icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

jajka257
1. feb 2016

@alaguema ale ved si pisala, ze clovek nepotrebuje pichvalu 🙂 🙂 🙂 pisala si, ze to sme sa naucili sami. Tak akovto je? Chceme alebo nechceme. Ake hodnotenie je teda podstatne? Vies, ja citam, co pises, ale ty zrejme nechapes , co pises. Chvalit je zle, lebo vnutorne ma clovek chciet sam, hodnotit pracu bez hodnotenia cloveka, to ako. Uz len hodnotenim prace, hodnotis autora. Ak zalezi na vysledku, vlsdtne nezalezi na postupe a tym vlastne nezalezi na zrucnostich cloveka....no trosku sa to cele zamotalo 🙂 🙂 🙂 🙂

alaguema
1. feb 2016

@zuzana76 je to o tom, že dieťa sa na pochvalách stane závislým, začne robiť veci nie pre ne samotné, ale pre pochvaly, alebo hodnotenie. Oveľa viac ako pochvala, mu dá pozornosť, ktorú mu venuješ, ak sa o jeho práci bavíte...trebárs o detailoch výkresu, ktorý vytvorilo. Linkla som sem video, keď nalistuješ dozadu. Ja osobne to neberiem do litery, doma deti pochválim za pomoc, alebo skôr poviem, že urobili správne a pod. Ale v rámci vzdelávania to nevidím tak jasne, pretože nehodnotenie by deti viedlo k tomu, aby pochopili, že sa vzdelávajú pre seba. Pre samotné obohatenie z vedomostí. Momentálne sa väčšina učí iba pre známky, ktoré "musia" byť dobré, lebo rodičia, lebo budúcnosť, práca, živobytie...a niekde celkom na konci je vedomosť, informácia. Že by sa možno časť detí neučila vôbec? Neviem..Možno by sme boli prekvapení, ako inak by sa deti chovali, keby bola tá škola iná.

denisic
1. feb 2016

@alaguema Toto sa dnes nedeje len v školstve, to je všade. Už ani medici nie sú to, čo bývali a ani ekonómovia a podobne. Mojej sesternici sa stalo, že na úrade nevedela pracovať s počítačom, tak o čom tento štát potom je. To, že sa dnes hlásia slabší študenti na pedagogické fakulty vyplýva z celkovej situácie v školstve a v štáte. Načo by tam šli tí najlepší, spoločnosť si učiteľov neváži, deti sú drzé, podmienky v školstve zlé a plat tiež nie "dostatočný" pre každého. Vo Fínsku sa na tieto fakulty dostanú len tí najkvalitnejší, ale vedia ich aj zaplatiť a vážia si ich. Keď som šla študovať ja, nezamýšľala som sa, koľko budem zarábať. Bola iná doba. Dnes byť opäť mladá, tiež rozmýšľam inak, nešla by som študovať jazyky s mojimi výsledkami. I keď ja osobne to povolanie mám celkom rada a vidno na mne, že rada učím, aj deti mi to hovoria. Myslím, že aj pre toto učitelia štrajkujú, aby sa to zmenilo všetko. Ide to dolu vodou.

kaja73
1. feb 2016

@alaguema minule som pozerala archivne fotky z nasho gympla..vsetko az na jednu mnisku boli muzi...dnes je na tom istom gymnaziu takmer presne opacny stav..tak ako aj celkovo v skolstve..muz sa berie za zivitela rodiny a tu krasne vidno ze to proste rodinu neuzivi a muzi si tuto profesiu vyberaju dnes uz len zriedkavo..pricom kedysi to bola ich vysada -ucit- a znamenalo to vysoke spoloc. postavenie.

denisic
1. feb 2016

@kaja73 Ako píšeš, títo muži by neuživili rodinu a nemôžu sa na situáciu v školstve pozerať. Preto odchádzajú. U nás máme "len" troch učiteľov mužov a to jeden odišiel - mladý, šikovný. Nezvládol to - drzosť detí, nezáujem o učenie, žiadny rešpekt. A to učil aj v zahraničí, nikde sa s takými drzáňmi ako na SK nestretol a to keď bolo rodičovské, všetci rodičia šli len za ním, lebo hodnotil objektívne a bol prísny. Vzdal to a odišiel. Veď rodičia tlačia na učiteľov, na známky a podobne. To odráža Slovensko a hodnoty ľudí, ktorí tu na SK žijú. Známka je pre mnohých dôležitejšia ako vedomosti.

