Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@jeennyv no ked sa na to pozrieme z tvojho pohladu, tak sa ma vynikajuco na Slovensku takmer kazdy, kedze takmer kazdy splaca hypoteku 😅
a na margo tej urcitej komunity co spominas, ktora tak tak vystrasila, ta ucitelka ma tu komunitu zoci voci denno denne, tebe nie je vsetko jedno ked ich stretnes raz, ale ved ona to ta ucitelka da a moze byt rada ze je v cistom prostredi...
podľa mňa, ano, každí si zaslúži viac a myslím, že učitelia nie sú práve tí najhoršie platení v tomto štáte... jedno si ale treba uvedomiť, ked sa každí "naváža" do toho, že nech teda idú štrajkovať aj robotníci, ktorí zarobia 400 eur, čo im bráni? Toto sú podľa mňa názory ľudí, ktorý nikdy nerobili v súkromnej sfére... je ľahké ísť štrajkovať vo verejnej sfére, kde sa pýta zvýšenie zo spoločného - štátneho. Ale skúste ísť do štrajku u súkromníka? Ten vám ukáže akurát tak vrátnicu s poznámkou, že sa už ani nemusíte vratiť... to sa naším učiteľom nestane a preto môžu ísť spokojne štrajkovať... A mňa hlavne zaujíma odpoveď na otázku, ak by im platy zvýšili, čo vlastne ponúkajú z ich strany lepšie a kvalitnejšie za to zvýšenie? Pýtam sa preto, že pokiaľ mám dať niekomu viac aj zo svojho, očakávam za to aj nejaké výstupy...
@natalym ved to..ja som vychodila, zakladku, strednu, vysku....len na zakladke sa u nas stazovali, ale tam boli ludia vseliaki, ale inak ako jasne ucitelia ked si uz dospelejsi si rypnu, ale nikdy to nebola tragedia...ja vnimam ako hlavny problem to co som uvidla a to je ekonomika a to nase porovnavanie v kazdej oblasti, ako mame vysoke ceny ako v krajinach, kde su vyssie platy, ale tamj aj system iny, my zas platy na to nemame, ale pre mna nie je realne vychadzat z toho, ze ucitel dajme tomu vymyslim si v rakusku zaraba 2000 eur a nas 700, tam sa skoly inak riesia, inak platia atd... mam rodinu v zahranici, cize tam vela investuju do skoly aj rodic..cize je to cele take by som povedala zamotane a ide od samotneho systemu skolstva, cez ekonomiku atd. a samozrejme politiku...
Kritizovať je ozaj ľahké!!! Nech sa páči, každý si môže spraviť pedagogickú a potom mať toľko prázdnin a také vysoké platy. Lenže koľko z vás vie, koľko učiteľ trávi ešte čas doma s plánmi, prípravou na ďalší deň, chodí na školenia, vzdeláva sa a ide to na úkor jeho rodiny!!!!!!!!!!!
Moja svokra tiež neustále kritizovala prácu učiteľov, ale odkedy bývame pod jednou strechou, keďže z toho veľkého platu sme sa nedokázali osamostatniť a úver sme sa báli zobrať, tak vidí, že si nosím denne prácu aj domov, tak odvtedy je ticho.
@sorciera24 Naozaj toto ma neovplyvni v zmysle, aby som si uvedomila koho nevolit, smiesne Skor to moze posobit kontraproduktivne. Ale potvrdila si mi, ze tu nejde o nase deti a ani skolstvo, ale o nieco celkom ine.
@libka1 nie tak som to nemyslela, narazala som na to, ze je vela ludi, ktori o takom plate mozu snivat a ano poznam ucitelku co uci v takej osade, ale tam si oni vedia robit poriadky je to o inom.....casto aj ziaka daju do laty atd... a dnes ked sa ti stane nieco na ulici ta prekrocia, uz ma takto okradli cize...aj na to mam svoj nazor...ja len poukazujem na to, ze kazdy pracuje, robi s ludmi chodi na skolenia atd...a strajkuju ti ako bolo spominane, ktorym sa neukazu dvere, keby si sa postavila hocikde v inej sfere, povedia ti nepaci sa ti, na urade je tisic ludi, ktori si to s tebou vymenia...ale ako som povedala, to je moj nazor a vychadzam z toho co prezivam...dnes si ani strajkovat nemoze dovolit kazdy....
@stella333 pozri, ja neviem..napisala som mozno.....hlavne, ze sa hned vyvodzuju zavery.... 😎 ty si sa pytala, ze preco teraz?.....toto by sa ludia pytali aj inokedy...podla mna...dokonca tu odznela otazka, ze preco nie cez prazdniny....? hmmmm......skus ist medzi strajkujucich ucitelov do ulic a spytaj sa ich......my tu na anonymnom fore sa tu mozeme len domnievat (a vacsina tak, ako sa mu hodi 😎 )ˇ....bez urazky
@jeennyv nemyslim si ze by to ta ucitelka mala v tej osade take jednoduche ako to tu popisujes ty 😅
keby si ludia navzajom priali a pomohli, tak by to tu inak vyzeralo. prave z tychto nazorov ked nemam ja tak nech nema ani iny tazi ten hranaty zlodej a jeho kamosi tam hore. a ze ich tu je pozehnane v tejto teme. co tak sledujem, ludia si nevidia dalej ako po spicku nosa, tak si tie mini mzdy ktorymi sa tu ohanaju ked sa porovnavaju s ucitelmi aj zasluzia 🙄 sak ostanme naveky radsej narod zobrakov, len nech nadohou suseda nema odo mna o 5 eur viac... ake jednoduche...
