icon

Sťahovanie a zmena školy pre prvákov až tretiakov

4. feb 2025

Ahojte baby, boli ste v situácii, že ste sa rozhodli sťahovať v čase, keď boli vaše deti v 1. ročníku ZŠ a museli meniť aj školu? Prípadne 2./3. ročník? Ako to niesli, ak boli na pôvodnej škole spokojné? Ďakujem za vaše skúsenosti.

nevenka
4. feb 2025

My sme sa stahovali, ked deti sli do 5. a 3. triedy. Syn je starsi, on to znasal dobre, stahovali sme sa ale v lete, nasiel si tu kamosov za tyzden a niektori su aj jeho spoluziaci. Dcera je citlivejsia, kamosku ma cez cestu, ale ta nechodi do tejto skoly. A potom si nasla kamosky tu pobliz, asi 3, jedna z nich je taka, ze si sadli velmi, ale mimo skoly sa zatial extra nenavstevuju. Ono je lepsie, ked sa stahujete cez leto, aspon mne sa to pozdava, ze ukoncia rocnik a do dalsieho idu inam. Snazime sa im to ulahcit, hlavne dcere, nie sme daleko od mesta, kde chodila do skoly, naj kamosku, ale este zo skolky, stretava v kostole a zvyknu sa v nedelu pohrat v stredisku pri kostole. Syn napiklad ide na 8 rocny gympel, takze tu chodi do skoly iba tento jeden rok a zase pojde do noveho kolektivu. No uvidome, ale znamky maju rovnako dobre aj tu.

autor
4. feb 2025

@nevenka Ano cez leto je to urcite najlepsie, ani neviem, ci sa da prestupit len tak aj pocas roka. Mozno na polroka.. ja mam dojem, ze syn je celkom prisposobivy, tak snad to prebehne vsetko dobre.. napadlo mi ho dat rovno do novej skoly, lenze to je 40 min autom, to mi pride zbytocne..

didamt
4. feb 2025

Tiež sme to riešili, sťahovali sme sa z mesta na dedinu ale na opačný koniec. Chodila dcéra do 1 triedy vtedy, ročník sme ju nechali dochodiť do mesta, ale časom sme pochopili, že tá dochádzka, čas, spoliehanie sa na mestskú dopravu a prímestsku pre dieťa na 1 stupni nebude jednoduché. Tak sme ju prehlásili do dedinskej malotriedky /1-4 roč./ a nemohli sme nič lepšie urobiť ! Dcéra to asi týždeň vnímala, spolužiaci mali o ňu záujem, skamarátili sa, ale hlavne, chodila do školy tam kde mala zázemie, kamarátov na dvore a postupne aj v inej vedľajšej dedine. Teraz prestúpili deti do druhej školy v meste na 2.stupeň, mnohí z pôvodnej školy šli z tohto dôvodu do novej školy, aby sa netrhal kolektív, skončili 7 detí v jednej triede. Najlepšia kamoška chodí na inú školu, stále sú v kontakte, majú prespávačky. Najväčšiu výhodu som videla v tej komunite do ktorej sa v novom bydlisku začlenila.
Ešte poznamenám, že do prvého ročníka chodila s deťmi s ktorými chodila do škôlky 4 roky, takže sa veľmi dobre poznali. V tomto ročníku to ešte neboli také tie kamarátsva naveky, teraz už áno. Už si to tie deti staršie uvedomujú.

nelinka888
4. feb 2025

Kedy sa idete sťahovať? Ak by to bola len chvíľka, že by musel tých 40 minút dochádzať, tak by sa to ešte dalo.

didamt
4. feb 2025

my sme sa sťahovali koncom novembra a školu dochodila v pôvodnom bydlisku 10 km vzdialenom od školy, dochádzanie bol otras, špička v meste, koľkokrát aj 40 minút šla domov autom, koľkokrát v nom aj zaspala od únavy. Ale neprestupovala počas roka. Až od nového školského roka.

autor
4. feb 2025

@nelinka888
@didamt
nas nastastie cas nesuri, cize sa prisposobime dietatu, avsak skor ci neskor pojdeme, kedze dom bude hotovy a je skoda v nom nebyvat a ostavat v meste v byte kvoli blizkosti skoly a lekarov..
zial na tej dedine skola nie je, len skolka. Cize bude tak ci tak dochadzat do mesta (ineho ako teraz byvame) a nebude v ziadnej komunite, lebo dedina je podla mna prestarnuta, sice na nasej novej ulici su mlade rodiny, ale nie s detmi v synovom veku..
on sa do domu velmi tesi, ale boji sa celkovo ist do skoly a potom znova do novej skoly..

didamt
4. feb 2025

my sme tiež nová štvrť, 4 ulice, deti nie sú v dcérinom veku iba jeden chlapec vo vedľajsom dome, dcéra má už 11 rokov, takže puberta....myslela som tak, že si vytvorí vzťahy s deťmi ktoré sú v okolí, v škole. My máme spolužiakov v najbližšej dedine, my sme malá dedinka, spojená s dalšími dvoma. Ale v starej časti dediny sú tiež len starí ľudia. Deti to rýchlo prekonajú strach.....včera do dcérinej triedy prestúpilo dievča z dediny ktoré sa presťahovalo do mesta.

