Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
Ucitelia by sa mali sustredit na zmenu skolskeho systemu, nielen na platy. Povodnym zamerom strajku boli platy, podla mna to je to hlavne o co vacsine ide {cest vynimkam}. Neskor si akoze aby sa nepovedalo pridali kopec inych veci.
V prvom rade sa musi zmenit system, metody, a aj ucitelia. Stale mame kopec nekvalitnych ludi ktori v skolstve nemaju co robit a zasivaju sa tam lebo inde by nemali sancu.
@trisp mna nemusíš presviedčať ako si sa v škole nadrela, ja v školstve pracujem...čo tu mam teraz pisat ako som sa navlačila do škd hračiek po detoch, papiere, aktivity....jasne - 8 hodin denne si tam bola a potom 3 hodiny opravovala denne ...to víš to hovor tomu čo seno papa. Nehovorim ze taky den sa nevyskytol ako pišeš, ale denne to nebolo. KOlegyne ked si odučia tak ešte ostavaju...pripravuju sa, ale do 17tej je tam malo ktora...ale o to nejde.
Ja nesuhlasím so ziadnym rozkradaním, len tvrdím ze sa kradlo a bude kradnuť vzdy...to je jedno za akej vlady...len treba aby sa krado menej a viac išlo tam kde treba.
Darmo tu budeš fňukať...mame čo sme chceli - tvrdý kapitalizmus. A ked čítam taketo prispevky tak na just by som išla toho Fica volit...tiež taraš piate cez deviate.
@stella333 presne tak...len ma takyto štrajkujuci viac znechutia...chudatka ako sa narobia ..a iny sa nenarobia? A to som zo školstva...
velmi dobre napisane a uplne suhlasim a presne s tymto by sa malo nieco robit, toto treba menit, na to sa zamerat, nielen na platy
platova otazka je velky problem na Slovensku, nielen co sa ucitelov tyka, celkovo platy by sa tu mali zvysit a prisposobit sa platom v EU kedze s cenami sme ich uz dobehli 😀
@laretta ono to dobre znie, keď hlásia, že je to vlastne robia pre naše deti...nepamätám sa, že keď štrajkovali lekári, že by vyzývali pacientov, aby ich podporovali, lebo veď ide o naše zdravotníctvo...veď nech veci pomenujú pravými názvami a neotravujú mailami a neustálymi výzvami o podporu rodičov. ...nech sa tešia, že zatiaľ trpezlivo znášame, že deti podaktorých druhý týždeň namiesto školských lavíc sedia doma na zadku, čo stojí čas aj peniaze (a tiež nezarábame milióny). ale aj tak je to celé o predvolebnievaní sa...
Keby som ja strajkovala, tak jedine pred volbami, MUSI to byt politicky tlak, musi to byt tlak na tych, ktori rozhoduju. V strede volebneho obdobia sa to uz stalo a odbili to lacnymi slubmi a nic. Nebrali si "rukojemnikov deti" a nik si nevsimol ze oni uz vlastne viackrat prostestovali. Potom tu poniektore pisu ze preco nie skor strajkovali, ze az teraz sa zobudili, oni ani nevedia ze uz sa stalo?!?! Vy ste tie akcie dokonale nezaregistrovali, ani baby sittimg, ani dlhe nosy, nic.
Chodte do kelu s politickymi hrami, politicke hry su totiz co s nami hraje vlada, chacha, bavite sa?! Lebo ja ani v najmensom!!!
Odbory komplet poplatne Ficovi cusia ako vsi pod chrastami, aj oni maju za to svoje.
A ani teraz ked sa zvolebnieva sa nestane nic, ani ked si zoberu "rukojemnikov", lebo tie plechove ksichty vo vlade len povedia ze politicka hra, 40 pec. naroda im to zozerie a verklikuje tuto mantru, tak vysledok akychkolvek snah je v keli. Zohnite chrbty a dalej makajte. Ved ani my nemame dost a nestrajkujeme, tak co vy chcete. Ked skapala mne koza, nech skape aj susedovi. Vsetko je dobre tak. Kradli ti pred nami, aj my budeme, to je predsa normalne, Ficove fanusicky to tu uz pomenovali pravymi menami, je im jedno ze sa kradne, lebo to tak podla nich ma byt a nemoze byt inak, rezignovali, tak ich vycvicili, ze znesu parazitov bez reptania. Lebo inak byt nemoze, uz ani nevidia moznost, chudery.
