Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@vbu aj u lekára si bol, tak tiež vieš aké je to ťažké
@lisbethh Ja som teda nie velmi mlada, ale so mnou ziaden ucitel netravil viac casu ako rodicia, vacsina po niekolkych rokoch ani nevedela moje meno. Ucila ma mozno dve hodiny do tyzdna. Tak co to su za pateticke a nezmyslene reci. Ani moje deti netravia s ucitelmi viac casu ako s nami rodicmi, Vacsinu svojich vedomosti maju od nas ako rodicov, v skole su mozno nejake osnovy, ale ucim sa a vysvetlujem rovnako ako ten ucitel, hlavne, ak to v skole odflakne a detom to musim dovysvetlit. To ze v skolstve a zdravotnictve chybaju peniaze je pravda, ale zas neglorifikujme tu ucitelov, drviva vacsina z nich len robi svoju pracu a nic naviac ich nezaujima.
@martinella1 a človek čo robí s ludmi vo velkom kolektíve tam sa nič nedá chytit?? Aj tam sa daju nachytat všeliake choroby.
@vbu vyskusaj si ty pracu hlavou🙂 kde ti nepadla, kde nosis pracu v noci v sebe, cez vikendy riesis etc .... prepac ale 8 hodin srobovat je neporovnatelne s tym ked pracujes - realne pracujes so skupinou ludi, si hodnoteni cez ich vysledky, musis justifikovat svoje rozhodnutia, preberas za ne zodpovednost etc. ...
kolko ucitelov myslis ze by nevedelo robit tvoju pracu vo fabrike? vedal/ vedela by si ty robit pracu ucitela? ruku na srdce😉 ( tak aby si aj nieco realne naucila, kedze vediet este z daleka neznamena vediet naucit..., psychicky vydrzat 5-6 hodin ucit 20-30 deti je tiez uz ine kafe... ) - ja osobne pracujem s dospelymi a mam ich cca. 30 a poviem ti ze chodim domov totalne vyflusnuta fyzicky aj psychicky, nepamaetam si uz vecer kedy by som nemusela pracovat a vikendy tiez mozem uz pocitat pomaly na1nej ruke... ziadna padla, ziadna prestavka...
@tortelinka lekar ma na rozdiel od ucitelov aj nejaku zodpovednost 🙂
@lucia_9 už sa nestrapňuj naozaj...🙂 si úplne mimo témy, neviem vlastne čo tu stále splietaš o dospelých a ich prístupe k 20 ročným deťom, o tvojom bakalárovi, o závislých ženách na mužoch a podobné perličky, asi si si pomýlila tému, ale vzhľadom k tomu, že si ešte študentka, tak to chápem, že máš v hlave chaos a chceš všetku neprávosť vykričať svetu ;) no táto diskusia na to nie je vhodná 🙂
Ja nič nedosiahnem som počula už na ZŠ od ľudí ktorím som povedala,že karma je karma.Kde sú?Na dobrej škole namočený v liehu a problémoch 🙂 niesi vedma aby si vedela a rob radšej niečo užitočné a nepredpovedaj mi moju budúcnosť mala by si iný názor ak by si ma osobne spoznala.Ja mám život pred sebou ale čo vy po 30tke výchova deti ...uč sa a tam ta výchova končí.Myslím si,že by som bola lepšia mladá matka ako diktátorska mamička lebo by som mala pochopenie.A nezhadzjuj ma dobre?🙂 počúvam starších ale nie tých ktorí vysia na FB a na nete a nič nerobia hlavne len hundrajú.To by bol premňa krok vzad.
@vbu už sa bavím 😀 , to ako učiteľ nemá zodpovednosť 😉 ?
Ja sa už ďalej nevyjadrujem vždy keď si žena vyjadrí svoj názor tak sa donej pustia tie isté osoby 🙂 zaújmavé 3 ženy ktoré nemajú čo robiť absolútne nemáte poňatia ako dnešný študenti žijú pretože ste už dávno za vodou.Potom sa stažuj na koníku keď budeš 3 hodiny písať s deckom úlohy budeš sním musieť dobehnúť učivo a nedostaneš zato ani cent.Veď časom zistíš čo je to školstvo pre rodiča a pre tvoje dieťa a učiteľský plat modernizácií určite nepomôže 🙂
@timea7 vieš čo je na tom najhoršie? Že odchádzajú tie najšikovnejšie....
