icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

angelinja
26. jan 2016

Neda mi ked slovac he hrozna v zahranici mamazeri chodis na malych autach Tu by ucitel chcel mat bavoraka any ukaxal mat dom s bazenom a pat dovolenuek v zahranici spamatajte Sa ..

dai
26. jan 2016

@stella333 lenze takym strajkom nic nedokazes - v tom zial spociva zaklad strajku - ten MA uskodit... nema predsa zmysel aby ucitelia strajkovali cez prazdniny alebo predavacky cez statom nariadene dni zatvorenych obchodov - to ako chces koho s tymto pritlacit k muru?
pozri sa do sveta - letiska pravidelne strajkuju v obdobi dovolenie, postary cez vianoce etc. ... prave vtedy sa ma strajkovat - ked mas aj sancu realne nieco ovplyvnit... ak tvoja solidarita s inymi siaha len po hranicu vlastneho pohodlia tak to samozrejme nepochopis☹

wetka
26. jan 2016

@libka1 😀 Idem ich vytiahnuť z koša, neuvážene som ich odhodila neprečítané. 😀

libka1
26. jan 2016

@wetka najvacsia blbost tvojho zivota!

dai
26. jan 2016

@angelinja 🙂 ako kolko takych manazerov poznas? prepac lebo ja viacerych a na malom aute som este nikoho nevidela - od velkych jeepov, cez mercedesy az po malicke sportiaciky - no, mas pravdu... takych viacerych poznam:- ) ako sorry ale tolko populistickych reci kolko z niektorych z vas vychadza so zdrojom JPP, prip. pocula som ze... som uz davno necitala☹

eldane
26. jan 2016

@dai uved mi prosim ta priklad na zodpovednost ucitela za vyvoj... akoze ked sa dieta zle uci, tak niekto niekedy bral ucitela na zodpovednost? Bol potrestany niektory?
A to tvoje skatulkovanie... ze po praci pozeraju priblble serialy... k tomu sa vyjadrovat ani nebudem, lebo by bolo vhodne pouzit neslusne slovo.

lizatko1009
26. jan 2016

@angelinja pardon dufam, ze vies ako sa pohybuje 3 izbak v BA takych 140 000 e a tie mi po 150 e splacat nedaju :D

david93
26. jan 2016

spoplatniť školstvo, bude aj na platy aj na vybavenie škôl, lebo čo je zadarmo nikdy nebude kvalitné

baaambulkaa
26. jan 2016

@eldane keď sa dieťa zle učí, je chyba nielen v učiteľovi, ale v prvom rade v rodičoch, ktorí ho k tomu doma nevedú, ktorým je jedno, či sa dieťa na druhý deň pripravilo do školy, či má hotové úlohy, ktorí si s ním nesadnú doma a neprejdú si s ním to, čomu dieťa nerozumie....takže za toto nemá prečo byť učiteľ potrestaný...

libka1
26. jan 2016

@david93 no to potom budu mozno strajkovat aj ti co su teraz so svojimi 300 € taky spokojni. ale asi s tebou suhlasim v tomto. co je zadarmo, to beru ako samozrejmonost ludia 😅

dai
26. jan 2016

@eldane kludne pouzi😉 ak patri do tvojho bezneho slovnika, co ti mam nato napisat? Jasne ze ucitelia nesu zodpovednost - zial v rodine mame skusenost ze sa na vylete utopil chlapcek - vylet 3ja ucitelia a 50 deti - uplna normalka... jasne ze ucitel skoncil vo vaezeni s peknou dozivotnou traumou... a za vyvoj? no ja si teda ucitelov vazim a priznavam ze maju velky podiel na vyvoji mojich deti - deti tam travia polku svojho dna a od urciteho veku ma ucitel omnoho vaecsi podiel na vychove ako rodic - kludne si pred tym skryvaj oci ak chces... ja si radsej vyberam ucitelov a skolu ktorej v tomto pocitovo doverujem - ze budu sirit rovnake hodnoty s ktorymi sa zhodujem a ze to budu aj moralne kvalitni ludia...
Pre mna zial predavac ma omnoho mensi vyznam ako ucitel - toto uplne jasne priznavam ... napriek faktu ze aj pracu predavaca niekto robit samozrejme zatial musi ( aj ked podla mna je to otazka par rokov pokial toto zamestnanie zial tiez vymizne... vid ikea, tesca etc. ... )

