Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

horana
autor
25. jan 2016

Ja osobne som teda ZA strajk, podporujem ich, aj ked si zial myslim ze tentoraz to nakoniec pojde do stratena. Ked vidim vyjadrenia clenov vlady na tuto temu, ich aroganciu s akou sa vyjadruju o Strajku, je mi zle. Presne to vyjdruje, kde maju nielen ucitelov, ale nas vsetkych, v .... ! Plebs, zavri hubu a makaj. Toto chcete, takto sa nechat aj nadalej obabravat?
Ked potom vidim nazory tu na fore, akoze kolko ludi na SK ma este menej ako ucitelia a nestrajkuju, hovorim si ACH JAJ, slovenska zavist, preco teda nestrajkuju aj oni? Im samym sa leni, zohnu radsej chrbat a makaju za zobracenku a preventivne nedorpaju ani nikomu inemu. Ked skapal somar sme, nech aj susedovi. Mozno, keby mali podporu a jednotnost, a ucitelia to dotiahli do konca, motivovani ich prikladom by sa pridali neskor aj ine profesie, preco nie?! Ked sa citia aj oni slabo ohodnoteni, a ze veru su! Ze sme tu na SK niekde na urovni minimalnej mzdy inych statov, aby nas "vykonnost ekonomiky" drzala atraktivnych ako otrokov pre firmy so Zapadu. Ono by mmch uplne stacilo aby banda okolo Fica prestala kradnut a urezala si len 10perc. nabalovania sa, a uz by bolo dost nielen pre ucitelov ale aj inych.

V nazoroch pri otazke na fore ohladne Strajku som videla okrem ineho argumenty ako napr. ze pedagogiku sli nezriedka studovat slabi ziaci, ze vsetci sikovni sli na ekonomiu, pravo...ale uz tam nedodali preco to tak je. Nuz preto, ze tam ocakavali vyssi plat, preto ta ti sikovni sli. Keby bola navratena aj financna vaznost pedagogickemu povolaniu, sli by tam! Lebo financne ohodnotenie, ci sa nam to paci ci nie, vytvara istu elitnost, tak to bolo, je aj zostane. Tym ukazujeme ako je dana profesia v spolocnosti cenena a taka sa aj nasledne v tej brandzi vytvori konkurencia,takze asi tak.

A hlavne, keby strajk dokazal, ako tvrdia analytici, prepad preferencii Fica vo volbach, co keby vydrzal vraj je realna prognoza, rada sa ucitelom dokonca zlzim na ich usle zarobky, lebo toto je stimul nad ine, zmenit Smerovanie za to stoji!!!

ckatka
25. jan 2016

@horana pridam s aj ja - na slovensku zatial jedina partia co mala "gule" postavit sa za seba aj za svojho "klienta", boli lekari. Mnohych to stalo pracu, ale robili to pre nas, lebo verili, ze to je spravne. Nevyjednali sice vsetko, ale aspon nieco (co je lepsie ako nic), a minimalne tejto hlupej vlade dali pocitit, ze su jednotni, a ze si s nami (slovakmi) nebude robit uplne takto co chce. Ze tu existuje skupina vzdelanych odvaznych (inak by asi lekarov nerobili) ludi, ktori sa ich neboja.

Sestry - to bolo nieco ine. Neboli az take jednotne a nemali dostatocne vedenie na to, aby dosiahli to iste ako lekari. Uvidime ako to cele dopadne.
Ucitelia - drzim im palce, ale bohuzial maju strasne vela strajkokazov, a ked na skole s 30 ucitelmi 10 ludi je v praci - tak oni tie decka "zatial postrazia". Pokial sa nespoja aspon na 90%, ze tie skoly sa fakt budu musiet zavriet... asi nic nedosiahnu, lebo rodicia nebudu nuteni vyvijat natlak na vladu, aby s tym nieco robili. Rodic bude musiet poriesit kam s dietatom - cize bude v praci "strajkovat", zamestnavatel nebude mat zamestnanca, bude "strajkovat" a vsetci sa mozu ist stazovat tam hore.