Inak pre tých, ktorým sa zdá, že učitelia majú až tak veľa, pozrite sa do tém - koľko sa platí opatrovateľke na hodinu a to za jedno dieťa. A nemusí ho vôbec nič naučiť.
V každej druhej téme o deťoch čítame, aké problémy majú mamičky s deťmi -predškolákmi, školákmi, pubertiakmi - ie problémy sa v škole nestrácajú, uvedomil si to niekto? Polovica mamičiek sa nemôže dočkať konca prázdnin, niekedy ani konca víkendu, lebo už nevie, čo s deťmi. A učitelia? Ja osobne by som na základnej alebo strednej škole neučila ani za 1500 čistého.
@vbu a učitel nema zodpovednosť ? nestrapnuj sa prosím ta ked nemaš ani zakladnu paru o čo ide.
@lucia_9 kedze si sa este stale nenaucila oznacovat - staci ti kliknut na odpovedz alebo dat zavinac s menom sikulka... tak sa ozvem ako trafena hus🙂 ja mam dieta skolopovinne a viem dost o dnesnom skolstve... ucitelsky plat mozno nepomoze nekvalitneho ucitela zmenit na kvalitneho ale namotivuje omnoho viac kvalitnych v skolstve zostat ci tam ist😉
Inak aj ja som studentkov bola, vzdelanie mam ukoncene a na brigadach som stravila nejeden den... celkom by ma zaujimalo o co viac vies ako ja ci si zazila🙂 a stale som zvedava co ty tu dievca vlastne na tejto stranke hladas😉
@henamichal ako som sa už predtým vyjadrila, ja podporujem štrajk učiteľov. Práve sledujem naživo na TA3 tému dňa učitelia a minister a každý ma trochu pravdy, z ktorej strany pohľadu sa na to pozrieme. No ale chcem povedať, že tá pani "Vydrník" môže mať aj pravdu, pretože plat učiteľa je v 12 triede /to je najvyššia trieda/ od 1.1.2015 v hrubom 807,50 EUR a za odpracované roky /najviac sa počíta 32 rokov/ je 194,00 EUR. Lenže mať túto triedu /12/, je potrebné do toho čosi aj vložiť, učiteľ musí mať VŠ II. stupňa a 2 atestácie. Po odpočítaní dane, odvodov, s 1 dieťaťom a uplatnením si NČZD vyjde čistá mzda na účet 784,15 EUR. Ak má učiteľ ešte napríklad triedníctvo, tak to môže byť tých 800 EUR. Učiteľka gymnázia s VŠ II stupňa, s titulom PHDr, a druhou atestáciou, viac ako 32 rokov praxe, s 1 dieťaťom ozaj má 800 EUR . Je to pani učiteľka veľmi aktívna aj v inej pedagogickej činnosti, ktorá na sebe pracuje celý život. Tu je väčší problém s nástupnými platmi, a celým systémom v školstve, takže Vydrník možno povedala aj pravdu, vôbec sa jej nemuselo snívať, ak susedu veľmi dobre pozná, t.j. fakt a nie že jedna baba povedala. Na internete všetko nájdete, aj keby se nepoznali človeka, ktorý takýto plat má. To je pri učiteľoch, ktorí patria do skupiny 1 a tí čo patria do skupiny 2, majú ešte vyšší plat /tí učia napr. v osobitných školách/
No dobre...dnes chcu viac ucitelia...aj zdravotne sestry maju malo, aj lekari placu ze maju malo, sudcovia by tiez chceli pridat,potom musime pridat policajtom, vojakom...a co ty nasi zufaly dochodcovia ??? zeby tiez vyrzili do ulic...
@vbu hovorí ti niečo "právo na štrajk?" nikto nebráni ísť do ulíc aj iným

@lucia_9 lucka nestrapnuj sa uz... ja nepracujem ako ucitelka, strajk podporujem... len rada - s takymto pristupom ake tu predvadzas sa daleko nedostanes, zamysli sa nad sebou a pocuvaj starsich - neradim to casto mladsim ( velakrat maju viac rozumu ako starsi ) v tvojom pripade je to zial na mieste☹