Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@ela2710 mila ela, to je vec pohladu. Vela veci co pises,som zazila, mam teraz tretie dieta a uplne inak sa na vec pozeram. Najstarsi sym bude mat za mesiac 20, stredny ma 11 a maly 3. Zazila som to,co opisujes,ale zazivam aj kvalitnych pedagogov uz aj v MS. Nevedela som si predstavit ako bude najmladsi fungovat v skolke. Super funguje,pani ucitelky su druhe mamy,venuju sa detickam. Tiez sa stal podobny uraz aj nasmu. Ale niekedy tomu proste nezabranis. Co sa tyka ucitelov,suhlasim s tebou,nie je ucitel ako ucitel. Ale to je tak v kazdom povolani. Sama som stredoskolsky pedagog. Svoju robotu neflakam, ucim v najlepsej strednej skole na Slovensku. Mame vynikajuce vysledky a nasi ziaci sa vedia uplatnit aj bez vs. Ale vacsina z nich vystuduje aj vs. Vracaju sa k nam a podakuju za vedomosti,z ktorych ziju aj na vs. A jasne,ze sa najdu aj ziaci,ktori oznacia nasu skolu za psychiatriu. Neda sa vsetkym ulahodit. A teraz z inej strany. Ucila som aj na ucnovke. Kedysi davno. Des. Uroven vyucovania minimalna. Ale.....tym ucitelom by som pridala isto. Robota s pre mna poloidiotmi bola pekelne tazka. Sami chlapci. Spravanie hroza,hygiena hroza, ucenie hroza. Musela si byt pedagogicky virtuoz,aby si s nimi nieco urobila. Toto sa tazko sudi. Kazdy vidi prazdniny. Ale my ich nemame. Mame len o 5 dni viac dovolenky ako ostatni. Berieme ju len cez prazdniny. A treba do skol naliat prachy,lebo ked vidim niektore stare,zanedbane skoly,bez potrebnej techniky,je to do placu. A strajkovat by malo cele Slovensko. Ved minimalka 405€ je hanba. Kazde povolanie treba ocenit.
@ela2710 ozaj si myslíš,že kvalitní inteligentní a šikovní mladí ľudia /ako ten tvoj dejepisár/ sa pohrnú do školstva,kým sú tam také slabé platy? asi sotva,radšej do IT sféry....som za to zvýšiť všetkým a tým najlepším ešte indivinduálne pridať,ALE podľa presných kritérií,nie podľa pekných očí alebo stupňa riťolezectva voči riaditeľovi....
@janinah ten dejepisar je uz aj riadit skoly /od tohto roku/ comu sa velmi tesim, a kedze je to jedna z top skol, co sa tyka urovne vedomosti ziakov, tak tam chcem dat aj moje deti, a to je dedinska skola, takze mozno by malokto cakal, ze sa tam nachadzaju kvalitní pedagogovia.
@katka26021974 je to narocne povolanie, cim su ziaci starsi, tak tym je s nimi horsia spolupraca, hlavne im chyba motivacia ucit sa, alebo sa proste na hodinach len nudia, alebo sa na ne kladu male poziadavky. Nasa minimalna mzda je hanba, tiez som za jej zdvihnutie, ved mame ceny na urovni vyspelych krajin ale nase platy su uplne ubohe, ved zivot na Slovensku nie je zivot ale zivorenie...tomu ale nasi politici nechapeu a hrabu len pre seba, chodim na kazde volby, a vsak myslim, ze tazko sa tu nieco zmeni, kym vsetci nebachnu s robotou, keby obchody nemali zamestnancov, keby nefungovali banky, doprava, vyroba, atd. potom by mozno vzali do uvahy, ze sa nam naozaj zije zle, lenze to by museli zazit prostrednictvom nas vsetkych na vlastnej kozi, a to by sa dosiahlo len strajkom vsetkych ludi...no ako sa ani do strajku ucitelov nezapojili vsetky skoly a vsetci ucitelia, tak by to rovnako dopadlo aj pri takomto strajku a vtedy strajk nema zmysel, pretoze oni si z neho nerobia nic.
