Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
na slovensku bezny ucitel privodi nadanemu dietatu tak bdelu komu :D
@m.i.r.i ja s tebou v podstate súhlasím. Pozri si ale svoj prvý a posledný odsek.
Keď ponecham tvoj percentuálny podiel, nemalo by to byť presne naopak? Dokážu sa všetky deti naučiť 70%? Deti idú na výlet, na koncert, do múzea... Ani nespomínam vedia, že sa učia a oni sa pritom učia.
Zle sa mi píše z mobilu.😛
Ja sa jednoducho na základ pozerám inak.
Za 3,5 roka, čo je malá v škole vidím, že jej vedomosti oproti nástupu do školy stúpli snáď max o 10%. Dokonca v matematike klesli. Z toho dedukujem, že je niekde problém.
Malo byť "ani nevedia, že sa učia..."
@moni73 urcite by sa nemal standard znizovat na zakladnych skolach. dovolim si tvrdit, ze drviva vacsina deti na ZS este nevie, cim naozaj chce byt... kolki z nas vystudovali to, o com snivali na zakladke? plus rozsirene zaklady z matiky, jazyka materinskeho ci cudzich, alebo biologie a humanity sa vzdy zidu.
ked nebudeme tlacit deti "do hlbsich vod" z viacerych predmetov uz na ZS, tak ten "jadrovy fyzik" nakoniec moze zistit, ze ho vlastne viac zaujima dejepis, a bude potom kvoli znizenym standardom na zs musiet dohanat vedomosti inde.
na SS to moze byt ine, tam sa uz mlady clovek ma jasnejsiu predstavu o zaujmoch a cieloch, a moze si vybrat cestu (=ktore predmety bude preliezat a ktorym sa bude venovat nadmieru)... spoluziak z gympla mal z inych predmetov dvojky-trojky, ale matiku a fyziku mal rad a tie aj vystudoval a dnes je z neho oblubeny ucitel.
@nelinka2009 toto vari nemyslite vazne? akoze aka forma zaradenia do akeho pracovneho systemu??? ved kazda praca vyzaduje nejaku odbornost! a odbornost sa buduje na zakladnych znalostiach predsa! ved aj sustruznik musi nieco vediet z fyziky o roztahovani kovov! to akoze lekar sa ma az naucit na vysokej skole, co je bunka? a na zakladnej, ako absovovat pracovny pohovor? ........
@bmuller no najprv toho sustruznika aj lekara musi niekde prijat do zamestnania, alebo musi zacat podnikat, aby cele to vzdelavanie mola vobec zmysel
@nelinka2009 čize najprv musia lekara prijat na pracovnu poziciu potom začne študovať? To je snad for nie?
@celasapremenim to sedi od cloveka s takym vyjadrovanim.....a urazkami na adresu inych ludi....vid kucharky, su podla vasich vyrokov sproste atd, vyrazy ako kkt, ak su v bdelej kome, aspon nevnimaju tieto poznatky ...
@nelinka2009 dieta rovno ako odlozi cumel a plienky, rovno treba poslat praxovat do fabriky....
@sardinka335 aspon to vidime, ako ludia myslia.....pomoc, idem mojim povedat, ze uz nemusia ucit v skole, nech sa najskor zamestnaju a potom ich naucim napr.rovnice 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@moni73 ja viem..ale ja som bola bifloska...teda, po prve ambiciozna, po druhe sutaziva, po tretie s vybornou pamatou, takze na biflovacie veci stvorena..so mnou sa nikdy rodicia neucili...a to naozaj NIKDY ..ani v prvej triede...mama sa pokusala par krat tak v 5 triede, ked som presla na druhy stupen ma aspon vyskusat, kedze sa ma vzdy spytala, ci som naucena, ja ze hej..samozrejme som vela krat zaklamala..tak si vzala knizku a ze ma vyskusa...skor sme sa len natahovali potom..ale nikdy mi nemuseli vysvetlovat nic ani ma nic ucit...lebo..sposob ucenia aky bol mi stacil na to, ze som si latku precitala pred hodinou, prihlasila sa ak sa dalo a na par tyzdnov mala pokoj...ucila som sa takto aj basnicky..ulohy sme si robili v druzine na prvom stupni..na druhom som niekedy napisala ulohu cez prestavku, niekedy aj doma ale nikdy sa so mnou nik neucil..ale...ako pisem, ja som bola dieta ktoremu ta skola takto viacmenej vyhovovala..ako ucitelka povedala, tak som spravila, vsetko co bolo treba, sedela som v prvej lavici kvoli okuliarom, takze som mohla byt rychla a prva pri vsetkom...jednotky od vrchu po spodok a staci...kazdopadne -- praktickost je u mna nulova...a to celkovo v zivote...nastastie som mala logicke a analyticke myslenie, to mi pomohlo potom v praxi v praci, ale inak ja som celkovo sklamana, ze som nedosiahla este viac...skola ma vobec nenutila robit nieco viac, nenutila ma prakticky vidiet vysledky toho ucenia....
