Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
Podporujem strajk ucitelov. Vzdelanie sa tyka nas vsetkych. Mali by sme ist vsetci strajkovat, povinne, nech ti vo vlade vidia, co za 20 rokov dokazali....strajk je nasa povinnost!!!
@jajka257 uci na 1-4. A je jasne, ze nie je doma kazdu chvilu, ale sa striedaju, ale moze ostat aj ona. Su totiz zamestnanie kde je problem ist k mudr. jeden den, nie to ostat na OCR. Preco by sa mala hanbit. Nech vezmes akukolvek situaciu, uplne akukolvek vzdy bojuje urcita skupina a ujde sa aj tym co im to nechybalo, uplne vo vsetkom. Priklad jedna pani oproti v bytovke vyslovene bojovala aby im mesto urobilo pred bytovkou pieskovisko, mne osobne to bolo uplne ukradnute nakolko mame vlastne, ale hravaju sa na nom aj moje deti ked tam ideme pozriet kamaratov. To, ze bojuje urcita skupinka a ziskaju viacery je UPLNE, ale UPLNE normalne. Nikdy vsak nikto nebojuje za to co mu nechyba, alebo nechce len preto, ze to raz mozno vyuzije aj on, alebo to bude aj v jeho prospech. Taka je realita.
@horana podla mna nie je vobec sebec, ale ja naozaj nepoznam nikoho kto by z lojality strajkoval, bojoval za nieco co nechce, nepotrebuje. Ty takeho poznas? Priklad: podme teraz z lojality strajkovat vsetci aby europska unia opat schvalila kvoty na vyvoz mlieka, pijeme ho vsetci, kupujeme ho vsetci. ( je mi jasne, ze sa najdu taky co mlieko nekupuju, nepiju). Pri vsetkych bojoch, strajkoch su len ty co su o niecom presvadceni, co nieco chcu a vzdy ma z toho osoh aj ina skupina ludi. Tak to funguje.
A ona nie je jedina, moja mamina robi ( nie ako pedagogicky pracovnik) na inej ZS ( spada pod nu 4-5 dedin, tak naozaj velka ZS) a tam tiez nestrajkuju. Jasne vsetci by chceli vyssie platy, to mi je jasne, ale zrejme si uvedomili aj taku vec, ze v ktorom inom zamestanani by mali hodinove pauzy na obed a pracovna doba by trvala od 7:30 do 13:30, ktoreho ucitela najdes v skole po 13:30 ( ak nema kruzok, alebo hodinu). A nech mi nik nehovori ako sa oni pripravuju doma. Moj muz je v robote 9 hodin denne, pride domov a frci na telefone a ak treba pocitaci, cize pracuje niekedy aj 14-15 hodin denne ( pracuje niekto z ucitelov tolko doma?). Je mi jasne, ze opravuju pisomky ak to neurobia v ramci volnej hodiny v skole a maju toho viac pred koncom skolskeho roka, ale ak to nie je PAN ucitel, alebo PANI ucitelka, lebo aj taky su, tak im o 13:30 na ZS pada a maju klud. A vyssie platy by chceli vsetci. Je mi jasne, ze teraz sa najde aj 500 ucitelov co tu napise ako robia od nevidim do nevidim a co robia, ako sa trapia, ake to maju tazke a ja uprimne lutujem napr. ucitelov na vychodnom Slovensku, ale toto tento strajk neporiesi a ziadna vlada nech je tam hoci kto neotvori uz schvaleny statny rozpocet.
@vzdatto včera si sa tu neskutočne verejne strápnila, ako si nakydala na učiteľov a pritom @timea7 tu hodila link na tvoje diskusie
sa zamysli nad sebou
zloba a závisť z teba srší a ty sa tlačíš do školstva?
tebe by som nedala ani psa opatrovať pri toľkej zlobe, čo nosíš v sebe
a nezáviď.
fakt si sa ukázala.....