@gondulka fuha, to si naozaj videla vyplatne pasky? Lebo ja mam 42, oducenych dost rokov,dve kvalifikacne skusky a teda o 850 € v cistom mozem len snivat. To su kde take skoky,ze daju ucitelom medzi 25-30 taky plat
@horana Ja mam kamaratku ucitelku na ZS a ta odmietla strajkovat, ked som sa pytala preco povedala: u mojho muza v robote maju ludia po 30 odpracovanych rokoch 600 eur, ja po 10 rokoch mam teraz tolko. Stiham si zaniest deti do skolkz, skoly aj vybrat ich, nemam problem ostat na OCR, PN.
A moj nazor, osobne mi je jedno ci strajkuju, nakolko si myslim, ze v SR je kopec ludi co robi v horsich podmienkach a za menej a to myslim VS vzdelanych ludi. Dalsi podstatny rozdiel je, ci niekto uci na ZS, alebo sa nervaci s pubertiakmi, ktory by zo skoly najradsej usli. Nehovorim o tom, ze kym tak 15 rokov spat deti co jednoducho neboli "sikovne" vystudovali 2 roky murarciny a dnes tieto deti studuju na strednych skolach ☹
Nie platy, ale skolstvo treba zmenit!
Ako SUPER diskusia... ako sliepky v kurníku... staré múdre príslovie hovorí: "Ak to čo chceš povedať nie je krajšie ako ticho, tak radšej mlč."
...ale dala by som možnosť vyjadriť sa aj mužom učiteľom/neučiteľom, keďže veľa žien po kope nikdy neprináša nič dobré.
Učiteľské platy sú problémom aj platy ostatných ľudí ale naše chudobné vzdelávanie je ešte väčším naše uplatnenie v praxi je nulové.Nech sa páči názory vyštudovaných ľudí ktorí majú otvorené oči.http://www.ineko.sk/clanky/ako-vidia-reformu-... sa byť učiteľkou a nie kvôli platu ale kvôli zmene.Verte,že aj najhorší žiak sa vie správať normálne ak sa akceptujú aj jeho potreby nie len ,,čuš a uč sa čo ti poviem,,Stredné vzdelanie by už malo byť podľa môjho názoru voľbou študenta a mal by sa pripravovať na budúce povolanie poprípade na VŠ.Hlavne odborné školy sa volajú odborné pretože by sa tam mali študenti venovať odborným predmetom.Prax je tam bohužiaľ minimálna a z odborných činností je v rozvrhu 0,5 hodín ktoré školu reprezentujú.Milí učitelia pevne verím,že idete bojovať aj za svojich študentov a za modernizáciu školstva tým nemyslím pomôcky za 1500 eur ale zmodernizovanie výučby.
@fajnzienka nech sa paci, nieco na dobru nocku, od publicistu, novinara... Michala Havrana 🙂 :
"Takzvanú jedinečnú hodnotu učiteľov sme na Slovensku zničili, čo je zarážajúce o to viac, že naším jediným rastným bohatstvom je intelekt.
Nechcel by som byť slovenským učiteľom. Nie preto, že by sa mi nepáčilo nájsť si cez leto sviežu brigádu vo fastfoode, aby som prežil obdobie núteného voľna, ktoré vybraní pedagógovia dostávajú koncom júna od svojich škôl.
Nechcel by som byť ani učiteľkou - nie som mimoriadne citlivý na sexuálne narážky a fyzické útoky od rodičov rozmaznaných zmrdkov, no jednoducho by som nemal chuť chodiť na kalciové injekcie nepreplácané poisťovňami v prípade straty hlasu a trpieť pocitom menejcennosti za mobil Nokia kúpený na nete vždy, keď uvidím svojich žiakov so šestkovými ajfónmi.
