icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

zuzana76
6. feb 2016

@petraslov lebo asi ani nie je učiteľka

libka1
6. feb 2016

no pri tolkych predmetoch sa ani necudujem ze ti tresti v hlave. a este musis aj svoju 6 rocnu dceru sama ucit pisat (s cim mas ocividne aj sama problem), lebo ucitelia strajkuju. tvoj hnev je opravneny!

severovychod
6. feb 2016

no vidíš páli ti to 😎

kikakm
6. feb 2016

@petraslov zaujímalo by ma koľko by učitelia chceli mať plat? a nikto nič nepíše. A koľko ten plat majú teraz? čo sa hovorí a píše po médiách neberiem do úvahy. Na jednom portáli boli vycapené aj výplatné pásky, ktoré zverejňovali učitelia a veru veľmi to nevychádzalo, že nemajú, resp. majú iba 500 € plat. Na druhej strane ma zaujíma prečo učitelia, ktorí sú dlhodobo nespokojní s platovými podmienkami (okrem isto aj iných) ostávajú naďalej vykonávať toto zamestnanie.

libka1
6. feb 2016

@kikakm no neviem ci ti pomoze ked ti janicka napise ze ma 450 a anicka ze 720. asi ten plat nemaju vsetci rovnaky. 😅 nechapem tuto logiku ze nech idu prec teda zo skolstva, a kto bude potom ucit?

petraslov
6. feb 2016

@kikakm žeby preto, lebo ich tá práca baví?!

kikakm
6. feb 2016

@libka1 ja viem, že nemajú všetci rovnaké platy 🙂 ale taká Anička chce tiež viac zarobiť ako 720 € ? ak áno, tak koľko by chcela vlastne zarobiť? O tej logike ti niečo poviem 🙂 Rozumný človek, ak nie je s niečim spokojný, tak niečo preto robí, aby mu bolo lepšie a nezaujímajú ho dôsledky, pretože myslí na seba a svoju rodinu. Je to síce egoistické, ale v dnešnej dobe sa tomu niet čo čudovať.

kikakm
6. feb 2016

@petraslov neviem či zdeptaných učiteľov baví výkon povolania, keď chodia s nechuťou do práce a pri pohľade na výplatnú pásku sa im nechce vstať z postele.

libka1
6. feb 2016

no vieš, oni preto niečo robia práve tym ze strajkuju. a osobne si myslim, ze ked niekto odide zo skolstva, tak su to prave ti ucitelia, co su naozaj dobri a vedia sa uplatnit aj inde. stastie maju zenske, ktore maju muzov co slusne zarabaju, tie mozu v tej praci pokracovat a brat to tak, ze ved manzel nas uzivi. uprimne sa divim muzom ucitelom (zivitelom rodin) co v skolstve ostavaju. asi maju take emancipovane manzelky ako ja 😀
ale fakt logicky, keby vsetci ucitelia co maju nieco v hlave zdvihli kotvy, tak tam ostane uz len odpad a dochodcovia co chcu umriet za katedrou....

petraslov
6. feb 2016

@kikakm ale v štrajku predsa nie sú len zdeptaní učitelia, pokiaľ viem...

kikakm
6. feb 2016

@libka1 škoda, že je to len malá kôpka učiteľov....žiadna súdržnosť.

kikakm
6. feb 2016

@petraslov povedzme si to na rovinu, aj keby bola minimálna mzda v čistom 800 €, tak zase sa nájdu takí, ktorí budú nespokojní, večne bude niekto nespokojní...

libka1
6. feb 2016

@kikakm no lebo podla mna je tam prave vela tych starych a tych hnilych, ktorych kde polozia tam budu... naco by strajkovali, budu tam hnit este niekolko dalsich rokov a blokovat miesto niekomu, kto by sa snazil 100x viac a deckam by nieco dal do zivota.

kikakm
6. feb 2016

@libka1 muž, ktorý donesie domov malý balíček peňazí sa môže hanbiť...to je môj názor. A žena by sa tiež nemala spoliehať na muža.

petraslov
6. feb 2016

@kikakm keď štrajkujú lekári a zdravotné sestry (mimochodom v posledných rokoch k tomu došlo niekoľkokrát), tak sa nad tým nepozastavuje až toľko ľudí, ako keď začnú štrajkovať učitelia. Vtedy sa zrazu rozpútajú hotové "slovné a názorové vojny" a všetci sa nad tým pozastavujú, že ako si to vlastne dovoľujú a čo by ešte chceli, nie?! Nechápem...

libka1
6. feb 2016

@kikakm takto by som to zase nebrala, hodnota cloveka nie je dana tym kolko zarobi, ale zas je pravda ze zo vzduchu sa nenajeme 😀 tie hnusne prachy patria k zivotu 🙄

libka1
6. feb 2016

@petraslov vela ludom ostali doma deti a to je nepohodlne, ked sa clovek dostane do nepohodlia reaguje podrazdene 😀

kikakm
6. feb 2016

@kikakm nejaký ten týždeň dozadu sme boli s manželom na obede, neunikla mi debata vedľajšieho stola, kde sedeli učiteľky a debatovali o tom, ako to bolo kedysi, že koľko detí skončilo ročník s vyznamenaním atď. a teraz sa to nedá povedať, že je to katastrofa, že ledva prejdu koľké ročník a podobné reči.
Ale ja sa pýtam, kto zato môže, že dieťa, ktoré by malo mať z predmetu 5, dostane z ľútosti 4 len, aby prešlo do ďalšieho ročníka a bol kľud. Kto mu tú známku prilepšenú dá? Prečo vlastne to dieťa má takú zlú známku?