Samozrejme, na nas (spolocnost, rodiny bez skolakov...) to moze mat napriklad taky dopad, ze nam zavru obchod, lebo predavacka bude s deckom doma. A podobne. A budeme rozhorceni, nadavat, hresit,... ale ked sa zamyslime PRECO to robia...pojdeme nakupit inam, alebo navarime zo zasob, a povieme si, ze konecne ta nasa slovac ma gule nieco zmenit.

Mam viacero priatelov, (30+), ktori boli zanieteni ucitelia, mmilovali svoju pracu, aj fakt, ze formuju dusu buduceho dospelaka, fakt sa tym deckam venovali,...dnes uz nikto z nich neuci, lebo z toho platu si NEMOHOL dovolit vlastne byvanie (nikto mu nedal hypo), a zivit vlastnu rodinu a vlastne deti.

Kto sa ohradza tym, ze aj mnoho dalsich profesii robi viac a za menej penazi... MAJU PRAVO SA SPOJIT A STRAJKOVAT. Je to ich pravo. To ze to nerobia a budu sa stazovat v krcme pri pive,...ich problem. Takto spolocnost/vladu nezmenime.

jamabe
25. jan 2016

@horana absolútny súhlas!
Ešte sa vyjadrím k tomu výberu povolania... Od detstva som chcela byť učiteľkou, nikdy som nemala iný sen. V tom veku som sa teda naozaj nezamýšľala nad finančnými výhodami/ nevýhodami tohto povolania. A vlastne aj neskôr na gymnáziu, keď sme si dávali prihlášky a rozprávali sme sa - nepočula som jediné vyjadrenie od spolužiakov, že "pôjdem na ... VŠ, lebo budem dobre zarábať..." No čo už, asi sme neboli až tak materialisticky založení ako dnešná mládež 🙂
A ešte niečo: keď pred pár rokmi štrajkovali kamionisti, zdalo sa mi, že mali teda oveľa väčšiu podporu verejnosti a médií ako učitelia... Prečo? Pritom nešlo len o tých pár jedincov, ktorí vlastnia jeden kamión a tým sa živia, ale hlavne o veľké prepravné firmy, ktoré prichádzali o časť zisku... Však si ho oni potom vykryli inde... Ale to človek počúval v rádiách ako "im držíme palce" a "podporujeme ich.." Hm...

liaka
25. jan 2016

Nesuhlasim. Vyuzivaju nase deti!!! To je ked sa dvaja rodicia biju o dieta a vyuzivaju proti druhemu dieta... Strajkujte cez prazdniny. Ja by som kazdej zelala aby ked bude potrebovat pomoc lekara s bolestami,nebodaj pojde o zivot sa doktor postavil a povedal ideme strajkovat... Doktor dal prisahu na pomoc ludom , Vy ste sa tiez dobrovolne rozhodli studovat pedagogiku. Vedeli ste na com je skolstvo. Tym co maju zakladne vzdelanie,alebo nedokoncili skolu nadavate-mal si sa ucit ked si chcel nieco v zivote dosiahnut... Vy ste sa ucili ,isli za poslanim ucitela a vedeli ste ze su tam tabulkive platy. Tak ked chcete zarabat viac preco ste nestudovali nieco ine??? Ucite sa a pripravujete aj nad ramec .... To neberiem. Ale stale ste v teple,sedite,mozte si dat kavu cajik... Vezmite si take zdrav.sestricky,doktorov.... Robia v kuse,riskuju zdravie,ani pacienti nie su najlepsi. Su agresivny,opily,smradlavy,plesnivy,vsivavy...Viac roboty ako s nevychovanymi deckami...sestricky furt behaju okolo pacienta.hraju sa s krvou,zvratkami,umyvaju posratych ludi... Tahaju 12-nastky. Aj viac... a tiez sa pripravuju na povolanie.skoro vsade.aj predavacka sa uci kody. Doktori sa tiez vzdelavaju stale a nezarabaju vela na to ze stale sluzia,nocne,denne v kuse... smetiar pracuje za kazdeho pocasia.ten kavu nepozna pocas prac.doby. Mrznu,alebo horia.. vy si v skole zakurite,pred slnkom zakryjete zaluzie. A neporovnavajte zahranicie. Rozhodli ste sa zit na slovensku.ked sa vam nelubi-odstahujte sa. To plati pre kazdeho