Na kolenách
Jednoducho, neviem ako sa to stalo, trvalo to dvadsaťpäť rokov, no slovenské školstvo, nie celé, nemyslím na špecializované ústavy SAV, je na kolenách, podrazené, rozkopané a funguje v ňom už iba zápal a odhodlanie ľudí, ktorí v slabej chvíli uverili, že hodnota krajiny a jej intelektuálny výkon sa odvíjajú od školstva, čo je, samozrejme, v našich podmienkach zjavným nedorozumením, keďže všetci, aj absolventi našich škôl, už pochopili, že jediné čo tu nemá naozaj žiaden zmysel, čo k ničomu nevedie a vytvára iba problémy, ekonomické aj vo vzťahoch, je nejaká intelektuálna ambícia, snaha niečo pochopiť a dokonca predstierať, ako sa zvykne v západnej Európe, že to je práca a mala by byť platená, nie zo zvyškov eurofondov, čo ostali po výstavbe piatej avenue s lavičkami v poslednej lazníckej dedine, ale poriadne, teda aspoň primerane, nie pre mobil a túžbu ísť si aspoň raz za tri roky odpočinúť si niekde k moru a nie do zotavovne ROH na Domašu.
Kto to vypočítal
Lenže ako zvyknú hovoriť miestni miliardári, peniaze nie sú všetko a aj v školstve je navyše peňazí dosť, rovnako ako v stavebníctve, no školstvo je predsa len iná oblasť, nemôžu v ňom úplne nadrzo tendrovať schránky, platy sú tabuľkové, z ministerstva, okrem súkromných a iných zmiešaných modelov.
A teda by som chcel vidieť človeka, ktorý vypočítal, že v krajine patriacej do tridsiatich najbohatších na svete je primeranou cenou vzdelanej ženy a muža niekoľko sto eur a občas gastrolístky, rád by som ten algoritmus teda videl, pokochal sa v ňom, ako vyzerá, ako im to vypočítal, aby aj mali čo žrať a mali dostatok kalórií z dukátových buchtičiek a zároveň vedeli, že od nich očakávame, aby z detí urobili všetko to, čím sme sa nestali my, že budú hovoriť po čínsky a mať startupy v Dubaji, písať veľké generačné romány a objavovať obývateľné planéty a to všetko za minimálne investície, menej ako cena stávky na dostihovej dráhe na vyradenú arabskú kobylku.
Ako sme zabudli na učiteľov?
Veselé bonmoty o „jedinečnej hodnote človeka“ pozná aj Coelo aj Bill Gates. Pozná ich vlastne celý svet aj Islamský štát, ktorý vie, akú hodnotu má scenár vraždy rukojemníkov.
Takzvanú jedinečnú hodnotu učiteľov, ak nepočítame bonboniéry a certifikáty sme na Slovensku zničili, čo je zarážajúce o to viac, že sme malou krajinou a naším jediným rastným bohatstvom je intelekt.
Čo to však hovorí o krajine a o tých, ktorí takúto situáciu spôsobili a ak ju priamo nevyvolali, tak sa iba nekompetentne prizerali a uverili tomu, že školy potrebujú najskôr interaktívne tabule, ipady, futbalové ihriská, medzi ktorými sa naši učitelia cítia ako prví východoeurópski turisti na návšteve Viedne?
Ako sa vlastne stalo, že sme na nich zabudli, že sme ich stratili cestou ako motorkársky frajer moju mamu na ceste za Považskou Bystricou, že sme mysleli, že bez nich to dokážeme? Vzdelávanie nie je iba „prípravou na dospelý život“, ako radi hovoria politici, ale je kľúčovou oporou modernej demokracie.
Bez kvalitných škôl, ako smiešne to znie v našom kontexte, bez dobre platených učiteľov sa nemáme kam pohnúť, pretože sa nemôžeme donekonečna spoliehať na to, že niekto, kto má rodinu a plány a ambície, bude robiť niečo najlepším možným spôsobom, keď musí ísť po práci do druhej práce, aby mohol financovať svoju úchylnú zábavu vzdelávať deti.