@dudenka pochybujes, necitala som celu Vasu debatu, ale u nas na ZS si chudence prvacence prenasaju polievocku same od vydajneho okienka az ku stolom a ak nenatrafia na milu ucitelku, ci vychovavatelku, ci kto to tam s nimi chodi si ju sami musia aj z misky nabrat, preto nas mam (4 surodenci) odmietla dat na obedy. Fungovalo to tak pred 30 rokmi a funguje stale. Teraz mi tam chodia netere.
@horana
@jajka257 Aby ste ma chapali ja im kludne doprajem, nasim ucitelkam v MS co mi ucia syna by som dopriala aj dva krat tolko, zu uzasne, zlate a druhe maminy. Poznam vsak ucitelku v MS ktorej by som zobrala aj to co ma. Jednoducho podla mna si nezasluzia vsetci a zial podla mojho nazoru je viac takych co si to nezasluzia.
@jajka257 Ved ja netvrdim, ze kazdy, ale je ich fakt dost. Mne osobne je to jedno, ja svojmu dietatu vysvetlim, doucim, je vyborny ziak. Ale nie kazde dieta ma taku moznost a je mi luto, ked vidim ako sa potom trapia napr. na strednej skole (tie zaklady chybaju) alebo rodicia platia doucovania.
@carolek ani jedno ani druhd len ma to zaujima kolko by chceli zarabat ,aku predstavu maju vobec
Ono je super hľadať riešenia ako to všetko zmeniť, ale už tu bolo xy vlád a ministrov a ani jednej, jednému sa to akosi nedarí...podobne ako v zdravotníctve aj tu je čierna diera, kde sa financie zahadne stracaju. To ze teraz vláda zvysi platy učiteľom, neznamená že sa pozdvihne úroveň školstva. Práve naopak. Podaktorí možno neviete, že je financovanie na žiaka. Takže jeden žiak=cca 1000 eur. Myslíte keď teraz učiteľom zdvihnú platy, že najvysia aj peniaze na školy? Blbosť...nenavysia, školu ešte viac potopia, lebo samozrejme doplatia na to žiaci, čiže nebude na pomôcky, elektrinu, plyn, a pod....teraz sa platy zvýšili o 4%, myslíte že nám navysili rozpočet o 4%, nie poslali nám ešte menej, lebo nám upravovali rozpočet ...a máme problém, takže musíme ubrať inde, a čo myslíte, kde,,,,? Takze školy bojujú o každého žiaka, lebo to sú peniaze a podľa toho vyzera aj naše skoltvo. Kedysi to bolo o vzdelaní, teraz to je o peniazoch. Kedysi sa na gymnázium alebo stredu školu s maturitou nedostal štvorkár, teraz áno...zoberú ho lebo je to 1000 eur. Takže milí učitelia nebojuje len sebecky za svoje platy, bojujte skôr za zmenu financovania, bojujte za zvýšenie dotácie na žiaka, lebo od nich závisí výška vášho platu. To máte ako s rohlikmi, pokiaľ sa nezvysi ich cena, nezvysi sa ani plat pekara......
@matulik222 to mas pravdu, teraz zoberie skola hocikoho, len aby dostala za neho peniaze 😝
Nejdem tu vyťahovať aký plat maju učitelia v západných vyspelých krajinach..LEn pre porovnanie v Polsku je nástupný plat učitela okolo 800 - 900 E (uroven školstva v poslednom obdobi neuveritelne stupla) a priemerný plat učitela okolo 1500E V Slovinsku je nástupný plat učitelov vyše 1000E .... Su to krajiny porovnatelné so Slovenskom.. Dokonca v Turecku je nástupný plat učitela okolo 900 - 1000 E .... 😅 Samozrejme nieje to len o zvýšení platu ako piše matulik, ale cele nastavenie školstva treba zmeniť.
