Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
Ak niekto včera pozeral správy a počúval vyjadrenia niektorých štrajkujúcich, tak sa musel akurát smiať. Napr. jeden povedal, že to malo byť až po voľbách, ale zatiaľ urobia aspoň bubu 😀 Tak o čo im ide? Obyčajná politika pravicových strán!
@zajko_usko hej. Budme radi. Ked nas vyzenu na panske s pandurmi, budeme radi ze bam krumple daju 🙄
Ty si odporujes @eldane. Na jednej strane sa ti nepaci ked niekto povie ze na vychode ludia zle zarabaju, na druhej strane ty das svoje dieta do sukromnej skoly. A tie deti tych chudobnejsich rodicov nemaju pravo na kvalitne vzdelanie a aby nemuseli platit za kazdy papier?
Smutno mi je z vas ludia. Tiez idem stadeto prec radsej. Naco si kazit den.
Dufam ze to ucitelia nevzdaju a sestry sa do toho pustia tvrdsie ako doteraz! Drzte sa!
@ejprilka keby ste pozerali na dobro deti tak bojujete len za to. Ale bez zvysenia platu to nejde,ze? A ako mozete porovnavat zvratky od deti od zvratkov infekcnych-chorych ludoch,narkomanov,bezdomovcov.... mozno aj vlada by to brala lepsie keby ste bojovali len za skolu a deti.. Preco tu doteraz ziadna ucitelka neodpovedala na otazku ako dobehnu s detmi zameskane ucivo? Pohodom,klidkom.... Deti sa za hodinu naucia dve tri uciva,na doma milion uloh a poriadny vyklad ziadny.... Niekto tu spominal monitoring,ze ucitelky nie su motivovane tak to odflakli.... To je to Vase poslanie? Ani ja nie som motivovana tak vam pri pokladni nahodim aj to co ste nekupili.smetiar nie je tiez motivovany tak vam vysype len polovicku smetiaku.. doktor nie je tiez tak vam zasije len pol rany...ja mam 300 eur plat,muz cez 400 ak sa mu podaria nadcasy .pocitam ze dokopy mame viac od vasho platu mozno len o 30 percent.zijeme.... platime ucty..tiez sa mozme rozviest.nikto to sam nezvladne. Ja byt poslancom zavrem skoly ktore strajkuju a nemajte ani tych 600 eur.zite s muzovho platu,zo socialok...alebo by som zamestnala tie co cakaju na prilezitost....kto chce a ma rad deti je skromny,alebo bojuje len o dobro skoly. A ruku na srdce.ved teraz su dobre podmienky v skole.interaktivne tabule,pocitace..to nikdy nebolo.a zato ze si musime kupit toaletny papier? My platime 2 eura mesacne a z toho ucitelky kupuju papiere,kriedy..
@liaka ake mas vzdelanie s muzom? co je gro tvojej prace? ako prepac, ale zato ze pre teba je minimalka ok tak musi byt pre vsetkych... a preto ze niekto chce byt ucitelom tak musi automaticky zit z minimalky a ma byt spokojny? prepac ale tvoj prispevok je totalne od veci...ale presne ludi ako ty potrebuje tato vlada - spokojnuckych tisko sediacich za pecou a zavidiacich inym aj nos medzi ocami...platis za skolu 2 eura mesacne a zda sa ti to ok na kupovanie pomocok ktore tvoja dedina/mesto neboli schopne kupit z rozpoctu... kedy si bola naposledy v papiernictve? vies ake su realne ceny? kedy si naposledy videla nejaky rozpocet nato kolko sa tychto veci v triede spotrebuje? kedy si naposledy bola na toalete v skole checknut co deti robia niekedy s toaletakom? kedy si naposledy tieto veci kupovala domov?
ako ak by sme ako rodina zarabali 700 euro tak sa skor zamyslam nad sebou kde robime chybu a co s touto situaciou spravit, ako zvysit svoju hodnotu na trhu prace a nie tu kydat hlava nehlava okolo seba...