A druha vec su ale tie ostatne deti...ja som bola ta dobra, ale mne samej sa inak neskor nepacilo, ze tie dalsie deti boli maximalne demotivovane...vynikaju jednotkari, biflosi...lebo sa nieco naucia naspamat...ostatni co az tak nestihaju stracaju motivaciu...
Tiez napriklad pamatam si gympel a fyziku...ja som prisla z matematicko fyzikalnej triedy na zakladke, takze prvy rocnik na gympli som nerobila nic, vsetko som vedela zo zakladnej...a na tom som budovala cele 4 roky..ako sa zapises, tak sa to s tebou vezie...ale v druhaku sme dostali na pol roka noveho ucitela, lebo nam nahle ochorela ucitelka a vypadla na pol roka...a ups...po prve ten ucitel nevedel ktori su dobri a horsi zaskatulkovani ziaci..a po druhe -- to bol jeden z mala ucitelov co vtedy bral ucenie fyziky viac prakticky....mna vyvolal, postavil pred tabulu, ja som odmlela latku o ktorej som nemala ani sajnu co hovorim a on ze ok, a teraz tu mate kluce, tu mate magnet, tu mate toto a hento..a vysvetlite ako posobi tato sila na toto a ako dosiahneme to co ste teraz hovorili...dostala som 4...nemala som ani sajnu..v zivote som nemala sajnu co sa ucim na tej fyzike...vedela som si vela veci logicky odvodit vdaka matematike, ale predstavivost a praktickost nula bodov....tento ucitel mi dal solovu dvojku na vysvedcku potom z fyziky....jasneze som bola nestastna este velmi dlho, ale neskor som si uvedomila o com to cele bolo...nie o tom, ze ked som vedela pravopis a rustinu, tak u ucitela som nemusela 4 roky nic robit a som bola za najlepsiu ziacku....ze zemepisarka ucila este moju tetu a strasne ju mala rada a mne stacilo 2x odpovedat ako z naucenej knihy a uz som bola taka oblubena na 4 roky ako moja teta..atd atd..hlavne ze boli 1...a o tomto hovorim..ja si myslim, ze ja by som vtedy s tym co som vedela uplne prepadla niekde na vybranej skole v zahranici.....ked som mala napisat slohovu pracu tak smrt v ociach, lebo nieco vlastne, tvorive, kde trebalo aj mozog zapojit, nielen pamat ako taku -- to som sa triasla...na statnici na vyske som vytiahla temu o financnych trhoch o com som prakticky nemala ani sajnu..naucena indexy a vzorce a kadeco som excelentne odpovedala, ale ked predo mna skusajuci hodil hospodarske noviny s grafmi a akciovymi trhmi, tak som skoro odpadla....a doteraz o tom neviem absolutne nic...moj muz, ktory na to nema skoly mi vysvetluje ako to vlastne funguje
Takze takto nejako som to myslela...proste aby ta vyucba nebola len pre sikovne ambiciozne biflosky, lebo povedzme si otvorene, vacsinou su to skor dievcata co su tie "lepsie ziacky" hlavne na zakladnej skole...ale aby to nase vzdelavanie ukazalo vsetkym tu prakticku stranku, preco sa to vlastne ucime...
Ako moj syn, ktory mi hovori, ze chce byt paleontolog..teraz ho fascinuju dinosaury, tak o tomto sniva v 6 rokoch...a pyta sa ma aku skolu na to bude potrebovat a ze naco..ze preco nemoze ist rovno do puste Gobi vyhrabkavat kostry dinosaurov..ze to vie uz teraz...ale tak ja mu hovorim, ze sa musi ucit o prirode, aby vedel z coho sa skladaju horniny, aby vedel ako vznikla nasa zem, ako sa ukladali rozne vrstvy a vedel kde toho dinosaura hladat..aby vedel urcit kedy zil, musi vela vediet o vyvoji zeme..o dejinach tiez, aby vedel ako vsetko vzniklo, ako sa ludia vyvijali, kto kedy co uz objavil, kde to objavil..musi vediet zemepis, aby vedel kde hladat..musi vediet pocitac aby vedel rata tie miliony rokov kedy dinosaury zili, musi vediet biologiu a anatomiu zvierat, aby vedel kde mali dinosaury nohy, ruky, rebra..lebku...a vediet jazyky ked chce ist kopat do ameriky a vykopat T-rexa alebo do Mongolska 🙂 a x inych veci...a takto je to so vsetkym v zivote.
