icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

zuzana76
11. feb 2016

Žaluď je mužského rodu, vzor stroj

nelinka2009
11. feb 2016

@zuzana76 to nieje to iste...

moni73
11. feb 2016

@bmuller som nezachytila... Ty si učiteľka? Úplný súhlas.

nelinka2009
11. feb 2016

@cicimon a vela nauci... Napr. nieco, co nebude ovladat tristvrte slovenska...

zuzana76
11. feb 2016

@moni73 pre mňa je to automaticky mužský rod, v živote by som to nespomína ako tá žaluď, ale ten žaluď, rody podstatných mien určujeme podľa jazykového citu, podľa mňa, nie je na to asi pravidlo, ale nie som slovencinarka

moni73
11. feb 2016

@zuzana76 ja sa predsa nejdem hádať. Overila som si to, je to mužské. Ak by som vedela, že rod je mužský, tak mi je jasný vzor. Ja som ale tapala (vlastne netapala, ja som bola presvedčená, že rod je ženský). Mne sa jedná o určenie rodu. Ako na to? Odkiaľ viem, že soľ, pištoľ, dlaň, moc je ženského a moč je mužského? Len pocitovo? Potom ma intuícia v slove žaluď sklamala.

jajka257
11. feb 2016

@nelinka2009 a co konkretne nebude vediet mnoho slovakov? Myslis bulharcinu? Alebo?

nelinka2009
11. feb 2016

@jajka257 mysliet inak ako Slovaci

moni73
11. feb 2016

@zuzana76 asi máš pravdu a je to len pocitove. A keď pocitovo určim rod zle, všetko ďalej, ktoré už má pravidlá je mi nanič.

cicimon
11. feb 2016

@nelinka2009 tak pri hladani prace jej ta bulharcina urcite pomoze

jajka257
11. feb 2016

@moni73 asi ako v nemcine...aj tam je urcenie rodu pocitove, mas das buch, ale na Slovensku ta kniha....zrejme je to o tom odkial pochadzas. Moj svokor hovori idem pri tesco a mna ide roztrhnut, lebo to je idem k tescu. Narecia maju silnu moc pri pouzivani slov.

zuzana76
11. feb 2016

@moni73 áno, ale podľa mňa je to len pocit, ale rada sa nechám poučiť ak sú tu slovencinarky

zuzana76
11. feb 2016

@moni73 ja som čítala odzadu a som z mobilu, tak som ešte nemala dočítane, ani ja sa nehadam

jajka257
11. feb 2016

@nelinka2009 hmmmm, no mentalita slovakov a jej osvojenie pri hladani prace na Slovensku je skor vyhra ako prehra. Lebo drviva vacsina zamestnavatelov ma slovenske myslenie 🙂 🙂 🙂

jajka257
11. feb 2016

@cicimon mozno pojde do Bulharska

zuzana76
11. feb 2016

@cicimon a tak ráta sa každý jazyk, ja sa učím turectinu, a po bulharský, kto sa učil ruštinu, tak to prečítať vie a aj niečo porozumie

betina13
11. feb 2016

@jajka257 to musis mat dobre blbe vztahy v praci,ak od teba ziadaju kvoli tomu, ze sa necitis dobre a odides o nieco skor,ospravedlnenku. Ale tiez celkom dobry pokus 🙂

jajka257
11. feb 2016

@zuzana76 to nebolo o jazyku, ale o inynom type myslenia...jazyk sa pocita kazdy, aj ked niekedy mam pocit, ze ludia sa ucia nepouzivane jazyky skor pre radost ako pre prinos

bmuller
11. feb 2016

@moni73 ale nie, nie som... nemam take pevne nervy 😉 len skolsku dochadzku som absolvovala, ako asi kazda z nas 😎 takze kazda tu zo skolskych cias mame svoje skusenosti a "zlepsovaky"

jajka257
11. feb 2016

@betina13 za mn musi ucit iny ucitel, nemozem odist, kto pojde do triedy? Ako mu to nauctuju....v skolstve neexistuje, ze je mi zle, tak odchadzam.....

