosti, no ak začneš riešiť, rataj aj s možnosťou, že nakoniec budeš musieť ty preložiť dieťa.
Ja som riesila, nakoniec sa to otočilo proti nám a museli sme riešiť inú školu. Tam už bolo super.

pininka
8. nov 2018

Syn je tiež piatak,na prvé rodičovské prišla aj matikarka a na rovinu nám povedala,že je veľmi prísna, že veľa vyžaduje a že ju deti neznášajú a boja sa jej a rodičia jej vypisuje nenávistné smsky. Ja som to od nej brala ako pekné gesto že to povedala sama na seba, aspoň človek vie čo má čakať. Výsledok je,že vôbec nieje taká hrozna, len samozrejme ak si ma geometriu polovica detí z triedy nedonesie pomôcky, tak rozdala 5ky a vôbec sa jej nečudujem a o isté pri úlohách. Pri mne sediaca mamička sa rozčuľoval prečo majú byť deti trestané ak nedonesie úbor na telesnú, tak haló, kde to sme, rodič nemá žiadne povinnosti, iba prava?! Mladší syn však chytil triednu, total.vyhorenu, vskuse len same hromadné poznámky cez školsky net, nikdy ich nepochváli a pritom ja syna stale preskúšam z toho čo akože nevie a ide mu to v pohode. Je to total demotivacne, či sa snažia alebo nie, furt je zle. Ešteže na budúci rok ho už bude mať ina

bmuller
8. nov 2018

@lubiss tak neviem, dufam, ze podobne principy - neriesit vec s (udajnym) "vinnikom", ale ist hned za vedenim - ludia uplatnuju aj voci blbym uradnikom, pokladnikom, lekarom... aj voci sebe by pri pochybeni uvitali, keby nejaky ich nespokojny klient nabehol hned za ich riaditelom namiesto pokusu vyriesit nejaky problem s nimi ako aktermi. to fakt pomaha - hlavne naprave samotnej veci 😀 😖

siska53
8. nov 2018

@zuzana92101 opytaj sa aj rodičov spoluziakov syna, ci deti to tirz takto vnimaju a prip.zabehnite za riaditelkou.

zuzana92101
autor
8. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Dakujem za nazor. Nie je to podanie len mojho syna, mam to aj od inych deti, rozpravala som sa aj s nimi a tiez s niektorymi rodicmi. Na RZ sa spravala maximalne nevhodne, akoby bola majsterka sveta a s nami sa zhovarala ako so ziakmi a nie s rodicmi, co maju deti! Vsetci sme boli z nej sokovani a popravde, mne stacilo s nou jedno RZ a deti ju vidia a pocuvaju kazdy den! Dnes som sa dozvedela, ze nechala jedneho ziaka stat pri lavici s rukami hore, lebo sa rozpraval...a stale sa ho pytala, ci ho to boli a ked povedal nie, tak ho tak nechala stat dovtedy, kym nepovedal, ze ho to uz boli. Choreee.

zuzana92101
autor
8. nov 2018

@dai Toto nie je len moja skusenost, je to skusenost aj inych deti a ich rodicov. Rodicia, akoby sa bali to riesit...aj ich chapem, lebo ona je z tych, co si zasadne a potom dovidenia. Poznam tu triedu, aj deti v nej, je tam jeden vykvet, ostatni su normalne deti, ziadne extremy. Dievcata s chlapcami su asi pol na pol. Pani ucitelka je takato stale, nie je to zalezitost jednej hodiny, ani dvoch, ani nie som precitlivela matka, co riesi kazdu blbost. S takouto ucitelkou som sa nikdy nestretla a poviem vam, tieto jej techniky su mi tak vzdialene, az nechutne. Ja by som sa hanbila pred samotnymi detmi alebo ich rodicmi, kebyze sa takto spravam.

zuzana92101
autor
8. nov 2018

@eliska13 Dakujem. Synovi verim, lebo nie je to len jeho vypoved, ale aj jeho spoluziakov. Aj som sa ich pytala, urobil nieco? Rozpraval sa? Vyrusoval? Ale odpoved bola NIE, nic neurobil. Moj syn na hodine uz ani nepipne, ma strach. Teraz si ho posadila do prvej lavice, pred nu... Mozno citi, ze sa moze na nom vozit. Deti mi povedali, ze sa jej boja aj spytat, ak niecomu nerozumeju, lebo hned na nich huláka.

zuzana92101
autor
8. nov 2018

@mogaa Syn neplace, ze ucitelka zvysila na hodine hlas, alebo kricala, tam ide o nespravodlivost, mozno to bolo zle vysvetlene. Je trestany za niekoho druheho, alebo je trestany za to, ze mu spadla kniha na zem (komu sa to nestane?!)...o to ide. Ako som uz pisala predtym, pytala som sa aj inych ziakov, mam to overene aj od druhych, ze nic nespravil. Ano, ma 10 rokov, ale nevychovam ho v tom, ze chlapi neplacu a podobne. Je to citlivy chlapec, nie z tych, co kazde druhe slovo je vulgarizmus. Respektuje ju ako autoritu, nedokaze jej oponovat, alebo papulovat ako mozno ini... Aj mne je z nej do placu a to mam skoro 40.