Zaplaťme ich
Zo Slovenska nebude bez poriadne zaplatených učiteľov poriadna krajina. Poriadne zaplatení učitelia, čím nemám na mysli medziročné zopárpercentné zvyšovanie platov, ale príjem na úrovni európskej strednej triedy, sa môžu vďaka tomu konečne sústrediť na svoju prácu a navyše investovať svoj zvyšný čas a peniaze nie na muklovanie v inej práci, ale na vlastnú kultiváciu.
V západnej Európy je učiteľský stav ťahačom kultúry. Oni sú čitateľmi dobrej a náročnej literatúry, robia návštevnosť náročných filmov, vytvárajú spoločenské témy, nútia seba a žiakov k zvedavosti, sú tými, ktorí vracajú spoločnosti najviac cez lístky do divadla.
Takzvaná reforma školstva, sny o fínskych modeloch sú príznakmi choroby krajiny, ktorá dodnes nepochopila v čom je škola jedinečná a prečo by mala byť už dnes zapísaná na zozname dedičstva UNESCO.
Štvrťstoročie neboli politické garnitúry schopné makať na kontinuite excelentnosti, nikdy si spolu nesadli a nepovedali si, oukej, zbavíme sa učebnicových mafií a eurofondových mafií a do stredu problému postavíme učiteľa a žiaka, pretože oni trávia v škole najviac času, tak ako my, je to jediná inštitúcia, ktorou prechádzame všetci, dáva nám perspektívu, umožňuje triediť nás a naše poznatky, je miestom, kde sa stretáva osobná túžba so spoločenskou intuíciou.
Škola nás má zbavovať strachu z poznania a je oporou aj pri konkurenčným inštitúciach ako cirkev, ktoré mali roky vzdelávací monopol. Predstavuje najpevnejšiu formu emancipácie a robí spoločnosť odolnejšou.
Chceme tu žiť ?
Postavenie učiteľov a učiteliek je v mnohých ohľadoch kľúčové, no nikto nimi nepohŕda tak ako slovenskí politici. Táto nepochopiteľná arogancia sa však prejavuje aj v tom, ako vyzerá naša spoločnosť. Veľký biznis nemá morálne ukotvenie, politika sa zmenila na eštébacko-siskársku arénu, no my tu preboha žijeme, chceme tu žiť a pracovať, niečo tu robiť, nie iba tak odboku, ale poriadne a všetko to sa začína v škole napriek všetkým tým podivuhodným príkladom o samoukoch a geniálnych vynálezcoch, ktorí akože školu nepotrebujú, a teda ani my dnes nemáme potrebovať učiteľov.
Rozumiem všakovakým vysvetleniam, no tomu, prečo majú učitelia platy na úrovni vreckového mŕtvych Egypťanov, aby mohli vyplatiť záhrobného prievozníka, nerozumiem a nemám sa s tým ako ani prečo zmieriť."
@fajnzienka Vidíš, hneď sa ti bude lepšie spať, keď si si kvokla. I keď v tvojom prípade by bolo rozumnejšie držať sa starého múdreho príslovia...
......páčia sa mi mnohé príspevky..... ale základný a najväčší problém nášho školsva nie je v platoch, ale v tom že VPRAVO je teória a VĽAVO prax... tým hore, ktorí si sedia na vedení to nevysvetlíš... každý ma právo ukázať, čo je v ňom. Od tejto vlády neočakávam ani som neočakávala nič iné ako aroganciu, výsmech a pohŕdanie bežnými profesiami (...či už murári, smetiari, kamionisti, lekári, zdravotné sestry.... až učitelia) Je im jedno, čo robíš... hlavne, že vďaka naším "sprostým hlavám" majú oni tepľučké miestečko. Nie ľudia by mali riešiť takýto stav v jednotlivých sférach... podporovať alebo nepodporovať jednotlivé štraky, či už pracujem alebo nepracujem v danej oblasti.... ale má to riešiť samotná vláda, ktorú sme si zvolili, bez ohľadu na to, či je pred voľbami alebo povoľbách. Viem len jedno.... po voľbách všetko STÍCHNE ako dážď po búrke
@lisbethh ja som to napísala len preto, že niektorí sa k tejto téme vyjadruju úplne od veci... preto je v ich prípade lepšie nevyjadrovať sa... ale sme ľudia, každý má právo vyjadriť svoj názor, aj keď je od veci 🙂 myslím v dobrom
@fajnzienka co,vlada, ale uradnickovia, ktori sa drzia ako klieste na jednotlivych postoch ministerstiev, prekladaju stosy papierov z jednej strany stola na druhu a "vykazuju cinnost". Tam maju padat realne navrhy, koncepcie... 😠 ... namiesto toho je to jedna velka cierna diera...
