icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

borocka
27. jan 2016

Byť učiteľom by malo byť poslanie!!!!!!!!!! na toto dnes 90% z nich zabudlo.
Neviem,koľko reálne zarábajú, ale ja chodím do práce od 8:00 do 16:30, zarábam 420€ v čistom plus stravné.žiadna sláva, ale som vďačná že vôbec prácu mám, v tomto našom hladovom údolí.
Za ich pracovný čas by som vraždila. Je pre mňa nekonečne náročné zariadiť dva mesiace letné prázdniny ( mám prváka a 3ročnú dcéru), 2 týždne zimných, Veľkú noc, jarné prázdniny, a ešte nejaký štrajk..........tak to je nočná mora.
majú slušný plat ( nie luxusný, ale slušný), majú dovolenku 45dní!!!! a my rodičia im platíme všetky tie výlety (lyžiarske, plavecké, školy v prírode, koncoročné a čo ja viem aké ešte).A nehovorte, že to majú sponzorované,ale zľavnené alebo podobné blbosti, lebo keď ide 60 detí na lyžiarsky, tak sa im na vleky, ubytovanie aj dopravu poskladajú. a my rodičia za to zaplatíme pekných 200€. učitelia majú dva týždne lyžovačku zadarmo! A o tom čo sa na nej deje, radšej pomlčíme.
Že to nie je ľahké s dnešnými deťmi a rodičmi........nech sa páči, ja mám doma dve a občas je to na zabitie 😝 , ale vybrala som si. a vybrali si aj oni!!!! keď sa im nepáči, nech si hľadajú inú prácu! a nech sa večne len nesťažujú!!! všetko má aj svoje negatíva.
a jeden poctivý, spravodlivý, skúsený, inteligentný Učiteľ to zvládne s prehľadom a na žiadne konflikty s rodičmi nedôjde!! a sociálny status má zaslúžený! poberá úctu rodičov a aj svojich žiakov po mnohých rokoch!!!!

byť učiteľom má byť poslaním!!!

moni73
27. jan 2016

@mia18112 neviem, či ti niekto napísal, že učiteľa to bude po zdvihnuti platu viac baviť a bude sa viac snažiť. Nebude! Ale vytvorí sa silné konkurenčné prostredie a učiteľ/neucitel bude nútený prenechať svoje miesto Učiteľovi.

katrin21
27. jan 2016

@borocka poslanie.... hmm..ano je, ale ked mas pracu poslanie, nepotrebujes z niecoho aj zit???
ci rodicia donesu ucitelom? kupia im byt, zaplatia hypoteku? ci ako?

sorciera24
27. jan 2016

@borocka mila pani, suhlasim, ze ucitelstvo ma byt poslanim!...a preto ja nechodim na vylety!...teda aspon aj sa necitim na vylete.....som ako pedagogicky dozor, jednou nohou v base, kym cele noci nespim a striehnem na tie vase podarene deti, ci niekde nehlcu alkohol alebo nieco nevyvedu......(a myslite, ze to mam nejako zaplatene?).....alebo, ze mam priplatok, ze idem cez vikend, cez sviatok, za nocne!?...(ano, lebo to su nocne a denne)....na tych "vyletoch" taham osobne nonstop...to nevidite, ze?...ja sa ani necudujem kolegom, ze nikam tie deti neberu, ked toto vidia rodicia.....ale potom zas rodicia nadavaju, e preco tie deti nejdu nikam? 😠 pani, obycajna zavist z vas ide.... mozete dostudovat a chodit na "lyzovacky" zadarmo 😀 a uvidite realny prac. cas.....(kazdy vidi len to, co chce...)....

rikarika
27. jan 2016

@katrin21 a zvysní pracujúci v tejto republike neplatia byt, hypoteku?

p_etrisha
27. jan 2016

@borocka učiteľ ma xy dni dovolenky... Rozmyslala si niekedy aj nad tym, ze počas letnych prázdnin, ktore pre učiteľa nie su prazdniny si tu dovolenku musi ušetriť? Ze si nemoze vziat volno tak ako by potreboval ale tak ako musi? Nie vsetku, ale do velkej miery. Pracovný cas? Moja mama uci na strednej, ma aj vecernistov ktori si dorabaju skolu,zacina o 8 a domov chodi 19:20. A to nie je jednorazove, je to 3x do tyzdna. Pripravy,oprava pisomiek,chystanie pisomiek.. Kto to urobi? Nonstop vzdelavanie, akreditacie, skolenia. Tie "vylety a lyziarske" ktore im ty "platis". Ruku na srdce, sla by si dobrovolne na lyžiarsky s havedou (ano, haved, tak sa totiz deticky spravaju, ked ich vypustime)? Vsak si za nich zodpovedna! Aby neprisli domov ani s modrinkou, lebo este aj za to by bol ucitel sudne stíhaný. . Ja nehovorim, ze maju zle platy, ano, su aj ludia s nizsim, ale toto chore zmyslanie ludi, závisť lebo nevidia "dozadu" to je uplne divne. Každý ma pravo zabojovat

timikaj1
27. jan 2016

🙂 radšej idem pozrieť, čo nové majú háčkarky 🙂 ...

