icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

dai
26. jan 2016

@angelinja 🙂 videla si uz ziveho manazera niekedy?🙂 robim v nadnarodnej firme a presla som europu pracovne celu - a ano, vsetci na mojej urovni maju auta o akych sa ti nesnivalo😉 a co mam v tom Parizi? pozerat auta, ci preco ma tam posielas?
ja tiez nesuhlasim s tym aby mali drahe auta ludia co nato nemaju ale preco by ho nemal mat ten co si zarobi? aby sa tebe zapacil, ci?
@severanka90 kedy ak nie v 30tich rokoch ked je chlap plny sily a energie a zaklada si rodinu ma zarabat podla teba?🙂

angelinja
26. jan 2016

@carolek ach vies coo nebudem tu pisat ze mam titul naco teraz to aj task vyzera ze klamem.ale neviem odkial SI doslaa na to ze trpim menehcennostou:d vies co velakrat som SI nadaavalaa zaa to ze Sa zapajam do diskusii Lebo Su tu primitivky.prepac nebudem Sa hadat o tom ze SI Tu ma nekto robit tituly he to smiesnea ako neni problem mat titul preto nech ucitelia nehovoria argumenty typu sme vysokoskolski vzdelani je to smiesne nech zrusia polku univerzit a potom Sa mozu ohanat titulmi ked budu mat vahu tituly

dai
26. jan 2016

@angelinja prepac ale vzdelany clovek tak ako ty nekomunikuje☹

carolek
26. jan 2016

@david93 Kde je v dnešnej dobe škola, na ktorej učitelia nevedia používať počítač? Roky sa na ZŠ vyučuje informatika od druhého ročníka po deviaty ročník. Kto to tých žiakov chodí učiť? Školníčky či úradníčky z neďalekej firmy?

trisp
26. jan 2016

@angelinja Prepánajána, dievča, vráť sa na základku. lebo zjavne si tam nedávala na slovenčine pozor, alebo si chodila poza školu. Fakt, niekedy sa prikláňam k myšlienke, že právo voliť by mali len tí, čo prejdú IQ testami...

baaambulkaa
26. jan 2016

@angelinja a kde si ho dostala ten titul? nech vieme, ktorá škola vypustila absolventa s takýmto slovným prejavom a gramatikou

simculllka
26. jan 2016

Som za strajk a drzim ucitelom palce,aj ked si myslim, ze to pojde do stratena. Pride mi chore, ked minister skolstva povie, ze po volbach bude aj na platy ucitelov a budu sa zaoberat ich poziadavkami, ale treba samozrejme zvolit tu spravnu stranu, ze? - cize motivacia na to, koho maju volit. Neskutocne, aky arogantny vie byt Fico a jeho poskokovia takto pred volbami. Len skoda toho, ze sa nezapojilo viac ucitelov, aj ked chapem, ze v dnesnej dobe je kazde euro dobre a tazko sa niektorym ide do strajku, aj ked za dobru vec. Ja nechapem, preco to neriesia aj rodicia deti, preco sa aj ti nezapoja do strajku. Keby sa spojili vsetci- ucitelia aj rodicia, bolo by to uplne o inom.

carolek
26. jan 2016

@trisp Slabé kritériá. Ja by som tých, ktorí neprejdú, nepustila ani na verejné fóra.

severanka90
26. jan 2016

@dai kenkretne ten, ktoreho som spominala tak nepisal o ziadnej rodine, len nemohol chudak vyzit z toho platu, musel sa "naucit chodit peso" kedze nema na MHD a z ucitelovania ide rovno do druhej a tretej prace.
Dalsi fesak 33r. zase "obracia v ruke kazde euro" a ak by sa mal zivit sam, nevie ako by prezil! Tiez nespomina rodinu.
Tretia teta, asi dochodkyna musi zivit z ucit.platu aj muza - invalida.
No neviem....mozno len Novy cas oslovil tych nespravnych panov ucitelov, ktori tu ich kriticku situaciu podali dost zvlastne.

natalym
26. jan 2016

@simculllka No to si napísala veľkú pravdu. To je spojenie je účinné. Len ja ako rodič by som váhala či sa pridať.........

natalym
26. jan 2016

@baaambulkaa No veru bársktorá, bohužiaľ niektoré VŠ stoja za veľký prd.

