Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@ovaaa, ano, deti citaju ovela zriedkavejsie rukou pisany text (kde by aj, vsakano) a pisu ovela menej, nez sme pisali my. Lenze - len pisane pismo ma "schopnost" ucit deti jemnej grafomotorike (pouzivame ju aj inde nez pri pisani), zlepsuje schopnost vnimat gramaticke pravidla a je aj istym druhom kulturneho dedicstva. Ze v kazdej krajine vyzera pisane pismo trochu inak - no a? To je nejaka tragedia? Ani po mne Nemci nedokazu precitat pisany text, ja zase povazujem ich vzorovo napisany text za naskriabany mackou, ale zase precitam aj svabach. Nerobme z deti nasilu debilov s diagnozou.
Ja by som osobne bola za Comenia scprip aj u mojich deti. Doba sa meni, aj druhy pisma, este par sto rokov naspat boli same kudrlinky, co teraz to uz nevieme ani precitat, prirodzene sa to meni ako aj cela doba sa meni a je pravdou ze postupne vsetky deti prejdu tak ci onak na tlacene, nutnost pisat vacsie objemy poznamok a rychlejsie ich do toho donuti a z pisaneho zostane len podpis, co je trochu malo zisku na tolko ucenia, a navyse to nie je podmienka, podpis sa da naucit aj bez toho.
To - energiu a cas, co sa trenuje pisane by sa dalo vyuzit aj tvorivejsie, na ine zrucnosti, ako viac citania z porozumenim a pod. co sa v slovach sice ocenuje ale prakticky stale ide o mechanicky pekne citanie bez rozborov zmyslu... Ja dokonca aj verim ze pisanie pisanym zlepsuje prepojenie hemisfer a zlepsuje jemnu motoriku, napriek tomu by som bola za zmenu.
@borocka a este k tomu venovaniu, ja sa jej venujem, ona si precita a potom pride, ak nerozumie cudzim slovam, hrame dospelacke dostihy, criscros, monopoly, stahujem jej rozne testy, ktore chce. Msnzel zasa s pc, teraz sa naucila pouzivat hang up, tak vypisuje, stavia si mesto v table, len pripravu do skoly neriesim, nemam aku.....tak ono to venovanie je, len ineho smeru....
@loginexistuje nie všetko zo zapadu je tiež že top
Tak si dajte deti do ,,osobitných škol,, a tam sa budeme učit davat kocky na seba, presadzať kvetinky a obsluzne činnosti .....to sme tam robili.
@ovaaa ako vieš ze sa to v praktickom zivote nevyuzije? To uz zachvilu podla poziadaviek niektorých podme do ,,stredoveku,, ved tam napisal dve XX a bol podpísaný nie? Dyslektik a dysgrafik dajme tomu ak ma velky problém tak nech sa pači, ma ulavu, ale inak nevidim problém v tom naučiť sa pisať.
Ono to ide tak postupne, salamovou metodou....ze ved načo pisať...vyradime toto, a potom ved načo čítať budeme počuvať MP3....ved načo počítať? Mame kalkulačky....
To comenia script nebude musieť doma predcvičovať? Všetko v čom chcem byť dobrý musim trenovať len komu sa to chce ze? Za chvilu tu bude in morseovka...ani pero do ruky netreba....
Všetko bolo voľakedy iné a nahradilo sa novými vecami, schopnosťami, technicky za zdokonaľujeme každým dňom a nevyhneme sa tomu. Vývoj ide predsa dopredu a nie dozadu . Napr. obyčajné pero začalo to kameňom na stenu, paličkou do piesku, cez pierko, atramentové pero, guličkové pero.....atď... s písmom je to to isté......v dnešnej dobe , by ste ťažko prečítali text z iných čias . Dnes máme z toho 4 druhy písmen z ktorého písané sa používa v minimálnom množstve, keď nerátam podpis .....inak máte všetko v tlačenom písme. Motorika a iné veci s tým súvisiace predsa precvičujete pri každom písaní, kreslení......ak sa má zachovať písané písmo, tak by bolo fajn ho používať v čo najčastejšej forme.....Koľký ho z Vás používa??? Pochybujem , že sa začnú vydávať knihy, časopisy prípadne na PC klávesnica v písanom písme.
ako to odhadujete baby, dokedy bude ten strajk??
inak to pisane pismo, z neurologickeho hladiska, vyvin hemisfery a reci je dobre, ked deti pisu pisanym :D hoci sa uz presadzuje tlacene niekolko rokov aj vo svete, viem o tom
mne pride skor velmi frustrujuce pre dieta pisat atramentovym perom, viem, ze to ma tiez opodstatnenie, ale....
tak preziju
@loginexistuje vies o tom, ze pisane pismo, ak ho pouzivas, precvicuje mozog? Ja pisem oboma rukami a len mi to pomahalo a pomaha, ked som unavena, chvilu pisem lavou rukou a zas sa citim viac vo forme. Tu nejde len o dril ale o precvicenie mozgu. Ako ho lepsie zapojis ako pri pisani, kde pouzivas oko, ruka a este sa musis aj sustredit?