Vyšší plat+učiteľ+nové osnovy+dať viacej voľnosti učiteľom v našom vzdelávaní+zaujímavé hodiny+diskusia so študentmi+tolerantnosť študent/učiteľ,učiteľ/študent+pochopenie zo strany učiteľa,že každý žiak má talent v niečom inom+motivácia+viacej praxe+správne poňatie odborov...nieže grafik má mať viacej matematiky a strojár viacej grafiky.Je to nezmysel od toho si človek vyberá školu.Myslím strednú školu keďˇsa pripravuje na povolanie alebo na VŠ už by tam to zameranie malo byť adekvátne tomu čo názov odboru vlastne zdôrazňuje.U nás na SR je to trošku ako to napísať....,,pozliepané,, kade tade.A na záver spokojný študent rovná sa spokojný učiteľ čo sa zároveň rovná tomu,že zo škôly bude odchádzať človek s praxou a s vedomosťami ktoré vo svojom odbore potrebuje.Alebo sa nato vykašlime a nech sa strojár rovno učí kresliť figúru človeka.Treba riešiť celú problematiku školstva.Aby sme nemali dôvod ostať na úrade práce pretože vo svojom odbore neovládame nič.
@spuntikmathiasko Tvoja kamoska ucitelka je v situacii ze jej staci, OK. Su teraz v mediach a kde kade konkretne pribehy ucitelov, nie anonymne, ale s fotkaou vsetko, plus platove vymery. Ja sama trochu poznam pribeh ucitelky mojho syna, je triedna na druhom stupni, sice slobodna matka, ale zase uz ma odpracovanych - no neviem presne kolko ale vraj uz vychovala 2 triedy druhostupnacke komplet, takze k tym 10 rokom to bude. Ma malu dcerku, skolkarku, muz ju opustil a ona rozhodne nestiha chodit po nu do skolky, nieto si brat PN a OCR. Skola je prisna v tom, vymenili by ju hned. A to este tento pripad co pozna ja osobne je nic v porovnani s inymi co spominam v uvode, teraz je toho plny net. Takze prepac ze to takto hovorim, ale tvoja kamoska je sebec. Ked vie aka je situacia, ale zatoze ona nema pocit nedostatku nebude strajkovat - nemalo by to byt nahodou aj o loajalite ku kolegom? Ved musi vidiet aka je situacia.
Ten otrepany argument ze kopa ludi robi v horsich podmienkach uz ma ani nebavi dookola komentovat - tak preco nestrajkuju aj oni?! Len sklonia chrbty ☹. Tak dokelu, nech sa tiez snazia nieco si vybojovat! Ved sme tu ako kolonia bohatsich krajin s lacnou pracovnou silou. Kym neprejavia aj ti horsie plateni svoju volu, nikdy to lepsie nebude, nie dobrovolne, sme v tejto pozicii drzani. Ze sa toho chyta prve inteligencia je priznacne.
To ci niekto robi na ZS alebo sa nervuje s pubertakmi. Mam syna piataka, je mi jasne ze ta prava puberta zacina tak okolo 7. triedy co je vsak stale este ZS, ale uz co tito piataci stvaraju, bezna je sikana, nadavanie ucitelom ti najdrzejsi,...bolo by to na dlho, nechcem romany, ale ako dive zvery. Sama som sklamana, v akom prostredi to syn je a pred rokom este celkom fajn ziaci. Cize min. druhy stupen u mna neobstoji v tvojom hodnoteni ako dobrych deticiek. A mam mladsu aj na prvom stupni, je ich v triede presne 30, ono je to aj o tom, ze ano, su sice este viac ovladatelni tito ziaci, ale zase ich maju ucitelia na kvadrat a venovat sa kvalitne bars poslusnych 30tim, ak to robi ta ucka ozaj dobre a nie ako rutinu, tak musi byt jo narobena, to nech mi nikto nehovori.