mpg
26. jan 2016

@david93 To je pravda že VŠ má dnes skoro každý druhý mladý človek a niektorým, hlavne ak začnú podnikať, žiaden plat nikto nezaručí. Všetky profesie sú potrebné aj tie remeselné - pomaly je umenie nájsť zodpovedného murára, vodára, plynára... O výšku svojho platu sa musia starať sami.
V školstve sú platy pomerne nízke a ich zástupcovia by mali hľadať správne kompromisné riešenie, lebo to nepôjde jednoducho a už vôbec nie tomto období, v tomto období to vyzerá iba ako prehľadný predvolebný trik opozície, ktorá keď bola vo vláde tak isto pre učiteľov nič neurobila a ani do budúcna by toho nebola schopná.

dai
26. jan 2016

@carolek hm... s tym co napisal david zial musim suhlasit - ja som asi pol roka dozadu prijala ucitelku na VS a okrem wordu nevedela s pocitacom absolutne nic ine robit... Fakt je ze je to sikula, sice chvilu trvalo sa zapracovat ale teraz sa v 50tke v pohode zapracovala do kolektivu cca. 25-35

vzdatto
26. jan 2016

Toto sa tu už nedá čítať..ako sa dokážu učitelia v štátnom sektore povyšovať a neustále prirovnávať k lekárom, ktorý pracujú 12 hodín denne a zachraňujú životy ľudí! Ja by som Vám platy zvýšila, tu nejde o závisť, ale len pod podmienkou že budete pracovať 8 a pol hodiek denne na škole..čiže tie vaše vyčerpávajúce písomky si opravujte v škole, aby bola nejaká kontrola, a váš rozsah dovolenky bude rovnaký s bežným pracovníkom. Učitelia sú veľkí páni, oháňajú sa vysokou školou, ktorú dnes vyštuduje naozaj " kde kto"!!, ja byť v parlamente, každý kto sa zapojil do štrajku, okamžitá hodinová VYPOVED...!!!a ked sa Vám tak velmi v školstve nepáči, zaujímavé že sa tam tak držíte zubami, nechtami..
Ja nemám pekné spomienky na učitelov, okrem tých vysokoškolských, inak na zš a sš, večne po žiakoch vrieskali, hrôza strach..a neskutočne vymeškávali, stále suplované alebo volné hodiny..a tá nespravodlivoť, len pár vyvolených a obyčajné dieťa sa mohlo aj na mihalnice postaviť.. Mám školopovinné deti, rodič ktorý je velký podnikatel, decko môže byť akýkoľvek vyvrhel, aj tak je uprednostnovaný.
Neviete si učitelia ani len predstaviť čo je to pracovať 8 a pol hodín denne, stretávam synovú učitelku, do školy chodí niečo pred pol 8, o 12:45 ju nájdete v jedálni a napapkaná si ide domkov... Velký bič na Vás a malý dvor!!
Neviete si ani len predstaviť čo je to pracovať na dohodu, sa zobuďte, mať pracovnú zmluvu je v dnešnej dobe luxus!!!

timea7
26. jan 2016

@angelinja sa nestačím diviť duchaplnosti tvojich príspevkov.... 😒 😒 😒 😒 😒už sa nezapájam, lebo nemá zmysel diskutovať s ľuďmi, ktorí majú také zmýšľanie, aké majú a správy bulváru tu predostierajú ako fakty, ale pri tebe mi nedalo....

timea7
26. jan 2016

A že to tu píšeš práve ty, čo si zakladala tieto témy....
@vzdatto https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/ake-predmety-by-som-mohla-ucit/
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/plat-ucitelky-v-materskej-skolke-2/
najmä tento príspevok ma dostal, je zo 17.5.2015:
vzdatto
dakujem a čo sa dá spraviť aby som mala nárok na nejaké príplatky keby som bola začínajúca...alebo za čo všetko sa dávajú príplatky?

plat mi vyšiel 369 Eur, 0 prax, platová trieda 7..
a ako sa dá dostať do PT 8,9,10 - až 14!!?

dai
26. jan 2016

@timea7 ved preto pise ako pise... ved z jej prispevku zavist len tak srsi☹

mpg
26. jan 2016

@dai Niekedy na rôzné fóra píšu učiteľky, príp. budúce učiteľky a zopárkrát som si všimla, že dokonca neovládajú ani základný pravopis (hlavne tie externe študujúce)...

