Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
"Každého jedného z nás učitelia naučili čítať, písať a počítať. A väčšina Slovákov nemá ani toľko slušnosti, aby im teraz, keď konečne má ako, poďakovala a prejavila podporu. Hanbu by mali cítiť všetci, ktorí zabudli, koľko nervov nám obetovali a že s nami v najdôležitejšom období života trávili viac času ako rodičia."
Sú aj prípady keď rodičia venovali viacej času než učitelia každopádne vážim si ich prácu ich plat ma nejak nezaújma to je chyba systému ale ajtak sú a nájdu sa učitelia nad ktorými teraz plačem prečo odišli od školstva.Na druhú strana psychotesty by sa zišli.
Najviac ma prekvapili učitelia z Prešovského kraja, každý plače, ako sa tam ťažko žije a z tisíc škôl sa do štrajku zapojili 4 školy, v okrese Svidník a Bardejov 1 škola a to umelecká škola v Raslaviciach, ale tieto okresy sú špecifické, sledujte výsledky volieb, potom to pochopite
@vydrnik ty si užasna suseda, ešte prezraď jej meno, číslo topánok ..... milujem ľudí, ktorí na zaklade nejakej správy ala jedna babka povedala vie o každom všetko, telepaticky máš prečítaný celý rodinný rozpočet danej susedy...... a ide ťa rozhodiť, že ona má na to, aby splácala nejaký úver, však? pričom keby mala taký príjem aky deklaruješ, asi by úver/pôžičku brať nemusela ...
@lucia_9 dievča moje ty si choré na hlavu, neurážaj ma lebo len to dokazuje tvoju demenciu, rozprávaš úplne scestne, tvojim vetám ledva rozumieť splietaš jedno cez druhé, chváliš sa tu že chodíš na neviem akú školu, no v živote si dokázala ešte veľké ale veľmi veľké hovno!!! áno fotím si tehotenské testy, lebo táto stránka je pre mamičky a nie pre zakomplexované študentky, takže sa porúčaj niekam na stránky pre tvoju vekovú kategóriu...;)
@baaambulkaa Je zbytočné na túto tému polemizovať "s deckom". Aj my sme mali sladkých násť. 🙂
@liaka pekne a dobre pravdivo si to napísala jasne každý si zasluži viac no ked som počula že v čistom maju 730-800euro tak nechápem očo im ide čo ešte chcu??Kolko je takých čo su vyštudovaní a zarábaju menej a robia na 12tky na 3smeny.
@butterfly333 poslem ti moju vyplatnu pasku? 😀 a to som z cca polovice v 12.triede a zaratanych mam 10r praxe ale 730 v cistom nemam ani zdaleka 😀
nemam cas to cele citat lebo sa pripravujem na vyucovanie na dalsi den - este ma caka pripravit sa na 3 hodiny tak reagzjem len na posledny prispevok ktory mi padol do oka 😀
@baaambulkaa nechcem sa nikoho zastavat .ale ty tiez nemas moc praxe za sebou .aby si mohla vyskakovat ...ak si studovala vs ...tj ak som dobre pochopila .ze si ucka....
@butterfly333 platy učiteľov sú verejne prístupné, a to je uvedené v hrubom, môžeš si ich pozrieť....aby si mala 700 v čistom, musíš si toho dosť odmakať
@pink_lady ale no....ona pocula!...tak to musi byt pravda!....by som chcela vediet, co by povedala, keby aj zazila.....lebo toto by asi nezazila 😀 😎
@butterfly333 ucim na specialnej skole, kde mame vyssie platy, sme platova trieda 2, ak si pozries tabulky.... kvoli tomu si dorabam na vlastne naklady rozsirujuce studium specialnej pedagogiky (800 eur rocne z vlastneho vrecka + dovolenka pocas skusok a pod.) a plat, o ktorom pises, je pre mna aztial iba utopia.... A este som zabudla - mam 13 rokov praxe....
@pink_lady
@baaambulkaa ja nehovorím že každý učitel má taký plat tak to dnes hovorili v televízii .No držím palce aby boli spokojný učitelia a dali imto čo im patrí.
@elisadavinci neviem ci si citala vsetko.u nej neide len o par stovek ,€ co musi splacat,vidno ze to plati aj tu na SVK ti co maju mslo du ticho a ti co maju vela by chceli este viac,ja mam co mam,a nestazujem si,a nebudem sa opakovat viac sa tu vyhadrovat nebudem,a laskavo mna uz z tejto debaty vynechajte,dakujem vsetkym
@aristka ja neučím, robím niečo úplne iné...ale zastávam sa ich ako normálne zmýšľajúci človek, ako budúci rodič, ako niekto, kto má v školstve xy bývalých spolužiakov....môžu sa snáď vyjadriť aj ľudia - neučitelia?? či sa mýlim??? 90% žien tu mudruje a nie sú učiteľky tak neviem čo sa nad tým pozastavuješ
@butterfly333 v 12-tej , najvyssej triede, do ktorej sa ucitel dostane po 2. atestacnej skuske alebo po skonceni PhD studia tak je v HRUBOM plat 840€ur ...k tomu priplatok podla odrobenych rokov...co nie je vela.