eldane
26. jan 2016

@baaambulkaa reagovala som na prispevok od @dai kde zvysene platy obhajovala zodpovednostou za zivoty a vyvoj deti. Potvrdila si mi aj ty, ze zodpovednost za vyvoj tam nie je ziadna, ta je na pleciach rodicov.

sorciera24
26. jan 2016

@eldane neda mi to, ja si napr. vazim kazdu profesiu, uz som to tu pisala, sama mam rodicov robotnikov a tiez som si vyskusala pracu predavacky napr. (okrem ineho)...a je to drina, nezapaltena robota...akov setka v tomto state.....avsak v ani jednom prispevku som nepostrehla vyvysovanie sa nad povolaniami......platy by sa amli zvdihnut priamoumerne, teda. ak ma predavacka 300E, ok, nech ide na 450E.....ak ma ucitel 500E, nech ide na 650E....kde je problem? (mne ako ucke by mi teda 650 v cistom stacilo...napr.)...ci si myslela, ze akoze sa maju zrovnopravnit palty...ze vsetkym rovnako?.....asi nie, vsak....to by bolo trosku scestne....(btw. moj otec i brat...su robotnici a zarobia viac ako ja ucitel.....tak ja uz neviem, kde je problem...)....a stale opaknem, vsetci by potrebovali pridat, to je snad ajsne.....len neviem ako mam pomoct inak ako vzdelavanim inym povoloniam momentalne....ak budu strajkovat, velmi ich podporim......
pisala si tusim niekde, ze si zapaltis sukromnu skolu....no preco asi?...... potom nepotrebujes podporit statne skolstvo a mohla by si ho mat na takej urovni ako v sukromnom (a bez platenia)....ale nie, zavist, zavist....srsi...alebo neviem, co to je..

stella333
26. jan 2016

@dai Ano nepochopim, lebo tak neviem jednat. Ako zdravotnik by som nedokazala odist od pacienta, ako ucitelka by som nedokazal neucit deti dlhsiu dobu atd. Asi mam blbu povahu, vela sucitu a pochopenia pre druhych a malo egoizmu a este neuznavam natlakove a nasilne riesenia. Az sa cudujem ako v tomto svete vlastne fungujem. Takze strajk sa mi nepaci, ale urcite treba do skolstva viac penazi, nie len platy.

dai
26. jan 2016

@eldane trestnopravna nie ale realna hadam sama uznas ze ano😉

baaambulkaa
26. jan 2016

@eldane samozrejme, že zodpovednosť za vývoj je...naštuduj si nejaké knihy o tom ;) potom mudruj....dieťa ovplyvňuje v prvom rade rodič, v druhom rade škola na čele s učiteľom atď...choď do knižnice a požičaj si knihy a vývoji dieťaťa, tam to nájdeš ;) s kým trávi dieťa väčšiu polovicu dňa v týždni??? s rodičom či učiteľom? učiteľ deti taktiež učí, ako sa správať, že musí dodržiavať nejaký poriadok, že sa nemá neslušne vyjadrovať a x milión ďalších vecí....lenže to takí zaslepení ľudia ako ty nevidia...

wetka
26. jan 2016

@dai O bytoch som nič nenašla. ☹ Prvá strana je venovaná premierovej fotke a migračnej politike a na poslednej ma pozývajú na stretnutie s ním, na ktoré príde aj Desmot a zahrá 14 nesmrteľných piesní Karola Duchoňa. Bomba!

