Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@eldane a ked mal byť načasovaný??? samozrejme zle načasovaný pre Fica, to je pravda :D ale presne teraz, pred voľbami, treba poukázať na to, že len sľubujú sľubujú a nič z toho....bože toto vyjadrenie, zle načasovaný :D mali štrajkovať v júli alebo auguste však??? :D
@eldane ano, ale pozri, kto diskutuje, ludia, ktori do toho moc nevidia.....preto je logicke, ze vidia len platy (ved to je to, co sa najviac zavidi...hoci ozaj niet co...).......a pritom penaize skoly ako take fakt potrebuju.....eurofondy su kategoria sama o sebe.......nechci vediet ako sa schvaluju a nedaju sa hlavne pouzit plosne...cize spei. projekt musi byt napr. na zateplenie, speci na vybavenie napr. tabletovej ucebne....alebo enviem coho...enda sa to 1 projektom.....a hadaj kolko projektov sa uzna 1 skole?........nasa obycko statna skola, kde chodi moj syn napr. dostane z projektu nejake penaize an vybudovanie sportoveho arealu vonkajsieho...tento rok, za minule roky sa ju podarilo zateplit...len neda sa to anraz a neda sa vsetko.........a sama uznas, ze sa nedaju ani vsetky skoly......preto ja anpr. vidim vyznam, ze je to jednym z prostriedkov ako financne podporit skoly (lebo ani ako rodicovi, ani kao ucitelovi sa mi fakt nechce davat napr. apier, ci ine pomocky zo svojho...).....
samozrejme mas pravo na svoj nazor......ale mozno treba hladat viac pozitiva ako negativa...ako vo vsetkom...inak to vyzera vo vsetkom tak negativne ako yvzera.....
@eldane no neviem kde ty žiješ ale ja chodím napríklad do obchodu na našom sídlisku a už 10 rokov sú tam tie isté predavačky a tie isté sú zduté stále a tie ochotné sú ochotné stále...a keďže tam robí aj moja kamarátka viem, že majú všetky rovnaké mzdy....tiež to viem posúdiť, lebo aj moja mamina niekedy robila ako predavačka...nebuď teda naivná, že to tak funguje všade, možno v pár obchodoch, ostatní majitelia sú radi, že im tam vôbec niekto robí
@eldane teraz si sa prejavila :D tých 200 eur je vyciciavanie štátu??? sa zobuď :D tým si urazila mamičky, ktoré sa chcú starať o svoje dieťa, chcú byť pri ňom a nemôžu si ísť dovoliť do práce, no podľa tvojich slov vyciciavajú štát...tlieskam....tiež ma zaujíma, kde to dieťa dáš....do jasiel? kde sa oňho bude starať kto? no predsa učiteľka
@eldane zas an amrgo, ako som pisala, su firmy, dke si majitel vsima a ohodnoti a su, kde dava minimalku vstkym...ako moja mam je predavacka a vsetky 3 maju uz roky stale rovnaky minimalny plat.......detto moj muz, kt. maka a aj za inych anic...lebo pan majitel je taky....ale vinej firme si napr. iny majitel naozaj ohodnoti...ale tiez to nie ej pausalne......vsade je to tak.....vsade sa najdu skupani aj ti, kt. vedia ohodnotit, lebo vedia, ze dostanu......
a este 1 real prikald...ked sa na skole prepusta (z nejakeho oragnit. dovodu)...hadaj ktori ucitelia idu medzi prvymi...nie, nie ti, kt. nic neucia, resp. su vyhoreni (ano, dokazem pripustit, ze aj taki su....ako vsade)...ale ti najsikovnejsi s odovodnenim, ze ved vy ste sikovni, vy si sito najdete rpacu.....(a fuk, uz su rpec zo skolstva) a kto ostava ucit?.... 🙂 toto sa mi neapci! tebe asi tiez nie, ze?.....aj toto chche zmenu! o tom to je
@dai niektorí nemajú ani toľko a sú radi že majú robotu a nejaký plat. a nie nie je to normálny plat ale človek je rád že má aspoň taký!
o tom to je, mať robotu, zamestnanie, strechu nad hlavou a žiť! a nie nadžívať v oblakoch a snívať o veciach nadpozemských a porovnávať sa s celebritami ktoré zarábajú na svojej úbohosti, lebo človek len to vidí, taký sa ma najlepšie čo narobí NIČ! nemá remeslo v rukách a produkujú sa speváčky, herečky, tanečníčky...
ale vieš, je mi zarážajúce, že učiteľka v MŠ, ktorá robí 4 hodiny denne - od 7mej do 12tej alebo od 12tej do 16tej, má zabezpečenú stravu má materskú skoro 600eur????? a nemá priplácanie cez SP, ako je to možné? bolo to pred dvoma rokmi!
@baaambulkaa reagovala som na prispevok od @moni244 , na jej slova. A ano, dieta dam do sukromnych jasli, alebo mu najmem opatrovatelku, podla toho ako mu to v jaslickach pojde. Ale ja na tie jasle musim zarobit a ver mi, ze nie malokrat robim cez vikendy alebo do 23 hodiny vecer.