Suhlasim vsak ze treba zmenit skolstvo, vela podmienok strajkujucih je z tejto oblasti, media vytahuju len platy, ale treba si nastudovat ich poziadavky zo stranok strajkoveho vyboru, su to pravda len prve kroky, nie navrh komplexnej reformy, ale niekde zacat treba a su klucove. Cize oni samozrejme su hlavne za tu zmenu, co si tvoja kamoska asi tiez neuvedomila, kedze nestrajkuje, asi sa jej sucasne skolstvo zda OK ☹ .
A ako tu uz donekonecne opakujem a aj budem, preco idu najkvalitnejsi ludia s najlepsim vzdelanim po vysokych platoch a hrnu sa na dobre platene funkcie? Lebo je to stimul. Ludia sa namahaju aby sa mohli mat lepsie. A iste so mnou bude suhlasti ze v brandzi kde su vyborne platy sa tazko dostat, lebo je tam konkurencia. Tak to skratka je. Preto platy nie su nevyznamnou zlozkou kvalitneho prostredia, prave naopak. Ved sa aj hovori: kvalita nieco stoji.
@stella33 Toto je zas iny problem, ludia - cize verejnost, masy, oni nedopraju ucitelom, ale tym hlavounom hore co to tu akoze vraj riadia, ktori si sami presadili onr. platy a naviac kradnu ako straky a podvadzaju, tak nic, tym "dopraju", proti tomu sa nik neburi. Este aj vtipy si o tom vymyslaju -a tam to hasne 😖 🙄
Obcianska pasivita v praxi, poslanci su nedotknutelni, kazdemu sa leni s tym zadkom hybnut a ist ukazat pred parlament, pred urad vlady, ze hlavne tito maju nezodpovedajuce platy. To neurobia ludia. Ale ked niekto iny skusa si vybojovat svoju omrvinku, ako teraz ucitelia, tak to druhi ludia frflu a hatia, lebo ved co by chceli.
Mne to prijde uplne sialene, takemu narodu sa dobre vladne co si jedny skupiny otrokov strazia ine skupiny otrokov len aby nemali vyssiu rentu, mysliac si ze "ja sa viac narobim", ale na hentych panov, ktori su zdrojom celeho marazmu, na tych si netrufne nik. To je najsmutnejsie.
@spuntikmathiasko a co uci tvoja kamaratka? Preboha, ja som OCR nebola ani nepamatam, vlastne nikdy....ked je mala chora, strieda sa cela rodina.....ja ucim matiku a vypadok kazdu chvilu si dovolit nemozem. Ze pozdravujem kamaratku a opytaj sa jej, ze ked nahodou sa podari nieco ziskat, ci sa nebude hanbit pozriet do zrkadla. Mna by hanba fackovala, kebyze poviem, ze naco, ja sa mam dobre, ale ved aj mne sa ujde, ked oni vydobiju. Ti, co su v uliciach, sa vzdali platov, plati poistenie, a vies ako preziju? Maju doma partnera, ktory ich podrzi....
@katka26021974 pozri, priamo v novinách netvrdím že vśetci, ale kto z nás si dovolí štrajkovať bez mzdy a platiť si odvody???? Takźe sú učitelia čo majú platy cez 800 e, nie ako si písala.
@katka26021974 netvrdím že všetci učitelia majú rovnaké platy, za moju prácu v BA by som tam tieź mala raz takú výplatu ako máme na východe.A okrem toho tiež spadám do platových tabuliek pre učiteľov. Tak. Iné východ iné západ. Bohužial. Ale máš dôkaz že majú aj platy cez 800e.