aristka
27. jan 2016

@borocka
@rikarika tak za seba bojujte ...za vyssie platy ....ved tolko zarabat je uplne vykoristovanie a otrocina ..

katrin21
27. jan 2016

@rikarika ano, ale nikto od nich nechce, aby ich povolenie bolo poslanim, ako to tu oznacili...
poslanie.... co zijeme v nejakej bubline? maju ucitelia nejaky ulavy, za to ich " poslanie"? asi nie.. vsetko platia ako ostatní, aj tie dane..

lizatko1009
27. jan 2016

@borocka a načo mas potom tolko deti keď ich nemáš kam dať cez letné prazniny, ci ty si predstavujes, že tam budú nonstop ako uschovna a večer ti ich prídu okúpať nakŕmiť a spat? Mala si sa učiť a nezavidiet

milena29
27. jan 2016

@borocka,plne s tebou suhlasim.vacsina ludi na slovensku strajk ucitelov nepodporuje.

milena29
27. jan 2016

@lizatko1009,len tolko,ze @borocka nezavidi,len konstatuje.ja som sa tiez ucila,mam mgr.,plat ovela nizsi ako ucitelia a nezavidim!

snezienka07
27. jan 2016

@borocka ano ucitela by jeho praca mala bavit a mal by do prace chodit s radostou a suhlasim, ze byt ucitelom je poslanie. Ale fakt ma nahnevalo vyjadrenie, vraj sa ucitel rekreuje, ked ide s detmi na lyziarsky a pod. Nech sa paci chodte vy s napr. 30 detmi na vylet. Uvidite aka je to rekreacia...je to obrovska zodpovednost. Teraz Vam opisem skutocnu relaxaciu zo skoly v prirode s detmi z 3. rocnika.
2 sa po ceste povracali...pani ucitelka oprala veci. Rano od 6.30 hod uz tip top dohliadat na rannu hygienu deti, obliekanie, ranajky a pod. Od 8.00 hod. vyucovanie do 12.hod. Obed..nie v klude sa napapat, ale obsluha deti, naberanie polievky a pod. a popritom rychlo do seba nahadzat jedlo svoje. Po obede oddych na izbach...dozor na chodbe...kedze dnesne deti nie su anjelikovia ...nonstop kontrola izieb, aby nevymysleli nieco a popripade si neublizili..Od 14.hod je vychadzka, hry opat ucitel stale nema cas na vlastnu rekreaciu a relax ako pisete. Potom vecera a po veceri kulturny program pre deti. Okolo19.30 hod. vecerna hygiena a pod. Okolo 20.30 hod do 21.hod oddych na izbe a po 21.hod nocny klud, spanok. A teraz si myslite, ze o 21.hod ma ten ucitel frai a ide spinkat, bavit sa s kolegami...nie. Nie vsetky deti spinkaju, vedia zaspat, niektorym je smutno za rodicmi a pod. Takto tam ucitel sedi na chodbe do takej 22.30 hod, ked si je isty, ze uz vsetci zaspali a potom sa moze urelaxovat a oddychovat az do 6.30 hod., kedy uz rano je opat v pozore. Skuste vy taku dovolenku. A to by si ucitel este akoze za toto mal zaplatit...dokelu a to nehovorim, ze za tie dni niekedy riaditel nedal ani nahradne volno...lebo povedal, ze sak co vsak ste sa tam odrekreovali.....Nech sa paci chodte vy na taku super dovolenku. Asi tolko, aby ste mali predstavu o praci na vyletoch s detmi.

