Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@lucia_9 ale učiteľ za to nemôže, že sú osnovy, ktoré musí dodržiavať a bohužiaľ, aj na elektrotechnickej škole musí byť prvý rok trebárs dejepis...to si oni nevymysleli....o to to majú ťažšie, že je zjavné, že nikto im o ten dejepis záujem neprejaví, keďže ho nikto reálne potrebovať nebude...bohužiaľ, to nie je chyba učiteľa, ale celého vzdelávacieho systému na Slovensku
@henamichal Nútenú dovolenku má každý zamestnanec 😀 Rozhoduje o nej totiž zamestnávateľ (až na jednu výnimku).
@henamichal ja mám tiež dovolenku len cez prázdniny lebo nemám kam dať malú 😀 a nemám jej ani toľko, myslíš si, že učiteľ je jediné povolanie s nútenou dovolenkou? muž robí u súkromníka a má nútenú všetku dovolenku! ja si nemôžem zobrať dovolenku na začiatku mesiaca (výplaty), ku koncu mesiaca (DPH)....mám takú prácu a keď sa mi nepáči...vždy je riešenie
inak myslím si, že taká sestrička na onkológii by si viac zaslúžila 45 dní dovolenky, a kľudne ma zožerte
Bambulka🙂 Intermédiá sú o praxi nie o učení tam sa dostanú tý ktorí majú prax nie v hlave celé Discovery.Dejiny ovládam a ako kameraman fotograf a strihac sa uplatnim.🙂 uz len preto ze ja necakam kedy mi kto co da lebo ja chudatko studujem ved to robim pre seba 🙂 a mam vyssie ambicie ako ostat na Slovensku a byt ovcou v rade.To je polovica slovakov.Co sa mam lutovat ze nasa krajina je biedna?Nie nasa krajina je krasna to len mi sme si nechali skakat po hlave.Trebalo sa vzburit skor nie to nechat zajst az takto daleko otrokarcite v nemecku aj predavacka zarobi 14€ na hodinu a to niesu keci starej matere to mam z realneho zdroja.Bambulka 5rokov si studovala na VS nemyslim si zeby si bola neschopna ak si toto zvladla byt tebou..Zober sa a chod si za lepsou pracou
@carolek Aj predavačky pracujú s ľuďmi a na rozdiel od učiteliek nemajú tých istých ľudí každý deň, nemôžu si na nich zasadnúť, keď im lezú na nervy, nemôžu sa na nich sťažovať rodičom, aby niečo s nimi robili... Napríklad aj také pracovníčky úradov práce pracujú s ľuďmi a že tam čo im niekedy chodí za indivíduá! Aj takí operátori - myslím tých, čo vyvolávajú a núkajú kadejaké služby, tovary, alebo pracujú na Hot line (poradenstvo cez telefón) pracujú s ľuďmi, aj keď nie sú s nimi v priamom styku... Aj takí či onakí pracujú s ľuďmi... Dáme všetkým rok pracovného voľna? Nebodaj ešte plateného?
@rakywanda mozno na vasej skole to tak je, lebo mate take vedenie. Budte si ista, ze to tak nie je bezne. A este nieco, preco by nemohol ist domov, ked mu skonci vyucovanie? Co u nas na skole nehrozi. Ma doma dalsiu pracu, skuste si raz porobit pripravy, testy apod. doma na dalsi den na vyucovanie, ze kolko vam to asi potrva. Pochopite to lepsie.
Ja nechápem dámy, či vôbec viete niektoré o čom píšete. Osočujete tu učiteľov, predtým sa osočovali lekári, sestričky. Proste vidno, že ostatný národ je absolútne spokojný. Sťažuje sa len na takýchto fórach. Vám sa páči, koľko zarábate? Páči sa vám stav v našej spoločnosti aký je? Zjavne áno. Tak do prčíc už prestaňte konečne odsudzovať tých, ktorí už majú toho plné zuby a neboja sa to povedať. Ale začnite od seba a otvorte si tiež huby!!!
A aky je teda ten plat??? Mnohi tvrdia ze 500. Fico tvrdi ze za jeho 2 vlad sa dvihlo o 50%. Mali kedysi tym padom 300 alebo dnes 750? Statistiky vravia ze 850i viac. Kde je teda pravda?
@vydrnik a ako vies, ze ma 800E? ti to suseda sama povedala, ci si videla jej vyplatnu pasku?