eliska13
8. nov 2018

@zuzana92101 mám podobného doma podpor ho choď za ucitelkou nie v zlom, lebo je jasné, že to bude brať osobne, ale povedz jej, že ta reakcia syna ranila, že bol trestaný za niekoho iného ...ono je to vždy dvojsečná zbraň ja som sa len raz ozvala a syn povedal, že ovdtedy zmenila správanie k nemu k horšiemu
Prečo by mal syn sedieť vpredu?ale určite nech učiteľka vie, že ty o tom vieš a syna priprav na to, že možno bude učiteľka chcieť s Vami hovoriť spolu.lebo môj bol vystrašený, že má pred učiteľkou v kabinete rozoberať problémy neveril, že to nepovie ostatným....

eliska13
8. nov 2018

@zuzana92101 áno takže to dusi v sebe a radšej to doma vypláca.Vzdy dobraci doplácajú na ostatných hovorím to isté mám doma🙂on sa voči učiteľke či drzim spolužiakom nepostaví a nespraví si poriadok sú to asi také školy života

veronika33
8. nov 2018

@zuzana92101 no keď je takáto dokonca aj na rodičovskom, rovno by som išla za riaditeľom, podala by som na ňu sťažnosť aj zriaďovateľovi školy ...

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2018

@zuzana92101 v takomto pripade by som to riesila nejakou spolocnou staznostou vsetkych (alebo aspon vacsiny) rodicov z triedy a dvaja-traja rodicia by to mali zaniest riaditelovi a predebatit to s nim.

hettinka
8. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl ja som vtedy, ked sme mali problémy, oslovila aj rodičov ostatných detí. Viaceré maminy sa sťažovali, ale keď došlo na lámanie chleba, zostali sme v tom sami.
Boli sme za riaditeľom, viackrát, dokonca som v tom čase bola aj v rade rodičov a v rade školy, ale nepomohlo a dieťa sme museli preradiť. A to som tiež učiteľka, vedela som čo sa môže a nemôže, naštudovala školský zákon, apelovala na odbornosť a pedagogický talent.
Potom mi ešte jedna mamina znova hovorila, že majú stále problémy, že dúfa, že ich na ďalší rok už mať nebude ... ja som jej vtedy povedala, že mňa to už nezaujíma, že ja som si pre svoje dieťa problém vyriešila a naozaj prehodnotila viaceré vzťahy s "kamarátkami".

Nie je to vôbec jednoduché, treba rátať s tým, že človek je okamžite za problémovú, precitlivenú matku, čo si o svojom decku myslí neviem čo a všetko mu verí. Hľadajú sa zámienky, dôvody, robia sa podrazy, trieda sa často polarizuje a bohužiaľ, dieťa to všetko znáša doma, v škole, medzi kamarátmi...
My sme skončili u psychologičky, ktorá nás nasmerovala, a potom sme našli naozaj úžasných ľudí, ktorí behom týždňa všetko vybavili, pomohli nám neskutočne.

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2018

@hettinka jasne, toto sa da ocakavat. Ale ak sa pojdu sami stazovat, tak to nema taku silu. Preto som pisala, ze sa treba spojit-ak je to naozaj tak, ako zakladatelka pise. Tiez robim cely zivot v skolstve, navyse viem aj to, ze riaditel nema az take paky, ako by sa mohlo zdat, ale na druhej strane, netreba si nechat na sebe rubat drevo, ked je situacia takato, tak netreba len nadavat a cakat, ze sa to vyriesi same. Aj ked je jasne, ze obcas ani ta snaha nemusi priniest vysledok. Bohuzial, je to ako pises-mnohi kade-tade pindaju, ale ked maju podat staznost, tak stiahnu chvost a su tisko ako mysky.

hettinka
8. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl ja len, že v priepade, že sa mama rozhodne sťažovať, nech všetko rieši písomne, nech má dôkazy. A treba mat plán B, možno aj plán C, ak by to dopadlo zle.
Určite je najlepšie ist viacerí, ale moja skúsenosť je bohužiaľ taká, že ľudia sa boja. Kopa reči a skutky žiadne.