@sardinka335 skoda reci... Kto nechce nepochopi...
@celasapremenim ako to mozes vediet? Ty do tej skupiny nepatris a nikdy nebudes, zial ani deti s takou matkou...nadane deti, to som myslela....
A inak mimochodom, kedy sa uz premenis, mozno to bude lepsie ako doteraz 😉
@nelinka2009 Citujem ta....Nic viac ako citanie, pisanie a zaklad pocitania som zo skoly v zivote nepotrebovala... Zabudli.ma ale naucit, ako si najst pracu, a ako prezit.
Čo mám na tom nepochopit? Tebe stači, ak tvoje dieta bude vedieť napočitať v obore do neviem vymyslím si 1000, vie si prečitať a pisat...to je pre mna zalostne malo....to je štandard osobitnej školy a čudujem sa, ze ty čo chceš pre dceru ,,viac ako učitelku,, a viac ako učenie si sa s týmto suterenom uspokojila pod ruškom ,,alternatívny,, čím klameš samu seba. Poznám ťa z inej temy, a verim ze toto je max. čo s tvojim pristupom k vychove aj dostaneš, kedze zase ťa citujem z ineho vlakna :
nelinka2009 A bulharska zakladka tiez zanechala skvely dojem... Malo deti v triede... Individualny pristup ku kazdemu ziakovi... Ziadne domace ulohy... Nemaju naroky na dieta... No skvele...
10. jan o 10:37 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
jazyk nieje problem.. Ani ulohy... Ak ju to bude bavit a bude chciet... Zvladne... Zalezi id toho aki zaujme ucitel
Toto je tvoja predstava o tom ako to ma fungovať v škole....hlavne nič odo mna nechcite. Na postreh ze tam fajčia deti spolu s učitelkami tvoja reakcia....citujem : no ja to povaxujem za ukaxku formovania skveleho vztahu student- pedagog... Ak si nexapalia tam tak aj tak.inde je to taky vek...
Ty si totižto takto predstavuješ fungovanie v škole - dieťa robi len to čo chce, kedy chce a ty tiež...pretože uz si s (ne)vychovou zašla pridaleko kedze v inom vlakne pišeš, ze tvoja 5 ročna dcera je leniva chodit, plače ked ju nenosite, ale ved ocinko ponosi....pri ockovi sa neobuje, neoblečie a nenakrmi.
Takze naozaj na základe poznania týchto suvislostí o tebe si mi dve porozumiet nemožeme ani za máčny mak....a vobec mi to neprekaza.
@lesik o FB stranke neviem, alebo myslis toto: www.pomoz.sk ? a co ta na tom tak strasne rozrusilo? to je tiez jedna z foriem podpory ako mozu ludia vyjadrit svoj nazor a ked si tam blizsie pozries komentare k platbam, tak vacsina ludi posiela Ficakovu vratku 😀 😀 😀 😀 nech si ju strci, tiez o nu nestojim 😝
@sardinka335 nelinka písala, že pracuje na nejakej super pozícii, kde sa dostala sama, lebo oponovala nezmyselným nariadeniam. Už som radšej po pár dňoch ani nečítala ďalšie jej príspevky. Ale zabilo ma teraz, čo si citovala: "Nic viac ako citanie, pisanie a zaklad pocitania som zo skoly v zivote nepotrebovala... Zabudli.ma ale naucit, ako si najst pracu, a ako prezit. "
Potom ani vo sne netuším, kde a na akej super pozícii pracuje, len so základmi čítania, písania a počítania.