ajka82
6. feb 2016

@kikakm ked ta zaujima aky ma plat ucitelka v MS, tak ti ho kludne napisem a ked nebudes verit aj odfotim pasku... moja HRUBA mzda momentalne je 510,- eur (skoro 100 eur su odvody) a to mi teraz od noveho roka zvysili o 20,- eur ... keby ma tato praca nebavila, tak by som to urcite nerobila 😉

kikakm
6. feb 2016

@petraslov čo sa týka štrajku sestier, tak to je samostatná kapitola, to už vážne nechápem....ja poznám nejaké tie sestričky, zaujímavé je, že ani jedna nepindá na svoj plat, ani na preťaženie a pod. Sestry na čele s Kaveckou, ktorá sama seba neohrozí výpoveďou, jáááj. Aj tak si myslím, že je to spolitizované.

libka1
6. feb 2016

@kikakm neviem... do tohto fakt nevidim. ale aj tie deti su naozaj v dnesnej dobe ine. vidim to na mojich. to za co som ja musela tvrdo bojovat maju v podstate na tacke aj ked sa ich snazim nerozmaznavat. a je to na tych detoch vidiet. nejdu sa pretrhnut... 😒

kikakm
6. feb 2016

@ajka82 človek má nesmierne šťastie, že vykonáva prácu, ktorá ho baví 🙂 ešte keby mal za ňu zaplatené podľa svojich predstáv, tak šťastnejší človek nie je 🙂

libka1
6. feb 2016

@ajka82 chcela som tvoj prispevok likenut, ale ked tam vidim tie ubohe sumy, to sa ani likenut neda 😝 😅

petraslov
6. feb 2016

@kikakm s tou nespokojnosťou to vždy tak bude, že nikde a nikdy nebude existovať situácia, aby boli všetci spokojní. Sme ľudia a je pochopiteľné, že sa nemôžeme nikdy uspokojiť natrvalo s tým, čo máme, ale vždy sa snažíme dosiahnuť viac (a to nenarážam len na platy, ale je to tak všeobecne vo všetkých oblastiach ľudského života). Je to pre človeka prirodzené a poviem Ti, že keď porovnám nárast platov učiteľa v porovnaní s nárastom povinností a okolností súvisiacich s povolaním učiteľa, ktoré v dnešnej dobe vykonáva (odvtedy čo som sa ako učiteľka zamestnala, čo je už 13 rokov), tak je to sakra neúmerné. Mnohokrát na úkor svojho voľného času, ktorý by učiteľ mohol využiť na to, aby ho venoval svojej rodine, musí robiť milión päťstotisíc byrokratických úkonov súvisiacich s výkonom tohto povolania (ako sú napr. papierovačky ohľadom rôznych školských projektov, ktoré pripravuje doma, pretože v škole po vyučovaní by tým veľakrát strávil toľko času, že by domov ani nemusel chodiť; ďalej rôzne aktivity spolu so žiakmi propagujúce školu, kadejaké akcie smerom k verejnosti a rodičom, ktoré treba tiež naplánovať, nacvičiť s deťmi a odprezentovať; v prípade menších škôl s málo pedagógmi pripadá na jedného pedagóga toľko kompetencií a rôznych koordinátorských pozícií, čo pri väčších školách vychádza na jedného pedagóga jedna). A takto by som toho mohla menovať ešte omnoho viac. Niekedy som pod takým tlakom, v takej časovej tiesni, že mám pocit, že sa už psychicky zrútim, ale študenti ma vždy vedia nakopnúť, pretože prácu s nimi milujem a neviem si predstaviť, že by som robila niekde v kancelárii za počítačom a celý deň pracovala len s číslami. V tejto práci nielen vzdelávam a vychovávam, ale aj sama som neustále vychovávaná tými mladými ľuďmi, ktorí (hoci nie všetci) vedia oceniť Vašu snahu a ochotu odovzdať im nielen vedomosti, ale aj kus seba.

kikakm
6. feb 2016

@libka1 ja mám 13 ročnú segru, ktorá sa zamýšľa už teraz na akú školu vlastne strednú pôjde a čo by chcela robiť. Samozrejme chcela byť učiteľkou. Vie čo sa deje v školstve (štrajk), nato som jej povedala, že nech si to rozmyslí a nech sa nechodí sťažovať a vyplakávať ako málo zarobí.

petraslov
6. feb 2016

@libka1 tak áno, s tým súhlasím, preto je štrajk učiteľov taký nepohodlný pre mnohých; mám pocit, že nie ani kvôli tomu, že chcú učitelia viac, ale najmä kvôli tomu, že rodičia nemajú s kým nechať deti... A preto treba učiteľov za štrajk ukameňovať 😝

kikakm
6. feb 2016

@petraslov pekne napísané. A ty si bola štrajkovať?

libka1
6. feb 2016

@kikakm a myslis ze ked sa poberie nejakym smerom co ju nebude bavit s viziou ze tam zarobi 3x tolko ako keby bola ucitelka prinesie jej to stastie do zivota? ja pevne dufam, ze kym tvoja 13 rocna sestra vystuduje za ucitelku, bude to v nasom skolstve vyzerat podstatne lepsie ako teraz, ci uz platovo ale aj z hladiska kvality

ajka82
6. feb 2016

@kikakm asi tak 😉 a aj ked si pisala, ze zena by sa na muza spoliehat nemala, ja to zatial tak robim...ale keby som videla, ze je problem a podnikaniu sa nedari, tak bohuzial musela by som odist ...

kikakm
6. feb 2016

@petraslov v súkromných sektoroch sa tiež veľa ľudí narobí, majú zodpovednosť jak prasa (sorry za výraz) a tiež nezarobia majland. Jednoducho je to tak nastavené.