alaguema
1. feb 2016

@jajka257 no, zamotala si sa asi len ty. Ja si rozumiem 🙂 Pochvaly potrebujeme, lebo od malička sme neustále hodnotení. Už pred tým, než ideme do školy. Na túto tému píše veľmi zaujímavo Don Miguel Ruiz. Ale teraz sa tu o tom bavíme v kontexte školstva. Zrejme si si ani nepozrela video a preto ničomu z toho nerozumuieš a nemyslím si, že by ťa to skutočne zaujímalo. Mám dojem, že mi iba chceš dokázať, že je to v školstve tak ako je, všetko správne a ty si skvelá učiteľka. Ok. Nemusíš. Ja to fakt nepotrebujem a ty by si tiež nemala 🙂

kaja73
1. feb 2016

@denisic ...ano plat je mizerny a uroven aj vdaka tomu klesa...a zufalo tam chybaju muzi..ich pristup,ich autorita....

denisic
1. feb 2016

@alaguema Baby vy už sa nedoťahujte, vediete tu len žabo-myšie vojny. V slovenskom školstve naozaj nie je všetko perfektné, ale stále je tu dosť učiteľov telom a dušou, to chcela asi jajka257 povedať. Máte iný názor na vyučovanie, ja som si to video pozrela a tiež to neberiem za "sväté". Na všetko je niečo dobré a zlé, preto má rodič právo vybrať si školu pre svoje dieťa a robiť tak ako mu vyhovuje. V štátnych školách zatiaľ takýto typ vyučovania očakávať nemôžme, sme nastavení inak - musíme učiť podľa pokynov, musíme hodnotiť, musíme dávať pochvaly a pokarhanie (častokrát bez akéhokoľvek účinku, lebo všetko závisí od dieťaťa samotného). Treba však počítať s tým, že každé jedno dieťa je talent a podporovať ho v tom a to mnohí stále v školstve nepochopili.

zuzana76
1. feb 2016

@alaguema to je sice pravda, ale pre mna je to neosobne, nedokazala by som sa s tym stotoznit, ja svoje deti doma vela chvalim, ze su sikovne, zlate, aj ze nieco dobre urobili, alebo pekne nakreslili. Ked mi ziak pomoze zaniest do kabinetu slovniky, tak podakujem a pochvalim ho, ze je mily. Mojim detom doma kazdy den poviem, ze ich lubim a som stastna , ze ich mam, mozno to nie je kazdy den, ale casto, velmi casto. Nam to doma nehovorievali a chybalo mi to. Doteraz nedokazem mame povedat, ze lubim ta. Moje deti mi to hovoria. Samozrejme nie je dolezite to len hovorit, ale aj sa tak chovat. Podla mna je kazdy nejaky typ a plati na neho nieco ine, na mna tieto slova velmi platia. Potrebujem to pocut. Aj ked sa mi to nevravievalo, doma nas ani velmi nechvalili, skor taky studeny odchov, hoci teda nasi su v pohode, lubime sa, je to citit, velmi mi pomahaju atd... len proste bola ina doba, takmer ziadna pochvala, ziadne lubim ta. Tak ja to teraz robim, lebo ako dietatu mi to chybalo.

denisic
1. feb 2016

@kaja73 Môžem však povedať, že nie každý učiteľ má väčšiu autoritu ako učiteľka, to naozaj závisí od osobnosti a sexizmus tu na mieste nie je - to sa nenosí. Ale malo by to byť určite vyrovnanejšie.

alaguema
1. feb 2016

@kaja73
@denisic súhlasím. Proste, je niečo zhnité v štáte slovenskom...

alaguema
1. feb 2016

@zuzana76 počkaj, ale povedať dieťaťu, že ho ľúbim, nie je pochvala. City si doma prejavujeme, tiež deťom hovorím, že ich ľúbim, tiež sme si to doma s rodičmi nikdy nehovorili. Ale v rámci tejto debaty tu hovorím striktne o hodnotení žiaka, čo je vlastne forma pochvaly, alebo trestu.

