icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

vbu
26. jan 2016

@moni73 myslim... ale zase sa moc nezmenilo...myslim k sucastnosti...ked je tatko lekar tak su aj jeho deti lekarmi aj ked na to nemaju...ale tatik vybavi. A taki co na to maju sa na skolu nedostanu.

natalym
26. jan 2016

@vbu Veď to bolo tak vždy.

libka1
26. jan 2016

@angelinja o moj plat sa neboj, ja stojim co sa tohto tyka pevne na zemi a o seba sa postaram. nie som zamestnanec statu. strajkovat mozem tak akurat sama so sebou momentalne, ale nemam dovod, som si velmi dobrym a socialne orientovanym zamestnavatelom 😉
ked stretnem ucitela s ktorym budem nespokojna, vyriesim si to s nim zoci voci a nebudem anonymne kydat na vsetkych na nejakom fore ako ty. a pis tak aby po tebe nemusel clovek vsetko 10x citat, ved to nema uroven....

wetka
26. jan 2016

@vbu Tí najšikovnejší z šikovných sa vždy dostali a dostanú.

angelinja
26. jan 2016

@libka1 no len aby si to naozaj vyriesila.. To si tak naivna ze si myslis ze ucitel si to potom neodbije na dietati?jedine ze ho zoberes inam a tisickrat som pisala ze sa mi zle pise uz naozaj ked nema tu clovek co tak zacne o prejlepoch uroven nema tato debata laskavo si urazaj inde

vbu
26. jan 2016

@wetka lkeby to bolo o sikovnosti tak je to OK...Len ked tych co zrovna poznam su hluuuupy....

angelinja
26. jan 2016

Idem uz prec nema to tu zmysel lebo sa tu riesia preklepy a pod. A hlavne nechapem ako sa tu nadhodnocuje praca ucitela zachvilu su budu mysliet ze su viac ako lekari a prestante ze aj toho lekara buekto naucil ano ale asi ine kapacity ako stredoskolsky ucitel tak uz sa zamyslite a to ze kedysi volu vazeni a pod ano boli asi si to aj zasluzili ucitelov je ako buriny ale ucitelov co nieco naucua a pripracuju sa a idu s dobou je malo...tak otvorte oci sympatizanti a za to ze vase deti maju super ucitelov predsa nepodporim vsetkych bohuzial tak to je vzdy bola nespravodlivost zli si nezasluzia a dobrym pridat

tinqua
26. jan 2016

@angelinja zober svoje deti a uč ich doma sama a o tie ostatné sa nestaraj...desať strán tvojich komentárov, plné subjektívnych názorov, bez akejkoľvek asertivity a elementárnej snahy akceptovať možnosť, že aj tá druhá strana môže mať v aspoň v niečom pravdu...

wetka
26. jan 2016

@vbu Verím, máš smolu. A čo Ťa priviedlo na fórum Modrého koníka? Starosti s vývojom v školstve, či v rodine?

sorciera24
26. jan 2016

@angelinja no ja sa ani necudujem ucitelom, ze sa k tebe spravali/spravaju nevhodne, ak sa ty spravas takto k nim.....(a myslim, ze to nebudu len ucitelia 😉 )

kk77
26. jan 2016

@wicka5 Nase vedenie ten problem ani nevidi, tak ho ani neriesi. Kryju si navzajom chrbat. Na inspekciu som pomyslala aj ja, ale ked som sa dozvedela, ze sa 2 tyzdne vopred ohlasi... A aj keby sa neohlasili, ist jeden den pred inspekciou nacas na hodinu dokaze kazdy a sme tam, kde sme boli. Este nevieme ako dalej, ale zase zacinam mat pocit bezmocnosti.

angelinja
26. jan 2016

Odkial mad ze sa kumne nevhodne spravali?vies ucitelom treba ist do zadku a vse je ok😃

libka1
26. jan 2016

@angelinja je zlozite pochopit ze ked takto pises tak pomaly nikto nerozumie co chces povedat? 😖 nikto ti neopravuje gramaticke chyby, sama ich robim, ale aby niekto musel kvoli 12 preklepom v kazdej vete precitat tvoj prispevok niekolkokrat mi fakt pride uz z tvojej strany az drze...

