icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

sardinka335
25. jan 2016

@mijo53 tak za 32 rokov praxe...ak sa toho dozijeme tak dakujem pekne...
A vo vysledku čo to je 800 e v BA??? Len hypoteka je 300 - 400 a anajom ked to všetko zratam dalších 400...a to sme ešte neratali stravu, cestovne, atd...mozeme ist vzduch lapať...

baaambulkaa
25. jan 2016

@lucia_9 :D už sa smejem na tebe, stále nechápem, čo ty tu vlastne hľadáš :D ja som budúca mamička, som doma na materskej, zatiaľ nemám žiadne extra povinnosti, keďže na pôrod ešte len čakám a keďže doma mám všetko hotové, navštevujem aj túto stránku...lenže ty si študentka, ktorá tu točí úplne o niečom mimo tému, dám ti radu, odhlás sa z tejto stránky, keďže je pod tvoju úroveň ako píšeš dávať sem tehotenské testy a pýtať si rady od ostatných mamičiek (áno,od toho je tu tá stránka ak si ešte nepochopila) a choď sa venovať svojim kamarátom, štúdiu, alebo čomukoľvek čo ťa baví a nepremárňuj tu svoju mladosť ako to ty sama nazývaš ;)

libka1
25. jan 2016

@ajkava pod minimalku, ale cele roky sa to zatajovalo 😀 teraz vysla pravda na povrch!

ajkava
25. jan 2016

@libka1 a to im asi nikto potom nezávidel, čo? 😀

timea7
25. jan 2016

@vbu keby vyrazili do ulíc všetci, to by bolo úplne to najlepšie, čo by mohli pre seba urobiť. Ale to ty skutočne nemôžeš pochopiť, ak tu prezentuješ také názory, aké prezentuješ. Dávaš tu v pohode neoverené informácie o 50% percentnom zvýšení platov a tie máš neviem skadiaľ. Napíšeš taký nezmysel, že ak dieťa dobre vychováš, tak sa mu nič nemôže stať. Bez problémov pridáš ďalší nezmysel, že má lekár na rozdiel od učiteľa za niečo zodpovednosť, Má, ale myslíš, že kto je zodpovedný za deti, ktoré idú zo školy na exkurziu, na výlet, počas celého ich pobytu v škole, v telocvični, na ihriskách? Ja tiež poznám prácu sestričky, už som sestričku u lekára aj v nemocnici videla, ale nedovolím si túto prácu posudzovať, pretože vidieť prácu sestričky a vyskúšať ju,poznať všetky jej úskalia je obrovský rozdiel. Preto keby tu bola téma o štrajku zdravotných sestier, tak napíšem, že ich podporujem a držím im palce.

libka1
25. jan 2016

@ajkava coby, aj to im zavideli, byt ucitelom je predsa poslanie!

sisaka
25. jan 2016

@lauricka ver mi, ze ja plat ucitelom nezavidim, ani by som ucitelkou nechcela byt, ale rok som ucila na SLovensku na zakladnej skole a teda pracovna doba je kratsia aj ked tam zaratam pripravu a opravu pisomiek a pod. oproti inym povolaniam a maju aj viac dovolenky, sice hovoria, ze nanutenej, ale podla mna v tom spravnom case, ked su aj ich deti doma a teda odpada starost vykrytia vsetkych sviatkov, prazdnin a pod., samozrejme da sa cerpat aj dovolenka pomimo, aj ked samozrejme nie dvojmesacna...
NIkto nema noz na krku, ze musi robit urcite povolanie, vzdy sa da povolanie zmenit, najst inu pracu, ktora ma viac bavi, je lepsie ohodnotena, blizsie k bydlisku .... uz podla toho, co kto preferuje, to plati aj pre profesiu ucitel.
Co sa tyka porovnavania s inymi krajinami, mozem len za Kanadu, tiez tu ucitelia zacinaju s nizsimi platmi a zvysuju sa im s praxou, tiez to nie je nadherny prijem, ktory im treba zavidiet, v skolach su denne ovela dlhsie ako ti slovenski ucitelia, leto nemaju zaplatene a samozrejme nosia si pracu aj domov... jeden rozdiel a to obrovsky tam ale vidim, zatial som mala tu cest stretnut ucitelov, ktori chcu byt ucitelmi, nie su tam z nudze, ale preto, ze chcu ucit deti, ze ich to bavi a vidno to na ich praci s detmi, na ich vztahu k detom, kedze tu nie su striktne dane osnovy, ucitel musi ovela viac pracovat na priprave na vyucovanie, nezbavuje sa zodpovednosti za vychovu novej generacie, kedze ta je integralnou a kazdodennou sucastou vychovno-vzdelavacieho procesu a kladie sa na nu velky doraz, kdezto na SLovensku je to skor len taka papierova formulka a nemalo ucitelov prehlasuje, ze je v skole aby ucili a nie vychovavali....