riska
25. jan 2016

Ja som si pri čítaní všetkých tých negatívnych prispevkoch povedala, že už sa do žiadnej podobnej diskusie nezapojim, nema to význam.....Ale nedá mi to, ešte raz sa k tomu vyjadrím
Kedy si ludia uvedomia, že je to téma, ktorá sa týka úplne všetkých? Učitelov podobne ako lekárov potrebujú všetci!!! Akých chceme, aby naše deti tých učitelov mali? Snad tých najlepších, nie? Ved je to úplne jednoduché - ak bude mať učitel vysoké finančné ohodnotenie , zvýši sa aj jeho spoločenský status a postavenie. Toto povolanie sa stane opat atraktivnym, pedagogické, filozofické a prirodovedne fakulty sa opat začnu plniť ludmi, ktorí chcu nielen mať titul, ale budu chcieť ist realne do škol.
Ak bude mať riaditel školy na jedno miesto napr. 20 uchádzačov, ako je to napr. v niektorých sferach, je logické, že si vyberie toho najlepšieho z najlepších. Tým sa zvýši uroven školstva, spokojný bude samotný učitel, lebo bude primerane ohodnotený, spokojný bude riaditel, rodičia a žiaci. Spokojné bude školstvo a profitovať z toho časom bude celá spoločnosť. Aké jednoduché, že? 🙂
Učitelia, držte sa!

ckatka
25. jan 2016

@liaka nuz... ze vyuzivaju nase deti? Ano. Vyuzivaju. Zufala doba, zufale ciny.
Lekari "vyuzivali" pacientov. Museli. Robili to pre nas. Nic by sa nezmenilo, keby to spravili inak.

Vy chcete, aby vase dieta vychovaval X hodin denne zufaly clovek bez motivacie? Nebojite sa co potom z vaseho dietata vyrastie? Nehnevajte sa, nerypem, normalne sa pytam, ze ako to vidite.

Predavacka a smetiar, nemusia mat vysoku skolu,...clovek si povie ze je to 5-6 rokov,...ale mne napriklad tych 5-6 rokov uslo pomedzy prsty,...a zrazu sa clovek spamata, ma 30 rokov, konecne pracuje, je samostatny, banka mu dala hypo na vlastne byvanie,... a nema deti, lebo sa neda, usiel mu cas, ma problem....Cize ta cena za vysokoskolske studium je niekedy viac nez sa zda.... :/

(nie, nie som ucitel, ale vela nechybalo a bola by som) 🙂

pribinak
25. jan 2016

@liaka cez prázdniny vláda nerokuje a nezasada, takze štrajkovať cez prázdniny nema význam

ckatka
25. jan 2016

@riska suhlasim s tebou.. ludia si neuvedomuju, aky brutalny vplyv ti ucitelia maju na nasu buducnost,... od NICH zavis, ake hodnoty budu vyznavat nase deti. Prd od nas,... clovek je v praci, decko v skole, na kruzko, pride domov, mama sa spyta "co bolo v skole" decko povie "nic" a ide sa hrat/spat.
Cez vikend spolocna navsteva u babky, alebo nejaka rodinna aktivita (v lepsom pripade),...ale rodicia svoje deti strasne malo poznaju a ovplyvnuju (skutocne CEST vsetkym vynimkam, ktori so svojimi detmi stravia viac ako 1 aktivnu hodinku denne).
Ale ten ucitel je s nimi vacsinu ich bdeleho casu...ci uz v skole, alebo v ZUS, alebo na kruzkoch. Uvedomte si to.
Na mna najvacsi vplyv nemala moja mama (hoci tiez dobra zena) - ale triedna a ucitelka spevu v ZUS. Napriklad.... Kebyze tie dve su truby,...bohvie, co by zo mna vyrastlo.. :/

Bohuzial tejto vlade vyhovuje vladnut nevzdelanym ovciam, ktorych jedina svetla chvilka denne su spravy na Jojke a nejaky Velky brat ta vidi... :D :D