autor
4. feb 2025

@didamt pozeram tvoj nick a nahoda, my sa stahujeme ku Martinu zrovna :D zo Ziliny..

didamt
4. feb 2025

ano a kam ?

autor
4. feb 2025

@didamt Turčianske Jaseno, poznáš to tam?

didamt
4. feb 2025

áno, bývam dedinu predtým, Dolný Kalník, chodili sme do spádovej školy do Dražkoviec, tam je ale iba 1-4

autor
4. feb 2025

@didamt aha, to by nemalo uz zmysel davat syna tam.. navyse muz bude asi dochadzat do prace do MT, tak ho moze vozit denne.. a na aku zakladnu skolu ti teda chodia deti? ktora je dobra?

vsetkounas
4. feb 2025

Moje deti menili školu dokonca dcéra dvakrát .Myslím že zbytočne stresujes ty .Dá sa prestúpiť kedykolvek aj počas roka .Tým že prišli v strede roka bolo to aj epšie lebo prišli do zabehnutého kolektívu a tým že boli nový bolo to pre deti niečo vau niekto nový ktorému mohli pomôcť ,všetko ukázať a tak sa rýchlo otukala a našla nových kamošov .

autor
4. feb 2025

@vsetkounas aha, dobre vediet 🙂 asi mas pravdu, asi to prezivam viac ako to dieta.. deti sa vedia rychlo prisposobit.. horsie je to mozno v puberte

didamt
4. feb 2025

my sme druhý stupen nevyberali podľa kvality školy či ako by som to nazvala. Nevyberali sme súkromnú či top školu, ale bežnú spádovú školu pre našu oblasť, a aj vasu a to je ZŠ Nade Hejnej. Majú to deti najbližšie aj busom, aj od nás deti zo školy z Jasena chodia sem. Deti v 5 ročníku už nemajú družinu, volila som školu takú aby dcéra sadla na prímestský bus a vystúpila v dedine u nás. Aby proste nechodila ešte aj MHD niekam po sídliskách.

didamt
4. feb 2025

@vsetkounas s týmto uplne súhlasím

autor
4. feb 2025

@didamt Sem chodil aj manzel, aj to dava zmysel, aby siel syn tam, kde vacsina deti z Jasena a okolitych dedin. Dakujem za podelenie sa o skusenost

didamt
4. feb 2025

určite áno, je to jedna z najväčšich škôl v Martine celkovo, spádová pre mnohé dediny. Držím palce, Jaseno je pekné, celkovo táto časť od Martina je najkrajšia 🙂 Krásna príroda dookola ak radi podnikáte výlety

autor
4. feb 2025

@didamt ano, prave kvoli prirode sme sa rozhodli pre Jaseno 🙂 neskutocne vyhlady.. lenze ja som vzdy zila v meste, velkomestach a trochu sa toho celeho obavam, ako si zvyknem ja, a nie dieta :D :D
a od kolkych rokov/triedy zvycajne deti dochadzaju same z tychto dedin do skoly?

didamt
4. feb 2025

my bývame iba 5. rok, sme obaja z mesta, zvykli sme si až príliš rýchlo, milujem to tam. Určite dochádzajú deti od 5 ročníka vyššie a neviem či aj menšie, kedže tie majú aj družinu k dispozícii. Naša je piatačka a chodí od septembra sama do školy aj zo školy, kedže družinu už 2.stupen nemá. Nie je to nič strašne, prejdú deti iba jednou ulicou tichou do školy aj zo školy, cca 4 minuty peši je to. Zo 4. ročníka chodila sama peši k nám do dediny po hlavnej ceste sama, cca 800m to mala zo ZS domov, všetko bez problémov. Deti už v tom veku samé chcú chodiť.

kitycat
4. feb 2025

Ja som menila ZS 3x
1.rocnik
2-5
5-9

Uplne v pohode. Posledna skola bola taka kde chodili aj sesternice, tak ma to nejak netrapilo ze sa zase neni

autor
4. feb 2025

@didamt super, dakujem, tak som trochu pokojnejsia a verim, ze to dobre zvladneme.. vsetci :D

romcici17
4. feb 2025

Ahoj,ja síce osobne nie,ale moja najlepšia kamarátka z triedy áno🙂. Čistou náhodou to tiež bolo v 1 ročníku zš. Mojej kamarátke hlavne bolo velmi lúto opustiť nás,pamätám si ako si posledný deň aj poplakala. Takže hlavne ubezpeč svoje dieťa že aj na novej škole si isto nájde fajn kamarátov a nemusí sa obávať,ja si myslím že v tejto dobe keď už fungujú mobily atď. tak bude vedieť zostať v kontakte s bývalými spolužiakmi. Ja som s touto kamarátkou napr. Na dlho stratila kontakt a potom sme sa náhodne stretli na ulici a vymenili si čísla🙂. No a ja som tiež potom pri prechode na druhý stupeň menila školu aj keď nie kvoli sťahovaniu,ale na kolektív som si zvykla rýchlo,kamarátstva stále vydržali a áno dá sa odísť aj počas roka z jednej školy na druhú,neni problém hlavne pokial ide o zš.