icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
28. jan 2016

@fidka79 a štúdium si platím, rozvijam sa aj v prospech žiakov, netreba frflat, hovoríš že učitelia sa len sťažujú, máš takú istú možnosť študovať aj ty. Ľahké je kritizovať, ja nekritizujem, pretože do pracovnej náplne iných ľudí nevidím. Takže mňa vytáča len toto, ako je každý informovaný o pracovnej náplní učiteľov

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
28. jan 2016

@fidka79 máme akurát viac dní dovolenky, to je všetko a nesťažujeme sa, že musíme robiť doma, len poopravujeme tvrdenia, že o 12-00 či 14.00 nám padla, veď aj ty si písala, že učíme 4-5 hodín denne a tot vsjo, takže nie pracujeme aj 8 hodín denne, niekedy menej, iný deň aj viac ako 8 hodín, podľa toho čo nad čaká aké hodiny, či je porada, apod.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
28. jan 2016

@fidka79 mňa inak pipac ukazuje za mesiac tiež tak okolo 120 - 150 hodín, strávených v škole

ajkava
28. jan 2016

@fidka79 a čo tak riziko povolania? Nerobila by som to ani zadarmo. Toľko, koľko dnes kdejakých spratkov chodí do školy, ktorý si môžu dovoliť všetko a ak náhodou učiteľ čo len zvýši hlas, tak sa na neho rodič sťažuje.... Treba sa trochu zamyslieť nad tým, aký rešpekt mal učiteľ predtým a ký teraz. A teraz ma ukameňujte. Možno aj viacerí tu diskutujúci majú deti, ktoré môžu všetko. Len rodičia v puberte si napokon musia hlavu o stenu trieskať, lebo si s nimi nevedia rady. Nezabudnite na porekadlo, ktoré stále platí - Ohýbaj ma mamko....
Podotýkam, že s učiteľstvom nemám absolútne nič spoločné. Som matkou 2 už dospelých detí. A nikdy som si nedovolila pred nimi na učiteľa povedať ani mäkké F, i keby mi bolo niečo vadilo.
Mimochodom som pred chvíľou diskutovala o štrajku s dcérou cez net. Studuje v Česku a ich triedna z gympla bola v správach, ako štrajkovali dnes učitelia. Povedala, že je na ňu hrdá aj na ostaných ich učiteľov z bývalého gympla. Že si tie prachy zaslúžia. Žeby sa im úplne inak pracovalo, keby mali k dispozícii pomôcky, učebnice a nech vydržia. Takže verím, že tento národ nie je tak stratený, ako som si ešte pred chvíľou myslela. Lebo ľudia vidia akurát to zavšivavené zvýšenie mzdy. Cítim tu zlobu a závisť. Ale po jej komentári som zistila, že možno naozaj dnešní študenti to vidia inak a bude raz na tomto SK o niečo lepšie.

zuzana76
28. jan 2016

@fidka79 mala by si mat 25 dní, nie? Teda ak ten nick je rokom tvojho narodenia

libka1
28. jan 2016

@fidka79 paci sa mi ako sa tu niektore doslova chvalite tym, ze za ako malo zarobite. vyhlasme sutaz kto zarobi najmenej a potom si ho postavme ako modlu. to je najvacsi hrdina, lebo robi skoro zadarmo. toto nie je o ziadnej skromnosti ako sa tu niektore kasaju ze im staci malo, alebo ak ano tak len o falosnej. zit z ruky do huby vie kazdy ked nema inu moznost, ale naco to je dobre a dokedy sa to da vydrzat? nikto ti predsa neupiera ze sa ako sestra namakas a naprd zarabas. s tym sa tiez vobec nestotoznujem a nepaci sa mi ze sestry tak malo zarobia. ale mate presne ten isty problem ako ucitelia. nedrzite poriadne spolu, inac by ste uz na tom boli ovela lepsie.
@betina13 podla mna nie je len o zvyseni platov, ale fakt ti to neviem zagarantovat, ze ako by sa ucitelia v uvedenej situacii zachovali. mne je luto kazdeho kto tu drie ako mulica a v konecnom efekte ma z toho tak akurat zdravotne problemy a zije od vyplaty do vyplaty 🙄

ajkava
28. jan 2016

@zuzana76 no asi ani nevie, koľko má dovolenky a koľko je zákon.