dudenka
26. jan 2016

@angelinja natrafila sa na jednu ucitelku anglictiny, ktora si podla tvojich slov robotu flakala. No na zaklade jedneho pripadu nemozes hadzat vsetkych ucitelov do jedneho vreca. Ucitel je zodpovedny za vsetky deti vo svojej triede, mnoho krat ma oci aj na chrbte, musi vediet zareagovat v kazdej situacii, mnoho krat sa stane ze pocas dna nestihne navstivit ani toaletu....samozrejme az poobede, kwd zacne riesit kancelarske zalezitosti. Je to praca strasne narocna na psychiku cloveka...ja by som si nedovolila odsudzovat povolanie o ktorom nemam ani paru....no zial, kto nevyskusal nepochpi...

vbu
26. jan 2016

@wetka tlak....potrebujem si ho zvyšiť 😀

sorciera24
26. jan 2016

@angelinja no z tvojho vyjadrovania....a nie, nemusis sa nikam pchat, staci sa podla mna slusne spravat a vyjadrovat, ako ku kazdemu cloveku 😉

denisic
26. jan 2016

@tinqua Ty si to krásne zakončila, konečne už nemusím čítať jej príspevky. Nikto tu tak ľudí neurážal ako ona. Má predsudky voči učiteľom, no neviem odkiaľ pramenia. Predsa v každom povolaní sa nájde človek, ktorý namiesto práce číta časopis. Nám sa naposledy stalo, že sa ani doktor nepozrel na bratranca, ktorý mal seknuté plece a všetko vybavila sestrička. No nebudem podľa neho posudzovať všetkých lekárov. Ja osobne som ani na jednu z jej správ nereagovala. Čudujem sa ako tak kompetentná žena v kritike "milovaných" učiteľov vychová vlastné dieťa, keď celý deň sedí za PC alebo mobilom, namiesto toho aby sa starala o ročné dieťa. Ja keby som mala dnes deti doma, tak určite nesedím celý deň na MK. No syn bol v škôlke a dcérka u kamarátky.

wetka
26. jan 2016

@vbu Na to je lepšie dva deci červeného. 😀

vbu
26. jan 2016

@wetka aj to bolo....nepomaha. Citat toto je lepsie 😀

kk77
26. jan 2016

@ajana1 Suhlasim s Tebou, co sa tyka logistiky skolstva. Ale nesuhlasim s Tebou co sa tyka porovnavania. Vies hadam sa nebudeme porovnavat s Rumunskom, ved naco objavovat Ameriku, ked ju uz niekto objavil. Ucme sa od tych, ktorym to klape. Tak som to myslela. Je mi jasne, ze ich zivotnu uroven nedosiahneme za par rokov, ide mi len o to brat si od sikovnejsich riesenia.
Rada by som podotkla, ze aj ked mam aj zle skusenosti s ucitelmi, pracu dobrych ucitelov si neskutocne vazim a pri kazdej prilezitosti im to aj hovorim. Napriklad sme mali stastie na vyborne ucitelky v skolke a v ZUS. Boli prisni, ale aj spravodlivi a laskavi a nase deti ich milovali a aj miluju.

wetka
26. jan 2016

@vbu Aj hlásenia podávaš? 😀

mamutka
26. jan 2016

stále sa hádate baby? Kľud, dajte šancu mieru 😀

tinqua
26. jan 2016

@denisic ja si myslím, že tá osoba bol obyčajný troll reagujúca za účelom potopiť debatu...ale to je jedno, keby to aj myslí vážne nepovedala nič čím by ma donútila zapochybovať o svojich názoroch....sú problémy vyžadujúce jednoduché riešenia a potom problémy, ktoré vyriešiť stojí viac úsilia a diplomacie na oboch stranách, holt niekto na to nemá kapacitu rozumovú....a čo sa týka krívd vždy sú dva pohľady na vec...vidím to u svojho muža, je vysokoškolský pedagóg...vo väčšine ho študenti majú radi a chvália ho , lebo sa im ozaj venuje a naučí ...a potom sú tu takí, ktorým na skúške trčí ťahák z každého otvoru a on si ich "dovolí" vyhodiť no pre tých je kkt, to je jasné....viac sebareflexie, menej porovnávania, viac ambícioznosti jednotlivca, menej závisti a bude nám tu lepšie....a hlavne mi nebude vyrážať bok, pri čítaní blábolov