drnda37
26. jan 2016

Zožerte ma,ale nedala by som ucitelkam na zs prvý stupeň ani cent.

sorciera24
26. jan 2016

@vzdatto my si to velmi dobre vieme predstavit tolko rpacovat...inak vacsina skol tu prac. dobu zavedenu ma.....cize tie pisomky si aj opravuje tam......(nepopieram, sus koly, dke to zavedene nemaju,a el to je uz na riaditelovi)...mimochodom, ja vela prac. skolskych akcii som absolvovavala s ddetmi vecer (napr. anvsteva divadla), exkurzie, ci po vikendoch...prirpava an sutaze.....myslis, ze mi to niekto rpeplatil?.....ty chod do prace cez vikend napr....a nech ti to nezaplatia.....isto by si nesla.....
ak si encitala mnohi ucitelia robia na dohody, lebo nemaju uvazky, cize su zamestnani aj na 2-3 skolach, prip. po poobeciach anpr. na jazykovych skolach.....tak si nemysli, ze nevedia, co to je robit 8,5 hodiny!.......to len vy zaslepeni vidite len to, co chcete...ja furt tvrdim, kym sa nezmeni myslenie ludi z negativneho na pozitivne, nic sa nezmeni......ty vidis len zlych ucitelov z detstva.....co tak zaspominat na tych skvelych!....a podporit halvne tych!....ja som takych mala dost...!
btw. moj muz je vystudovany ucitel, ale neuci!.......a nie, nie preto, aby ze ma vyssi plat...robi v podstate +- za ten isty plat ako ja - ucitel....ale robi tvojich spominanaych 8,5 hodiny a povedal, ze radsej bude robit taolko a obetuje tie vase spominane" prazdniny"...lebo by to tam s tymi detmi nevydrzal.....a myslim, ze toto obetovali viaceri.....inak by sa predsa vsetci kvoli tej prac. dobe a prazdninam (fuj, toto vyjadrenie ako neznasam) hrnuli do skolstva.....hmmm....ktovie preco sa nehrnu...... 😉

sorciera24
26. jan 2016

@timea7 no ty kokos.....podla seba sudim teba....tak pani chce ist do skolstva kvoli rpac dobe....a aspon vidime, aka ucitelka by z nej bola...ak takto vidi ostatnych ucitelov, ze to robime kvoli volnu, preboha.....kam tento stat speje......

natalym
26. jan 2016

A teraz, včuľ ministerko sa rozhodni, aby bolo dobre. 😀 😀 😀

rikarika
26. jan 2016

toto povedala triedna profesorka zo strednej na stretávka po 15 rokoch: zije v domácnosti s pracujúcim manželom a 2 dospelými pracujúcimi deťmi - teda 4 pracujúci - ona v školstve a 3 v zahraničných firmách. Ona odchádza z domu posledná, domov pride prvá, do večera ju už nevyrušuje žiadny telefon, žiadny mail, nikdy nebola v práci cez víkend, či nedajbože na nočnej. Ak sa kolegovia rozhodli že pojdu na lyžiarsky apod. je to len a len na ich rozhodnutí - nikto ich do toho nemôže prinútiť. Desiatky učitelov v tejto republike doučujú súkromne rúzne predmety - za čo neodvedú ani cent dane do rozpočtu, z ktorého pýtajú teraz peniaze. ak sa ktoremukolvek učitelovi v školstve nepáči - nech sa páči do zahraničných firiem, aby pochopili čo je to pracovať 10 hodín denne...

timea7
26. jan 2016

prečo si myslíš, že nikto z učiteľov nerobil žiadnu inú profesiu? Ja napríklad áno. Prečo si myslíš, že si ani len nevedia predstaviť, čo je to robiť 8,5 hodiny denne? Napadlo ťa, že keď v dvojtriednej materskej škole chýbajú dve učiteľky, tie, čo tam zostali robia desať hodín denne? Že v čase, keď tam majú byť štyri sú tam len dve? Zaplatené majú len hodiny nad rámec svojej pracovnej doby, že zastávajú dve hodiny prácu za dve, nikoho nezaujíma. A najčastejšie ten nadčas ani zaplatený nemajú, lebo nie je čím, ale majú to ako náhradné hodiny. Fajn, keby si ich mohli vybrať vtedy, kedy to potrebujú, nie vtedy, keď napr. klesne počet detí, teda keď to potrebuje MŠ. Aby bolo jasné, ja sa nesťažujem, ja túto prácu milujem, ale tebe sa zrejme nezdala až takou lákavou, aby si si urobila vysokú školu, ktorú by si si musela cvakať, alebo aby si robila v MŠ bez nej za almužnu. A možno ti aj došlo, že to ie len deti postrážiť. A vlastne je dobre, že nie si učiteľka, pre nás všetkých.

