icon

Správna výslovnosť u šesťročných detí

4. okt 2025

vy ste tu poniektore také znale,poraďte.. dcera ma za mesiac 6r, začali sme chodiť aj na logo ale teda trápi ma taká vec-dcéra nevie povedať pár slovíčok akože vôbec napr medveď povie memeď, a ďalej mamiN, zbohoN.. a teda ja jej poviem ako to je správne, dávam doraz na to správne písmeno a aj tak to zopakuje zle. aj 20x to poviem a z toho to povie správne možno 3x aj to úplne pomaly musí hovoriť..pocuje že poviem M aj to zopakuje že M tam ma ísť ale aj tak povie N.s tým medveďom to iste.. ja som už normálne zúfalá. to môže signalizovať nejaký väčší problém že to nevie zopakovať tak ako to ma byt? alebo to robí naschval?

marianarem
4. okt 2025

@anonym_autor Podla mna to nerobi naschval, ale realne jej robi problem to vyslovit. Pripomenulo mi to mojho byvaleho Taliana, ked som ho ucila hovorit niektore slovenske slova. Problem mal napriklad so slovami "spodky" a "všetko". Dospely chlap, videl to napisane na papieri, stokrat som mu to pomaly vyhlaskovala a proste aj tak vzdy povedal "spodyk" a "švetko" 🙂 Proste ta kombinacia hlasok bola prenho tak neprirodzena, ze svojmu jazyku nevedel rozkazat. Pritom nemal ziadny problem, myslim nejaku poruchu ucenia alebo tak. Ja myslim, ze aj u tvojej to moze byt tak a cvikom sa to upravi.

pribinak
4. okt 2025

Dyslalia, myslím si

anonym_57883b
5. okt 2025

@anonym_autor žiaľ na logopédiu ste mali začať chodiť oveľa skôr, pri takýchto problémoch okolo štvrtého roku

anonym_ce4ee3
5. okt 2025

Určite to nerobí naschvál. V 6 rokoch by už malo dieťa bez problémov povedať všetky písmená. Riešili ste zväčšenú nosnú mandľu? To môže byť príčina, že dobre nepočuje a nepočuje dobre niektoré hlásky. Počula som o takom prípade.

tramtada31
5. okt 2025

Deti to v tomto veku zamieňajú úplne normálne, to ti mala povedat logopedička. Nám to hovorila, aj keď to dieťa nerobi, že sa to v tomto veku bežne vyskytuje. budete cvicit a chodit k nej, časom sa to odstráni. Dieťa len oprav, moc sa na to nekoncentruj, aby to opakovala 20x, nech jej nenarobíš traumy z rozprávania. Upravi sa to urcite

autor
6. okt 2025
@anonym_ce4ee3

Určite to nerobí naschvál. V 6 rokoch by už malo dieťa bez problémov povedať všetky písmená. Riešili ste zväčšenú nosnú mandľu? To môže byť príčina, že dobre nepočuje a nepočuje dobre niektoré hlásky. Počula som o takom prípade.

@anonym_ce4ee3 chodili sme na orl presne kvôli tomu stále že všetko je ok.. ja stále vidím že 1 zväčšená je ale to sa mení -raz jedna raz druha… aj spí s otvorenými ústami aj občas chrápe ale dr vravela že je všetko ok akurat mala podtlak (?) tuším v ušiach ale že ma jesť gumené cukríky a to sa opraví

autor
6. okt 2025
@marianarem

@anonym_autor Podla mna to nerobi naschval, ale realne jej robi problem to vyslovit. Pripomenulo mi to mojho byvaleho Taliana, ked som ho ucila hovorit niektore slovenske slova. Problem mal napriklad so slovami "spodky" a "všetko". Dospely chlap, videl to napisane na papieri, stokrat som mu to pomaly vyhlaskovala a proste aj tak vzdy povedal "spodyk" a "švetko" 🙂 Proste ta kombinacia hlasok bola prenho tak neprirodzena, ze svojmu jazyku nevedel rozkazat. Pritom nemal ziadny problem, myslim nejaku poruchu ucenia alebo tak. Ja myslim, ze aj u tvojej to moze byt tak a cvikom sa to upravi.

@marianarem ona keď to povie pomaly-zjavne sa na to o dosť viac sústredí tak to povie dobre. akonáhle už to chce len trosku rýchlejšie už to nevie povedať..

autor
6. okt 2025
@tramtada31

Deti to v tomto veku zamieňajú úplne normálne, to ti mala povedat logopedička. Nám to hovorila, aj keď to dieťa nerobi, že sa to v tomto veku bežne vyskytuje. budete cvicit a chodit k nej, časom sa to odstráni. Dieťa len oprav, moc sa na to nekoncentruj, aby to opakovala 20x, nech jej nenarobíš traumy z rozprávania. Upravi sa to urcite

@tramtada31 nevravela asi zabudla

autor
6. okt 2025
@anonym_57883b

@anonym_autor žiaľ na logopédiu ste mali začať chodiť oveľa skôr, pri takýchto problémoch okolo štvrtého roku

@anonym_57883b logopediu mali v škôlke- hneď som to riešila tuším ešte v 3r, najprv ju tam ani učiteľky dať nechceli lebo veď ma čas. logopedia ale bola skupinová pre celú triedu. potom sme sa sťahovali menili sme skolku teda, tu sa jej rozprávanie zlepšilo, začala krajšie hovoriť (predtym to bolo zle to je pravda) a tu som sa tiež pýtala či by mala chodiť na logopediu že nie že ona iba rýchlejšie hovorí ako mysli. ale mali tiež možnosť logopedie v škôlke v skupine 3 deti tak sme ju dali-strata casu a peňazí.. nakoniec som si logo rieši po vlastnej osi ale teda dostali sme sa tam až teraz

autor
6. okt 2025
@pribinak

Dyslalia, myslím si

@pribinak aj keď ma problém iba s týmito slovíčkami? inak ma iba bežne problémy r/l dz č apod

anonym_57883b
6. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak aj keď ma problém iba s týmito slovíčkami? inak ma iba bežne problémy r/l dz č apod

@anonym_autor potom stačí od 4-4,5 roka

deedol
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, kolko ma teda tych problemov? lebo jedna vec je nevediet tri slova, ale spominas aj rl (l by malo nabehnut okolo 5r, r okolo 6r - ak nie, riesi sa to, mame to tiez za sebou so synom), dz č a pod. su ake dalsie?