lizatko1009
27. jan 2016

@milena29 mne to príde ako závisť

libka1
27. jan 2016

To s tym poslanim sa mi paci. Kazdy komu chyba stipka fantazie s tymto operuje 😀 Ved povedala suseda ze to je poslanie. Spravte strajk ze by sa ucitelom odobrali uplne platy. Nech jedia, piju, byvaju ako radove mnisky. K poslaniu nic viac nepotrebuju.
A to s tymi vyletmi je tiez dobry gag 😀

mijo53
27. jan 2016

@borocka prečítala som tu veľa príspevkov , ale ten Tvoj ma najviac vytočil. Ty ideš hovoriť, že rodičia sa skladajú učiteľom na lyžiarske, školy v prírode, plavecké a pod. 200 E? To platia za svoje deti. Učiteľ keď je s deťmi na týchto akciách, tak je na služobnej ceste rozumej v práci. Počas 2 týždňov ma nárok na plat, 9,80 EUR na stravu za deň /24 hodín/, náhradu za ubytovanie a nárok na cestovné. To si majú nárok vyúčtovať v cestovnom príkaze a škola im to ma preplatiť, tie peniaze škola musí dostať od svojho zriaďovateľa /obec, samosprávny kraj, biskupstvo, majiteľ, ministerstvo ap. podľa toho o aký druh a stupeň školy ide/. Pokiaľ ide o prázdniny, tie nie sú pre učiteľov, ale pre žiakov, učiteľom je jedno, či ich budú mať vcelku, alebo tak ako ostatní zamestnanci a zoberú si dovolenku, kedy potrebujú, raz za rok nepretržite 2 týždne v zmysle zákona. Daj návrh, aby sa letné prázdniny zrušili. No už za ten výraz, že by si vraždila, máš mínusové body a pri dvoch deťoch vlastných sa ideš zabiť a čo oni keď majú v triede 20, nás bolo na strednej škole v triede 38 a všetci učitelia prežili. Odporúčanie pre Teba, preštuduj si zákon o cestovných výdavkoch a Zákonník práce. Chcem Ti povedať, že nie som učiteľka, ale veľmi im fandia, nech štrajkujú aj celý rok . Každý VŠ vzdelaní, by mal mať nástupný plat minimálne 1 000 EUR v hrubom a nie po 32 rokoch praxe ako učiteľ a to ešte s 2 atestáciami, doktorátom a pod.

david93
27. jan 2016

@snezienka07 my sme chceli ísť s triedou ako dobrovoľný dozor /sami by sme si všetko zaplatili) a pani učiteľka to zamietla, lebo by sme jej narúšali jej denný režim

jeden rok nešli vôbec, lebo sa jej nechcelo nič organizovať, druhý išli bez rodičov, lebo tí by jej zavadzali... tak potom o čom to je?

počas roka absolútne žiadne výlety, hoci by sme radi pomohli s dozorom, pritom deti majú vlaky zadarmo! je to vždy o ochote a snahe, žiaľ väčšina pedagógov si chce len odučiť svoje a mať pokoj, ani len telefonáty od rodičov neprijímajú po pracovnej dobe

mijo53
27. jan 2016

@milena29 tu neide o závisť, učitelia nabrali odvahu a išli do štrajku, aj tí čo neišli, nesúhlasia s aktuálnym stavom v školstve, nadávajú, ale ak by hoci aj v budúcnosti, niečo štrajk priniesol /vyšší plat, lepšie vybavenie škôl/ určite by neodmietli. Viem o čom hovorím, poznám niekoľko učiteľov, čo stále nadávajú a neštrajkujú, predsedovia odborov na škole ap. to sú čo potom za odbory?

libka1
27. jan 2016

@milena29 ty si hovorca vacsiny? Hovor za seba, lebo mam pochybnost ze poznas polovicu Slovenska 😠

jajka257
27. jan 2016

len k tej orgsnizacii, viete si co to znamena? Kazdy rok organizujem vylet pre svoju triedu, vzdy si poviem,nikdy viac a o rok organizujem znova. A este mam podla ludi platit za to, ze cely den som jednou nohou v base a trasiem sa, aby sa nic nestalo.....super napad, tento rok asi fakt nepojdu nikam, aby mi niekto nahodou ten stres nezavidel.....