no dost bolo rozkose, z jedalne krici deco, ze nechce tie fliacky jest a nebude a nebude a zo stola na mna kricia pisomky 😀
@butterfly333 to cislo je skreslene. Samozrejme uviedli vyssiu sumu, aby zmiatli mienku ludi. Co sa tyka inych profesii a ich platov, ano, aj v inych profesiach to nie je jednoduche, ale vysokoskolsky vzdelany clovek, ma mat predsa logicky vyssiu mzdu ako clovek so stredoskolskym vzdelanim. Clovek, ktory toto povolanie nevyskusal, nikdy nepochopi, co vsetko to obnasa...
@dudenka takto je pravda no mohli teda ludom ukázat ake maju výplatne pasky kolko v skutočnosti zarobia nech každý vidí prečo štrajkuju že si to zaslužia,jasne radšej povedia teda spomenu len tie vyžšie platy,
@mijo53 podla mna je to dost pochopitelne preco vychod tak nestrajkuje...po prve - strach -- pretoze tu je existencne vobec pracovat..ked sa povyhrazaju riadietelia, pripadne vlada, ze pridu o pracu a kadeco, tak malokto chce toto riskovat..v telke to tiez jedna pani povedala -- muz je tazko chory, nemozem si dovolit riskovat..a to naozaj nemusi byt nikto chory, na jej miesto je 100 dalsich ktori budu drzat hubu a krok..
Druha vec je, ze naozaj prave na vychode, kde su vsetky platy nizke, nevytrcaju ani ine profesie z radu...ludia co si spravia vysoke skoly akehokolvek zamerania a neodisli pracovat do Bratislavy, zahranicia alebo nepodnikaju - ale zamestnaju sa doma na vychode, tak ich platy neutekaju daleko od tych ucitelskych...teda ani porovnavat sa, ze nejaky absolvent ekonomie co zacne v IT firme zdvihat telefony a dostane 800-900 v hrubom a chudak ucitel len 500 - tu na vychode neobstoji..pretoze tu take firmy ani nie su a nastupne platy takmer kazdeho vysoskolaka nebezia daleko od tych ucitelskych..preto ja vidim ten dovod v tom, ze na vychode tych odvaznych je najmenej....
@vydrnik učitelia zarabaju 500 eur... akých 800 ?!!! To sa vám sníva ?!!
Neviem ci som dobre pochopila tie tabulky, ale ak ano tak maximum na zaklade tabuliek moze ucitel zarobit 896,50 € v 12 triede + 215,50 € ak uz uci 32 rokov? mozno sa mylim, to je len moja logika. To je v cistom 840,25 €. + teda asi nejake priplatky.... Kolko z tych ucitelov to asi tak ma takyto plat?
@dkethe oháňať sa priemerným platom v školstve je pred terajšiu vládu aj pána ministra veľmi výhodné. Vyjde totiž vyššia suma len z toho dôvodu, lebo v školstve je málo učiteľov s pár rokmi praxe, ale veľa v preddôchodkovom veku, ktorí majú plat samozrejme podstatne vyšší. Čítala som aj článok s presnými percentami, napríklad o koľko percent ubudlo učiteľov do tridsať rokov. Ak ho nájdem, hodím sem link. Učitelia sú totiž odmeňovaní podľa odrobených rokov, čo v konečnom dôsledku priemerný zárobok zvyšuje, keď sa mladí do školstva nehrnú. Keby aj táto vláda nepohla za osem rokov pre učiteľov prstom, priemerný zárobok v školstve bude dnes vyšší, ako pred ôsmymi rokmi 😒 😒 😒 😒

Tato tema sa evidentne minula ucinku ( ak daky vobec bol,okrem ocakavania burlivych diskusii a vzajomneho osocovania)... Ked ucitelia chcu strajkovat,nech strajkuju,ked sa nieco ine udeje,mam 100 percentnu istotu,ze opat to bude to iste...na margo temy dodam,ze v zivote som stretla dobrych ucitelov,aj takych,ktori nemali vztah k ziakom ( ucivo prednasali dobre,ale k ziakom vztah ziadny), kazdopadne kvitujem aku takú aktivitu zmenit veci,co sa samozrejme nepodari,je naozaj scestne si mysliet,ze dva mesiace ani to nie pred voľbami sa bude nieco riesit...nie...jedine,co sa dosiahne tak situacia typu Novy Cas a teda kazda senzacia ma tri dni...bud to mali riesit minimalne pred dvoma rokmi,alebo aspon polroka po volbach...teraz zial nedosiahnu nic...akurat si na tomto strajku urobia predvolebnú kampan ine strany,ktore sa potrebuju zviditelnit..
Zial...ale je to tak...