@moni73 suhlasim s tebou... zial aj tu sa prejavuje charakter ludi... solidarny byt ani za nic, ved v hornej dolnej z platu ucitela vyzijem, preco by som mal podporit svojich kolegov ktori su v ba z ucitelskeho platu za zobrakov bez cti? zaroven to zial svedci aj o malom intelekturalnom povedomi velkej casti ucitelskej obce - vzdelanie sice maju ale mudri mnohi z nich nie su☹ pozri takych lekarov - ti idu tvrdo za svojim, nenechaju sa opit rozkom a uz pekne veci aj dosiahli... Tiez tomu nerozumiem preco nie su vsetky skoly zavrete a strajk neobmedzeny - vlada by v takom pripade MUSELA nieco spravit... takto ? neviem....
@liaka Piste si co chcete, ale uz viac nespochybnujte, ze mi nejde o dobro deti. Precitajte si moj prispevok este raz a uvedomte si, ze ja som nepodcenovala ani jedno povolanie na rozdiel od Vas. Nikoho som neurazala a nikdy som nenapisala, ze som robila len na polovicu. Ja som za celu moju ped. prax neprisla na hodinu nepripravena!!! A len pre info... ja nemam ani 500 e. Takze neverte mediam vsetko. Preco tak nenavidite ucitelov?? Je mi to naozaj velmi luto a je mi z toho smutno.
@ejprilka ja sama som chcela byt ucitelkou a dcera ide studovat tiez. Takze nie je pravda ze ich nenavidim. Kazdy si zasluzi viac. Nikomu nezavidim. Zato ze my sme spokojny a vieme sa uskromnit nie som normalna? Ved keby kazdy isiel strajkovat a chcel viac tak ako by dopadol tento stat? A nechapem Vasej minimalke 500 euro. My mame potom s muzom co? A zato ze som triedny dovernik a mam na starosti aj financie si myslim ze je lepsie ked si toaletny papier nosi kazde dieta zvlast...
@dai
@dai a keby sme necakane isli strajkovat a nemali by ste doma ani kusok rozka a chleba... ako my nemame kde teraz deti nechat.. a preco este stale ziadna ucitelka nereagovala na to ako doucia deti vymeskane ucivo????? Kto bude tym trpiet? A potom nezabudnite hned detom pridat pisomky,aby boli vystresovane este viac
Držím palce učitelom! Kvôli našim deťom, lebo naše školstvo je na zaplakanie. V najvyspelejších krajinách su práve učitelia jednými z najlepšie platených. Ano aj biedne platové ohodnotenie učitelov na Slovensku zapríčinuje, že tí, ktorí by boli skvelí učitelia - mudri, charakterní, charizmatickí, sa nimi nestanu a svoj potencial zameraju radšej na oblasť, ktorá je lepšie zaplatená. Postrádam na Slovensku učitelov - mužov, ktorí si však ako živitelia rodiny nemôžu dovoliť robiť za taký plat (až na par zapalených horlivcov) 😒
@liaka zakazuje vam niekto? spojte sa a strajkujte! jemine... tento stat ma penazi a penazi🙂 len vies kde koncia vsetky... predrazene tendre, politicke vrecka, kamarati sprostredkovatelia... na jednom projekte stat prehandrka peniaze ktore by dochodcom vykryli mesiace dochodkov - len trosku otvorit oci treba!