eldane
26. jan 2016

@dai vulgarizmy do mojho slovnika nepatria, preto som ich nepouzila a ani nepouzijem. Prosim, odpusti si ten posmesny ton. Nereagovala som na zodpovednost za zdravie, ale na zodpovednost za du7sevny vyvoj. Ked ti predavacka preda zmrzlinu so salmonelou a tvoje deti sa nakazia, nebude ju stat brat na zodpovednost? Za predpokladu, ze tu zmrzlinu sama vyrobila a aj ju predava?

libka1
26. jan 2016

@wetka str. 5, 3. balíček pre ľudí, čítaj pozorne, unikajú ti podstatné veci 😀

lalinko2010
26. jan 2016

@dai na toto mám len jedno - 😀
almužna, čo je almužna? a prečo ty súdiš mňa podľa seba že ja zarábam almužnu? pre teba je príjem akýkoľvek príjem almužna?
niektoré sú radi že majú 300 eur a robotu ako byť doma a nedostať nič!

mamutka
26. jan 2016

zase hadka 😒
ked sa dieta narodi, kazdy vie, ze potrebuje ku svojmu stastiu hlavne spokojnu matku. Je to tu napisane aspon 1000 krat v minimalne 100 temach. Spokojna matka, spokojne dieta.
Ale casom to nestaci. Tak ako dieta potrebuje ku svojmu stastiu spokojných rodicov, tak potrebuje aj spokojného ucitela. Lebo ten takisto ako rodic, aj ucitel dieta formuje, vychovava a ovplyvni ho na cely zivot, o tom snad nemusime polemizovat.
Mne sa teda vôbec nepaci, ako ludia v mnohých zamestnaniach dru za mizerny plat, ze chodia domov so znicenymi rukami a chrbatmi a pod., ale ti moje dieta neformuju.
V tomto state je penazi dost, ale rozkradaju sa. Doplaca na to vela ludi, mnohe profesie.
Takze my to nevyriesime, bavme sa teda o uciteloch, ti sa rozhodli nieco robit pre zmenu systemu.
Ja potrebujem, aby moje dieta malo ucitelov, ktori neziju s pocitom, ze su zneuzivani systémom. Ucitelov, ktori maju dovod sa usmievat, maju cas si oddychnut a maju pocit, ze si ich zamestnavatel vazi. Lebo je to pre moje dieta, pre jeho dobro.
Poznam tiez ludi, ktori do skol skor nepatria ako patria, ako v kazdej profesii, aj tu sa najdu taki, za ktorými by málokto smutil. Ale to nic nemeni na tom, co som pisala.
A nechcite mi niekto nahovorit, ze sa da dlhodobo fungovat s tym, ze clovek bude uzasny, stastny, spokojny ucitel, ked sa k nemu zamestnavatel chova sprosto, nevazi si ho, doma pocuva vycitky, ze malo zarobi a pod. Smutok sa prenasa aj na deti potom.
A kto tu pise, ze vedeli do coho idu, ked isli studovat pedagogiku - nuz OK, nech vsetci idu robit len to lespie platene.... budeme bez ucitelov. Deti budu doma, rodicia budu doma, budeme zit vsetci na kope a z lasky.

eldane
26. jan 2016

@sorciera24 a prosim ta, co akoze zavidim? Uz po x krat napisem, ze zijem v realite a samozrejme ze diferencovanie platov je v kazdej spolocnosti na mieste. Len by malo byt na zaklade dosiahnutych vysledkov a nie vyvysovania sa, lebo ja mam vysoku, tak mam narok...

baaambulkaa
26. jan 2016

@eldane takže učiteľ nedosahuje žiadne výsledky a teda nezaslúži si vyšší plat? ty sama nevieš, čo píšeš...nikto sa nad nikoho nevyvyšuje, učiteľ je v tejto spoločnosti a pre naše deti potrebný a to nikto neodškriepi...neviem čo im závidíš, že sa konečne niekto ozval? že v tejto krajine je potrebná zmena? nielen v školstve...je tu prehnitý systém, kde na zvyšovanie platov sudcov je a na učiteľov nie...to ti tak strašne vadí, že štrajkujú? teba to nejako bytostne ovplyvní? každý, kto sa ohlási a poukáže na skazenosť tohto systému si zaslúži môj obdiv....či to bude učiteľ, sestrička alebo smetiar
nikoho prácu preto nezatracuj, hlavne nie tú učiteľovu