Ja len stále nechápem jednej veci. Každý nadáva na Ficovu vládu a kto ho teda volí? Odkiaľ má tie preferencie? Však zas by vyhral.
@breeenda a ja sa opytam, co ocakavas od ucitela? ci ma 500E, ci 700? napisala si, ze ocakvas nejake vystupy...co konkretne?
@natalym tiez tomu nerozumiem. to su taky super vytrvali volici, len akurat sa za to hanbia a nepriznaju to 🙄 ja poznam jedneho jedineho cloveka (rodinu) v mojom okoli co sa k tomu hlasi a netaja to. kde su ti ostatni to netusim 😠 opravujem, este moj sef v praci ho voli a ani sa necudujem 🙂
@natalym lebo ho povazuje za velmi socialneho a veri v to, ze si budeme vsetci rovni, akurat on bude trochu rovnejsi ako my podriadeni 😀 😀 a ked to mam napisat po lopate tak preto, lebo ma IQ hupacieho konika a je zavistlivy, ze zavistlivejsieho cloveka som v zivote este nestretla 😀 pritom sa ma ako prasa v zite, tak nechapem... jaj a este pojde coskoro do dochodku, ak budem mat stastie este predtym nez sa ja vratim z materskej 🙂
@breeenda ja osobne si to predstavujem tak ze bude napr. viac penazi na materiál ako su papiere, lepidla, pomocky...lebo čo som sa ja navlačila z domu svojho....po deťoch, papiere na kreslenie od muza z roboty. Hračky som bola kupiť vo svojom volnom čase a na svojom aute, benzin mi nikto nezaplatil....
To vybavenie by som chcela lepšie. Pre peniaze to chvala bohu nerobim lebo zaraba muž, bez jeho platu by som som charitu robiť nemohla.
@libka1 ako mozes povedat, ze niekto si mini mzdu zasluzi, to je tolko veci a pripadov, pre teba v tejto mini sfere podla teba...a ja nic nezlahcujem, ale viem, ze na to, aby si poradil, ako ucitel ci mas lahsie alebo tazsie podmienky musis mat predpoklady, a casto v takych komunitach je ucitel respektovany, lebo od neho sa vela odvija..... ja som tiez mohla zabrdnut do ucitelstva, ale viem, ze to nechcem, preto ked sa rozhodnem raz robit to ci ono, viem asi co to bude obnasat...cize darmo sa stazovat, ze mam v triede x deti a su take, ako ucitel podla mna idem do toho a viem, ze proste budem riesit veci s detmi rodicmi a budem toho mat na starosti pozehnane, ale asi ked sa pre to rozhodnem, tak rozhoduje moja volba povolania atd. a nie toho, ze ked mi nezapliatia ako ocakavam od eu hodim na to bobek...a tak je to v kazdom povolani...ako teraz nevravim o altruizme a sebaobetovani, ale si musim aj ako clovek realne uvedomit, ze preco to vlastne robim, lebo podla mna ucitela sa kvoli platu atd robit neda....to musis chciet....
@virdzi na Slovensku je žiaľ stav taký, že by štrajkovať mohli takmer všetci, hádam tak okrem tých niekoľko milionárov, vládnych činiteľov, poslancov. Inak tie platy sú úbohé, či je to verejný sektor, či je to súkromný, či štátny sektor. Pedagogovia to maju dnes ťažké, hlavne na stredných školách, a to prístupom študentov k vzdelávaniu, ale to je taký systém tu nastavený, kým sa ten nezmení nebude to dobré. Ja v celku súhlasím s týmto štrajkom, nech si Fico nemyslí, ako tu je dobre, nesúhlasím ani s tým, že ja ako rodič, musí decku kupovať takmer všetko, ešte aj učebnice, a čo nie sú malé sumy, takých 15 € na angličtinu, a keď je detí viac, tak je to dosť, samozrejme okrem iného.....
Ale zas na druhej strane si myslím, že sa pedagog nemá na SR najhoršie, nemajú platy 400, ani 500 €, ale je to okolo 700, 800 €, možno nie absolvent, ale niektorý majú. A čo sa týka ich vzdelávania, u nás to majú počas prac.doby, kedy viem, že býva zastupujúca učiteľka, lebo učiteľka je na školení. Robia 6,5 hodiny denne, 3 mesiace z roka sú doma, víkendy, sviatky všetko voľné dni, naozaj si myslím, že štrajkovať môže takmer celé slovensko, veď aké sú tu platy, aké drahe potraviny, drogeria, prečo to isté stojí v rakusku, či nemecku menej ako u nás? veď to vidíte aj na cenovkách v nejakých obchodoch, cena pre nemecko, cena pre rakusko, cena pre slovenko najvyššia, to je veľká veľká hanba!!!!!!!! 😀
@nyusika nemáš znamosti tak nemáš take zakazky... 😀 😀 😀
aj suťaž ,,treba vedieť vyhrať,,. Zial je to tak...ale ja neverim ze v inych krajinách je ,,sveta ziť,,... a nič nekale sa nedeje, deje len o tom sa tak nepiše....ty to samozrejme neomluvam...len si nerobim iluzie ako mnohí čo si myslia ze na ,,zapade,, padaju pečene holuby do ust. Bejvávalo....a bude ešte horšie...kauza volkswagen, renault..utečenci...

@nyusika ja som to aj tak pochopila ako hovoríš 🙂 🙂 🙂 to je uskalie toho netu ze človek to asi tak nevyjadri presne ako myslí, suhlasim s tebou.