@lucia_9 no za prvé, nauč sa gramatiku, lebo je smutné, že také mladé dievča, študentka, ju neovláda....za druhé, ja mám vyštudovanú pedagogiku, ale ak by si čítala s porozumením, čo tebe táto schopnosť zjavne chýba, zistila by si, že som tu spomínala, že áno som vyštudovaná učiteľka, no nikdy som do školstva nešla, práve kvôli platu a podmienkam všeobecne a mám omnoho lepšie ohodnotenú prácu....čiže ja sa nesťažujem, tak mi prosím ťa neraď úplne odveci ;)
Bambulka ja viem,ze ucitel zato nemoze ale oni su najblizsie k tomu aby sa tie osnovy zmenili nas studentov nikto neposluchne ale ucitelov ...ked uz nic tak aspon si ich vypocuju ved ja nemam nic proti ucitelom je to ich praca ale tie normy.Testy 8 hodin v kuse len sami stres len sa biflime a nic si nepamätame lebo hned po testoch nam to z hlavy vypadni.A pacilo by sa ..nie mne pisem za viacerych diskutovat na hodinach s ucitelmi niektori to vedia tak pekne vysvetlit tak pekne ponat tu hodinu ale skola im ani nam neda priestor.A niekedy mam pocit,ze si neuvedomuju ze ten rozhovor s nimi by nam pomohol jednoducho sa nato vykaslu.
@lucia_9 veď ak si nepochopila, štrajk nie je len o platoch, ale aj o tom, aby sa podmienky v školstve zmenili úplne, tak netoč úplne odveci
aby bolo jasné, nezávidím učiteľom ani 45 dní dovolenky ani pracovnú dobu, mám svoje výhody a som spokojná.
tolerujem tento štrajk, len som poukázala na to, že pár ich ide štrajkovať a ostatní čučia, stále nie sú jednotní a nikdy ani nebudú...poznáme aj také finty, že jeden - dvaja chcú štrajkovať a vedenie to stopne, v opačnom prípade nastáva psychický nátlak a pod.
@sorciera24 to vie ka,dy,a nas kamarat na tej istej skole ma vela znamych,je to hotelova akademia,,a jak uz som zpominala vzala si od skoly velku pozicku a splaca ,300€ mesacne,takze keby mala menej tazko by tolko splacala,
@lucia_9 trosku sklonit hlavu dievca by nezaskodilo... este si nic nedokazala ale pises akoby si najmenej 2 nobelove uz mala vo vrecku☹ clovek mieni, pan boh mieni... aby si este nesla ako prva strajkovat aj so svojou chystanou 7rocnou skolou:-/ inak uplne nechapem co robi clovek ako ty na tejto stranke - je to stranka pre mamicky, ci zeny co sa o dieta pokusaju, nie pre studentky s buducou nenormalnou karierou - to skus radsej facebook...
@vydrnik to je netaktné, takto riešiť susedu na fóre...ešte keď tu máš aj fotku :/ a hodnotiť jej plat že určite má toľko, lebo má takú a takú pôžičku nie je veľmi relevantný údaj
@rakywanda kľudne ťa zožerem, nie je sestrička ako sestrička, či na onkologii, ale inde , citlivosť a pokora k ľudom je v človeku a tu by si niekedy márne hľadala u sestričiek, česť výnimkám ale o tých tu nie je reč a teda VIEM bohužiaľ o čom hovorím ..... 😠
@dkethe áno 500
@baaambulkaa... a dookola, aby náhodou niekomu neušlo, koľko jej suseda spláca...
@lauricka ja som kde povedala ze nemozu ist strajkovat?? Len vravim,ze s tym nesuhlasim. Nech strajkuje kto chce a kedy chce. Vyjadrila som nazor ako ostatny ludia. Ucitel vravi ze ma poslanie naucit deti vsetko co sa da. Preco ich teda neucia? Ked bude strajk tyzden alebo viac potom budu nase deti nahanat a doucovat narychlo ucivo. Alebo im to nahadzu vsetko na ulohy.
@rakywanda ale ved to je jedno, kedy to urobi, nie? Mnohi ostavaju na pracovisku radsej a mnohi idu radsej domov. Lebo napr. maju male deti a idu ich vyzdvihnut zo skolky a skoly a potom, ked vecer zaspia, tak idu pracovat. Mnohi ini ludia maju tiez flexitime v praci a mozu si napr. cast prace zobrat domov. To je uplne jedno. Najhorsie je, ked je v skole vedenie, ktore chce, aby bol ucitel naozaj v praci do tej stvrtej napr. a v zborovni maju jeden pocitac :D. Takze potom aj tak si nesiete pracu domov :D. Fakt to je skola od skoly. A to nie je dolezite. Pracu si kazdy urobit svoju musi, kdekolvek.

@petulda333 aj ja som na to kukla bo@o to teraz v zpravach na Markize,a ako uz som pisala,aj nasa suseda ma 800€,keby mala menej tazko bude splacat 300€ mesacne skole,co ma pozicane,a vseci dobre vieme kolko si pozicala,a nije to len par stovek €