martinella1
25. jan 2016

@butterfly333 áno, dajú, samozrejme....ja som len napísala, že nie je to len o tom, že sedím v teple, popíjame čajík či kávu a nič nám nehrozí

angelinja
25. jan 2016

@lisbethh SI robis srandu?viac cash ako rodicia?

ajkava
25. jan 2016

Napíšem poslednú vetu a končím tu. Lebo názory niektorých.... škoda mlčať...
Preboha ženy, nezáviďme jeden druhému. Toto všetko tí špinavci hore chcú. Aby sa národ rozoštval. Preto "hádžu sviniam perly". Vážme si každý seba a potom si budeme vážiť aj druhých. Reči typu - ja toľko nemám a robím 12 hod.,..... no však na určitú profesiu treba niekedy aj určité vzdelanie, bez ktorého bohužiaľ nikto vykonávať nemôže. Tak isto ako treba pekára, predavačku, murára, lekára, učiteľa....., tak treba aj iných. Ak bude tento národ taký ako viď táto diskusia, tak bude stále v prdeli. A vrchnosti to hrá do karát. Či je u moci ten, alebo onen, stále to tak bude. len títo poslední to babrú čoraz viac. Dobre sa rozdáva z cudzieho. Ale dokedy to cudzie bude.?
Preto nezáviďte, skôr sa spojte s ostatnými. Právo na štrajk má každý, kto je nespokojný. Zaliezť niekde do búdy, ale poukazovať na toho, kto už chce svoje práva je "riadne hrdinský čin". Nemám rada ľudí typu, ktorí sa schovávajú za iných a nevedia povedať svoj názor verejne sami. Skrývanie sa za nicky nie je hrdinstvo.

mijo53
25. jan 2016

@sardinka335 máš pravdu, ja s Tebou súhlasím, ja som len chcela povedať, že aj Vydrník môže mať pravdu, lebo veľmi na ňu začali útočiť, tu sa vôbec nebavíme o výdavkoch, to je druhá kapitola

emily76
25. jan 2016

@vbu ty si si tie tabulky asi nepozrel, ze? Inak by si tu "nenazranost" videl v praxi...moj syn s ucnovkou ma vyssi plat ako ucitel...bavime sa o nastupnom plate...na jeho uroven sa ucitel dostane o par rokov, aj to si musi este porobit zopar kreditov...Ak v robote budem flakat, tak max pride tovar o par dni neskor...ak bude flakac ucitel, nase decka budu sproste. Ak budu nizke platy, tak schopni a sikovni ludia do skolstva nepojdu...zostanu v nom len ti, pre ktorych to nie je praca, ale poslanie...alebo ti menej mudri, ktori si na inu vs netrufli...aj ked este stale tu mame rozne socialne prace a podobne uzitocne vzdelavacie institucie.😒 takze aj preto je dolezite, aby platy v skolstve dosiahli urcitu uroven...

timea7
25. jan 2016

@stella333 no ja si dovolím tvrdiť, že s deťmi trávim podstatne viac času, ako ich rodičia, ak teda nepočítame čas, keď spia. 😉 Materská škola je otvorená od 6,30 do 16,30 a ak by tam to dieťa bolo len od 7,00 do 16,00, koľko hodín denne sú s ním rodičia? Je to úplne pochopiteľné, pracujú, síce niektorí aj nie a predsa ich tam nechajú od 7,00 do záverečnej, ale to je ich voľba, ja to len konštatujem. A sú súkromné materské školy, ktoré sú otvorené aj do 18,00, lebo nie všetci rodičia majú padla o 15,30, niektorí dochádzajú do práce viac km a títo sú s deťmi ešte menej. A že si niektoré učiteľky nepamätajú tvoje meno? No ani ja si nemôžem pamätať mená stoviek detí, niekedy sa mi skôr vybaví milá príhoda s nimi.

stella333
25. jan 2016

@lisbethh To co pises plati tak prve 2 rocniky, no max 4 aj to uz dnes maju deti od prvej triedy roznych ucitelov na rozne predmety. Moju dceru prvacku ucia 4 ucitelia a domace ulohy sa v druzine nesmu pisat.
Mne pride smutne, ze si musela mat druhu a tretiu mamu, ja som ulohy pisala doma s mamou, aj ked bola zamestnana. Osobne si myslim, ze to co pises by nemalo byt standardom.

