Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@loginexistuje nenapadlo by ma ze pise sona o tomto liste. Ta odpoved ma teda fakt zaujima...
@libka1 nie, Križo mi napísal do mailu, - necitujem, len zhrniem - že som zneužila svoju funkciu, že mám okamžite verejne odstúpiť, popísal ma ako osobu, ktorá sedí na úrade a miesto svojej roboty kreuje takéto listy, teda sa hrá na rodiča, potom si ten list akože sama sebe na úrad podá a na jeho základe zvolá rodičovskú schôdzu. Ako, baby, dátum na tom liste je 23.1.2016 - SOBOTA - takže táto inciatíva vznikla v čase môjho pracovného voľna po dohode s výborom rodičov. Ešte tam popísal, že si aspoň môžem v čase štrajku sama vyskúšať učenie o čom nemám ani poňatia..... Ten človek ma vôbec nepozná, ani moje vzdelanie, ani moje pracovné skúsenosti atď a takto ma osočuje.....
Dobrý večer dovolím si pridať aj svoj názor na danú temu.Prolém je v tom , že učitelia nie sú rovnako platení.Mojej kamarátky manžel je učiteľ 5 rokov pracoval v KE kde zarábal v čistom 600 eur a teraz pracuje na zákl. škole na východe Slovenska blízko hraníc, a tam má všelijaké príplatky a zarába 1000 eur v čistom.Aj ja v mojej profesii ,ak chcem mať vyšší plat musím brať služby , nadčasy,pracujem ako lekár, niekedy 24 alebo 32 hod v kuse, a musím sa tváriť milo na ľudí, aj ke´d som unavená.Svokra je učiteľka, má priemerne denne 4 hod, sú dni keď iba jednu, nemusí tam vôbec sedieť celú pracovné dobu, k tomu všetky tie prázdniny, veď toto nie v žiadnej inej profesii. Č keby tak učiteľom nepreplácali prázdniny??..... Kto má takú výhody aká profesia? Čo sa týka sestier ,sú sestry, ktoré aj v štátnych nemocniciach zarábajú 1200 eur a sú také , ktoré majú 600eur. V dnešnej dobe, keď už skoro všetci majú vysokoškolské vzdelanie , tak každý by chcel zarábať veľa peňazí, lebo je " vysokoškolsky vzdelaní", je ťažko určiť niejaké hranice , pre koho koľko, kto si " zaslúži viac a kto menej". Každá práca zahrňa v sebe zodpovednosť, či už je to predavačka, učiteľ, sestra , alebo lekár.
Učiteľov je veľa, detí menej, sú školy , ktoré si naháňajú žiakov, len aby ich nezavreli.
@janaborscova a ma svokra priemerne 4 hodiny, niekedy len jednu, to znamena, ze dajme tomu 4 dni oduci 4 hodiny a jeden den tu jednu, tak potom uci 17 hodin a nema plny uvazok, to mi z toho vyplyva, inak by to nevychadzalo. Takze musi mat este nizsi plat ako ucitelia na plny uvazok.
@janaborscova prázdniny ucitelov su ich dovolenka, predpokladam, ze vy ju mate hradenu tiez, okrem toho ja si tu dovolenku nemozem vycerpat kedykolvek, ale len v mesiacoch jul-august,
@janaborscova kedze o druhych profesiach a platoch si nam uz napisala dost, tak teraz daj ako zaraba lekar, to mas z prvej ruky info, tak si rada vypocujem
@libka1 no to by zaujimalo aj mna.... asi niekomu nevyhovuje, ze na obecnom urade je zamestnany clovek, ktory vidi do mnohych veci a ako matka nesuhlasi so strajkom pedagogov. Je to na isu.sk podane ako zastrasovanie pedagogov mojou osobou, ale mne sa zda, ze to je tak troska naopak....
Podľa mňa učitelia dostávajú dosť peňazí, tak o čo tu ide? 😒
@zuzana76 svokra @janaborscova je tam na pol uväzku ako dochodkyna predpokladam...takze to jej ,,fungovanie,, je uplne normalne....milujem taketo porovnavanie hrušiek s jablkami....a verim aj tomu ze dochodkyna je tam na zmluvu do 31.6.....potom je na dochodku - aby za nu nemuseli platiť odvody a nejde jej ani mzda a od septembra si ju zavolaju a daju zmluvu od 1.9. alebo ako to kalendarne vychadza, sa mi to nechce haldat.
@janaborscova svokra ma znizeny uvazok, inac by jej oducene hodiny nesedeli s uvazkom. Neviem, kde pracuje manzel tvojej kamaratky, ale ja nemam tolko ani v hrubom.....plat ti mozem napisat a pozor to aj s priplatkami za tridnictvo, 10 rokov praxe a osobneho ohodnotenie a je presne 800€ v hrubom .....
A tebe dovolenku nepreplacaju? Ked nemaju preplacat ucitelom, nemusia ani ostatnym zamestnaniam, ved super.....
Máte na h...o plat, ale sa opakujem. Pracovnú dobu skvelú.