ela2710
26. jan 2016

Nezapajam sa do podobnych diskusii, ale neda mi. Ja si pracu ucitelov nesmierne vazim. Mam ucitelov, ci byvalych ucitelov aj v rodine. Zial, ich platy nie su dobre, ale koho su?! Na Slovensku je dobre len zlodejom. Poctivy clovek sa moze aj roztrhat a nezarobi tolko, aby mal slusny zivot ani v 2 robotach. Vacsina mladych nevie, co je to zit bez hypotek, bez dlhov, bez nezaplatenych alebo omeskanych uctov.
Ale k teme, sama som od detstva tuzila byt ucitelkou, a stale rozmyslam nad VS, pretoze je to mojim snom. Je mi jasne, ze bez privyrobenia inde, by som zrejme spokojna nebola. A vsak si nemyslim, ze je tento strajk na mieste. Ze skolstvo upada, ze sa deti ucia v starych nemoderne vybavenych budovach, ze mau deti X rokov stare, rozpadnute knihy, ze rodicia minaju nemale peniaze za pracovne zosity, ktore su robene tak, ze ani vzdelany rodic nevie, co sa od tych deti preboha chce, lebo cvicenia su napisane nezrozumitelne, ze wc na skolach su v hroznom stave, ze strava je o nicom, atd. to je jeden fakt a s tymto suhlasim. Ale s nejakym vseobecnym zvysovanim platov vsetkych ucitelov nie. Nie je ucitel ako ucitel, zvysovanie by malo byt individualne pre kazdeho. Je len velmi malo kvalitnych ucitelov. Na ZS som mala 2 mozno 3 kvalitnych ucitelov...a nie, nehodnotim ich podla sympatii. Jednou z nich bola totiz ta najprisnejsia a najneoblubenejsia ucitelka na skole, ale pre mna ucitelka s velkym U, bola prisna, ale co take vyzadovala? len sa ucit, bola vsak spravodliva, a jej vyklady nemali chybu. Dalsim ucitelom bol muz, dejepis podaval takym modernym sposobom, ze aj na toho najlenivejsieho ziaka sa nieco ,,muselo" nalepit, aj keby nechcel, rozpraval putavo, formou pribehov, vzdy ucivo obohatil o ,,pikosky" z tej a tej doby. Radost chodit na ich hodiny. Nemcinu ucil tak perfektne, ze vacsinu stredoskolskeho uciva sme stihli prebrat uz na zakladnej skole. A teraz moja skusenost so strednou skolou. Ucitel nemciny, prekladatel z ruskeho do nemeckeho jazyka a naopak, mohol byt dobry, mohol mat v hlave, ale nemal v sebe to, co ucitel potrebuje, nevedel naucit nic...nezaujimave hodiny, nic nove som sa nedozvedela, na hodinach som sa doslova nudila, a to som na nemcine od detstva lipla. Ucitelka slovenciny si len sadla ako kvocka, dala pisat sloh, nadiktovala od akej strany po aku si mame pisat poznamky, kaslala na pisomky, kaslala na ustne odpovede, kaslala na ucenie, citala si casopisy, a lustila krizovky, tak vyzerali jej hodiny, a zato ma mat vyssi plat? Vela ucitelov nie je ucitelmi preto, ze to povazuju za poslanie, ale len preto, ze vedia, ze ked sa uz zamestnaju, maju teple miestecko, a nemusia pracu viac riesit, a co ze nenaucia nic? To nikoho nezaujima, ja som bola taka bifla, ucila som sa vzdy rada, ale deti, ktore maju s ucenim problemy, a nenaucia sa vsetko po jednom precitani, potrebuju kvalitnych ucitelov. Nechcem, aby sa niekto urazil, nevravim, ze vsetci