herault
27. jan 2016

Štrajk učiteľov vyniesol na povrch to, čo je podstatou problémov na Slovensku, a to závisť druhému. Keď nemám ja, nech nemá ani druhý. Namiesto toho, aby verejnosť učiteľov podporila, tak im mnohí hádžu len polená pod nohy a ľutujú sa, že veď oni to majú ešte ťažšie. Ale takto sa nikam nedostaneme. Ani učitelia, ale ani ostatné povolania. Rozkoly a nesúdržnosť vedú k neúspechu a len jednota a boj za správnu vec môžu niečo zmeniť k lepšiemu. Ale bohužiaľ, taká je mentalita Slovákov. Tá menšina čo sa snaží niečo zmeniť, zlepšiť si vyslúži ohováranie a opovrhovanie závistlivcami. Čo nechápete, že ak by si učitelia vybojovali zlepšenie podmienok pre vykonávanie ich práce, bola by to nádej aj pre ostatné povolania, ktoré by mali nádej, že sa to dá?Ale radšej budete hovoriť, že vy máte 420 eur v čistom a ste vôbec rada, že máte prácu? Keby tak hovorili všetci, tak by nikto viac nezarábal. A to sa vám zdá primerané ohodnotenie? Štátu by malo záležať na tom, aby jeho občania, ktorí sa snažia si prácu vykonávať poctivo, mohli dôstojne žiť. Na to má prvo každý človek, ktorý sa snaží. Lenže tu je zbytočné sa snažiť. Učiteľ môže robiť svoju prácu najlepšie ako dokáže a to aj robia učitelia, ktorí berú svoje povolanie ako poslanie, ale nemyslite si, že sa to odrazí na plate. Platy sú určené tabuľkovým systémom, ktorý zvýhodňuje učiteľov, ktorí majú za sebou dlhoročnú prax a potom takých, ktorí majú čas chodiť po rôznych školeniach/ktoré takmer vôbec nesúvisia so skvalitnením vyučovania/a tak získavať kredity, ktoré sú podmienkou na získanie atestácií. Áno, takí učitelia zarábajú asi celkom dobre a práve tí ani do štrakju nešli alebo to po 1-2 dňoch vzdali. Ale budúcnosť a kvalitné vzdelávanie vašich detí je v rukách tých mladých učiteľov, ktorí majú nástupné platy biedne a napriek tomu, že sa snažia vyučovanie oživiť a deti motivovať / a to je v dnešnej dode nesmierne ťažké/,ocenenia svojej práce márne čakajú. A tento štrajk začali a podporujú hlavne učitelia, ktorí sú v takejto situácii. Štrajk nie je len o platoch učiteľov. Ale ide aj o zmeny v kreditovom systéme, ktorý je nanič a učiteľ, ktorý trávi svoj čas po práci prípravami na hodiny a organizovaním akcií pre deti nemá čas na nejaké získavanie kreditov. Ak toto verejnosť nepochopí a bude učiteľov hádzať do jedného vreca a bude urážať tých, ktorí sa naozaj snažia, tak títo učitelia odídu ako odišli mnohí pred nimi, a potom kto bude vaše deti učiť? Niekto kto nemá ani len kvalifikáciu? Vám rodičom by malo na tom záležať,aby učitelia vašich deti pracovali za podmienok, ktoré im umožnia ich prácu spríjemniť a zefektívniť. A ak sa už rozhodnete k téme vyjadrovať, tak si zistite skutočné fakty a nie len jedna pani povedala. Kto tútú prácu nerobí alebo nemá rodinného príslušníka, ktorý je učiteľom, tak to asi ťažko pochopí. Česť výnimkám.

marse
27. jan 2016

Ďalšia téma umelo vytvorena len na hádanie, vždy sú dva tábory. Keď sa im chce bojovať, a yymslia si že je to prospešne nech si štrajkujú. Po pravde mi je to uplne jedno. Síce so štrajkom nesúhlasim, ale nejdem teraz s prepáčenim ako jebnuta hádať a obhajovať svoj názor.

Nás sa to nedotklo, nakolko mám deti v súkromnej anglickej škole.. Síce si sa vzdelanie mojích dcér slušne platím, ale učitelia sú spokojni, kvalita učiva je na úrovni...

A ked sa učiteľom nepáči v štátnom sektore, nech idu do súkromného. 😉

angelinja
27. jan 2016

@libka1 ty vies len dokola to iste omielat, no co este stale si myslis , ze vas podporuje vacsina slovakov?nejdem sa tu hadat nemam nervy na takychto primitivnych ludi, neviem ci si ucitelka alebo mas v rodine niekoho takeho chapem, ze si ho budes zastavat, ale ozaj sa prebudte viete kvakat len to iste dokiola, ze kolko tam mate deti, ze mate titul, ze mate hypoteky a podobne , ved aj ostatni maju, a ak ste taki vzdelani chodte robit inde mozno u sukromnika alebo v nejakej firme kde budete muset podavat nejaky vykon alebo budete muset podavat reporty alebo riadit ludi a podobne vam bude lepsie.. ked vam da niekto argumenty zacnete s tym ze ci je hovorca vacsiny a co si o sebe mysli alebo ze robi preklepy, dokonca tu deti nazyvate havedou, to je ta "elita"naroda, co si o sebe myslite... toto si myslite o detoch, ktore ucite...ide vam len o vase platy o nic viac a toto vsetko vsetci vidia, niekde som zaregistrovala, ze rodicia podavali uz zaloby na sud..drzim im palce , lebo co si dovoluju ucitelia nema obdobu.

