Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@sardinka335 ja som uz písala, ze každému rodičovi sa páči niečo iné - ci uz spôsob výučby, ci hodnotenia žiaka, ci hodnoty, ktore su mu vštepovane. Ja som mala šťastie, ze mi system sadol, som istá, ze su tisíce rodičov, ktorým sa nepáči. Ja uz mam "produkt" tohto systému doma, dcéra konci strednú školu a som veľmi spokojná s tým, co si odnáša do života, su to take zručnosti a vstepene hodnoty (samozrejme ako rodičia mame svoj nemalý podiel), ktore nielen využije pri náročnom vysokoskolskom štúdiu, ale aj v akejkoľvek práci, ci v súkromnom živote a to je to, co ja od školského systému očakávam.
@sisaka prepac, ale skola tu vzdy bola hlavne na to,aby vzdelavala 🙂 vychovávať by mali predovsetkym rodičia a to uz odmalicka, co je vsak v mnohých rodinách nedostacujuce, staci sa pozriet na správanie dnesnych deti, kedze rodicia uznavaju len voľnú vychovu, dietatu dovolia vsetko a potom je tu zrazu problem...
@katka253111 tiez moj nazor ze rodicia davaju teraz detom prilisnu volnost. Deti by mali ucit ze by si nemali vo vsetkom vyberat , mali by zjest vsetko co sa im doma da aj v skole ci skolke, nevymyslat pri oblekani a kupovani hraciek, velke vreckove a je toho strasne vela .... ja si pamatam ze ked som chodila na strednu skolu mi oco dal 200 SK z toho som si za 100 nabila cipovu kartu do autobusu a zvysok som mala pre seba na svoju vlastnu spotrebu, z tej sumy som si veru nic prevratne nekupila na seba iba tak nejaku bagetu ci cokoladu v bufete ....
@sisaka ano v Kanade je iny system, ale nalejme si cisteho vina, ake postavenie, plat a moznosti a vyhody ma ucitel v Kanade? Plat cca 57 000 dolarov rocne, plat na SR 7 200 eur rocne, v Kanade podmienky pre pracu vysoko nadstandartne , dovolenka platena 1 rok po 3 oducenych rokch, aby mohol cestovat, vdelavat sa atd, podme dalej, odmeny za umietnenia ziakov v sutaziach, odmeny za umietnenia v testovaniach a mohla by som pokracovat. Tam ucitel nemusi pouzivat svoje pomocky, svoj PC a ine veci. Nuz skusme to na SR a uvidime, ci aj u nas nebude lepsie, ucitelstvo bude zaujimave a nie odpadkove studium. AK hovorim, co chcem ziskat, musim aj vela ponuknut. Nie je vyhodna ponuka, nie je dopyt.
@katka253111 tak si predstav, ze v inej krajine moze byt vychova dost velkou castou vychovnovzdelavacieho procesu, Hlavne na ZŠ a osobnostný rast, budovanie charakteru a občianskeho povedomia ci výchova k zdravému životnému štýlu je integrálnou súčasťou vyučovania a je hodnotená
@celasapremenim ja len tolko, ze pre mna su personalisty a podobni HRisti casto useless az sa prasi...uz ked vidim niekedy kto ide studovat personalistiku alebo teda sa tomu venovat tak mam dost...potom sa zacnu drzat sablon s predpisanymi otazkami o silnych a slabych strankach, preco si maju vybrat prave teba, v som si vynimocny a co skvele si dokazal...a aky plat ocakavas, ktory samozrejme ma byt co najnizsi..nehovoriac o otazkach, ktore oficialne nesmu a tykaju sa toho ci si vydata, kolko mas deti a ci sa ti ma o nich kto starat...
Tomu este predchadza vyberovy proces ked selektuju CVcka podla sablony, ci si tam dotycny zapisal uroven 3 jazykov na urovni nativa a 10 rokov praxe , VS a ine potrebne znalosti.zvysok ide do kosa..potom tento skvostny vyber nasej inteligencie pozvu na pohovor a vyberu tych ktori najlepsie zahraju komediu a odpovedia najlepsie na trapne otazky po pouziti uja googla kde nam predsa poradia ako spravne odpovedat...
Tento skvostny vyber sa potom dostane do firiem k manazerom, ktori maju hlavu v smutku z toho, ze na trhu uz niet schopnych ludi, lebo sebavedomejsich jedincov ale totalne nepouzitelnych musia uz nejako zamestnat...tito jedinci zacnu skakat, ze chcu vyssi plat a nakoniec psychicky zdeptaju samotneho manazera na koncorocnom hodnoteni...a zas uselless HR oddelenia nespravia nic...len sa drzia svojich predpisanych pravidiel a sablon a snazia sa to uhrat tak aby sa nik nedostal na sud so zamestnancom....vidiet v praxi sikovneho personalistu celkovo je zazrak...
