Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
Takze po dnesnom dni, tvrdim, ze skolstvo je prehnitym odpadom spolocnosti a ti, co maju rozum, nech odtial odidu a to som , coskoro byvala, ucitelja, ktora sa ucitelov zastavala....
@sisaka aj v nasich skolach sa zahrna vychova do skol, najma v cirkevných skolach,
ale samozrejme inak by to vyzeralo keby deti boli v skole aj popoludni, v mnohých krajinach to tak funguje, ze doobeda je vyucovanie a popoludni si deti " robia" ulohy v skole , koncia okolo 17.00-18.00 a v skola su prakticky od rana, maju samozrejme prestavky na oddych a hru. Tak by boli aj rodicia odbremeneni od ucenia sa s detmi, keby bol taky system aj u nas.
@vbu kazdy ma pravo na strajk, kazdy moze strajkovqt za vyssie platy. Na slovensku je vela ludi s malymivplatmi a je uz na case aby sa ludia zobudili a bojovali za vyssie mzdy , nech je to ktokolvek ci ucitel , zdravotna sestra alebo robotnik na pasovej linke...dnes vam nikto nic zadarmo neda a to si musite ludia uvedomit , preco zavidite ludom to ze bojuju za vacsie platy , len pre to ze vy nebojujete , ze sa v podnikoch neviete spjit cez odbory?je zly argument to ked hovorite ze ja mam menej , preco by mal mat niekto viacej? Radsej si povedzte oni uz bojuju za mzdy , tak podme aj my bojovat za nase.
@zuzana76 ale ved takto to bezne v základnej škole vyzerá! Školský klub detí začína od 11:45 - prvé ročníky atd...a má svoj konkrétny denný plán činnosti - na kazdy ,,boží den,, máme týždenný plán a musíme sa pripravovať. Po naobedovaní máme relaxačnu činnost, potom von - hry podla ,,plánu,,. potom sa vraciame do tried a pišeme ulohy - často chodim individuálne k ziakom a pomaham im, potom su volne hry podla zaujmu detí, kto nechce moze sam prisť s aktivitou čo chce robiť, alebo ja sa hram kludne aj s jednym jedinym dieťaťom, ktore prejavi zaujem priapdne vidim ze sa nudí... a mam pripravenu zaujmovu činnoť - tvorba, vyrabanie, alebo nejaku aktivitu na temu - zdravie, asertivita, komunikácia....proste didaktické hry...toto cele robíme do 17:00tej...niektore škd si po dohode s rodičmi posunuli čas vyberu deti na 18:00 tu. A je stale dost deti, ktore su tam ako inventár...rano pridu na rannu škd o 6:30 a rodičia pribehnu o 17:00 tej...uplne bezny den... 🙂
@sardinka335 ale myslela som to ako povinne, pre kazde dieta a aj na vyssom stupni
@sardinka335 ze proste by sa s detmi ucili ucitelia a tam by odpadal problem rodicov, ze musia dohanat s detmi ucivo, ktore vraj pedagog dostatocne nevysvetlil
ale to je zase take robenie z deti blbeckov, ze sa nedokazu potom ucit same
@zuzana76 ja uz neviem...niekedy mam pocit ze ani anjel z neba rodičom nevyhovie...to som zažila uz v školke, kde na stretnutí rodičov niektorí mali take poziadavky ze az...zuby deťom umyvať...a oni pridu o 18:00 pre dieťa, doma daju do pyžama a spat...takze načo maju ludia deti ked sa im nechcu venovať? Teraz nehovorim denne dobiehat s dieťaťam učivo - to by sa ani mne nepáčilo, ale tak celkovo... proste byť spolu, rozpravať sa, čitať si, zahrat si karty..proste traviť spolu čas.... 🙂
@zuzana76 prečítala som všetky 3 články. Vo voľnej a autoritativnej výchove spomínajú na začiatku plusy aj mínusy, ale venujú sa len mínusom. Rešpektujuca výchova je tá naj, tam nespomenuli pre zmenu žiaden mínus.
Výchova sa podľa mňa v značnej miere prispôsobuje interakcii medzi rodičom a dieťaťom.
Autoritatívny prístup? Toto mi ale úplne presne vystihuje naše školstvo 😛. Bohužiaľ.
Nemyslím si, že niekto vychováva dieťa úplne bez hraníc. Moje dieťa ma jedinú hranicu - nemôže ublížiť. Podľa mňa je úplne postačujúca.