mooonika1975
1. feb 2016

Najhorsie je viete co? Ze to vsetko drzia len 2 percenta skol a ti ostatni ....... Ach 😠 🤐

zuzana76
1. feb 2016

@alaguema ale ja im vravim, aj ze su sikovne, mudre, dobre atd... to som pisala hned na uvod a aj toto by mi chybalo, nepovedat im to, az neskor som nadviazala tym, lubim ta

zuzana76
1. feb 2016

@alaguema cize by som im nemala podla toho vraviet, ze su sikovne, mudre, ani zlate, mala by som len povedat, ze to si pekne nakreslil, to si dobre napisal a pod. a to sa mi zda neosobne, chybalo by mi nezainteresovat do toho aj moje dieta ako osobu

jajka257
1. feb 2016

@alaguema a to som napisala kde? Nikde som nepovedala,ze je vsetko OK. A ti nemusim nic o sebe dokazovat, nepotrebujem tvoju pochvalu za moju pracu 🙂 🙂 🙂 🙂 tu pochvalu dostanem inde a od inych.
Nuz ale k teme. Existuje mnoho psychologickych studii, vybrala si si tuto konkretnu. Mam za sebou aj psychologiu, bolo obdobie, ked som ju chcela studovat, a mam svoj nazor na niektore smery tejto vedy. Kazdy smer hovori ine, propagiu inu cestu. Skus pozriet aj opacne nazory. Niekori psychologovia alternativne skoly zatracuju, poznam mnohych takych, ini ich vyzdvihuju na oltar, poznam aj takych.Teraz je velky zaujem o neskorsie zacatie vyucovania, mne je to v podstate jedno, ale psychologovia hovoria o neskorsej hodine, aby sa dieta lepsie vyspalo. No a teraz z hladiska rodicov, kto pojde s dietatom do skoly, ak rodic ma byt uz o 7;00 v praci?
Dalej preberanie inych psychologickych studii o pravach dietata, v poriadku, suhlasim s nimi. Len sa troska zabudlo na povinnosti. No kazda minca ma dve strany. Tymto sposobom sa polemizovat dlho. A teraz, pojdeme pokus-omyl, lenze kazda metoda ma svoje prinosy a obete. Pozri na USA, prilis slobody skodi, v skolach su policajti, striela sa na skolach, davaju deti na sukromne skoly a platia velke peniaze, ziaci tam maju prisne pravidla. Su zo skoly vyluceni za porusovanie, venovat sa zaujmom mozu, len ak na to maju znamky.

alaguema
1. feb 2016

@denisic tak je to asi uhol pohľadu. Pre mňa je to diskusia, nie vojna 🙂 Sme zainteresovaní všetci, ide predsa o naše deti. Myslím, že má význam o týchto veciach hovoriť. A ja by som teda veľmi ocenila otvorenejší prístup aj zo strany učiteľov. Aby trebárs aspoň uvažovali o iných možnostiach, ako robiť veci lepšie. Štrajk im schvaľujem, ak majú potrebu, tak majú to právo. Ale mám výhrady k tomu, ako veci fungujú a tiež mám právo o nich hovoriť a to nie len na ZRPŠ, ale napr. aj tu 🙂

mooonika1975
1. feb 2016

@zuzana76 ale zase na druhej strane ak harhas, nekarhas dieta, ale co zle urobil,...joj,dnes sa mi nepaci co si spravil, nie ty si ale nezbedny dnes, mozno to plati aj na pochvalu

zuzana76
1. feb 2016

@mooonika1975 nie, nekarham dieta, nevravim mu, ze je zle a pod. ale chvalit chvalim dieta

alaguema
1. feb 2016

@jajka257 Pozri, ja nedávam na oltár nič, čo tam nepatrí a patrí tam toho len veľmi málo a určite nie školstvo v akejkoľvek forme. Ale ak by som si mohla vybrať, tak si vyberiem alternatívnu školu, to je celé. Nebudem sa klaňať pred vchodom, ani modliť k riaditeľovi, to mi ver 🙂 V USA neškodí príliš veľa slobody, ale práve nevzdelanosť a skreslené vnímanie indivídua v rámci spoločnosti a štátu v rámci sveta. Plus vplyv médií a reklamy.

bmuller
1. feb 2016

@denisic Aj 10 lajkov by som dala... ale, zial, toto asi rodicia nechapu, nevidia, ich deti su predsa slusne a usilovne...

jajka257
1. feb 2016

@alaguema ale to nikto od tebs nechce. Ci? Pozri, skolstvobna Slovensku je system, ktory treba prekopat, treba vela zmenit, treba zmenu. Zmena nebude lahka, to by to skolstvo muselo zaujimat politikov. Skola ma zviazane ruky a moze len to, co jej povolis. Neuveris, ale ak sa nezmeni toto tu, tak skolstvo pojde do kytek.