@jajka257 ono iste mas aj ty kus pravdy..aj ked si nemyslim ze sa to da takto pausalizovat...Kanada a zapadne krajiny celkovo maju inu zivotnu uroven ale aj ovela vyssie vydavky su tam, nemozeme porovnat ich plat s nasim tak ako plat ich predavaca s nasim...ale ani Kanadan iste neplati za najom 200 eur mesacne..a podobne...Kazdopadne, zmena je tazka, lebo je tazke vobec urcit, kde by sa malo zacat..mne sa nepozdava to, ze dam ucitelom vyssie platy a o rok dlhsiie prazdniny a oni automaticky budu genialne a tvorivo ucit nase deti..je to niekedy ako hlava 66 lebo jedno ma vplyv na druhe ale kde vlastne zacat aby to bolo spravne nie je lahke urcit...
personalisti malo byt v prvom prispevku...samozrejme..
@sisaka vieš toto je take ,,dobre zaobalene klamstvo,, ktore šteklí uši,pekne sa počuva ale ma jedno velke ALE...vychova v inštituciách ..to nie je nič nove - take prudy tu uz boli, ked sa naši rodičia museli učit marxizmus a leninizmus a iny nazor sa netoleroval. Dnes je to to iste len v ružovom a nediktuje Moskva ale Brusel...Miesto toho aby sa matkam umoznovalo pracovať na skrateny uväzok, aby sa robila podpora matiek ktoru chcu aj pracovať a aj sa venovať svojim deťom, tak miesto toho sa povie, ze ved nech vychovava škola....pre mna je to v zásadných otazkach neprijatelne. Eu uz vymyšla rozne ,,strategie,, čo bude tlačiť deťom do hláv napr. rozne gender ideologie, s ktorymi sa nestotoznujeme a podobne.
@sardinka335 mne sa páči to, čo im tlačia do hláv.
@sisaka ved to je ok...mne sa to nepači a x rodičom detto...nie všetko čo sa k nam valí zo zapadu a diktuje nam EU...uz pomaly aj hrubku toaletneho papiera sa nam pači a je aj dobré. Tie super školske systemy - kazdy ukaze len to dobré ale napr. vo Švedsku uz maju problémy ako zvladat ,,drze deti,, ktore rodičia nechali ,,volne,, existovať...to dobré si zoberme z ich fungovania a to zle, to zavrhnime. Lenze tu sa hovori vzdy len ten balast...to super..ale to ze je nahnite pod pokličkou to uz sa diplomaticky neukaze...no, frčim pre deti...
@m.i.r.i ja uz som sa raz zabavala aj na assessment centrume, par konkurzami som si presla a usudila som, ze najlepsi zamestnavatelia z pohladu toho, co ja osobne potrebujem, su statni, alebo zacat samostatne podnikat :D:D:D
hd hotova pohroma u nas, chlapi v nasej rodine si z nich strasnu prdel robili na konkurzoch, sme sa nasmiali ako nikdy vzdy
@sisaka k tomu čítaniu s porozumením
aj tu sa kladie na to veľký dôraz, lebo deti málo čítajú a ak čítajú, tak nepremýšľajú nad prečítaným textom
takže tiež tu máme zavedené tak, že čítame text, vyhľadávame v ňom informácie podľa zadania, odpovedajú na otázky z textu, robia ilustráciu k prečítanému, atď.
to čítanie podľa záujmu - to napr. ja osobne mám tak zaužívané, nedávam ako kedysi čítať jednu knihu celej triede. dala som vždy podľa výberu, záujmu a čitateľskej schopnosti žiaka, potom priniesol, povedal o knižke, o čom je, napísal v krátkosti o tom a spravil ilustráciu - vzhľadom k tomu, že učím malé deti, tak nie esej, ale len v krátkosti dej, vypísať postavy,...
práca v skupinách - to sa dá aj tu. ja tak robievam ( nie denne), že sú v skupinách a každá robí nejaké iné zadanie úloh, potom spoločne počúvame - po vypracovaní deti z každej skupiny oboznámia, na čom pracovali a s výsledkami atď. samozrejme, toto sa mi osvedčuje tak v 3.,4.ročníku, väčšia miera samostatnosti, ale dá sa aj menej náročné činnosti s malými deťmi.
taktiež na výtvarnej nie je nutné, že robia všetci jednu tému...atď.
skrátka, netvrdím, že takto pracujem denne alebo že všetci učitelia.