ucitelia su zlí a nekvalitní, ale vacsina ano. A moja skusenost s ucitelkami z MS, do ktorej chodia moje deti, kazdy rok sa mali ucitelia menit, a ja som ratala dni, kym moj syn dostane nove ucitelky, zial nestalo sa, kolkokrat si pridem po deti, ucitelky sedia vonku na lavicke na kave, deti bez discipliny a bez dozoru lietaju halabala, moj syn mal v skolke uraz, dost zavazny by som povedala, takyto uraz sa nikdy nikomu z mojho okolia nestal ani doma, nieto este v skolke, kde sa ucitelky maju venovat detom, nemusia varit, upratovat, a x veci ako robia doma rodicia popri starostlivosti o dieta, viem si zivo predstavit, ako sa ten uraz stal, ucitelka pila kavicku a mojho syna sotil jeden triedny bitkar, syn mal dost velke poranenie rovno pri oku, opuchnutu celu licnu kost, odrate okolie oka, podliatinu a opuch pod okom, prvy den po uraze ho ledva otvoril, aby aspon nieco videl, moja dcera im prvy tyzden v skolke padla z hojdacky, tiez nepochopim, ako mohli nechat dvojrocne dieta same na hojdacke, jednoducho je vidno, ze ucitelky praca nebavi, ze sa snazia zabit den hocijako inak, len nie starostlivostou o dieta, ucitelka je neprijemna nielen k detom, ale aj k rodicom, ja som sa tesila, ze deti vstupom do skolky ziskaju nove zrucnosti, vedomosti, kamaratov...a vsak, vela krat lutujem, ze som ich do skolky davala, ale potrebujem pracu, vazim si ucitelov a nikdy by som si nedovolila sa rozpravat s ucitelkou takym stylom, akym sa oni rozpravaju s rodicmi, ako keby bol rodic niekto pod ich uroven, hlupak, s ktorym nebudu stracat svoj drahocenny cas. A ozaj k tym castym urazom, nik mi po ziadnom uraze nikdy nevolal, nik mojim detom rany nevydenzifikoval, nik neprelepil, ... a o tom to je, preco zvysovat kazdemu, ked nie kazdy si to zvysenie ,,zasluzi"?!
Vyssie platy by mali mat ti kvalitny, mozno necakane kontroly na hodinach by oddelili zrno od pliev a zistilo by sa komu pridat a komu naopak este mozno aj ubrat.

angelinja
26. jan 2016

@ela2710 palec hore super dufam ze ti co chceli priklady tak im staci co si napisala.

moni73
26. jan 2016

@ela2710 neverím, že by sa to dalo odkontrolovat. Namatkovou kontrolou? To by nešlo. Zvýšiť plošne plat, učitelia sa o prácu budú biť a postupne to bude OK.

matmis
26. jan 2016
moni73
26. jan 2016

Aj pre zlého učiteľa je 500 eur malo. Už len za tu zodpovednosť.

ela2710
26. jan 2016

@moni73 mozno namatkovou kontrolou, na niektorych skolach funguje system, ze si rodic prostrednictvom internetu moze pozriet hodiny svojho dietata, prip. ziak, ktory je doma chory sa vdaka tejto metode moze zucastnovat hodiny aspon takto na dialku, pretoze namatkove kontroly nikdy neboli namatkove, ucitelia o tom vzdy dopredu vedeli a vtedy aj pani slovencinkara skryla krizovky, a tvarila sa ako uci...

carolek
26. jan 2016

ela2710 Takéto veci rodičia riešia s konkrétnymi učiteľmi, a ak neuspejú, potom s vedením. Mamičky z MK nemajú dosah na učiteľky Tvojich detí.