@moni73 Vzhľadom na výhody, ktoré si vymenovala, som si toto povolanie vybrala. Tieto výhody však neznamenajú, že nemáme nárok na vyšší plat, ak prácu vykonávame zodpovedne. Počas mojej praxe už mnohí učitelia, ktorí neboli kvalitní o prácu prišli a mám pocit, že na našej škole je 90% kvalitných pedagógov. Tvoje názory sú veľmi dobré a ja schvaľujem aj tých, ktorí štrajk nepodporujú, ak majú rozumné argumenty. Našťastie žijeme v štáte, kde ešte štrajkovať môžme, pretože ak by sme nemohli, vládla by tu totalita. Nakoniec aj tak budeme musieť všetko našich žiakov doučiť, čo sme nestihli. A tým ideme vlastne proti sebe, pretože moc neverím, že týmto štrajkom niečo dosiahneme. Len upozorníme na problém.
@eldane tak keď chceš dať dieťa do súkromných jasiel, tak sa nehraj na trpiteľku ako ty musíš ťažko robiť, aby si mu zaplatila súkromné jasle....to je tvoja voľba predsa....a tie súkromné jasle alebo opatrovateľka ti nezaručia, že sa dieťa bude mať lepšie ako v jaslách štátnych....viď príklad z minulého týždňa, kde učiteľka zo súkromných jasiel zabudla 2 ročné dieťa na vychádzke a nevšimla si to...skúsenosť je taká, že v súkromných školách a škôlkach učia mnohokrát arogantnejší učitelia ako v tých štátnych
Bolo mi potesenim s vami diskutovat. Idem dat moju malu lasku spinkat. Majte sa krasne a nech sa kazdemu splni, co si zela, tak aby bol spokojny. A prosim, respektujte nazory inych, o tom je diskusia. Majte sa.
@eldane
@baaambulkaa
@eldane to co si zabila?vyciciavat štát??? Ty pre štát pracuješ, tým že mu vychovávaš nového štátneho občana, ktorý raz vyrastie, bude pracovať a platiť dane. A štát si tvoju prácu, ktorú vykonávať 24/7, cení úbohymi 200 eurami, z ktorých nezaopatris ani dieťa, nie ešte seba. To štat vyciciavat teba, ak si si nevšimla!
@baaambulkaa do takych jasli ho nedam, selektujem a vyberam pre neho to najlepsie. A nehram sa na trpitelku ja svoju pracu milujem a ano, dobre v nej zarobim, ale musim velmi tvrdo makat aby som si ju udrzala a ver mi, ze to nie je jednoduche.
@duracelka18 No počkaj počkaj. Nezdá sa Ti, že na Tvojich úbohých 200 € druhí ľudia robia a platia dane?
@denisic konečne názor ktorý má hlavu a pätu, rozumná odpoveď.
poukazuje sa na problém ktorý tu je, ale nie je len vo sfére učiteľstva ale ako je aj zdravotníctvo.
a nezaplatené predavačky, upratovačky, - ktoré pracujú za almužnu 300eur a sú "spokojné"...moja mama ako upratovačka má plat 120eur, ale pracuje na 2 hodiny a na dohodu, je mi z toho smutno, má 5 rokov do dôchodku a robota nie je, tak je rada že aspoň toto má, aj keď je to na plač!
@duracelka18 prosim precitaj si prispevok na ktory som reagovala a potom sud. Naplno suhlasim s tvojimi slovami. 200 eur je smiesnych za to, co matky robia.
@eldane @duracelka18 napísala si že nebudeš vyciciavať štát a pôjdeš robiť....
@eldane Aj dôchodok policajta závisí od jeho funkcie a vzdelania. Mám kamaráta, ktorý má dôchodok 650 a robí vo Volkswagene a zarobí tam 900 v čistom a má krásny príjem. Tento policajt bol na vyššej funkcii ako tvoj manžel a mal vysokú školu, takže ty uvádzaš len konkrétny príklad svojho manžela a prirodzene ho obhajuješ. Tak je to aj s učiteľmi, všetci si myslia, že každý učiteľ má taký plat ako uvádza Draxler. Ono nikto nevidí to sektora, v ktorom nepracuje, o tom to všetko je a z toho vznikajú aj tie nedorozumenia tu v diskusii. Tvoj manžel má po 25 rokoch zničené kolená. Niektorý učiteľ má zničené nervy po 25 rokoch. Takže aj on by potom mal mať nárok na dôchodok po 25 rokoch. U nás v zbore robí učiteľka, ktorá odrobila 35 rokov pred tabuľou a je o.k., ale poznám aj také, ktoré sú hotové po 10 rokoch a s nervami v koncoch. Všetko závisí od fyzickej kondície (policajta) a duševnej kondície (učiteľa). No podľa teba sa nemá nikto sťažovať, všetci máme byť spokojní s tým, čo máme, pritom nám ústava zaručuje právo na štrajk. No policajti napríklad štrajkovať nemôžu, je to v ústave. A ani zdravotníci, preto museli dať sestry výpovede. Niekto tú ústavu asi vymyslel, aby boli dodržané ľudské práva a aby ľudia mohli vyjadrovať svoj názor - aj štrajkom, tam kde je to potrebné a tam, kde to neohrozuje životy ľudí.
@eldane 200 eur je smiesnych za to, co matky robia - čo produje matka doma s dieťaťom????? Niečo vyrába za čo chce viac peňazí?
čiže matka na RD má mať príspevok 1000 eur lebo je doma a tá čo maká v robote 8 - 12 hodín denne, dostane 300eur?

@baaambulkaa nemyslim si, ze tieto tri predavacky dostsnu rovnaku mzdu. Mozno prvy mesiac ano, ale u sukromnika si majitel, veduci vsima, pocuva hodnotenie ludi... ved od toho zalezi jeho trzba... a tie dve neusmievave a neochotne prepusti v skusobnej dobe. Taka je realita v sukromnej sfere.