naozaj záleží na každom učiteľovi, akú metódu si zvolí a aj od predmetu.
ale celkovo môžem povedať, že v školách, kde som pôsobila, takéto vyučovanie bolo u väčšiny bežná prax.
to hodnotenie - áno, hodnotíme aj tak, ako si písala, ale nie IBA tak. chápeš. kombinujeme. aj individuálne, ale aj tak, že po písomke hodnotíme frontálne. a zas - tieto malé deti neriešia, kto čo má, na 1.stupni si občas ani svoju známku nepamätajú, nieto ešte susedovu 😀 😉
@trisp no ved ok, 5.3.nech kazdy kruzkuje podla svojho uvazenia,ved je to o chvilu...nech mi nikto vsak nehovori,ze cely strajk nema politicky podton a ucitelia mnohi su sami prekvapeni,ze je to tak...ked skola mojho dietata ukoncila strajk,tak sa tam ozyvali rodicia,ktori ich cely cas povzbudzovali,ze preco to koncia, ved smer este neklesol s preferenciami dost dole...myslim,ze ucitelka ostala cela happy, dovtedy si myslela,ze ide o nu totiz
@m.i.r.i hmmm, isto neplati 200 €, ale napr. V BA to nie je 200, ale 600-800 €. Takze v Kanade urcite nedava ucitel cely plat na najom, to ma nikto nepresvedci. A zvysovat plosne? Hold a ako zabezpecis, aby bolo hodnotenie spravodlive. Vies, po dnesnom zazitku zo skoly, asi kaslem na cele skolstvo a idem inam. Nie kvoli platu alebo niecomu inemu, ale kvoli dvom osobam u nas a dosadenemu riaditelovi. Vsetci mate pravdu, ked sa nepaci, treba odist. No nech boh ochranuje nase deti, ak ich budu ucit take ucitelky ako su tieto dve......
...moje deti druhý týždeň doma...som zvedavá, čo bude, keď sa vrátia do školy...len dúfam, že nebudeme musieť doberať doma to, čo sa mali učiť vynechané obdobie v škole... 😒
@sisaka to nie je system, ale praca jednotlivých ucitelov, ja ucim ANJ a NEJ a neskusam pred tabulou, pisomnu pracu rozoberam s konkretnym ziakom. na hodine pristupujem k ziakom individualne, dokonca aj jednotlive aktivity diferencujem podla obtiaznosti, slabsim ziakom jednoduchsie, rychlym ziakom zlozitejsie, casto pracuju v skupine, vo dvojiciach, stvoriciach, atd..
@katka253111 povieš mi prosím, čo si predstavuješ pod tým - voľná výchova a potom je tu zrazu problém?
@moni73 volna vychova, nechat vsetko na dieta, aby si samo riadilo, kedy pojde spat, co bude jest, co si oblecie, ono v nejakých medziach je to v poriadku / napr. nechat dieta nech si vyberie oblecenie na druhy den do skoly atd.../ , ale ponechat dieta uplne same rozhodovat o vsetkom podla mna nie je uplne v poriadku. Napr. nas by chodil denne spavat o polnoci, keby bolo na nom a co by robil potom v skole na druhy den neviem. Ked je dieta zvyknute na takyto styl, tak vlastne podla mna sa z neho stava egoisticky clovek
@zuzana76 presne si to vystihla 🙂
@zuzana76
@katka253111 takže ten problém je egoizmus? A je s tým problém v škole alebo ho majú v puberte rodičia?
ucitelov ktorym sa nechce robit prepustit. a nech si potom strajkuju kolko chcu.
Je vela vystudovanych ucitelov a uciteliek ktore si nemozu najst pracu .... Urcite nase deti naucia viac ako ti ktorym sa tato praca nepaci a strajkuju...
@moni73 aj aj, ja sa celkom stotoznujem s tymto
http://psychologie.cz/ustoupit-diteti-ano/ proste normalne stanovenie nejakých hranic, to neznamena, ze niekedy rodic nemzoe ustupit, ale aj dospeli si davaju nejake hranice, napr. co sa tyka rodinného rozpoctu, tym dieta ucime, ze proste niekedy sa bude musiet niecomu prisposobit, nejakym limitom, ak vsak dieta drzime v tom, ze vlastne ziadne limity nie su, tak potom co? Vybocit zo stereotypu je niekedy dobre, aj my si obcas " vyhodime z kopytka" , ale samozrejme treba to dietatu zdovodnit, napr. ked na druhy den nejde do skoly, tak si moze este citat vecer, alebo kreslit, ale proste nie kazdy vecer atd...

@mijo53 takze personalistu oseres velmi lahko a to maly plat neberie :D:D:D:D