Som rešpektujuca alebo voľná?
@zuzana76 len ci ho naozaj pedagog dostatocne nevysvetlil, to ako zistite? Mozno to len dieta proste nevnimalo. Deti su nesustredene, nevyspate, stale zavesene na facebooku, tabletoch, PC hrach....od rodicov sa im malo casu ujde...neviem, to sa tazko da tak jednoducho zhrnut asi.
@moni73 tak ja mam aj ine hranice, ze ma respektovat aj druhych napr. cize ked ma tvoje dieta napr nepozdravi, som napr jeho ucitelka, nebude zdravit, tak pre teba je to ok, vlastne mi neublizuje, pre mna to ok nie je, moj syn mal obdobie, ze zdravil kazdeho, potom nechcel zdravit, tak som mu to pripominala, teraz zdravi normalne, proste som ho nenechala tak, ze ved nech nezdravi. A podla toho co stretavam, tak dost vela ludi nezdravi, ani dospelých, napr som v skole, mam dozor na chodbe , pride cudzi clovek , rodic, nepozdravi, ja bud pozdravim, ked ide okolo a je v dosahu, ze ma pocuje, ale teda uz sa mi stalo, ze ani tak neodpovedal na pozdrav.
@moni73 aj ja ich nechavam ucit sa na vlastnych chybách - v istých medziach, nechcel si dat napr rukavice, tak som ho nechala a potom plakal, ze ho oziabu ruky, rukavice som samzorejme mala so sebou a potom si ich dovolil nasadit, ale napr nevyspatie dietatu ublizuje, aspon nasim sa znizi imunita a potom ochoreju, myslim, ze kazdy clovek vie, co je pre jeho dieta dobre, ale samozrejme treba brat aj ohlad na druhych ludi. Proste snazim sa odhadnut, ake rozhodnutia mozem nechat na dietati a co sa mi uz nepozdava, ze o tomto rozhodnem sama.
@zuzana76 rozdiel medzi nami - ja by som tie rukavice nemala. A teraz babo rad: ktora z nas dvoch je volnejsia? Ziadny extrem nie je v nicom dobry. To znamena, ze ani vo vychove. Keby kazdy urcil hranice len tam kde ja, nebolo by treba ziadne skolske poriadky a direktivne skolske pravidla. Potom musi byt chyba niekde inde, nie? Ja sa fakt zamyslam... Nepoznam nikoho kto by vychovaval volnejsie ako ja, a s malej spravanim nie je v skole problem.
@moni73 problem je aj dvojkolajna vychova, ze otec tak a mama inak vychovava, alebo dieta z neuplnej rodiny / aspon s tymto som sa stretla ja v praxi /. Volna vychova je mozno zavadzajuca v tom, ze male dieta je zmatene, mozno v starsom veku moze byt uz volna vychova prinosom, teda, ze nechas dieta- adolescenta, nech si nesie dosledky svojich rozhodnuti, ale neviem, to ja uz nepovazujem za volnu vychovu, Volna vychova je pre mna vychova bez akychkolvek hranic
viera. Je to pravda lebo vlada im nezvysi plat a nezvolia fica a dojdu novy politici. .do volieb nech nic nepytaju.