vbu
25. jan 2016

U nas na zakladnej skole ucia este ucitelia ktory ucili mna...a ja mam teraz 46 rokov. A vypadaju zachovalo 🙂

denisic
25. jan 2016

@liaka ty snáď žartuješ, telesné tresty dnes na školách, myslím, že tvoje názory sú teda dosť na hlavu postavené - učiteľstvo je síce povolanie, ktoré vykonávaš v teplúčku ako ty vravíš, ale o to viac je psychicky náročné a to si asi neuvedomuješ a ten pacient je aspoň vďačný, že ho liečia, ale dnešné deti si ani nevážia, že ich učitelia chcú niečo naučiť, česť výnimkám

mijo53
25. jan 2016

@emily76 nepáči sa mi časť Tvojej odpovede, že za učiteľov pôjdu okrem iných tí, ktorí sa na iné školy nedostali, alebo tí menej múdri--- Tí čo študujú na prírodných vedách chémiu, fyziku, biológiu, alebo na matfyze matematiku patria medzi tých menej múdrych. Kto by potom učil medikov chémiu, fyziku, biológiu, vieš povedať? Učitelia to nie sú len materské školy, resp. 1. stupeň základnej školy. Ale aj na týchto keď dostaneš dobrý základ, máš sa od čoho odraziť

timea7
25. jan 2016

@vbu toto som síce nepochopila, ale nevadí, tiež nemusím chápať všetko, že? Ale bol to slabý argument na podporu tých nezmyslov, či si tu popísala, najmä to 50% zvýšenie platu ma pobavilo, ak sa takto dajú oblbnúť masy ľudí, radosť vládnuť tomuto národu. 😒 😒 😒 😒

sisaka
25. jan 2016

@emily76 ja si napriklad myslim, ze je to ok, ak niekto, kto ma "len" uciliste ma vyssiu mzdu, ako ten, kto ma vysoku skolu. Neviem, preco si ludia myslia, ze na ucilistia chodia len ludia, ktori su lenivi a nechce sa im ucit a vsetci ti nelenivi sa hrabu na VS, lebo to je zaruka vsetkeho. Predsa sme ludia s roznou urovnou inteligencie (nie je to vzdy o lenivosti) a roznymi zaujmami. Ak napr. moj syn nebude exelovat v skole a rozhodne sa vyucit sa za elektrikara tak ho v tom podporim, Zarobi viac ako ucitel, ci nejaky inzinier, ktory stravili 5 rokov na univerzite. Neviem, preco by ludia, ktori maju nizsie IQ, alebo ich nebavi sediet niekde v kancli, ci liecit ludi museli zakonite zarabat menej. Aj ludia, ktori v skole stravili menej rokov by mali mat sancu zarobit si slusne, to, ze nemaju zodpovednost za zivoty inych je pravda, ale nie je nikde priama umera medzi mierou zodpovednosti za zivoty a vyskou platov, to nie je nikde na svete...

mijo53
25. jan 2016

@vbu a čo chceš tým povedať, môžu to byť aj 50-tnici, ktorí majú do dôchodku ešte ďaleko

denisic
25. jan 2016

@sisaka len aby sa potom našiel učiteľ elektrikár, ktorý tomuto povolaniu tvojho syna vyučí - dnes je problém takýchto ľudí do školstva dotiahnuť, keď si zarobia v praxi aj trojnásobok 🙂

lisbethh
25. jan 2016

angelinja Takmer všetky deti pracujúcich rodičov chodia po vyučovaní do školského klubu a sú v ňom do 16. - 18. hod. A detto deti navštevujúce materské školy. Ľahká matematika. 🙂 Potom už len umyť, vycikať a spať.

lauricka
25. jan 2016

Zabudla som jednu vec, strajk nie je len o platoch. Ucitelia chcu lepsie skoly, lepsi system. A kto je proti strajku, je sam proti seba a svojim detom.

stella333
25. jan 2016

@timea7 Ty ale pises o skolke, ja som len reagovala na lisbethhin prispevok, jednoducho nemam pocit, ze mam nieco ucitelom vracat, ci im byt dlzna. Oducili svoje hodiny nic viac, niektori lepsie, niektori horsie.

lauricka
25. jan 2016

@sisaka ale to predsa nikto netvrdi a tak to ani nie je. Lucia s nizsim vzdelanim zarabaju mnohokrat viac. To je v poriadku. Ucitelia strajkuju za lepsie skoly, za lepsi system. A to by mali vsetci podporit.

vbu
25. jan 2016

@timea7 no chcel som tym povedat ze su tu ucitelia ktory cely zivot ucili a su spokojny aj s pracou aj s placou. A teraz sa zopar nespokojnych zobralo do ulic a chcu viac...
Inac u nas nikto z ucitelov nestrajkuje...

sardinka335
25. jan 2016

@vbu a kto by kdesi v Čadci štrakoval? Su radi ze maju robotu .....

lauricka
25. jan 2016

@sisaka ucitelia strajkuju za lepsi system a lepsie skoly. A ohodnotenie je take, ze velmi vela z nich je tam tiez preto, ze ich to bavi. Koho to nebavi, neverim, ze tam vydrzi. Ibaze ma pred dochodkom a uz by sa neuplatnil.

timea7
25. jan 2016

@stella333 to sú tvoje pocity, ja ti ich neberiem, každý z nás zažil učiteľov aj lepších, aj horších, ja aj nezabudnuteľných, ktorí môj život veľmi ovplyvnili.

carolek
25. jan 2016

@sisaka Áno, zarobiť si slušne, ale určite nie viac ako človek s akademickým vzdelaním. Nikde vo svete to takto nefunguje, len v tomto bananistane.