stella33
28. jan 2016

Zdielajte, zucastnite sa, diskutujte... 😉

Prezident Andrej Kiska dnes 28. 1. prijme zástupcov Iniciatívy slovenských učiteľov.
>
> Členovia a funkcionári základných organizácií OZPŠaV žiadajú predsedu Ondeka, aby vyjadril jasnú podporu požiadavkám štrajkujúcich učiteľov.     Šírte, zdieľajte a podpisujte.
>
> 26.1.2016 sa v Bratislavskom Artfore uskutočnilo stretnutie zástupcov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) s rodičmi a verejnosťou. Po konštruktívnej a otvorenej diskusii s učiteľmi rodičia založili Iniciatívu bratislavských rodičov (IBR), ktorá plne podporuje požiadavky a prebiehajúci ostrý štrajk učiteľov. Šírte, zdieľajte.
>
> Pribudli desiatky rôznych aktivít v našich mestách.
>
> O potrebných zmenách v školstve sme debatovali v relácii .pod lampou.
>
> Prosíme vás, nezabúdajte aktualizovať údaje v registrácii pri akýchkoľvek zmenách
>
> Akcie na ďalšie dni:
>
> pondelok 1. február
> Všetky mestá na Slovensku - ŽIVÁ REŤAZ
>              Bratislava - Námestie Slobody
>           vytvorme reťaz z učiteľov, rodičov - všetkých nespokojných so stavom v školstve (čas upresníme v ďalšom newslettri.
>  
> štvrtok 28. január Košice
> DEMONŠTRÁCIA o 15:00 Dolná brána (plagát)
>  
> Nové Zámky – DEMONŠTRÁCIA
>           o 11:00 Hlavné námestie
>  
> Nitra - ranná káva pre učiteľov
>           o 9:00 - Martinus, Akademická 1
>  
> Banská Bystrica - pochod na Urpín “V hodine dvanástej“ 11:35 od GJGT,
> 11:55 z námestia SNP cez malú stanicu, kalváriu až na Urpín
>  
> Banská Štiavnica – „Učiteľský štrajk po štjavnicky“
>         Diskusia pre verejnosť, Penzión Cosmopolitan 2 - Vežička na ulici A. Kmeťa 18 o 18:00 h.
>  
> Považská Bystrica – debatné stretnutie učiteľov                    o18:00 – kaviareň Retro
>  
> Detva – Diskusia k situácii v školstve                                                 o17:30 Základná škola J.J.Thurzu v Detve
>  
> Prievidza – stretnutie pedagógov s verejnosťou 17:00 Aula VŠ
>  
> Pezinok – stretnutie s učiteľmi pri čaji
>         o16:00, Pezinok
>  
> Pezinok – stretnutie s rodičmi
>         o18:00, Pezinok
>  
> Bratislava – stretnutie s prezidentom SR
>         o 11:00, Prezidentský palác, Bratislava
>  
> Bratislava – Začnime  s poriadkom!                                                                                o 11:00 - pred Úradom vlády, Námestie slobody (pozn. čistenie okolia – oblečte sa pracovne a teplo)
>  
> Bratislava – varenie polievky pre bezdomovcov (obsadené)
>         o 9:00 – 13:00 Domec, Mýtna ulica
>  
> Bratislava – Začnime s poriadkom!
>         o 10:00 – stretávka ZŠ Karloveská 61, (pozn. čistenie Devínskej Kobyly - oblečte sa pracovne a teplo)
>  
> Bratislava – Klavírny maratón ZUŠ Jozefa Kresánka organizuje na podporu štrajkujúcich učiteľov koncert 17:00 v Spoločenskom dome v Záhorskej Bystrici
>  
> Bratislava – stretnutie rodičia a učitelia                                                o 18:30 Dom kultúry, Záhorská Bystrica
>  
> Bratislava – stretnutie rodičia a učitelia                                     o 16:00 park pod lipami, Vajnory
>  
> Bratislava – stretnutie cirkevných škôl na fare pod kostolom sv. Vincenta de Paul v Ružinove 8:00 - 10:00
>
>
> piatok 29. január
>  
> Nitra - Učiteľská kvapka krvi
>         o 7:00 - NTS Nitra
>  
> Banská Bystrica – protestné zhromaždenie učiteľov               o14:00 Námestie SNP, plagát
>  
> Banská Bystrica – debata UČITELIA sa prebudili! Čo my ŠTUDENTI?  o10:00 EM Café
>  
> Bratislava – výstup na Devín - parkovisko pod Devínom o 10:00
>  
> Bratislava – Cyklojazda Critical Mass Januárová ako podpora pre učiteľov 18:00 Námestie SNP
>  
> Bratislava – varenie polievky pre bezdomovcov (obsadené)
>         o 9:00 – 13:00 Domec, Mýtna ulica
>  
> Bratislava 29.1.2016
>           výstup na Devín - parkovisko pod Devínom o 10:00
>
>
>
> S pozdravom,
>
> Vaša Iniciatíva slovenských učiteľov