@jajka257 takze vraciam sa k tomu, co ucitelia tu zarobia a ako fantasticky sa maju a co vsetko im skola poskytne. Plat: nie je zly (a bude sa lisit od provncie k provincii), ale neda sa z neho urcite nejak extra vyskakovat a uz vobec nejde o lukrativne zamestnanie, toto fakt robia iba nadsenci, ktori to chcu robit, hlavne co sa tyka platov na zakladnych skolach. Pre porovnanie zdravotna sestra moze mat okolo tych 70 000 rocne, neratam nadcasy, eketrikar v uplnej pohodicke $ 80 000 a viac. Prazdniny: Ziadne platene letne prazdniny. Ucitelia maju dve moznosti bud dostavaju kazdy mesiac mensiu mzdu a to co si "nasetrili" im potom vyplatia v juli a auguste, alebo jednoducho nechaju si vyplatit normalnu mzdu a v lete dostavaju $ 0! O naroku na rocnu dovolenku po par rokoch prace pocujem prvy krat pravdepodobne pojde o univerzitnych ucitelov. O tom ake vysoke dane platime - provincne, celostatne, kolko prispievame do zdravotneho pripoistenia, ci pripoistenia k dochodku skoda hovorit o tom, kolko tu stoja domy, byty, potraviny, rozne poistenia, ci trapny internet fakt nejdem pisat, ale mozem sa ti zarucit, ze z ucitelskeho platu sa tu neda vyskakovat Tak isto ako na Slovensku ak je tych odpracovanych rokov viac, tak to samozrejme rastie a je to lepsie. Co sa tyka vybavenia skol tak sa musim tym bludom, co si uviedla fakt len smiat. SKoly dostanu zakladne vybavenie a tak ako aj na SLovensku ide o sikovnost riaditelky ako ziska dalsie prostriedky, u nas su to nekonecne fundraisers - od kupovania roznych kuponovych kniziek, masa, cesta na kolace, kniziek, neviem akych zbierok vsetko sa zbierame my rodicia. Ucitelia ak chcu, aby ich trieda ako tak vyzerala si vacsinu platia z vlastnych vreciek, nakladne zvlast pre novych ucitelov, ktori si musia kompletne triedu dovybavovat a to teraz hovorime o tisicoch dolaroch. Dokonca sa mi podarilo o tom najst aj clanok na internete, aby to nevyzeralo tak, ze len tak trepem, nech sa paci, precitat, su tam fotky ako by vyzerala trieda bez veci, ktore tam zakupili samotni ucitelia a ako vyzera po zariadeni ucitelom. http://www.huffingtonpost.com/2014/06/19/canada... . Mame tu dokonca obchody, kde si ucitelia kupuju rozne pomocky, ktore potrebuju k vyucovaniu http://www.scholarschoice.ca/?utm_source=google...
Ak to zhrniem: nasi ucitelia nemaju rozhodne exelentne platy, ale to, co robia, robia s laskou a je to poznat. Nemyslim si, ze ked niekomu zdvyhnu plat, tak zacne mat viac rad deti a zacne kvalitnejsie ucit.
Taktiez som v zivote nepocula o tom, zeby ucitel dostal nejake odmeny, za ucast deti na sutaziach, ci dobre umiestnenie v testovaniach, mozno to patrilo k nejakej inej krajine.
presne, ludia vytrhavaju vacsinou vysku mzdy v krajine z rozpoctu cloveka a porovnavaju, bez zvazenia vydavkov na oboch stranach priblizne rovnakeho respondenta sa to vobec neda porovnat, staci, ze politici tliachaju....naco tliachat si este aj medzi sebou
@jajka257 No asi tak....10 strán balast o super truper školstve v Kanade...a vysledok asi taky podobny ako na Sk..kazdopadne ludia radi počuvaju, čitaju a veria tymto rozpravkam o ,,zapade,, lenze zabudaju na to ze tam je ešte tvrdší kapitalizmus ako tu...podla mojej tety zijucej v De tam platia aj za ,,vzduch čo dychaju,,
A reči o tom ze ,,plat z nikoho dobreho učitela neurobí,, je to čiastočna pravda...osobnost ako taku nezmeni.ale motivuje .. pride mi to ako kliše, ze ved ludia to maju robiť z lasky tak načo riešiť plat.
To nejdem ani hovoriť ze napr v Nemecku je učitel zamestnancom štatu (nemusi byť ale porom nepoziva rozne vyhody) a tam učitelou ,,šibuju,, ako chcu! To znamena ze ak vy byvate napr. v Norimbergu a potrebuju učitela neviem v Berline tak vas tam pošlu! Moj bratranec je učitel a mal koli tomu velke problémy, dokonca zdravotne zo stresu lebo nezvladal to dochadzanie a to ze sa nemohol sam rozhodovať kde bude pracovať. Toto by sme tu chceli? No pochybujem....samozrejme rozpravky o plate...ano, ma tam plus minus 2000 euro...ale byvanie, pooplatky a strava zhltnu väčšinu takze o ziadnom vyskakovaní nemoze byt ani reči.
@sardinka335 ja som niekde písala o super školstve? (Ma prekvapuje, ze práve tebe to z môjho opisu vyšlo). Písala som o inom školstve a napísala, ze mne vyhovuje, na co som dostala odpoved, ze však presne tak to funguje aj na Slovensku len ti učitelia majú nenormálne nízke platy oproti tým zazobaným kanadským, ktorým je sveta žiť, napíšem, ze to tak nie je, ze ani tu nepatria k horným 10 tisíc, co tebe hneď potvrdzuje, ako sa nám tu nahovno žije, vlastne este horšie ako na Slovensku....