snezienka07
27. jan 2016

@borocka ja som da sa povedat byvala ucitelka. Ucila som 10 rokov, potom som si potrebovala psychicky oddychnut, tak som isla pracovat do sukromnej sfery, kde som zarabala dvakrat tolko ako v skole. Ucila som matematiku bavilo ma to aj deti mam hrozne rada a nemala som s nimi ziadny problem. Su narocne, ale ked clovek chce a vie ako na nich je to ok. Mna hlavne mrzelo a trapilo, ze kazdym rokom ten status ucitela padal a pada...Ucitel je v ociach ziakov chudak...vzhladom k vyske platu a ako ucitelov vnima aj spolocnost...Priklad ucila som isty cas informatiku bolo to davnejsie, kedy este nebol USB kluc taky bezny. Mala som dozor a nosila som ho na krku, lebo som na nom mala material pre deti pripraveny a ziak hovori...pani ucitelka vy mate USB kluc...hm hm...v preklade taka chuderka ucitelka a kupila si USB kluc...no toto...Lebo vazeny, v skolste to funguje tak, ze zo svojho platu musite este dotovat skolu...vyzdoba nastenky...dones si material a kup...nikto ti nic neda, materialy pre deti...davala som fotit manzelovi do prace, lebo v skole bola jedna kopirka aj to nebola farba a papier uz vobec...ten by som musela doniest., Ked som robila projekt a chcela som nejaky material, tak bud doniesli ziaci alebo som si to musela sama pozhanat...V skole ti nedaju sluzobny mobil s kreditom...daj svoje osobne cislo a telefonuj zo svojho s rodicmi a takto by som mohla pokracovat, ale kto to nezazil nepochopi...Ale napriek vsetkemu ma ta samotna praca s detmi hrozne bavila...Teraz som dlhsiu dobu na materskej a sa rozhodujem, kam pojdem robit...tak uvidim.

libka1
27. jan 2016

@herault nadherny prispevok 😵

snezienka07
27. jan 2016

@david93 a prave toto je jeden z problemov v skolste, ktory nikto neriesi. Ucitel, ktoreho to nebavi nech ide robit nieco ine. Ale ako ho prinutit...vedel by sa uplatnit inde...v tomto ma vela ludi pravdu, ze v skolstve robi kopec ludi neschopnych robit tuto robotu, ale su tam, lebo v sukromnom sektore by boli uplne neschopni sa uplatnit...zazila a videla som to.

sorciera24
27. jan 2016

@david93 kedysi mohli rodicia chodit ako dozor, teraz podla zakona musi byt dozor pedagog!....prsote to musi ybt pedagogicky dozor!...ale na druhej strane, ak yb ste im sli len tak pomoct, s tym, ze oficialne nebudete dozor....ja by som to brala....mne sa este taky rodic nenasiel 😀 😎
ja mam z tychto diskusii pocit, ze len aj som ta sprosta, co napr. tie telefonaty od rodicov hocikedy berie.....a riesime teda kadeco....dokonca som neraz bola ochotna sa stretnut napr. cez vianocne prazdniny (uprostred nich), lebo inokedy maminka nebola v meste a nemala cas.....tiez som sa na to mohla.... to mi tiez nik nezaplati, ze som s nou riesila zavazny problem jej syna vyse 2 hodin.... ale nakolko mi na tych detoch zalezi, cas a ochota z mojej strany bola, lebo si vazim tie deti aj rodicov a potom verim,z e ked im vyjdem v ustrety, ze ma nebudu ociernovat podobne ako tu mnohe prispevky...(nakolko fakt v ramci moznosti vydam maximum....na ukor svojej rodiny napr.)

libka1
27. jan 2016

@angelinja neviem ci sa oplati s tebou komunikovat kedze si za tych niekolko dni nedokazala pochopit ze nie som ucitelka 😅 sklamem ta, v mojom okoli vacsina podporuje ale netvrdim ze je to celoslovenska vacsina ako poniektore odbornicky v tejto teme 😂

cecil36
27. jan 2016

@borocka mozem sa spytat v akej obasti pracujes?

kvetka58
27. jan 2016

a do ri... že som ja nešla za učiteľku aj lyžiarsky by som mala zadarmo, výlety, noc v škole, .... k tomu 1000 € a tie prázdniny? 😀 😀 😀 😀

......ZÁVISŤ..... nemám ja nemaj ani ty!!!!