Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
Mali by sa zdvihnúť platy robotníkom,aby zdvihli platy učiteľom,kedže sa platia z ich dani.Tak robotníci,treba štrajkovať.
@borocka odkedy prváci chodia na lyžiarske zájazdy, resp. ich majú 27.1 už absolvované, že tak dobre viete ako to prebieha s financovaním a ako to tam prebieha...
@libka1 ok uz si to zapamatam, ja zase nedokazem pochopit ako sa niekto moze takto krvopotne zastavat ucitelov..bolo tu xy pripadov pisanych ako sa spravaju ucitelia k rodicom a aj k detom a ako ich vyucuju resp. nevyucuju, ale ked ma niekto ruzove okuliare tak sa neda nijako presvedcit..
Keď tak čítam tie protiučiteľské príspevky, tak by ma zaujímalo ako si vlastne predstavujete ideálneho učiteľa pre vaše dieťa. Nepíšte čo sa vám nepáči, píšte čo by sa vám páčilo. Kedy by si učiteľ zaslúžil vašu podporu a váš rešpekt?
@angelinja mna nezaujima co si ludia pisu po diskusiach. Sudim podla svojich skusenosti. A to som v skole, skolke dennodenne lebo mam 3 deti. A mam aj zle skusenosti nejake, hlavne z LSU. Tak ty sa kludne riad tym co pisu ludia v diskusiach, mas na to pravo, ale odo mna to prosim ta neziadaj... A este jedna pikoska pre teba, ani v najvzdialenejsej rodine nemam ani jedneho ucitela. A ktory bol vlastne ten argument co ma mal presvedcit? To ze si ma nazvala primitivom lebo nezdielam tvoj nazor? 😅
teraz som si tak prebehla na topkach vyplatne pasky co tam dali ucitelia...ja som neznala toho ako to funguje s poctom hodin oducenych, tak ma zaujima co znamena 100 hodin uvazok? To znamena ze oduci 100 hodin mesacne? to znamena v prepocte teda asi 4.5h denne ( ak je 22 pracovnych dni) alebo inak ak by to bolo porovnatelne s 8 hodinami denne, tak oduci 12.5 dna? Neviem ci to dobre ratam..a hovorime o 45 minutovej hodine? Cize v reale je to odpracovanych tak 3.5-4 realnych hodin denne? Za to tam vidim platy v cistom tak 580 eur tie co su uvadzane ako minimalne? Prosim opravte ma ak to zle chapem..pretoze ono ja naozaj suhlasim, ze by mali byt ucitelia viac zaplateni...a viem ako tu pisete, ze oni robia aj doma a ostavaju viac a neviem co..ale to sme si uz aj viac krat pisali, ze doma robia mozno na zaciatku, potom prelozia knizky a vytiahnu pripravu oducenu minuly rok....ale mnohi dorabame doma...aj moja mama si pripravuje toho vela doma a to robi na personalnom..aj ja robievam po veceroch niekedy do noci doma na pocitaci...aj moj muz sa vzdelava a sam vo volnom case aby mal moznost raz v praci byt oceneny viac...len mne ta matematika nejako nesedi..ale mozno to chapem zle...lebo ak takyto ucitel uci 4 vyucovacie hodiny denne...to znamena, ze bud ide z jednej do druhej a o 12 padne...alebo ma medzitym prestavky kedy nemusi vykecavat v zborovni s kolegynou ale pripravit sa na dalsiu hodinu napriklad...oddychnut si kedze to da aj na psychiku zabrat ta praca s detmi.....za takyto pocet hodin ten plat asi nie je taky hrozny ...
@mia18112
Proč nepoužívat vykřičníky a proč je nepoužívat 5x za sebou?
Působíte pak jako nervíček uzlů, jelikož vykřičníky evokují pocit, že na vás někdo křičí. A asi nikdo z nás nemá rád, když na něj nějaký nýmand za psacím stolem / od klávesnice počítače neustále řve. Nikomu to není příjemné a vy tak čtenáři rozhodně nebudete sympatičtí. Budete totiž vypadat jako psychopati / agresoři, kteří neumí vyjádřit svůj názor jinak než za pomocí hlásné trouby nastavené na standardních 140 decibelů. V reálu byste takového člověka nechtěli mít vedle sebe, jelikož by vám byla jeho přítomnost nepříjemná.
@gondulka ale vsimni si tarifny plat ☺ a vsetky ostatne priplatky, ktore nie su za sparanie sa v nose, ani spavanie so sefom, ci pekny usmev. Triednictvo, kreditny priplatok ( na nejakych 20 eur v hrubom, musis chodit rok na skolenia,w pripravit zaverecnu pracu+ prezentacia pred komisiou, popri svojej praci samozrejme, ktoru za teba nikto neurobi), tiez odmeny zazijes tak pred Vianocami a na konci roka. A 100 eciek na odmenu? To som mala asi raz v zivote. Ja som mala s vysokou skolou, triednictvom 620 v hrubom, cize 500 do ruky 😢. A to som robila zastupkynu riaditelke. Cize dievca pre vsetko. Zdarma 😉 .... a vsetko popri edukacnej cinnosti s detmi, pripravou besiedok v popoludnajsich hodinach mimo prac. casu, akcii pre rodicov, tvorivych dielniciek, priprav, zhqnani materialov, pomocok, objednavani materialov pre celu MS na vlastnosm PC, pretoze tie, co sme mali, mali na triede len predskolaci,... atd atd...