Argumentujete, že nie... S kým by ste si teda vymenili? Predpokladám, že ste mamy...
@mia18112 ako co? Ze jej kradnem cas? Myslim, a uplne smrtelne vazne. Skusila si niekedy pripravit pisomku? Jedna trieda, dve skupiny, oprava, zapis znamok na izk. Hovorim o jednej triede, mam 3 + 2. Podla predmetov. A cez vikendy? Dalsie opravt, dalsie chystanie. Polrocne akoze prazdniny, rozumej moja dovolenka som stravila 3 hodiny upravou skolskej stranky a dalsie 3 pripravou skusobneho testu pre deviatakiv, 6 hodin som ukradla dcere. Leto? Kazdy bozi rok minimalne polivica casu padne na prerabanie skolskeho vzdelavacieho programu a tvorbu ctp k nim. To tiez pocas mojej dovolenky a moje dieta bezprizorne caka, kym dopracujem.
@jajka257 si robis srandu ? kto vodi tvoje dieta na kruzky poobede? kedy vyberas svoje dieta z druziny? Kolko tyzdnov si v lete so svojim dietatom ? Kolko dni pocas prazdnin pocas skolskeho roka si s nim ty?
Popisem ti klasiku pracujucich matiek mimo skolstva
matka pracujuca v kancelarii v jednej sukromnej firme pracovny cas si vie flexiblilne prisposobit tak aby tam bola 8,5 hodiny denne do prace dochadza - v mieste bydliska taka praca nie je
rano odvezie dieta do skoly a do prace pride na 9 tu a je tam do 17:30 dieta vybera otec (pracuje na smeny) a ona vidi dieta o 18:30 takto funguju jeden tyzden dalsi vodi do skoly dieta muz a ona ho vybera ale skor ako o 16 stej to nie
Prazdniny chodi dieta do taborov ( je to financne narocne) a potom koluje po rodine a rodicia sa striedaju .. v roku si dopraju jeden tyzden spolocnej dovolenky... V roku musia pokryt prazdninami 3,5 mesiaca ... maju spolu dovolenku 2,5 mesiaca ... Mesiac a tyzden vykryvaju rodinou a tabormi.
Tak napis ako to mas ty ... Podotykam ze v oboch pracach rodicov je pomerne bezne ze co sa nestiha cez den doraba sa vecer ci cez vikend a nie je tam narokovatelne ziadne nahradne volno a pod. ale neiste odmeny zavisle od vysledkov firmy.
Tak a teraz napis ako to mas ty ....
@jajka257 tak ako pozri sa ... toto mozes hovorit niekomu kto nevie ako to funguje...
1. Denne ucis priemerne 4 az 5 vyucovacich hodin niekedy nie vkuse ale s volnymi hodinami to ti pokryje polovicu standardneho pracovneho casu a neverim ze denne tomu venujes navyse 4,5 hodiny ak ano tak potom to bud nevies robit (chystat pisomky, opravovat a pod) alebo fabulujes.
2. Skolsky vzdelavaci program by ma teda velmi zaujimalo najma u matematiky ze kazdy rok tomu dokazes tolko casu venovat .. to co s nim robis? By som ho rada videla ....
Ucitel ktory nezacina .. nepotrebuje tolko casu na svoje predmety na pripravy ak ano tak potom je nieco zle...
Nepodcenujem pracu ucitela ak ju robi kvalitne ale ty fabulujes... Proste mozes si ty tvrdit ako dlho ti to zabera atd.. ale vacsina rodicov ma opacnu skusenost ... ze ucitala uz po jednej v skole nenajde ...
Ak by museli byt ucitelia standardne v skole 8,5 hodiny denne a urobili si vsetko tam ... (inak uz moznost homeoffcu je velky benefit) tak by sa videlo .... Pripomenulo mi to jednu tu u nas v dedine co sa stazovala ze riaditelka nariadila ze musia byt v skole do 12 stej kazdy den ... no katastrofa....
Matka samozivitel bývajúci u rodičov - iná alternatíva neexistuje. Dieťa nenavstevuje zo zdravotných dôvodov družinu.
Úväzok klasický 8 hodín - súkromná firma.
Do 8.15" v robote (potom ako dcéru odveziem do školy), obednu prestávku využívam na vybratie dieťaťa zo školy, odvoz domov a ja späť do práce. Jediný deň prichádzam domov o 15.30 a pravidelne nestíhame jediný krúžok, ktorý 15.30 začína na druhom konci mesta. Klasické príchody domov cca 17.00 a ročne asi 40 príchodom, tj 2 mesiace. medzi 20-21.30". Toto je plánované a je možnosť vybrať si za takýto deň 2 hod. náhradného voľna. Približne 1 sobota alebo sviatok mesačne strávený v práci. V podstate 24hod. pohotovosť ja telefóne. Dovolenka 25 dní.

@sona1175 a Krizo odpovedal v mene ucitelov? Pytam sa preto, lebo sa v tom nejak stracam. Nemozes sem dat tu jeho odpoved?
A to si ako vedela ze to je tento list? @loginexistuje