mooonika1975
1. feb 2016

@zuzana76 áno, pochvala je užasná vec a ešte aj v kolektíve...... keď idú spinkať, tak začnem hovoriť, že ...krááásne dneska oddychuje - my nespíme , my oddychujeme 🙂 😉 😉 😉 - krásne dneska oddychuje dieťa ..... a mala by si vidieť ako zrazu ležia aj ostatní a snažia sa a čakajú kým začujú svoje meno, každý na svete má rad pochvalu, mňa keď pochváli kolegyna, riaditeľka, upratovačka, proste je to k nášmu prospechu, ale aj karhám aby si dieťa uvedomilo ten rozdiel, medzi pochvalou a niečim čo urobilo dobre, ale zase vždy si všimnem zmenu k lepšiemu, lebo nikdy nie sú všetky deti rovnaké, ale ak sa dieťa zmení, tak som tam s pochvalou................. , dnes sa mi to stalo, deiťa sa sústavne máča v umývadle, až tak že sa tam pomaly kúpe, dnes urobil všetko ako mal a ja som to videla, som ho pochválila 😀

alaguema
1. feb 2016

@jajka257 ale to mne nemusíš vysvetľovať. O politike som písala aj v iných témach, o tom by sa dalo do rána...Žiaľ, ako by si čakala zmeny od národa, ktorému chýba základné politické a právne povedomie...a sme zase pri vzdelaní, ktoré existenciu týchto veci priamo podmieňuje.

jajka257
1. feb 2016

@alaguema no a vidis, zas sme vzdelani. Ja ked poviem, ze s deckami hovorim otvorene o diani v state, samozrejme cenzurujem myslienky, hovorim im, ze oni su nasa buducnost, nech sa pozru a rozmyslaju, tak ma kolegyna sprdla, ze na co sa s nimi o tom bavim, ze nech pekne ucim, tak radsej uz nehovorim, ale ked sa opytaju, tak im odpoviem a vzdy ponuknem visc pohladov, urcite im nevstepujem svoj nazor, poukazujem, ze oni musia pouzit mozog a logiku a o par rokov to bude v ich rezii a ze mozu spravit vedla dobreho , ale mozu aj vela pokazit nespravnym rozhodnutim. Poviem, ze preco, vysvetlujem rozdiely medzi bankou a nebankovkou, co sa moze stat, hovorim o problemoch, ktore si takto mozu vyrobit. Robila som s nimi projekt Vytvor si banku, a cudoval by si sa, ako sa im pacil. A zas bolo zle, lebo to ich maju vraj naucit rodicia. Tak si vyber.

jajka257
1. feb 2016

@alaguema este taka vtipna poznamka: pani ucitelka, a naco je matematika takemu, co ma vela penazi? Odpoved: aby si vedel precitat sumu, co ma na ucte. Ako v ramci komentaru sikovneho ziaka, lebo uz sa mu nechcelo a skusil zakecat vyucovanie.

denisic
1. feb 2016

@alaguema Jasné, veď rodičia by mali prispievať k celému, veď tam majú deti.
🙂

jajka257
1. feb 2016

@denisic 🙂 🙂 🙂

bmuller
1. feb 2016

Jak prosteee!!! Keby tak toto pochopili a dodrziavali vsetci ziaci, rodicia i ucitelia, skolstvo by len prekvitalo 😝
"Notice to all students:
Leave the excuses at the door.
If you didn't do your homework, just admit it.
If you didn't understand the assignment, ask for help.
If you didn't study for the test, accept the grade and resolve to do better (with my help if necessary) next time.
If you refuse to follow my rules, accept the consequences.
This is not a democracy.
This is my classroom: and I'm here for one reason and one reason only:
To teach you. To inspire you. To help you grow.
I'll do my part. The rest is up to you."

alaguema
1. feb 2016

@jajka257 akýkoľvek politický názor, je vždy priklonený niekam (ľavica, pravica a pod.). Ja by som viac než debatám o politike so žiakmi, bola za to, aby škola podporovala samostatné uvažovanie a vytváranie úsudku, čo momentálne nerobí, pretože podporuje memorizovanie a históriu podáva tak, ako ju napísali víťazi. Spôsob, akým sa podá história (hlavne tá novodobá), veľmi úzko súvisí s tým, ako si mladý človek formuje svoj prvý politický názor. A tu je chyba lávky. Chýba akýkoľvek priestor na pochybnosť, alebo nejaké vlastný uhol pohľadu a každý múdry človek vie, že pochybnosť je nevyhnutná, lebo vnímame veci iba z nášho zúženého vhľadu, ktorým disponujeme a nie v ich celku, ktorý neobsiahneme. Ale človek, ktorý má otvorenú a slobodnú myseľ, je schopný rozpoznať pravdu. Ten, ktorému niekto povedal, že iba takto je to správne a on tomu uveril, bude vždy obeťou nejakej dogmy a ten najlepší "materiál" na oklamanie.