Inak ty si bohovsky nestastna, s toho, ze si ostala trcat na Slovensku, pamätám si tvoje reakcie aj z iných tém na príspevky o zahraničí (nielen moje)
V každom prípade podľa mna
kanadské školstvo je lepšie, aj ked ma ďaleko od ideálneho, učitelia nie su boháči, ale biedu netru a zdajú sa mi vo všeobecnosti lepší ako ti slovenskí, celkovo sa tu tiež žije lepšie ako na Slovensku a je mi uplne jedno, ci si tu niekto mysli pravý opak a teší sa ako je na tom hnusnom západe všetko na ....
Aj keby si učitelia zaslúžili viac peňazí, ich charakter, ci postoj k učeniu, deťom to určite nezmení... Ale to je take slovenské , aj predavačky su odute a nevedia sa ani pozdraviť preto, ze malo zarábajú a este ich aj ľudia obhajujú, ze jasne, kto by sa usmieval. Tak s učiteľmi to iste, kto by učil s láskou a venoval sa deťom za ten plat....ked napíšem, ze v Kanade učitelia do toho dávaju seba a je to poznať a predavačky sa v obchodoch usmievajú aj ked majú zväčša minimálne mzdy tak to určite nie je možné a budú za tým peniaze alebo si to rovno vymýšľam.
Tak sa tu kľudne utešujte ako je to u vás super, alebo svorne nadavajte a filozofujte ako by sa vaše povahy a prístup k práci zmenil, keby ste mali o 100 EUR viac.
@sisaka je to v mentalite...na Slovensku sa neusmieva takmer nik a mily nie je tiez nik..ani ta predavacka, ani tetuska v banke, ani samotny zivnostnik co by mal urobit vsetko preto aby zarobil a ziskal si zakaznika...ani zamestnanci cestovneho ruchu...jedini kto sa aspon trosku usmieva ak nie skeri su politici 😉
Kazdopadne, kazdy sa ohana tym, ze nasi ludia su zamraceni a nevludni preto, lebo sa tu tak tazko zije..a kazdy ma nizky plat...pritom ani predavacka v UK alebo dievca za priehradkou v banke tam nemoze vyskakovat v uzasnej zivotnej urovni..ale usmieva sa a je mila...
Slovavakom by nic nestacilo aby sme sa milo spravali..a snazilis a o nieco ...akonahle sa tu niekto dostane k peniazom, meni sa od zakladov...ziaden ucitel by tu nezmenil pristup a spravanie len tym, ze dostane vyssi plat..ani tie sestricky, ktore musia umyvat bezvladnych by neprestali hundrat ak by to robili za viac penazi...bolo by im to neprijemne uplne rovnako..Nasa mentalita plna zavisti, ponizovania, dudrania, natrcania ruk a vysvetlovania preco sa nieco neda proste nepusti....
@sisaka inak ja som si toto uz davno pred rokmi vsimla a prisla som na to ked som bola v zahranici a stretla sa s roznymi ludmi z roznych krajin. Kazdy narod ma urcitu formu vyjadrovania a ku slovam patri aj urcita mimika a gesta napriklad taki taliani oni najprv rukami ukazu a prv pochopim ako mi to povie slovami 😉 Anglicania ti su taki strasne hlucni a rychlo rozpravaju ale tiez to zavisi ako kde z akeho regionu a ci su to original a ci nie ale uplne najviac afektovani su Americania. Ak si vsimnes v nejakom rozhovore a ich prezentacii oni maju az prilisnu gestikulaciu ust, oci 😀 ja niekedy sa nemozem pozerat ako afektovane sa mracia a velmi umelo mi to pripomina. Ked pozeram slovenske a ceske filmy tak to na mna posobi uplne prirodzene. Mi slovaci sme uplne normali a prirodzeni ludia, nemusime to hrat na falosnu dobrotu hoci je pravda ze predavacka by mala pozdravit 😉 To neznamena ze sme nevychovani narod sme skor rezervovanejsi oproti napriklad talianom ci americanom ako som uz spominala.

@vbu prid to povedat do nasej sjoly, kde su najlepsi ti, ktori sa idu vyplakat, ohovorit kolegyne a riaditel, ktory je tam mesiac im veri a neda mozno sa vyjadrit aj ostatnym.....