Pomaly čo príspevok, to perla. 😲
@sardinka335 mna tieto ,jednoduche marie, neprekvapuju, vidno to aj na detoch, ktore by aj mohli byt normalne, ale posobenim rodica napachaju kopec nenavratnych skod na dietati
@sardinka335
@ajkava hlavne neuviedla NIC KONKRETNE co by sa deti mali ucit, lebo "ale naucit, ako si najst pracu, a ako prezit. " nie je nic konkretne co by tie ucitelky mali robit..... inak si to moze predstavovat dieta co chce byt kuchar a inac ktore chce byt lekar a inac take, co nechce robit nic a caka kedy zazvoni zvonec a moze ist fajcit na dvor s ucitelkou @nelinka2009
v podstate jedina konkretna veci bola ze sa NEMAJU ucit jazyky - zial v tejto dobe velmi potrebna zalezitost
Tiež by som sa rozpisala, no vidim, že by to tu nemalo zmysel. Poniektorí si budú mlieť stále to svoje antiučiteľské, antiškolské atď. Každý pedagóg vie svoje.
Už dávno som vedela jedno, teraz som sa v tom len utvrdila, nemôžeme chcieť od deciek, aby neboli drzé, vulgárne, nemôžeme chcieť, aby poznali základy morálky, aby mali pokoru a rešpekt tam, kde je to žiaduce... Nemôžeme to od nich chcieť, ak prídu do školy z prostredia, kde ich "vychovávajú" takí ľudia, akí tu prezentujú svoje názory. Čo tie decká vidia a počujú doma, posúvajú ďalej. Bojím sa, čo bude so spol.,keď sa pominie stará generácia, generácia našich mám a otcov... Samozrejme, česť výnimkám!
Na zakl. skole ma nic ine potrebne nenaucili... Dievcata uz ak chcete osocovat slutocne skuste vyuzit aspon tu znalost citania zo zs... To, ze je nas sk. system zastaraly je proste fakt... Spytajte sa komu v tejto krajine stacilo len zakl. vzdelanie k sebarealizacii na cely zivot... Potom tu mame ludi, ktory povacsine studuju ine a rralizuju sa v uplne inych odboroch... Skustecsi odznova previtat celu temu... Zistite, ze pri kazdej teme sa stretne zopar vas ' vybolenych' a kazdy iny s inym naxorom komuniksciu s vami radsej vzda, lebo vie, ze to s oveckami nema vyznam... Ci sa vam to paci, alebo nie, raz sa aj nase skolstvo dosyane ba uroven toho v Kanade, alebo miektorej ibej krajiny. Nasi politici nic lepsie a originalne zaroven nevymyslia a budu po niekom opakovat inovacie, ktore budu v tom obdobi v danej krajine uz davno zastarale...
@nelinka2009 poznas nejaku krajinu v zahranici kde staci zakladne vzdelanie k sebarealizacii na cely zivot? 😕
@nelinka2009 nechces ist do politiky? Vies tak krasne pisat o nicom 😉
@sardinka335 nelinke vďaka takejto liberálnej výchove s prepáčením dieťa naser... na hlavu, keď bude v puberte. A potom bude vyplakávať v riaditeľni sš, že čo má robiť a kde urobila chybu. Pár rokov dozadu som ako triedna riešila podobný prípad... syn na priváte, z intráku ho vyrazili, radšej ako v škole sedel pred telkou, výsledkom bolo cez 200 neospravedlnených hodín... A mama sa o všetkom dozvedela od školy.
@nelinka2009 ja reagujem len na prvu vetu co si napisala.... V zs ma nic potrebne nenaucili....vies, je to takto, niektore deti si z vyucovania donesu, 90% a niektore 30 a niektore nic ako ty, to ale.....a to su slova psychologa z pegag.psychol.poradne....je nie chyba ucitela, ale hadaj koho..... Takze ak ti to nic nedalo, tak sa zamysli nad sebou
@luciaminarechova za to predsa moze pedagog 😉
@nelinka2009 len taky detail, "Povinná školská dochádzka je desaťročná " takze na speci pripady asi autor tejto myslienky chcel, aby deti neskoncili svoje vzdelavanie na ZS ale aby si sli doplnit/zvysit svoje vedomosti aj na dalsui skolu, takze "zial" ZS do zivota nestaci, ani na SK ani v zahranici
@nelinka2009 Ťažko sa po tebe číta... Ani tomu písaniu sa, žiaľ, veľmi nerozumieš. Niekedy sa učiteľ môže rozliať na kolomaž, ale kde nie je nijaký rozumový základ, tam fakt nič nenaučí... A čo tak odísť do Kanady za tým lepším systémom. Potešia sa ti velice. 😊
@nelinka2009 deti sa normalne v skolach ucia financnej gramotnosti, pisat motivaccne listy, ziadosti....ale ako pisu predomnou, kto nato s ere a skolu flaka sa to nenauci.