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2018

@hettinka no, ludia su skor zvyknuti na vsetko nadavat, ako nieco vyriesit.

sandri
8. nov 2018

Ahoj, ja zatial nemam skolaka, ale riesili sme problem v skolke. Syn po nastupe do statnej skolky (predtym chodil rok do sukromnej) mal obrovsky problem s ucitelkou. Ziapala po detoch ako zmyslov zbavena. Vela rodicov na nu frflalo, decka rano revali, ked tam bola ona v triede, u nas to doslo tak daleko, ze sa mi syn zacal pokakavat! Rodicia mali velke reci, ako sa budu stazovat. Vies ako to dopadlo? Stazovali sme sa ako jedini! Vysli sme z toho ako ti, ktori nemaju dieta adaptovane na skolku a vyhrazali sa nam vylucenim... Muz vtedy riaditelke velmi vynadal, lebo vsetko obracala len proti nam, ucitelka bola pre nu anjel... Cize aj ked ti ostatni rodicia prislubili, ze sa budu tiez stazovat, neznamena to, ze tak aj urobia ☹

lacibo
8. nov 2018

@lubiss prepáč, ale nedá mi nereagovať na tvoj názor a radu .. tebe by bolo príjemné, keby niekto išiel rovno za tvojim šéfom sa sťažovať na teba, bez toho aby si ty vôbec vedela, že o čo ide?? a on - ten dotyčný - by to tiež nevedel z vlastnej skúsenosti, iba z rečí niekoho iného, ale bral by to ako objektívnu realitu....sa skús trošku zamyslieť..😉

lacibo
8. nov 2018

@zuzana92101 v prvom rade by som to riešila s učiteľkou ( normálny rozhovor) a to len to, čo sa týka môjho dieťaťa.. nie iných detí..

lubiss
8. nov 2018

@laciboto nie je ziadne ze moj sef to je ucitelka ktora studovala a ma vediet pracovat s detmi a nie ich zosmiesnovat a byt psychicky labilna vyvolavat v deckach strach ze doma placu....ja by som isla za riaditelom a upozornila ho na spravanie ucitelky nech si nato dohliadne..co by ste robili vy je vasa vec...a mimochodom to nie su reci niekoho ale dodeptaneho dietata...treba trochu rozlisovat

domculik
8. nov 2018

Dobri ucitelia v dnesnej dobe maju moj obdiv. Vela deciek nema ziadnu uctu, ziaden respekt, ziaden zaujem, iba provokuju a robia zlobu. V skole sa ma vzdelavat a nie riesit mentalne stavy niektorych vyrastkov. Kedysi takito dostavali od ucitela trstenicou, palicou alebo facku a boli to skor vynimky, pretoze kazdy bol vychoavany k ucte k ucitelovi a pokial decko nahodou doma lamentovalo, co sa vacsinou ani neodvazilo, dostalo este aj od rodica.. Toto je ta popularna liberalna vychova... A potom sa divime ze ucitelia su z nasich premaznych deciek vyhoreni a ideme riesit ucitelov...

zuzana92101
autor
8. nov 2018

Som vam vsetkym velmi vdacna za vase nazory a aj osobne pribehy. Ani som nedufala, ze vas tu bude tolko a tolki mi budete chciet aspon takto pomoct. Ja viem, ze to nebude lahke, ale ked bude najhorsie, nie je toto jedina skola, vsak? Dnes mal moj syn s danou pani ucitelkou prvu hodinu a dostal silne krce. Nechcela mi zavolat, ze treba si rozopnut nohavice! Nastastie mi zavolala zastupkyna, ta mala s nim druhu hodinu a hned mi volala. A bola nahnevana, preco si to pani ucitelka neriesila uz na prvej hodine, ale nechala ho tak. Dokonca musel pisat v takom stave aj diktat (dostal 1, to len pre tych, ktory by mierili na to, ze sa chcel vyhnut diktatu, nie je to o tom). Behom asi jednej hodiny doma krce presli...z toho mi to tak vychadza, ze je to asi zo stresu z ucitelky. ☹

synda11
8. nov 2018

ucitelka by mala byt trosku prisna....aby aj tie deti nieco naucila... ale mala by byt v prvom rade laskava....takze to hukanie po detoch nieje normalne....

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2018

@zuzana92101 no, ale prave cez tu zastupkynu by si to mohla zacat riesit-aj sama videla, ze ucitelka pochybila. isla by som za nou, tak nejako, ze sa ides poradit, co robit, ak sa dieta boji ist do skoly-mozno je pristupnejsia ako triedna, mozno sa s nou da podebatit ako matka s matkou.

zuzana92101
autor
8. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Presne to ma tiez napadlo, ze toto mozno bude cesta... 😉

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2018

@zuzana92101 zalezi aj na tom, aka ta zastupkyna je, ale to uz asi aj vies, resp. pocas rozhovoru zistis. Nie je v poriadku, ked ma dieta zaludocne problemy preto, lebo sa boji ist do skoly. A teda neviem, ci je sanca prestupit na inu skolu (lebo vies, nemusi sa toto podarit a este sa to moze proti Tebe otocit), ale pre istotu by som si aj ine moznosti zistovala, niekedy sa neda vsetko vybojovat a mudrejsi musi ustupit (aj ked tym len pomaha tym zlym, bohuzial, ale dieta by som si nicit nedala).

zuzana92101
autor
9. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Zastupkyna je vraj jedna z tych "normalnych". Hlavne ma ludskejsi pristup a hadam bude chapavejsia.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2018

@zuzana92101 drzim palec, nech to vsetko vybavis🙂

zuzana92101
autor
9. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl Dakujem velmi pekne za podporu.