Dokelu, tie pseudoargumenty pasivakov nikdy nepochopim, nikdy. Konecne niekto sa o nieco snazi inak ako od pocitaca a bytok znudeneho plebsu sa pobavene vysmieva a vyskliaba. Trka parodia na narod.
Pozrite, aky je zivot ucitelov tazky - i filmy to ukazuju: http://tv.sme.sk/v/33068/tazky-zivot-ucitela-os....
@betina13 Presne.Suhlasim s tebou. Mam dvoch synov.Som slobodna mamina a pracujem na zivnost.Mna ide roztrhat.Ok berem, chcu vyssi plat, kto by nechcel???Kazda praca nie je DOCENENA…pokial robite na TPP, ak je to sukromny sektor, tam Vas zdiera zas STAT, vsade kde sa da…Pomaly aby ste rozmyslali, ci ma zmysel aj vobec zacat podnikat tu na SK….Takze vsade je niekde nieco a ono by to chcelo riesit komplexne, ale pokial pojde stvrtina ludi na namestie a tristvrtina je doma, to nema zmysel.Vsetko je to popreplietane…Od spodku az povrch…A vytaca ma, ked sa obraciam ako sa len da aby sme existovali "slusne", tak este mam riesit co s detickami, nielenze su doma ale pani ucitelka im dala "MORE"uloh, akokeby sme nemali co robit…Tuto je fakt vsetko postavene na hlavu...
@horana Tak ja svoju nespokojnost vyjadrim vo volbach, nepotrebujem k tomu strajk ucitelov, nepotrebujem riesit, ze sa deti neucia. Ked by sa schvaloval rozpocet na skolstvo, chapala by som strajk, aj ho podporila. Takto mi to pride ako politicka hra a ta do skoly nepatri. Politiku si robte vo volnom case, lebo mi to pride ako zneuzitie postavenia ucitela za sukromne presvedcenie, ze nechcem Fica.
@viera no konecne niekto napisal ako to je
tiez, ked som z prace dosla s dvomi detmi domov o siestej, bola som rada a potom sme mali akoze este kontrolovat ucivo a naucene dalsie dve hodiny deti za stolom, na hlavu na hlavu na hlavu
momentalne nasim vela nedali, resp. dali, ale uz maju hotovo, tak robia testy na prijimacky, aspon je na to cas, ale ked pridu do skoly, tak sa uz velmi tesim, aby sme doma dotahovali agendu uciteliek
ja som precitala mnoho on line diskusii ucitelov, ako sa vyjadrovali k strajku a postojom
im ide o to, nasrat rodicov, lebo ti potom maju za nich vymlatit platy z politikov
@stella333 Na SK zatial nastastie nevladne diktatura, ale demokracia a my sa rozhodujeme na zaklade vlastneho svedomia a vedomia, co budeme robit a co nie. Na konci volebneho obdobia treba ukazat, co vlada z programoveho vyhlasenia vlady splnila a co nie. Preco slubuju dalsie veci, ked nesplnili stare. Na to upozornit treba ako nas tahaju za nos a ako sa veci v skolstve a zdravotnictve zhorsuju. Tak ako maju rodicia pravo strajk (ne)podporit, my mame pravo zucastnit sa ho, pretoze na to mame padne argumenty.
@sisaka pridávam sa k @pribinak
to, čo si dnes 02.46 vypísala, ja vôôôôôbec nevnímam ako niečo "nové" a už vôbec "iné" 😕 😅
toto tu už dávno poniektorí učitelia majú v praxi
máš veľmi skreslené predstavy o školstve dnes. neriaď sa fórami, tu popíšu také veci - negatívne, s ktorými som sa ja napr. počas mojej praxe nestretla ( 17 rokov). čím nepopieram, že niekde ešte šlapú v hlbokom socíku, ale ver, že to budú už zrejme len pozostatky. veľmi veľa tu fabulujú a uveria len tí z Hornej Dolnej. dnes, keď už každý vie zapnúť PC a pozrieť, čo nové vo svete, si určite nemôže dovoliť nejaká škola väčšinovo učiť ako v dobe kamennej.