@spuntikmathiasko Ja chapem tento nazor, ale ci trestat tych co si zasluzia len preto ze je asi/bars viac takych co si nezasluzia? Ci by prave vyssie platy nevytvorili nie lepsich ucitelov z tych co su a aki su teraz, ale nevytvorilo konkurencne prostredie ktore by umozilo ich vyfiltrovat? Lebo kde ide o vyssie peniaze, je vzdy vyssia konkurencia. Hlavne ked si pozries ozaj napr. prispevok vejule tuto vyssie, ake su platy inde zrovnatelnych susednych statov a u nas, a potom nasu kvalitu skolstva, ktora je u nas na chvoste EU co sa tyka praktickej aplikacie znalosti (mnozstevne ich mame vela, ale nevedia ich ziaci uplatnit, pouzit). V tychto statoch ide uroven hore, u nas stagnuje. U nas ako bol ucitel ohodnoteny za prvej republiky a ako sme boli na spicke krajin naokolo. Ale nie, teraz vlada dava policajtom, a na ucitelov kasle, uz to o niecom svedci...Skratka aj platmi a investiciami do odvetvia krajina ukazuje na ktorych aspektoch jej zalezi a na ktorych menej.
Preboha baby neporovnavajte neporovnateľne....a uz vobec nie s poľskom a slovinskom, tam je úplne iný školský systém a financovanie...robíme projekty so školami s tureckom, poľskom a českom a poviem vám my sme chudobní príbuzní... u nich je úplne iná zivotna uroven, už ani na čechov sa nechytame...ani sestrička, kuchar, čašník nemajú také platy ako v poľsku, .....To by sme museli štrajkovať vsetci, lebo všetci máme nižšie platy ako okolité staty
@matulik222 - veď teda štrajkujme všetci.
@matulik222
V com je to v Polsku tak neporovnatelne ine?!?
@breeenda Teraz budem za neludskeho kacira, ale uroven vzdelania dietata spociva aj v tom, ze deti same realne vo svojom volnom case/doma/ sedia na zadku, ucia a naucia sa to ucivo, a nielen "v skole sa to maju naucit". U sportovcov sa nespochybnuje, ze musia trenovat a drilovat, nestaci talent a motivacia - tak aj deti pri studiu. Ziadna skola hrou ani interaktivne pomocky vedomosti do hlavy nenapchaju, mozu mat vyucujuci skonceny aj Harvard a byt kreativni ako reklamni agenti. Namiesto toho, aby rodicia castokrat uznali, ze ich dieta je len "priemerne", nie genialne, ze dvojky-trojky nie su ziadna tragedia a proste sa s tym zmierili, chcu, aby malo co najlepsie znamky, a ked nie je jednickar, tak je isto chyba v ucitelovi a kvalite vzdelavania. Tak proste sa mi zda, ze skolstvo a ucitelia v zaujme takychto "poziadaviek dobrych znamok", alebo "nepretazovania deti", skocili na vlnu, ze vyborne ohodnotia deti, ktore mozu byt v skutocnosti len chvalitebne, nevyzaduju tolko vedomosti ako kedysi "nabiflovane", atd.to ide kusok po kusku nizsie. Takze vedomosti jednotkarov kedysi a dnes mozu byt uplne inde, a aj ked vacsina ziakov "dobre uci", tak realita v potrebnej kvalite vedomosti asi nie je taka ruzova ... Koho je to chyba, ked vsetci chcu mat dobre znamky, ale malokto sa chce ucit=venovat tomu svoju snahu a cas?
Su tam porovnatelné platy, akurát o niečo nižšia nezamestnanosť. Ano iný školský syystem tam je, ved hovorím aj v príspevku.
@matulik222 priemerná hrubá mzda obyvatela mesačne : Slovensko - 786E, Polsko 756E
turecko 792E

@dudenka hlúposť?Nie.Pravda.Syn mi chodil tyzden šmykom do jedálne.Ospravedlnenie?Ziadne.