Vidno to na uradoch,ludia nevedia pisat elementarnu ziadost.
@nelinka2009 takže ty by si išla rovno na vysokú..............

@dai uplny suhlas...zakladna skola sa aj preto vola zakladna, ze nas ma pripravit vseeobecne a dat nam zaklady vzdelania...co by kedysi ludia za to dali aby mohli mat aspon to zakladne vzdelanie..
Vseobecne veci co sa ucia na zakladnych skolach su urcite potrebne pre vsetkych a pre vseobecny prehlad a ake-take fungovanie v spolocnosti.....je samozrejme, ze nie kazdeho vsetko bavi a aj deti nie vsetky ku vsetkemu inklinuju ale velmi casto je to ani nie tym ze "ja na tom nemam bunky" ako skor vseobecnym davovym nezaujmom ( matika napriklad je povazovana za strasiaka a uz deti idu s tym do skoly, ze ju nebudu vediet..casto aj od vlastnych rodicov), velky vplyv ma aj ucitel -- aj na tu matiku moze byt tak skvely pedagog co to vie tak super vysvetlit, ze to pochopi ozaj kazdy a casto su to aj vplyvy prostredia ako kamarati, ked on nema rad dejepis, tak ani ja..alebo aj samotni rodicia, ktori doslova detom hovoria doma, ze skola je im nanic ( a nehovorim do vetra, mam takych v okoli, ale tak vieme si predstavit sami co asi dosiahli).
Ja si myslim, ze v skolach by malo byt vsetko co aj je...co sa tyka pestrosti predmetov, vseobecnych znalosti vsetkeho..vratane ten vytvarnej, hudobnej, telesnej, policok ci varenia...kazdopadne sposob vyucby uz taky skvely nie je..a je to kombinacia ucetela ako takeho a podmienok ake ma na to aby boli tie hodiny ine...nemyslim, ze deti sa maju v skole hrat, ale pridala by som ovela viac praktickeho vyucovania...nielen naucit sa poucku, vzorec, nabiflit sa roky kedy bola aka vojna a odrazky vymenovat ake pohoria a rieky su na Slovensku...Viac by som uvitala pracu v skupinkach, spolupracu, moznosti vyhladat si informacie, projekty ( nie ale odkopirovane na domacu ulohu z internetu), pokusy na chemii a fyzike, navstevy muzei a praktickych ukazok..ja viem, ze v istej miere to v skole je..ale tak vieme dobre v akom mnozstve a deti to beru ako hura, ideme na koncert, do muzea, nemusime sa ucit a ideme vystrajat..pretoze aj ti ucitelia im to nevedia podat ako nieco hodnotne pre nich..nieco o com sa potom budeme rozpravat, co si rozoberieme, chcem pocut kazdeho nazor na to co tam videl, pocul, preco ludia v tej vojne trpeli, preco boli ti a ti panovnici takito a preco prehistoricke zvierata vyhynuli...Neviem, ale moj syn ma 6 a je taky plny otazok ze az...my chodime po vyletoch, po muzeach, rozpravame sa o vesmire, o vzniku zeme, riesi preco su zemetrasenia, sopky, ako to ze vznikne niekde cunami a u nas nie...riesi ake chute mame na jazyku, kde citi horke a kde sladke...preco ked nieco zje tak to vyjde druhym otvorom...ako nam bije srdiecko, preco zo semienka vyrastie strom a x inych veci...a vela si ukazujeme nazorne, ked sa da pustime na youtube video, ideme na vylet, do prirody..a deti su dychtive po takychto veciach..ale ked pridu do skoly, sadnu do lavice, musia sa naucit naspamat milion veci ktorym vobec nerozumeju tak sa ani necudujem, ze vacsina z nich strati iluzie o skole velmi rychlo..nie je to len preto, ze sa uz nehraju ale maju povinnosti....
Ja osobne musim povedat, ze mne zakladna skola aj napriek tomu vsetkemu biflovaniu dala zaklady do zivota z ktorym cerpam doteraz..prave som sa minule zamyslala nad tym, ze tak 70% toho co viem v zivote je zo zakladnej, mozno tak 20% este z gympla a vysokej pridam tak chabych 10%.,..lebo to bola cista biflovacka s nulovym praktickym vysvetlenim...akurat som si viac vycibrila pamat a vypila kopec kavy v skuskovom...