skrátka, ľudia toho narozprávajú...povypichujú nejakú časť hodiny/šk.roka, úplne od veci, z kontextu
takže, môžem ti povedať, to čo si tu opísala, je normálna vec, pre mňa už všedná a ani si ju nejak neuvedomujem. v praxi už aj u nás 🙂 😉
@celasapremenim Deti by si ulohy mali doma robit same - moj nazor. Ked som mala 11 rokov, zomrel mi otec, vychovavala ma mama, tiez chodila domov z roboty o pol siedmej a ja som mala ulohy davno hotove. Deti treba viest k samostatnosti a nevyhovarat sa na ucitelov, ze maju vela uloh. Neviem ako ini ucitelia, ja detom vela uloh nedavam, davam ich len preto, aby si doma precvicili, co sme sa v skole naucili a aby boli nuteni nahliadnut do zosita na 5 - maximalne 10 minut. Ak sa vam vela DU nepaci, treba to predniest na rodicovskom zdruzeni. Urcite mate triedneho dovernika, ktory predklada triednemu ucitelovi navrhy. My to tak robime.
keby ste pracovali v praci bez moznosti vziat si rukojemnikov na strajk, ostalo by vam iba jedine riesenie, ako vsetci my mame moznost, najt si vyhovujucejsiu pracu ..hoci by vas bavila, ale ak by ste chceli zabezpecit rodinu, museli by ste sa preskolit alebo jednoducho najt si nieco lepsie platene
to mame my k dispozicii
a este k tomu so strajkom ucitelov na krkoch
@denisic reagujem iba ku prvej vete
hned na prvom stupni ti oznamia, ze je dobre, ked si deti robia ulohy doma a nie je na skodu kontrola rodicmi uloh, ci su spravne a preskusanie nauceneho uciva
nie som rodic, ktory sere na svoje dieta, tak ich kludne to ucivo preskusam a skontrolujem napisanu ulohu, nie kazdu, ale tie vacsie a zaberie mi to tiez dost casu
deti k samostatnosti vedieme, to este neznamena, ze za neho zujem jedlo, ked ho pred pisomkou preskusam
ked vsetci date vela uloh na kazdu hodinu a este dve pisomky k tomu, tak mi mozes verit, ze to dieta sa chysta dlho
a cez vikendy sa chysta tiez na vacsie pisomky a potom si to len zopakne a vtedy si urobi aj projekty
nie je dna, zeby sa doma nepotrebovali ucit, mam dve
@macamac ja tiež žasnem niekedy, keď tu vypisujú dievčatá tie rôzne typy pedagógov, čo tak psychicky deptaju deti, práveže oproti našim časom sa to zlepšilo o dosť, takisto negramotnost PC u pedagógov možno fakt niekde v hornej dolnej, u nas majú deti na nižšom stupni v triede koberce, gauč, hračky, dataprojektor, PC atď....
@celasapremenim Nemam rada slovo "keby". Treba zit v realite a nie v iracionalnych predstavach. Zelezniciari ci letiska beru za rukojemnikov cestujucich, lekari a sestry pacientov, ked strajkovali kamionisti, tiez to nebolo ruzove na cestach. Viem, ze ludia ako zivnostnici alebo ludia v niektorych fabrikach, kde neexistuju odbory takuto moznost nemaju. Mne to pride ako zavist, ze my tu moznost mame a kedze vy nie, tak vam to nedoprajem, typicky slovenske.
a mimochodom, zvladame tie ulohy, ale teraz, ked spravite dvojtyzdnovy sklz s ucivom a budete dohanat osnovy, TO LEN BUDE LABUZO NADOMA, TO SI LEN TIE DETI SUPER VYDYCHNU, KED PRIDU ZO SKOLY NAD KNIHAMI
@denisic je mi uplne jedno, ake slovo mas rada
zavist?????