eldane
26. jan 2016

@baaambulkaa islo mi o realny priklad, kedy bol ucitel brany na zodpovednost za zly vyvoj, kedze sa nou ohanate... ale taky jednoducho nie je. Lebo takuto zodpovednost nemate zakorenenu v zakone. Ide o spolocensku zodpovednost, na ktoru niektori ucitelia kaslu. Kazdy pozname z vlastnej skusenosti ucitelov, ktori pridu na hodinu, odblabocu, daju pisomku a deti maju na haku. Bojuje sa za zvysenie platov plosne. Nech sa zvysia, ale iba tym, ktori dosahuju vysledky. A dakujem ti, ze do buducna vyraz ako zaslepena v suvislosti so mnou nepouzijes. Vyjadrujem svoj nazor, tak ako aj ty. O tom je diskusia...

sorciera24
26. jan 2016

@eldane ano, s tym suhlasim..... ale sukromny sektor je aky je....v jednej firme si dokazu vazit sikovnych, makacov a aj ich ohodnotia, v inych firmach sa mozu aj roztrhat a zaidne odmeny, navysenie nic....v skosltve tiez.....cele je to zle.....prave preto treba azcat vzdelanim a keby sa vsetci pridali a podobnym sposobom aztlacili an vladu....to by bolo.....ved sa len pozri ako sa krutia. ako hady vo vreci......
len som z tvojich prispevkov vysitila....resp. preco nepodporujes?.....(pretoze ja anpr. podporujem preto, aby v skosltve ostali kvalitni ludia napr. pre moje dieta......lebo sksuensot mam inu....)

stella33
26. jan 2016

@timea7
veru, za svoju prax som narazila na ucitelku mladsiu ako 35 rokov raz 😖 ... a nechcem byt zla, bol to ten typ cloveka, ktory je rad, ze ma nejaku pracu, pretoze ....no, nema na viac (kedze staci, ze ma znameho u zriadovatela). Bohuzial, s tymto fenomenom sa v skolstve stretavame coraz castejsie. Ti, ktori maju naviac a chcu prezit utekaju, presne ako hovoris. Ja som si v case, ked nasi nadriadeni prisli s koncepciou Millenium 2000, urobila rovno VS. Bola sanca, ze v predskolskej pg. pojdeme dobrym smerom (ako Cesi), a status predprimarnej pedagogiky sa dostane na uroven, aka mu patri. Dnes je situacia takato. Predskolsku pg. moze vystudovat hocikto s maturitou, studium trva 2 roky, je dialkove a prebieha pocas vikendov... V nasom meste sa takto rekvalifikuju krajcirky, predavacky. Nic proti. Ale ak by takto prebiehalo studium molekularnej genetiky, ci atomovej energetiky.... asi by sme sa trochu cudovali. Toto je to chore, co je v nasej krajine tazko zmenit. Kazdy si aj po 100 rokoch mysli, ze ucit moze hocikto, a pedagogiku ako vedu v tejto nasej gubernii, nikto nevnima. Aj tu VS ukonci hocikto a s odretymi usami sa ide hrat na ucitela 😖 Preto tak vyzeralo skolstvo za komancov a preto vznikla chora averzia voci pedagogom, vzdelavaniu, vzdelaniu, vychove....