celasapremenim
28. jan 2016

@fidka79 no musim uznat, ze je na tom nieco tiez, co pises :D:D:D:D

mb269
28. jan 2016

zvysenie proste nedostanu. kde zoberie stat na to peniaze ? mame okolo 200 000 ucitelov. keby im zdvihnu o 100e to je 240 000 000 ročne ! to by musel fico a spol.prestat kradnut a neodvadzt si miliony na tajne ucty na panenskych ostrovoch 😀 Druhy problem je ten ze tych ucitelov je strasne vela a zbytocne !! Ziakov a studentov je omnoho menej ako pred rokmi ale pocet ucitelov sa neznížil. nás ked bolo v triede 20 tak zlučovali dve triedy. Teraz neni problem aby bolo v triede 13 ziakov 😀 je to zas len kseft lebo skola dostava dotacie na kazdeho ziaka, kazdu triedu atd. Za dalsie kolko mame univerzit ??? 15 ? na taky maly stat prilis vela univerzit, zoberte si ze v USA su 3 ! Pretoze UNIVERZITA musi splnat urcity status a ten na SR nema ani jedna ! to su vsetko podurovnove univerzity. Dalsi problem je ze treba preriediť učitelov. Od najnizsej kvalifikacie ich treba povyhazdovat tych co maju pedagogicke minimum. Zostanú len top najkvalifikovanejsí a o tych sa uz moze uvazovat o zvysení platov. Nemoze chcet rovnake zvysenie ucitelka v materskej skolke ako univerzity prof. Doc. JUDr.,RNDr. atd. Takze pokial sa nevyriesia tieto problemy zvysovanie sa konat nebude

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jajka257
28. jan 2016

@fidka79 pod, vymenime sa tak na tyzden, dva tyzdne....skusis moje topanky a ja tvoje....a potom skusime porovnat, kto je viac unaveny. A aby si si vyskusala vsetko, mozes robit s mojimi triedami velke testy, pripravit, opravit atd. A necakaj, ze ich niekde najdes, musis ich vytvorit. A nezabudni si nachystat aj skusobne testy pre deviatakov. Ked to prezijes, vrat sa a povedz mi do oci, ze pracujem 4 hodiny denne.

jajka257
28. jan 2016

@fidka79 a este k dovolenke, nezabudni, ze pocas leta musis prerobit skolsky vzdelavaci program pre 4 rocnik, vyrobit k nim CTP a prosim este upravit triedu, nachystat nastenky, podklady a ked to stihnes, tak poprosim este upratat sklad ucebnic. A nezabudaj, ze si mas nosit svoj notebook a naplnit svoju tlsciaren, kupit si papier a prkne vytlacit....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jajka257
28. jan 2016

@mb269 je presne 89 000 ucitelov a nie 200 000...ach jo, aspon citam, kym nieco napisem.....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
28. jan 2016

@fidka79 medzi nami je zásadný rozdiel, kým ja som sestrám fandia a vážim si ich prácu, ty si prácu iného nevazis. A inak u nas zo školy aj veľa kolegov odišlo, ja učím rada,

jajka257
28. jan 2016

@fidka79 ja mam dovolenku....ty ked mas dovolenku tak pracujes?

jajka257
28. jan 2016

@fidka79 ci ty nemas platenu dovolenku? Ty si neplatena pocas dovolenky?

zuzana76
28. jan 2016

@jajka257 dvojaký meter

zuhana2
28. jan 2016

Toto ma dnes celkom pobavilo, citujem:

"Prosím Vás hráme sa na piesočku. Treba prispievať na sránky Smeru, Ficovolič, keď náhodou vie čítať,,nečíta tieto príspevky. On chodí možno za minmálnu mzdu na smeny do práce, je dôchodca, alebo si myslí, že tí čo ho zneužívajú sú jeho zamestnávatelia a teší sa každej Ficom sľúbenej, keď aj tetou Ankou a jej desiatkami určenými pre politikov ohlodanej kosti. Mäsíčko určené pre J&T, Penty, Širokých Brheľov, Paškových Kmotríkov, či ostatnej politikov živiacej zbojníckej družiny si nevedia predstaviť. Stačí im trošku doobhrýzať. To mäso ani zboj nikdy nevideli a ani si to nevedia predstaviť. Tam treba začať prispievať, možno vedia ešte niektorí čítať."

barla5
28. jan 2016

@fidka79 sestricky ani lekari nemozu strajkovat, preto dali vypovede

jajka257
28. jan 2016

@zuzana76 no jo, ja cakam, co napise, sby som ju mohla vyhlasit za zamestnanca roka 🙂 a este treba zistit, kde pracuje a poslat potom jej prispevok, aby vedeli, ze ju pocas dovolenky nemusia platit alebo pride dobrovolne pracovat do prace a podotykam bez naroku na stravu, lebo aj to je v skolstve bezne.

libka1
28. jan 2016

@fidka79 ty si pochopila co som pisala? 😅 mas pocit ze sa povazujem za osobu co sa chce sama odrodit a podobne lebo nepotrebuje zdravotnikov?