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bonaqa2013
25. jan 2016

štrajk je zle naplánovaný - zvolebnieva sa....
podľa mňa pôjde do stratena - o týždeň sú deti v škole....

malabiba
25. jan 2016

@liaka zabudla si na jednu vec - učitelia nemajú prázdniny, ale čerpajú dovolenku ....otázka na teba - vzala by si si dovolenku a išla potom štrajkovať? 😀

pribinak
25. jan 2016

pribinak

Pisala som jednej kocke v inej diskusii: pozeram, ze kazdu chvilu sa stanes matkou, ani sa nenazdas a za chvilu tu budes pisat: Baby poradte mi dobru MS v tom ci onom meste a potom budes pytat referencie na dobru a kvalitnu ZS
Ja ako matka ti poviem co robi dobru MS dobrou MS, kvalitne ucitelky, ktore si neustale doplnaju vzdelanie, robia si kurzy a venuju sa tvojmu dietatu
Je na zaplakanie, ked napr oblubena ucitelka tvojho dietata vyhlasi, ze dalsi polrok uz ucit nebude, ide do Nemecka upratovat hotely, lebo za ucitelsky plat nedostane v banke hypoteku

Ucitelka stravi s tvojom dietatom viac casu ako ty sama, napr prinesies dieta do MS o 7.00 a vyzdvihnes o 16.30, Preto chcem, aby im Dali platy ake si zasluzia a nemuseli kvalitne ucitelky ist upratovat hotely

Učitelia vzdelávajú, učia vychovávajú nase deti, ovplyvňujú cely ich buduci zivot, preto chcem, aby mali plat aky si zaslúžia a aby kvalitní učitelia neutekali prec

pribinak
25. jan 2016

@ckatka posledny odstavec by si zaslúžil 10 000 lajkov, presne ovce

sorciera24
25. jan 2016

@liaka asi si z tych jednoduchych rodicov, inak by si pochopila to, co vacsina rodicov, ze bojujeme prave za ne! za deti! o ne tu ide! im chceme dat kvalitnejsi system vzdelavania.....takze kde vyuzivaju vase deti?...ze im chcu lepsie?......sa zobudte poniektori.....(inak som rada, ze vacsina rodicov to konecne pochopila......) uz to pochopte, ze to nie je proti rodicom a detom, ale prave za ne!......a ja by som len zatlieskala, keby sa pridali vsetci.....podporim hocikoho kto sa neboji povedat svoj nazor a bojovat za lepsiu buducnost...(skuste nezavidiet a pochopit podstatu....ak uz toto nepochopite, tak to tu bude vyzerat stale rovnako...nanic.....).....som momentalne na RD a nemam ich ako inak podporit len slovne, ale bojuju za vsetkych a za cele skolstvo, kt. je podstatne pre vsetky deti, aj pre moje......preto som za....

pribinak
25. jan 2016

@liaka ty si este asi nevidela aky "príjemný a zdvorilý" dokaze by rodic, ked jeho synacik ci Dceruska dostanú 5 z písomky ci za odpoved a nebodaj si to ucitelka dovolí aj viackrát za polrok

liaka
25. jan 2016

Ja som chcela byt ucitelka a moja dcera chce byt tiez. Ale rozmyslame tym stylom,ze radcsej v teplucku ako utierat zadky,zvratky,krv,hnis a podobne. Su horsie platene povolania... Kto ma rad deti a skolstvo da aj nemozne tym detickam.

evittam
25. jan 2016

@liaka Prepáč, chváliš lekárov - no česť výnimkám, ale pekná prísaha - prídeš sa objednať na vyšetrenie a sestrička ti povie, že za pol roka - krááásny prístup...do pol roka môžeš aj skapať - ale "mŕtvy pacient-najlepší pacient".....A netvrdím, že za to môže ten lekár - ja viem systém - ale pokiaľ budú lekári ordinovať vo väčšine a v priemere cca od 8-9.00-14.-15.00, tak to ani lepšie nebude....
To len trošku mimo tému. K téme - max.súhlas s
@pribinak
@sorciera24
@ckatka