@liaka ty si mylis pojmy s dojmami. Ved tu nejde len o plat. Vsetci vidia len platy. Ucitelia stfajkuju pre platy,lekari strajkuju pre platy. Tu ide o zmenu systemu-ze nemaju pomocky,ucebnice,ze skoly potrebuju rekonstrukciu,ze je zly system financovania atd. A to sa tyka aj tvojich deti.
Ked tolko nadavas,ako sa maju dobre a jediny argument bol ze su v teple a piju kavu,preco si neurobis dialovo studium a nejdes ucit?
@libka1 a ked niekto ide predsa studovat ucitelstvo , tak asi je to to prve co by chcel robit...neviem co si mam napriklad mysliet o tych co to idu teda studovat, vedia , ake su tam platy a ako to tam je...ibaze by sa lahko studovali taketo smery a prejde tam kazdy, neviem naozaj nechapem to, preco sa mlady clovek da na drahu ucitela a potom sa stazuje na plat a to, ze kolko deti ma na starost a podobne...
Lepsie by som to nevystihla 😉 https://eduworld.sk/cd/bea-kovacova/1864/rodici...
@m.i.r.i podla mna "uvazok 100" znamena 100%, cize plny uvazok. Na jednej z tych pasok je udaj:
"37,5h / 100% / 172,5h". Vie niekto, co to znamena, co je tych 37,5hodin a 172,5 hodin ?
@bratislavcankanm 37.5 bude uvazok na tyzden a to druhe pocet hodin/mesiac
No neviem, ci toto nie je hadka na nespravnom hrobe, ci maju ucitelia vela alebo malo prazdnin atd. Povedzme si rovno, ze problem je inde, v tomto state nie su primerane ohodnotene naozaj prinosne povolania so zodpovednostou za zivot inych (ci uz priamou, aku maju napr. sestricky, alebo nepriamou - kvalitnym vzdelanim a staroslivostou o deti ako ucitelia, a co este ucitelia v specialnych skolach!).! Hlavne, ze kadejaki menedzeri, reklamni agenti, analytici rozneho druhu, a ine superuzitocne druhy (sorry za posudzovanie), maju niekolkonasobne vyssie platy. Potrebujeme restrukturalizovat Vahostavy, nakupovat nove stihacky, platit miliony za nezmyselne elektronizacie informacnych systemov, ktore vo finale aj tak obcania nevyuzivaju. Ano, mozno ide o platy v sukromnej sfere vs. statnej, ale to len svedci o tom, ze nas stat si, zial, absolutne nevazi narocne zamestnania, ktore robia zodpovedne povolania humanneho/humanitneho druhu, a nielenze sa nesnazi im vyjst v ustrety primeranym ohodnotenim, ba naopak je voci nim totalne ignorantsky. 😠
Draxler klame! http://domov.sme.sk/c/20080531/ministerstvo-sko...
@bratislavcankanm podla mna 37,5hod je tyzdenny pocet hodin a 172,5mesacny pocet hodin.Ja myslim,ze sa to rata denne normalne od 7 do 15,aj ked maju volnu hodinu,ci prestavku,pripravuju sa na dalsiu hodinu,nie?
Uprednosťňujú sa policajné zložky. Na školy sa peniaze nenájdu. Zatiaľ čo na 2500 policajtov, ktorých nikto nechce, ďalej systém na pokuty pre vodičov za 167 mil Eur, ktoré taktiež nikto nechce sa peniaze veľmi rýchlo a ľahko našli.
Tieto kroky súčasnej vlády vedú k posilneniu policajných zložiek na úkor vzdelania národa. K čomu to vedie?
Pani ucitelka (100kg,55rokov)machule pod pazuchami pootvara všetky okna a deti jej hovoria,ze im je zima a ona ze ALE MNE NIE.Dieta v prvej triede zs vyhodí za dvere hned na začiatku školského roka.To dieťa vôbec nepoznala,co keby ho za dverami nenašla?Otvorit si neal.pivecko na hodine je tiez ok?Ako taka ucitelka ma naučiť dieťa na telesnej výchove šplhať,ked im to nevie ukázať?Preco deti pred školou vracajú?Preco deťom píšu primitívne poznámky typu pozerá z okna a podobne.Preco sa rodičia učia s deťmi viac ako v škole?Preco rodičia maju pocit,ze ich v škole len skúšajú?Ako moze učiteľ zaokrúhlit známku z jednej známky?No je toho dost.Jedna pani ucitelka bila deti,lebo nejedli.Rodicia sa sťažovali u pani riaditeľky a ta nic neurobila.Tak sa rodičia pobrali na mestský urad a ucitelku 2 roky pred dôchodkom vyhodili.Ucitelka bezdetna a bez trpezlivosti.Zvysili by ste im plat?Dala by som ich za pas do výroby na 12tky,soboty,nedele a moze mat aj 10 vysokých skol.A potom by som sa jej opýtala,kto si zaslúži zdvihnúť plat.Mimochodom nerobím za pasom.Samozrejme,verim,ze su aj normálne učiteľky.Zial poznam len jednu.

Kristušák 😀 aké poslanie, normálna práca si vybrali chceli a učiť a dúfam majú vzťah k deťom atd.
Aj farár je poslanie 😀 a napriek tomu radi majú určitý štandart atď.
boročka s teba taká závisť a neprajnosť ide.
Ja chcem nech učí moje dieťa učiteľ, ktorý nie je v spoločnosti na chvoste, nech je to kvalitný pedagóg, ktorý nemusí po práci, alebo v lete brigádovať, alebo nerozmýšla nad iným zamestnaním, lebo zarába málo.