No ved keby sa dalo.ze.aspon pre dysgrafika ako mam ja ho pouzivat to comenia script ale teda u nas v statnom skolstve neexistuje ani ked odporucala cppp ani ked som dala zosity na to
@loginexistuje ved ked mas diagnostiku od lekara, tak to musi skola respektovat
@sorciera24 Preco by si vlada nemohla dovolit taky kolaps? Je pred volbami, kazdy sa na to vykasla. Ver mi, ze im osobne ziadna skoda nevznikne.
@jajka257 Nie je to jediny sposob. To nehovorim ja ale grafologovia spolu so psychologmi. Keby si si napr. vysivala, vystihovala a mnoho ineho precvicovala by si si mozog uplne presne rovnako 😉 Na SK pokial viem nim uz experimentalne pisu viacere skoly, vratane niektorych prestiznych, napr. myslim je aj na Narnii a inych, takze daleko od "osobitnych", tam prave ten cas potom vyuzivaju inak a lepsie co usetria, lebo aj to sice treba trenovat ale o dost menej, napriek tomu kazdy ziak pise jedinecne aj v nom a ucitelia poznaju deti podla stylu pisma. Tieto dopady su sledovane odbornikmi a zastenia su zatial vyhradne pozitivne, podla mna tam je buducnost.
@horana a kde som hovorila o osobitnych ci akych skolach? Juuuj, ja som velmi citliva na to, ked mi vkladaju do ust slova, ktore som nepovedala.....a u nas doma rucne prace neoblubujeme....ja ich priam neznasam, mala kresli, striha, lepi sklada....ja pisem, kazdy den a vela....a neskodi...
Ja som sa nikde nedočitala to ,,lepšie vyuzivaju čas,, - čo teda konkretne podla vas maju robiť a budu ,,lepšie využívať čas,,?
Lebo napr. podla ,,našich,, niektorých rodičov deti sa hraju futbal na ihrisku a oni povedia ze ,,sme ich vypustili,,a nič s nimi nerobíme.....ked som teda v dobrej viere skusial futbal zatrhnuť ze teda ideme ,,vyrabat,, lebo rodiča chcu vidieť vysledky prace - ktorej aj tak skončia v koši alebo si ich len letmo všimnu tak deti same protestovali...nemala som to srdce ich nutiť. Tak som ich vypustila na dvor hrat futbal, nahanačky atd...pre niektorých rodičov ,,strata času,,.
@andra77 Mne sa síce páči, čo píšeš, ale... Keď spomínaš úradné dokumenty, čo nevidieť sa naplní litera zákona o e-governmente, čiže elektronizácii vo verejnej správe (elektronické dokumenty, e-podpis, e-podateľna atď.), čo je trend celej Európy; pomaly ale iste ustupuje paprierová podoba dokumentov do úzadia.
@sardinka335 tak ale nie kazdy rodic je taky padnuty :D:D:D:D
@ovaaa ja pouzivam "pisane" pismo. Nie to, co ucia v skole. A pouzivaju ho komplet vsetci, ktorych poznam. Ani jeden nie v tej "predpisanej" skolskej forme.
Pozri sa, my sme ITckarska rodina, ja aj moj muz mame vystudovanu a robime v odbore informatika. Mame doma pocitacov viac, jak je zdrave. Moje 4.5 rocne dieta apriori odmieta chytit pisadlo do ruky a uz teraz lutujem to dieta aj toho, kto ho bude ucit pisat. Ale naucit sa to musi, pretoze to bude bezne v praxi potrebovat.
Tiez nikto netvrdi, ze sa knihy zacnu vydavat v scriptovom fonte. Ale napriek tomu ti nieco poviem. Stale je milion krat jednoduchsie si nacmarat rychlu poznamku na post-it a prilepit na monitor, ako na to pouzivat kdejake "aplikacie". A ked mi v praci sef trosku starsieho data (nie o vela) donesie nieco na papieri, tak dakujem bohu, ze ma to pisane pismno naucili, lebo keby som mu mala povedat "pocuj, napis mi to tlacenym/posli mailom, ja toto neviem precitat", tak by som sa asi citila ako totalny debil.