ja zasnem, ja neverim, ze si pisem s ucitelom
vy si vobec neuvedomujete dopad do rodin hej? 🙂 a realny zivot cloveka pracujuceho v normalnej praci oproti vam to tiez nie :D
toto vsetko malo byt na urovni dialogu dospelych ludi a nie ze zavriem skoly a budem vydierat cez nespokojnych rodicov
a to sme stali pri vas
ale seriem uz aj na vas
@alaguema nezovšeobecňuj
@pribinak ti dobre píše
chodíš po všetkých školách na Slovensku?
vieš, ono možno v tej najzapadnutejšej školičke, ktoré tu v téme boli potierané, že načo majú mať vybavenosť, ako veľké školy,...tak v tej môže byť jedna milá pani učiteľka ( aj viac), ktorá si pri menšom počte detí v triede( aj väčšom) môže robiť mix - metodicky pripraviť hodinu tak parádne, že ani nerieši, či tam má prvky montessori / waldorfskej školy / freinetovskej / jenskej / daltonskej /// neviemakej....
veľmi skreslené predstavy o vyučovacom procese sú v tejto téme a celkovo medzi ľuďmi
na základe pár skúseností a pár učiteľov hodnotiť....hmmm
@celasapremenim Chapem ta, mam tiez deti, nastastie si mozu robit ulohy aj v skolskom klube a ja im ich kontrolujem. Prichadzam doma tiez az okolo piatej, kedze ficime na kruzkoch a podobne. Dcera ma ucitela, ktory ich nauci skoro vsetko v skole a take preskusanie z prirodovedy a vlastivedy nam zaberie sotva 5 minut. Sama ucim anglictinu a doma som sa s nou anglictinu nikdy ucit nemusela, vsetko sa nauci v skole. Ono to zavisi aj od dietata. Samozrejme, ze rodicia, ktori maju deti s poruchami ucenia, travia s nimi viac casu a stoji ich to vela nervov, ale ten system trva naozaj len na 1. stupni, 2. stupen by to mal zvladnut aj bez rodicov.
@celasapremenim Treba citat bez emocii, co sme si my ucitelia od rodicov uz zazili a nepouzivame slova ako "s". Ja osobne ucim a musim tiez zabezpecit pre svoju dceru opatrovanie, nakolko ich skola strajkuje. Ja len strajk ucitelov podporujem. Nejde o to, ze slovo "keby" nemam rada, ide o to, ze s realitou nema nic spolocne, tak ho v argumentacii netreba pouzivat.
@celasapremenim Neviem, ake velke mas deti, ale snad nepotrebujes kontrolovat kazdy den, ci sa dobre naucili ucivo na kazdy predmet? Ved nech si to naucene dieta v duchu zopakuje a potom si porovna podla zosita/knihy, ci si to zapamatalo dobre. Ak su vacsie, tak toto hadam zvladnu...
@celasapremenim Ucitel mimochodom nie je boh, je to len clovek a kazdy clovek robi chyby. Mozno aj tento strajk je chybou, ale za to ich netreba zatracovat ci odsudzovat. Neviem, co take som napisala, co nemoze napisat "ucitelka". Vela komentarov mi tu pripada ako zavist, vy mate prazdniny, chodite domov vtedy a vtedy, vy si mozte dovolit mat v strajku rukojemnikov. Ludia vypichuju tu ludia len to, co je na povolani vyhodne a neuznaju nic, co je na povolani tazke.
@denisic ja mam doma sikovne deti, jednotkarov, sikovnych, co robia veci nadramec, vedieme ich k tomu, aby sa ucili tak, aby tomu rozumeli, ucia sa az doma, lebo su na druhom stupni, nemaju druziny uz
tiez mame kruzky, batola, zaluby, priatelov, robotu, jednu narocnejsiu ako druhu
ale aby nejaka ucitelka z vychodu lutovala, ze nespostili strajk cez maturitu, ze by sa rodicia nasrali este viac a mohlo by to pohnut veci a podobne, ako som si precitala na nete
ste neschopni si vybavit veci inak ako cez druhych ludi, ktorych k tomu dotlacite? teoretici? v realnom zivote by ta zozrali

@trisp Ked myslis, prave koli ludom ako si ty, tu toho Fika (ako si ho nazvala) stale mame. Koli ludom, kt. pohrdaju 40 percentami volicov a miesto toho aby ich presvedcili, ze existuje lepsia moznost, tak len kydaju a urazaju.