strajkujte - ja vas podporim - to co robia s predavacmi podla mna tiez nie je normalne... ze nic nerobite je ale zial len a len vasa vec...a zial ano, ak s muzom mate 700 euro v cistom a nebodaj nejake deti tak preboha ziveho z coho zijete? to sa ti zda ten prijem v pohode? akoze ste skromni? prepac ale mne napada skor ini vyraz ale ok... na Slovensku sa za eufemizmus skromny skryje vselico☹ a ludia su este nato pysni☹
@vejula moja mala ma triedneho ucitela - genialny chalan, super ucitel! ale teda nema slovensky plat🙂 moj super kamarat zo skolstva ucitel ( patril medzi naj v sr - ziskal niekolko oceneni za aktivity a inovacie ) - 1. nemohol si dovolit uz robit ucitela lebo chce deti a jeho zena je tiez ucitelka 2. skolsky kolektiv mu zial tiez robil dost prieky ( tam ja vidim tiez priestor na riesenia... )
zabudla som sloveso - ten kamarat ucitel zo skolstva samozrejme odisiel😉
@liaka ty mi fakt nedas nezareagovat, lebo z ludi ako ty mi je do placu. moja dcera ma uz ucivo dopredu prebrate, lebo ma mudru ucitelku ktoru podporim v strajku aj keby som mala dceru doma ucit ja mesiac. domacich mavame tak akurat a na rozdiel od teba mi nepadne zatazko sa s mojim dietatom ucit. niekedy je to dokonca celkom zabava. travime tym tak 10-30 minut denne. je druhacka. a v strajku podporim hocikoho, je mi uplne jedno aka profesia by to bola. a ty len cakaj na tu odrobinku co ti mozno fico v svojich balickoch pohodi, urcite ti dobre padne. 🙄
@dai nie sme pysny ale keby kazdy nechal menej platene kto by to robil? O.k. spojme sa predavaci,pekari,smetiari. Zavrime obchody,ludia si napecu samy kde kupia muku nas nezaujima. My budeme studovat aby sme vsetci boli ucitelia,doktori,bankari,riaditelia... mame 3 deti. Nemaju znackove oblecenie,nemame auto..zijeme. na to mam narok? Mozem zit aj ked nemam viac ako 700 euro?
@libka1 Čo sem pletieš balíčky? Aspoň niečo urobil! Kradne? Jasné, každý by, ak by mal možnosť, ale je rozdiel, keď aspoň niečo dá tým ľudom a nie len kradne.
@juhseverzapad ale len pred volbami da, po volbach si bude ruky triet. a preco sem pletiem balicky? lebo to je slovac, daju im vratku z plynu a dochodcom vianocne, vlaky zadarmo a hor sa volit. tak preto... a je mi jasne z prispevkov kto koho voli, na tom nemusim byt genius 😉
@libka1 Ja nezapieram koho volím, ale tá tvoja vratka plynu pomôže 3/4 Slovákov a ty sa smeješ, vlaky zadarmo, ale uvedom si kto dostal tie vlaky zadarmo. Deti, študenti a dôchodci. Rodičom to často odľahčilo financie a dôchodci na to celý život robili. Kto iný si to zaslúži, ak nie oni? Aha! Vy! 😀 😀 😀
Povodne som sa nechcela zapajat do tejto diskusie, ale to, co pise @danielita18 ma zacalo stvat. Tak ako vsetci, co pindaju do ucitelov mohli ist studovat za ucitelov, by si mali ist vyskusat, ze to nie je zrejme med lizat za tie peniaze, co dostavaju, ale tak isto vsetci, co pindaju na vojakov, policajtov, colnikov to mohli ist robit ...Takze klud, ak tym vojakom, policajtom, colnikom zavidis, nech sa paci, chod si to vyskusat a potom, ked odsluzis v plnom zdravi min. 25 rokov, daj vediet aku mas vysku dochodku... Vies, ono nie je umenie pocuvat JPP, slepo sa vyjadrovat k tomu, co podsuvaju media (tak ako podsuvaju priemerny plat ucitela, tak podsuvaju priemerne vysluhove dochodky), lenze skutocnost je niekde inde, takze prestan sa tu navazat do policajtov, vojakov, colnikov bez toho, aby si do problematiky videla ...
@liaka tu nejde o podcenenie žiadnej práce, ale vyslovenie pravdy. Nie nemôžu byť všetky profesie rovnako zaplatené. Keby dostával rovnaký plat predavač a lekár asi ťažko by niekto len z presvedčenia rezal ludí s hrozbou, že ak niečo pokašle, poženu ho pred sud. Tu ide o to, ako si Slovač váži vzdelanie. Podla toho ako je ohodnotený učitel, tak si to vzdelanie moc nevážime. Áno jaosobne mám väčšie nároky na učitela (čo sa týka inteligencie, charakteru, prístupu) ako na predavačku. Tá síce môže svojim arogantným správaním pokaziť človeku chvílkovo náladu, ale nebude to mať taký dalekosiahly dopad,ako ked ma dieťa nahovno učitela.
Skopírujem sem môj príspevok, ktorý som už v inej téme dala:
Ja len toľko k tomu celému - základnými piliermi fungujúcej a prosperujúcej spoločnosti sú zdraví a vzdelaní ľudia.