Nehovoriac o tom, ze obcas raz aj vypadne elektrina a/lebo dojdu baterky.... Ked sa to stane o 10 rokov, tak nase deti asi ani netrafia na zachod, lebo im v tom pocitac nepomoze 😠
@sardinka335 dneska uz rodicia nevedia, co by od dobroty chceli. Zial, casto pri tom uplne ignoruju to, co by chcelo dieta. Ucit sa pisat nie, hrat fotbal nie, prilis vela naplanovanych aktivit zle (dieta nie je samostatne), prilis malo aktivit tiez zle (dieta zle vyuziva cas)... z toho aby sa jeden zblaznil.
@jajka257 Az teraz som sa dostala k odpovedi zo vcera, mas pravdu, ty si nikde nepisala o osobitnych skolach a ja som to dokonca ani priamo tebe nevkladala do ust, resp. nie vedome, len som spomenula ze Comenia pismo ma daleko od toho aby bolo apriori pre znevyhodnenych ziakov... napriek tomu ze som to napisala do prispevku adresovaneho tebe, reagovala som nim zaroven na dalsie zeny ktore to tu spominali (teda tu osobitnu sk.), prepac teda, mala som adresata prispevku dat teba&all 🙂 Ja to tak aj beriem ze tie prispevky su sice pre niekoho ale citaju ich vsetci a tak nejak v nich zhrniem co sa v poslednej debate hovori...
dalej teda regujem uz len na teba:
to mas pekny zaujem ze sa uvolnujes a relaxujes prave pismom, ale tak isto sa pisanim moze uvonovat ziak nauceny na Comeniu, ja sama napriek tomu ze pisat pisane ako som si overila ked boli moje deti v prvej triede este nezabudla, napriek tomu som nim od 2. stupna zs nepisala, vzdy aj neskor na skolach som si robila poznamky tlacenym a stale nim pisem. Ked si doma na relax napr. pisem nejaku poviedku, tiez tlacenym, uhladnym, ale tlacenym, ktoreho jednotlive pismena dokonca niekedy tak ledabolo napajam, aby to bolo rychlejsie, zistila som ze mi to tak viac vyhovuje nez pisane, a tak nejak prirodzene k tomuto zisteniu dospeje uplna vacsina populacie, poznam len raritne v zivote ludi ktori v dospelosti pisu pisanym.Cize chcem tym povedat ze ruka sa cvici aj pisanim tlaceneho. A kto chce a vyslovene ho to bavi aby pismo bolo ozbonejsie, myslim ze je to dostatocna motivacia sa to naucit. Tak ako sa iny, ktoreho bavi napr. vysivanie a ine prace nauci tieto ktore su - ovladam ich, z mojho pohladu este chlp narocnejsie aj na jemnu motoriku aj na trpezlivost, cize este mozno aj viac to prepojenie neuronom stimuluju.
@sardinka335 Dnes je volnej hry strasne malicko v porovnani s tym ako sme mali dostupne my ked sme boli deti, myslim tym po skole taska do kuta a do vecera vonku bol rozhodne rozsirenejsi scenar nez dnes. Neviem ako ini rodicia, ale ja milujem ked v skole im okrem rezimu daju priestor ci uz na volnu hru len tak, alebo hranie tychto kolektivnych sportov, napriek tomu ze moje deti sportuju aj mimo skoly, toho nikdy nie je dost, a neviem ako ini, ale ja to len a len schvalujem, je to jedna z najlepsich metod ako vyplnuit cas detom. Lebo tvorit a vystihovat si mozu aj doma po veceroch vo svojej izbe, resp. sediac pri mne v kuchyni pri stole kym varim a pod. ale kolektivny sport im doma neurobim. A ako hovorim, tym naliehavejsie ze ta taska do kuta po skole a von uz prakticky neexistuje.
@maslenka47 Rodicia maju kazdy svoje poziadavky to je pravda, dnes je individualisticka doba a kazdy krici ze chce to svoje a snazi si to presadit, je to tak vo vsetkom, sme k tmu stimulovani aj vychovou, je to aj pre pracu vhodne, mame sa presadzovat a byt asertivni a toto je jedno z ovoci. Za socializmu sa viac drzala huba a krok, nekritizovalo sa, tak tovyzeralo ze je kazdy spokojny...
Statne skolstvo v dnesnej podobe nevyhovuje kazdemu nielen preto ze by mali specificke poziadavky, ale pretoze realne ma svoje muchy a nie male. Napriek tomu ked sa nam pozrieme z hladiska sveta, ma v sebe minimalne potencial, ze po reformach by bolo tym zlatym stredom medzi pristupami ktore reprezentuje napr. Japonsko alebo niektore staty JV Azie (Taiwan a spol.) kde ten tlak na ucenie je obrovsky a kde ziaci su v skole od rana do neskoreho vecera doslovne prakticky cele detstvo a maju nasat obejmy uciva o ktorych sa u nas ani nesniva a je tam velky tlak na vysledky, az taky ze samovrazdy z nezvdladania nie su ojedinele a pod. kto pozna tu realitu tak vie, ja som osobne rada ze tu nemate to a ze nase deti maju popri skole este aj detstvo, co tam uz prakticky nie je.