dai
26. jan 2016

@mpg tak zas ja pravopis nepovazujem za nejaky obraz vzdelania ci inteligencie🙂 osobne som knihomol ako vysity ale ani to mi nepomohlo byt dobrou v sr pravopise... stale robim preklepy etc. ... mne skor ide o celkovy prejav - na dobrych VS dbaju aby clovek vedel skoncipovat zmysluplne myslienky a mal slusny uhladny prejav - pisu sa prace, prednasa sa... ja sama mam vystudovanu pedagogiku a teda v dobe kedy som ja studovala to nebol odbor kde zobrali kazdeho ( na moju aprobaciu brali na Uk 12 ludi z asi 400 uchadzacov ) a ani skola ktoru kazdy ukoncil lavackou...

timea7
26. jan 2016

@drnda37 prečo by sme ťa zožrali, je to tvoj názor. Máš naň právo. Ja by som na prvom stupni nevydržala ani týždeň a za žiadny plat, ja sa hlboko pred učiteľkami prvého stupňa skláňam.

breeenda
26. jan 2016

mne to tak príde, že učitelia nevidia ďalej ako po okná svojej školy... obzrite sa okolo, panuje tu všade tvrdý kapitalizmus! Tu sa na vás nikto nepozerá, že máte vyšdudovanú VŠ a diplom! Dnešným zamestnávateľom v súkromnom sektore je jedno, či máte výšku a iba preto, že máte diplom vám každí rok plat zvyšovať nikto nebude! Pokiaľ za vami nie je kus driny a výsledky, môžete mať titulov aj 5, ukážu vám akurát tak dvere... To čo žiadate - celoplošné zvýšenie platov bez ohľadu na to, či je učiteľ kvalitný, alebo lajdák, či sú za ním výsledky alebo nie, je to, prečo vás spoločnosť v tomto štrajku nepodporuje... Si uvedomte, že takto sa systém nikdy nezlepší, že pridáme všetkým rovnako. A štrajkovať v súkromnom sektore? Si uvedmote, že tam stačí odmietnúť ísť v sobotu do práce (keď si pán riaditeľ zmyslí pracovať aj v sobotu) a už nemusíte chodiť vôbec! Nieto ešte štrajkovať dva-tri dni...

dai
26. jan 2016

@timea7 suhlasim s tebou - a to teda pisem ako clovek pracujuci cele noci a vikendy... naucit tak maleho cloviecika nieco je nad moju mieru nervoveho zatazenia🙂 mne stacilo parkrat sa snazit dcere vysvetlit take tie normalne jasne veci a uplne som zlyhavala🙂

timea7
26. jan 2016

@dai ja som mala šťastie, že moje dieťa malo fantastické učiteľky na prvom stupni, takže sa nebolo treba s ním učiť, len skontrolovať úlohy, už na druhom som to s ním v pohode dala.

stella33
26. jan 2016

@david93 uctovnicky zodpovedaju za tvoje peniaze. Ucitelia za tvoje deti. Ak ti v meste padne meteorit, komu budes volat prvemu? Ja neviem, ake ucitelky stretavas ako ty, ale ja ako rodic fungujem na Edupage, kde su vsetky informacie o studiu mojej dcery uz od prveho rocnika. Kto to tam nahadzuje, kto si tam uklada pripravy, kto s nami rodicmi mailuje? Mam 55 rocne kolegyne, ktore v MS pouzivaju interaktivne tabule, vyuzivaju tablety (ak ich MS ma, frcia na FB, tvoria web stranky MS... samozrejme zdarma a vo volnom case. Len preto, aby zviditelnili svoju skolu, ukazali rodicom co ich deti robia... Sa zobud Davidkooo! 🙂