icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

deltaa
8. feb 2016

@irusa ja viem, ak vychadzam z tych vyplatnych pasok co zverejnili v jednom denniku tak tam to bolo fakticky pestre, tie 800 eur a vyssie boli ucitelky s 20 a viac rocnou praxou lebo oni su uz zaradene vo vysskom stupni ako to tam hovorili ( co podla mna je slusne ak vezmem ze taka 55 rocna urcite nemusi platiti hypoteku ....) tak tie nastupne platy pre ucitelov co maju malo praxe alebo vobec je naozaj slabe.
Ked uz niekto chce investovat do ucitelov a vytvorit im lepsie podmienky tak urcite do zacinajucich ale nie do tych co maju par rokov pred dochodkom a ti urcite nic menit a prisposobovat nechcu a to som nikoho nechcela urazit ale toto tvrdia ti ucitelia samy. Je pravda tiez ze samotne zvysovanie platov este neznamena ze deti budu toho viac vediet, budu viac posluchat ci sa im zlepsi prospech ....

irusa
8. feb 2016

@deltaa súhlas

deltaa
8. feb 2016

inak Ficovi uz zacina "lepit" lebo znova rozposielal "farebnu propagandu" do schranok . Boji sa ze mu strajkujuci ucitelia a sestricky odradia volicov ... Ja som len zvedava kolko % dostane to jedine ma zaujima, ci tie strajky k niecomu boli ci nie

irusa
8. feb 2016

@deltaa dostane sa do vlády a bude prvý s najväčším počtom hlasov

deltaa
8. feb 2016

@irusa no aj mne sa tak vidi hlavne ked som videla zase zabery z jeho kampane ako dochodcovia pekne srkali gulasik a sledovali program v kulturaku, este ze im staci tak malo

betina13
8. feb 2016

@deltaa a ja ze o ucitelov tu ide....

m.i.r.i
8. feb 2016

podla mna to na fica nebude mat az taky velky vplyv ako si niektori myslia...jeho volici su predovsetkym starsi ludia, socialne slabsi, nase neprisposobive mensiny a celkovo ludia co maju pocit, ze Fico je "socialny", cize ked rozdava...ze da studentom, ze prida na materskom, ze znizi dane na potraviny a zavedie cestovanie vlakmi zadarmo..viacmenej ti ktorych sa tieto veci tykaju...
Strajk ucitelov je predovsetkym v Bratislave, kde volicska zakladna Fica bola vzdy najnizsia..strajkuju mladi, u ktorych tiez nikdy nemal vela hlasov, strajkuju vlastne v nasom "najbohatsom" regione najviac, pricom podporu ma viac na chudobnejsom strednom a vychodnom Slovensku...Na vychode vo vseobecnosti ucitelom fandi ovela menej ludi, pretoze aj tie nizke platy su v porovnani s kymkolvek este slusne...na ucitelske miesta stoja zatupy a clovek je rad ked robi...preto sa javia ludia ako nedoprajni, ale viacmenej sami maju ovela vacsie existencne problemy ako ucitelia, takze im strajkujuci ucitel skor lezi v zaludku...
Aj sestry skor kazdy riesi tak, ze su problemy potom v nemocnici a my ako pacienti na to doplacame...
Fico si nahnal hlasy aj na utecencoch, takze v tomto mu fandi velmi vela ludi..
Vcera som pocula prave tu na vychode, ze "aale im ten Fico nalozil tym ucitelom...slubil im telocvicne, tak nech teraz ukazu ako im nejde o platy...dobre to ten Fico vymyslel! Da im telocvicne pre deti, nech maju lepsie vybavenie ked im tak ide o ich blaho a na platy 0"...
Podla mna vo volbach bude mat ovela viac ako sa nam teraz media snazia nadhodit po akoze prieskumoch verejnej mienky...

deltaa
8. feb 2016

@betina13 a neziadaju ucitelia zvysenie od Ficovej vlady?

irusa
8. feb 2016

@m.i.r.i super napísané...a čistá pravda 😀 😀

betina13
8. feb 2016

@deltaa no pises,ze jedine to ta zaujima,kolko fico dostane percent vo volbach,ci tie strajky vlastne na nieco boli...no vela ucitelov sa pri takychto komentoch " potesi",lebo si naivne niektori myslia,ze je to o nich a nie o vysledku vo volbach.
A uz som tom tu pisala a aj sa to pri takychto komentoch potvrdzuje,cely straj je spolitizovany,zial nie je o uciteloch,ktori si zasluzia svoj plat aj status.

deltaa
8. feb 2016

@betina13 jasne ze to je spolitizovane ved maju podporu pravice to je boj medzi ficom a pravicou, kazdi sa snazi vyuzit vsetko co im pride pod ruku

dasa10
8. feb 2016

Baby nemyslíte, že by bol čas ukončiť tieto debaty a vzájomné útoky ???