Druhy extrem potom je napr. Norsky model, tu je o nom nieco velmi v skratke:
http://andrejtichy.blog.sme.sk/c/399453/zakladn...
to tiez nasinca sokuje - ale do druheho extremu 😅
@horana vieš len rodičom s týmto nazorom začina ubudať! Deti sedia 5 hodin v lavici...,,družinu,, si predstavujem ako čas na aj volnu hru a take zažitkove učenie, nikdy som nenutila ,,všetkých do bodky,, ako niektore moje kolegyne - nemysleli to zle, lebo neustale sa na nas tlačilo- vykon, ale veduca nam to odovodnovala tak, ze rodičia su naročnejší a stale chcu vidieť ako sa deťom venujeme, robime s nimi.
Ked mi v triede z 30 deti chcelo vystrihovať len 10 no tak vystrihovalo len 10 a nie 30, tí zvyšní si vybrali hru podla zaujmu, napr. spoločenské hry, karty, tematické hry- na lekara atd...chlapci by hrali futbal aj hodiny...tak čo ich budem nutiť do vystrihovania? A ked uz sme niečo robili nejaky ,,projekt,, tak často sa stalo aj take ze tí čo najprv nechceli, videli čo sa robí a pridali sa lebo ich to zaujalo. Samozrejme bezne vyučovanie nemoze az takto vyzerat...ale ten školsky klub ma byť taka nenutena oddychovka s programom, ktorý sa ponuka a nie vnucuje. A čo ja beriem ako dolezite - hrat sa spolu s detmi, nie ze ,,vy sa hrajte,, ale hram spolu s nimi. To su take moje postrehy ako to funguje, nie som idealna, tiez mam svoje muchy. Ja si predstavujem zmeny ako lepšie materiálne vybavenie - lebo vela nosime z domu na to vyrabanie. ALe ja furt hovorím, ze treba urobiť v škole prievan - zrušiť skoly čo vyrabaju len absolventov na UP, rozne zbytočne odbory neuplatnitelne na trhu prace atd posvietiť si na rozne sukromky ktore dotuje štat atd...a bude aj na platy.
Už prestaňte! Od roku 1989 je o polovicu menej žiakov a rovnaký počet učiteľov, vyhodiť polovicu učiteľov a bude na lepšie platy pre ten zvyšok. Toto je absolútne trápne! Kedysi bola krieda, tabuľa a pár pravítok a naučili sme sa! Teraz sú počítače, interaktívne tabule, tablety a neviem čo ešte a to našim učiteľom nestačí? Ja som mala brutál prísneho učiteľa, ale teraz by som mu nohy bozkávala aký bol!
@juhseverzapad ja by som tak strasne chcela vediet ako klub500 ziskal tieto cisla. Bola metodologia pocitania ucitelov a ziakov rovnaka?
A ty nevidíš ako Európa starne?
@juhseverzapad Vieš, lenže keď sa bude učiť ako kedysi, tak aj budeme tam, kde kedysi. Veď už Kuzmány povedal mládeži : ,,Ak chcete ďalej prísť, ako my prídeme, musíte viac vedieť, ako čo my vieme.
A k tomu počtu učiteľov - ideálny stav, ktorý však skoro nikde neexistuje, je aby počet žiakov na jedného učiteľa nepresiahol číslo 15. Inak sa ti ani všetci poriadne nedostanú k slovu. V časoch, keď bolo v triedach aj vyše 30 detí sa uprednostňovalo frontálne vyučovanie, pri ktorom si učiteľ odrozprával svoje a gró práce žiaka bolo na domácej príprave - čiže na rodičoch.

@ovaaa ja si myslim, ze priemerne inteligentny clovek tie "4" formy pismen urcite zvladne. Nie do uplnej dokonalosti, ale do formy pouzitelnej v praxi urcite. Aspon tak, aby vedel precitat po druhom a aby druhi vedeli precitat po nom. Aj tak kazdy piseme rukou inak. Naucili sme sa my, naucia sa aj nase deti. Nasi rodicia sa povinne ucili este aj azbuku (takze 2x tolko) a su z nich predpokladam normalni dospeli pracujuci ludia.
Prestante robit z nasich deti blbsich, ako naozaj su.