Máte niekto pocit, že naša spoločnosť stojí na týchto pevných pilieroch???
Ja ho teda určite nemám a zastávam názor, že o tieto piliere sa treba starať, jednoznačne treba zlepšiť ich pozíciu. Áno, zvýšenie platov k tomu nepomôže, pomôžu tomu jedine ľudia, ale tí ľudia to nebudú robiť iba pre svoj dobrý pocit, pretože síce pomôžu k stabilite spoločnosti, ale kto pomôže im? Takže sme v začarovanom kruhu.
Tiež nie som názoru, že by sa mali platy zvyšovať plošne. Nedokážem ale navrhnúť ale spravodlivý systém odmeňovania. Ja si totiž tiež pamätám učiteľov, ktorým by som nedala ani chleba, ale pamätám si učiteľov, ktorých by som nedokázala zaplatiť, pretože mi dali tak neskutočne veľa do života a tak veľa ma naučili, že keby ich dnes stretnem na ulici, tak ich nosím na rukách, paradoxne to ale boli učitelia, ktorých žiaci nikdy nemali v láske. Zase boli učitelia, ktorý boli tak neschopní, že tou svojou neschopnosťou ma posunuli ďalej a donútili ma učiť sa, lebo som si povedala, že taká tupá nikdy nebudem. Takže ako ich ohodnotiť?
A ešte doplním - platy v celej SR sú smiešne. A je jedno o akú profesiu sa jedná. Ono výška platu je v podstate subjektívna záležitosť, pretože každý z nás má iný životný štandard a niekomu stačí 500 eur a je spokojný a niekto má 2000 eur a stále má málo.
Objektívne nastavenie platov je totožné s úrovňou cien, tzn. na základné vybavenie a spravovanie domácnosti, zabezpečenie si rezervy do budúcnosti a na financovanie kultúry či koníčkov by mala byť výška platu dostatočná. Kto si ale môže povedať, že na toto všetko má výšku platu dostatočnú? Potom je tu jedine cesta zníženia cien a platy by v tom prípade mohli ostať. Vezmite si to tak, že príchodom eura ako sa ceny rapídne zvýšili - čo stálo kedysi 10,- korún, to dnes stojí 1,- Euro.
Je tu niekto, kto v korunách zarábal 10.000,- korún a dnes v tej istej práci na tej istej pozícii zarába 1.000,- Eur??? Priznajte sa. Zvýšil sa niekomu takto plat? Myslím, že nie. A toto je celý problém. Podstata problému nie je v platoch, ale v cenách. Ak si to ale vezmete tak, že ceny zmeniť nedokážete, musíte sa im iba prispôsobiť, tak jediné čo viete zmeniť je možno Váš plat. A zmena môže prísť iba zmenou lepšie platenej práce, alebo dosiahnutím vyššej mzdy v tej práci kde ste.
Každý má možnosť riešiť svoj plat, tak každému tú možnosť treba nechať. Ja som tiež pravidelne robila v práci bordel o zvýšenie platu. Tá práca ma neskutočne bavila, znášala som šéfa gestapáka, no plat bol mizerný. Robila som to však preto, lebo ma to bavilo a dodnes baví. Kým mi bol plat pravidelne zvyšovaný, tak som v tej práci bola. Potom nastalo obdobie útlmu a plat ,,zamrzol". Ak ale neustále stúpajú náklady rodiny a plat je rovnaký. Tak to musíte riešiť. A keď sa to riešiť nedalo, tak som odišla. Robím síce stále v sektore, ktorí ma baví, ale už to robím za iné peniaze. Ak toto ale urobí každý v tom mojom sektore, nebude mať kto pracovať bežne a nastane problém. Zmenu treba v každom sektore, v každom odvetví. A že boli lekári prví, potom sestričky, teraz učitelia, ..... nech idú aj ďalší, ja osobne nemám nič proti. Zmena je potrebná a ak tú zmenu nedokážu dosiahnuť inak, tak nech štrajkujú.

@horana keby bolo jasne presne odkedy do kedy berem si dovolenku ale ja tu dovolenku musim nahlasit 2 tyzdne dopredu. A nech si strajkuju nevadi mi to,ale tento strajk je o nicom