Vzdy, ked nepedagogovia idu hovorit do vzdelavania, pytam sa, preco nestoja chirurgom za chrbtom a neukazuju mu kde ma rezat? Ja si to totiz nedovolim povedat ani majstrovi masiarovi, ci krajcirke. Pretoze tomu NEROZUMIEM!!! .... a to som robila uz vselico. Ale az v MS som pochopila pravy vyznam slova DRINA. ( ak tu pracu samozrejme robim na 100 % a nechodim tam "stravit cas" a " postrazit decka, nech sa im nic nestane a mam ich v pazi"... lebo aj take su. Ako nakoniec v kazdej profesii. Poznam aj nesikovne krajcirky, neprijemne predavacky, lenivych kucharov... Zmeny, o ktore bojuju ucitelia, su zamerane prave na taketo "vycistenie" stola, rozlisovanie medzi aktivnymi ucitelmi a ludmi, ktori sa len vezu a su tisko v kutiku radi, ze to nejako do dochodku doklepu... o com hovori aj ucast, resp. neucast niektorych. To, co sa tvari ako strach o pracu, je strach o to, aby " odo mna nahodou niekto nechcel, aby som nieco na svojej praci zmenil, aby som na sebe zamakol, ked uz mi daju vyssi plat... ☹
Chce to veru vymenu celej generacie ucitelov, potom tu hadam bude poda na zmeny... a nase vnucata sa toho doziju... 🙄

baaambulkaa
26. jan 2016

@eldane no bohužiaľ, nie je učiteľ ako učiteľ....tak ako nie je lekár a lekár.....v obchode sú tri predavačky a dve z toho sú zduté ako nafúknutý mech a len tá tretia je ochotná pomôcť a usmieva sa, no bohužiaľ všetky tri dostanú rovnakú mzdu....je to smutné ale je to tak...lenže prečo sú aj takí učitelia na školách? pretože tí zanietení a šikovní to za tie podmienky a mzdu vzdajú a idú radšej inde....o tom to je, keď budú konečne docenení a spokojní vo svojej práci, ostanú v školách práve takí učitelia a o to ide....oni nechcú len zvýšenie platu, chcú zmenu podmienok v školstve všeobecne...

eldane
26. jan 2016

@sorciera24 nepodporujem preto, lebo mam pocit, ze cely tento strajk je zle nacasovsny. A to ze je jednou z priorit zmena vo financovani skolstva je iba krycim manevrom na zakladneho ciela strajku a teda, plosneho zvysenia platov. Vadi mi, ze aj v diskusiach sa to stale zvrtne iba na platy ucitelov. O skolstve celkovo a jeho nezmyselnom podfinancovani sa uz rozprava menej. A taktiez som realne videla, ze sikovny riaditel za eurofondy dokaze vybavit a zmodernizovat skolu tak, ze som ostala s otvorenymi ustami.

dai
26. jan 2016

@eldane pochybujem ze niekedy dokazes ze salmonela tvojho dietata pochadza prave od danej predavacky... a ak dana predavacka aj zmrzlinu vyraba tak uz asi nie je predavacka🙂 ako si si to pospajala aby to davalo nejaky zmysel ale predavacku ktora zaroven vyrobky pripravuje a zaroven nie je majitel obchodu som este nevidela🙂
Moja neter inak mala salmonelu, brat si je isty z akeho vyrobku - samozrejme pokial mali vsetko potvrdene a hygiena zacala konat presli asi 2 tyzdne a uz v zmrzline nic nenasli... tak neviem o akej zopodvednosti predavacky za zdravie pises🙂 ucitelova zodpovednost je zial velmi lahko dohladatelna aj ked niekedy to naozaj ma malu sancu ovplyvnit ( ten vyrobca zmrzliny vie ake vajcia od koho berie, ucitel ktoremu na dvore privali strom dieta vie ako tuto situaciu ovplyvnit?☹ )
@lalinko2010 cize podla teba je 300 euro normalny plat za pracu?

moni244
26. jan 2016

ja sa len smejem na jednom, ako sa tu oháňajú zbytočnosťou štrajku ženy, čo majú malé deti doma a ten štrajk ich vôbec neovplyvní, keď nadávajú matky, čo nemajú kde dať školákov, ok, ale prečo sa do toho zapájajú ženy, čo sú doma na rodičovskom???
Ináč aj toto je dôvod, prečo štát nemá peniaze na iné veci, platí matkám 2,5 roka nič nerobenia a sedenia doma, tu je veľa vecí, čo treba zmeniť od základnu, nielen učiteľov, ale klasická slovač, len nadávať doma v teple, kecať do niečoho, o čom nič nevedia