betina13
8. feb 2016

@deltaa konecne to aj niekto otvorene prizna a pomenuje, lebo doteraz sa to oznacovalo rozne,len nie,ze ide o strajk proti ficovi...(len na margo, "kazdi" sa pise s ypsilon)

mijo53
8. feb 2016

@mooonika1975 ja som tiež bola v nemocnici s jedlom v podstate spokojná. lebo ja nie som vyberčivá, manžel nie je vyberčivý, ale nebol spokojný, pretože išiel z domu do krajského mesta o 6:00 hod., mal tam byť skoro ráno a všetci čo boli v ten deň prijatý na to isté oddelenie nemali obed, dali im až večeru, išli sa najesť do bufetu a prečo im nedali? veď boli na zákrok objednaný pol roka dopredu, mali s nimi počítať. V Bratislave sa ženy sťažovali -tehotné, lebo im stále možno aj každý druhý deň dávali paštéty, také pre nich nezdravé a obedy boli vraj tiež slabé

deltaa
8. feb 2016

@betina13 ak si niekto mysli ze tie ich poziadavky ktore ziadali im splnia par tyzdnov pred volbami tak to museli aj ocakavat ze nebudu splnene, ked im nesplnili to co predminule nedodzali tak za ten kratky cas pozadovat od Fica toto je "samovrazda". Logika mi hovori ze ak chcem zmenit nie iba 1 vec (platy) ale aj toto:
Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.
Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.
Oni prakticky chcu reformu skolstva a tu jej moze predniest a odsuhlasit a realizovat uz nova vlada.
Preto tento strajk je spolitizovany. Moj nazor a nikto mi ho nevezme a nezmeni.

deltaa
8. feb 2016

@mijo53 sestra bola v nemocnici po porode a vsetkym na gynelogickom oddeleni davali na veceru rybaciu konzervu a pomarance ... muz jej chodil kazdy den kupovat nejake pecivo a tak aby aspon nieco mohla zjest .....

betina13
8. feb 2016

@deltaa tak tak, len mnoho ucitelov,aj tu na MK sa rozculuje,obhajuju sa kolko robia a za kolko malo to robia(a maju pravdu,ze malo zarobia) a biju sa za svoju pravdu, lenze v skutocnosti sa biju za nieco uplne ine, lebo v case,ked je uz schvaleny st.rozpocet a mesiac pred volbami asi tazko dosiahnu to,co pozaduju.z mojho pohladu su zneuziti a zatiahnutindo predvolebnych bojov,zial.

mooonika1975
8. feb 2016

@betina13 ale vy tu kucharky, ucitelky mozete lincovat bez pardonu..... Sa trasiem

mooonika1975
8. feb 2016

@mijo53 opakujem, to neni problem kucharky, to je problem niekoho ineho, ten co robi normy? Ten co robi jedalnicek? Ten co zveril zasobovanie nemocnice tomu, co pre neho ma nejake vyhody.....

mooonika1975
8. feb 2016

@deltaa to nemozes mysliet vazne, uz prve slova .... V nemenovanom denniku....

mooonika1975
8. feb 2016

@deltaa a este jedna vec. Pises ze ak ucitelom zvysia nezaruci ze dieta bude viac vediet a viac posluchat....... Keby si tie deti mala pred sebou ako ja kazdy den, tak by si vedela ze skola je na edukaciu a nie vychovavanie, na to su rodicia sem tam im to treba pripomenut, a dieta nielen ,vyrobit, ale sa aj starat..

mijo53
8. feb 2016

@mooonika1975 ty si kuchárka v škole alebo snáď učiteľka? veľmi sa zastávaš kuchárok

mooonika1975
8. feb 2016

@mijo53 povedala by som, ze sa ich zastavam PRAVE preto, lebo do toho vidim 😀

mijo53
8. feb 2016

@mooonika1975 ja stojím za učiteľmi, na to že majú VŠ majú malé ale až veľmi malé platy, viem o čom hovorím, mám v blízkej rodine učiteľa a nemôže si ani hypotéku vybaviť

mooonika1975
8. feb 2016

@mijo53 tak fajn, to sa zhodneme 🙂 ak ja niekedy prekonam magicku 500 na 😉 vyplate budem happy 😉

kamatopo
8. feb 2016

@celasapremenim ale boli aj z inšpekcie, v tom čase boli ako med, ale len čo odišli začalo sa vyšetrovanie kto to zavolal.A prečo som ho nepreložila nuž nechcela som ho oddelovať od kamarátov a najblišia škola je 8 km od nás:(

bmuller
8. feb 2016

@mooonika1975 presne tak, rodicia asi ocakavaju, ze im "skola" vyrobi dieta so znalostami Einsteina, umeleckymi prejavmi Daliho a vyberanymi sposobmi gentlemana...... ti ucitelia su ale neschopni, kedze sa mnoho deciek v dnesnej dobe nevie ani pozdravit... (susedom, starsim, pri vstupe do cakarne, dokonca ani diplomanti ci vysokoskolaci pri prichode na nove pracovisko!!) 😀 ci skor 😠

moni73
8. feb 2016

@deltaa "Je pravda tiez ze samotne zvysovanie platov este neznamena ze deti budu toho viac vediet, budu viac posluchat ci sa im zlepsi prospech ...."
Nechcem, aby deti viac vedeli, chcem aby vedeli iné
Určite nebudú viac posluchat
A či sa im zlepsi prospech? Ja od štrajku očakávam to, že niekomu- viacerým sa aj zhorší😉

celasapremenim
8. feb 2016

@moni73 prospech sa ma zhorsit nejakym vztahom voci vyske platu ucitela? kde sme?

celasapremenim
8. feb 2016

@kamatopo nasiel by si kamosov aj v novej neboj