@gondulka a ty si si vsimla, aj roky praxe a platovu triedu? Obe maju cez 15 rokov praxe, a 1. atestaciu. Plus kreditove priplatky, videla si na tej paske aj pocet nadcasov za mesiac?Ze 20 hodin? Ved citaj s porozumenim.........moj platovy dekret, ktory som dostala je fakt smiesny, mam 11 rokov praxe, priplatok za triednictvo a priplatok za mnoho dalsich veci. Preboha, preco sem nedas pasku ucitela, ktory je v 10. alebo 9. platovej triede.
@gondulka no, cize vacsina ludi je v 10tke....takze podme pod 700, osobny priplatok vacsina nema, triednictvo tiez nie...inak to sa odvija zo zakladu (cize moze byt aj 30E) a kreditovy priplatok tiez niekto ma, niekto nie, lebo maka na kreditoch...ako ja toto nepochopim, vytiahnut 2 pasky a zovseobecnit to...poslem ti moju a uvidis mojci 530.....(jasne, mozno sa raz na konci ery vysplham aj na toto....to bude fajn).....ale osobny priplatok napr. je ako vo firmach, niekde mas, niekde nie.......ty ak chces objektivne hodnotit, musis brat tabulku...cize konk. tu za 11tku triedu!...720E.....to ostatne je subjektivne, podla odmakanych veci, ci ohodnotenia riaditela.....to sa fakt takto neda.....(lebo to dokonca ani kazdy mesiac tak byt nemusi, ze?)
@jajka257 áno samozrejme, aj ja keď chcem mať lepšiu výplatu ťahám nadčasy, tu nejde o to že sú tam aj menšie platy, ale o to že pani chcela vidieť aspoň jednu pásku s takým platom, čítaj aj ty celú diskusiu a potom píš. ja mám tiež odrobených 25 rokov a nemám plat cez 500e. takže bez komentára. Je jasné že každá si budeme hučať svoje. Škoda času a reakcie.
@sorciera24 🙂
@gondulka tych mensich platov je 90%. Tieto pasky patria ludom, ktori maju prax, priplatky, atestacie. A vies vobec kolko treba na atestaciu? To nie je ako kedysi, ze roky praxe, treba 60 kreditov, pripravny kurz na atestaciu, vypracovat pracu a teraz pozor, ak si uplatnis kredity na atestaciu, prides o ne a aj o priplatky za ne. A teraz to najlepsie, ziskat 60 kreditov je velka namaha a kym sa dopracujes k 60, tak tie prve stracaju platnost, teda si tam, kde si bol na zaciatku a atestacia v nedohladne. A skus sa pozriet, kolko si pytaju za skolenie , aby si ziskal kredity. Ked to spocitas, vlastne dalsie 3 az 4 roky ucitel zaraba len to, co za ne zaplatil (myslim, ten priplatok).
@jajka257 Vies mohli by sme tu napisat, ze su to len vyhovorky a kto chce, tak na vacsi plat dosiahne. Mnoho podobnych prispevkov zo strany uciteliek alebo ludi co podporuju strajk tu zaznelo na adresu tich co nemaju ani tych 500-600 eru a robia v inych odvetviach a nesuhlasili so strajkom.

@carolek Ale ja nevravim, ze maminky z MK maju nieco riesit 🙂 to si viem vyriesit sama, uvadzala som to ako priklad, a nie iba na mojich detoch ale aj na mojich uciteloch a to nie som az tak dlho prec zo skoly. Jedine co som tym chcela povedat je, ze nie je ucitel ako ucitel, a preto i ked by som podporila odmeny pre tych kvalitnych, tak strajk a navysovania platov pre vsetkych je nespravodlive, nakolko velmi vela ucitelov si pride na hodinu len posediet...nevravim, ze vsetci, ale vravim, ze nie kazdy je poctivy a nie kazdy si oslovenie ucitel naozaj zasluzi. A prave pre takych nekvalitnych ucitelov uz ucitelstvo nie je tak uznavane povolanie ako kedysi, a ucitel uz v spolocnosti neznamena to, co kedysi