moni73
11. feb 2016

@jajka257 aj ja k tescu. Aj myslím vychodniarske "pod tu" alebo "idem vonku",... Ale ja som bola o tej žaludi presvedčená! 😱 Také jednoduché a bežné slovo a ja som nevedela rod. A myslím, že používať budem naďalej tá, aj napriek tomu, že už viem, že je to zle.

cicimon
11. feb 2016

@zuzana76 ale sa divim lebo nelinka nechce aby sa deti na skole ucili jazyky..

jajka257
11. feb 2016

@betina13 ty sa ocividne velmi dobre orientujes v skolstve, vsak? Asi ovladas uplne vsetky pravidla 🙂 🙂 🙂 🙂 nuz ma pouc, ako to funguje....a teba v praci sa len tak zoberies a ides, nemusis nic dokladovat, aj ja chceeeeem...

jajka257
11. feb 2016

@moni73 nerob to, dieta sa to nauci od teba

zuzana76
11. feb 2016

@cicimon no ved to sa divím aj ja, si asi myslí, že jej to naskace samé do hlavy, ja viem co je učiť sa cudzí jazyk, to je samý drill, presný opak toho čo chce ona

cicimon
11. feb 2016

@zuzana76 jj, podobne

betina13
11. feb 2016

@jajka257 nuz,budes sa cudovat, orientujem sa...obaja moji rodicia a obaja moji svokrovci cely zivot ucili na 2.st.ZS...ak sa stalo jednemu z nich,ze potreboval odist o nieco skor zo zdravotnych pricin,nikdy by ich nikto neposielal po nejaku ospravedlnenku,pretoze inokedy sa to moze stat kolegovi. Za predpokladu,ze to niekto nerobi opakovane( je pravda,ze menzes je á mesiac...).
opakovane som tu pisala,ze ucitel si zasluzi aj vyssi plat aj patricne postavenie. avsak,ak tu diskutujem s tym,ze som pracovnik roka,ktory cez den chuda ani kavu nemoze vypit, v skole nemoze koncit o 13 hod a doma sa tiez vlastne musi este doneviem kedy pripravovat na dalsi den,tak potom je prinajmensom zvlastne,ze tu denne vysedava na pc a vcera od 13 hod...a argumenty su trocha prehladne

jajka257
11. feb 2016

@betina13tvoji rodicia robili za komunizmu, nie v tejto dobe. Ani nemas potuchy, aky ja mam menzes, ake je prvy den, a nemam ho pravidelny. Z minuleho roka som vymeskala na doktora so sebou az dva dni, ziadna pn, tak ako roky pred tym. Ty mi nemoralizuj o tom, ze zamestnanec roka, ak niekto napise, co robi dennodenne a raz je to inac, lebo sa uhniezdil na gauci a snazil sa nehybat a zit, tak to nie je priehladne. Ale ty asi vies najlepsie ako to funguje, lebo tvoji rodicia. ..nuz tak mas pravdu, podla hesla ty mas pravdu, ja mam pokoj ....a k tym ze ja raz kolegovi potom on mne, moze platit mozne niekde v obchode, ale nie v skolstve .....

celasapremenim
11. feb 2016

@moni73 moni, ja som na to cumela uz predtym, co pises, to si sa kde s tym stretla, ze to ma byt zensky rod akoze :D

jajka257
11. feb 2016

@betina13 jaj a este jedna vec, ani dnes som tu kavu nestihla, ja sprosta som pocas volnej hodiny pomahala kolegyni s etostovanim 🙂 🙂 🙂 a vcera som napriek problemom stihla miesto kavy vyriesit pracovne zosity na monitor pre decka, ale neeee ja som ta, co nic nerobi....🙂 🙂 🙂 🙂 🙂