ejka82
25. jan 2016

@pribinak no, dobre. Nedá mi nereagovať. Koľko učiteľov berie svoje povolanie ako poslanie? 3. z 50??? Pretože o tom učiteľstvo je , o poslaní. Učiteľ má vzdelávať naše deti, učiteľ má byť i "rodičom" pokiaľ je dieťa v škole. Učiteľ má deti vychovávať. A aká je dnešná vzorka učiteľov? Znudené deti, ktoré ledva skončili strednú školu a inde ako na pedagogiku sa nedostanú, pretože na to nemajú. Samozrejme česť výnimkám. U nás v dedine, kam som sa presťahovala sú učiteľky, ktoré si nezaslúžia ani ten plat čo majú a verte mi, nie je malý. Ledva si odučia svojich 5 hodín denne a už sa pracú preč zo školy. Deti vo všetkých oblastiach testovania a monitorovania obstáli na poslednom mieste!, tak začo majú dostať vyšší plat?
ďaľší bod štrajku - vzdelávanie sa a kredity - preboha??? to vážne? veď v dnešnej dobe sa musí vzdelávať počas života každý, kto má prácu. Aj obyčajný robotník musí absolvovať školenia na obsluhu linky, vozíka, skenera, ak chce mať prácu. Tak hádam je logické, že chceme, aby sa ľudia, ktorí majú vzdelávať naše deti vzdelávali aj naďalej, aby im vedeli odovzdať to najlepšie zo seba.

Zase na druhej strane, nechcem len kritizovať, lebo poznám ľudí, ktorí sa pre učiteľstvo narodili, baví ich to a napĺňa. A pred tými klobúk dole..

Takže za mňa NIE, pretože najskôr treba začať od seba..

pribinak
25. jan 2016

@ejka82 to by sa dalo povedat o každom povolaní, vsetci to poznáme: nepríjemná sestrička, predavačka co nevie nic o tovare, ktory predáva, úradnícka, ktora si mysli, ze sa svet sa točí okolo nej a jej pečiatky, protivní policajti, oduta kadernicka, ked povieš, ze tak toto nie je ta farba ani náhodou, ....

Nehovorím, ze vsetci učitelia su super, ale napr povolanie, ktore robím ja, dom si vybrala kvoli super učiteľke, ktora ma ovplyvnila a ja na nu nikdy nezabudnem
Samozrejme, ze na niektorých som chcela zabudnúť

liaka
25. jan 2016

@pribinak tak bojujte za obnovu trestov na detoch. Zobrat palicku a po prstoch... Ja sa nehadam len vravim,ze kazde povolanie ma svoje za aj proti. Ja som predavacka. Vies akych ludi mame denno denne? Smradlavych,kradnu,papuluju,nadavaju ked ide len jedna pokladna. Nieco nemame,my sme na vine. Zarobim 330 eur. Robim denne od rana do vecera,vikendy volne ziadne... Ucitelia sa stazuju na povinnu dovolenku,ja nemam ziadnu. Aj ti doktori zazivaju rozne preplesky a s horsimi ludmi.. Ja som len za lepsie podmienky v zdravotniicstve. Tam raz kazdy skonci,bude potrebovat pomoc.

sorciera24
25. jan 2016

@liaka ale ved to je smaozrejme, ze ucitel da detom aj nemozne...je to poslanie, neieln povolanie, bezne som im ja davala zo svojho papiere, pera, pomocky, brala ich an vylety po poobediach, ci vikendoch (nezapaltene), ci im bezne pred ci po vyucovani poskytla pomocnu ruku (co mnohokrat patrilo do ruk rodica alebo psychologa)...o tom to je to povolanie a je krasne, ekd sa takto vykonava...preto pisem, ze vacsina ucitelov takto funguje a teraz bojuju nielen za seba, ale predovsetkym za nase deti, aby sa v tej skole mali lepsie...dostali pomocky uplne samozrejme (nie aby sme za kazdy papier brojili....), aby to vzdelavanie napredovalo....o to tu ide! 🙂
moja mam je predavacka, robila som pocas studia aj predavacku...cize viem, aki dokazu byt ludia hnusni a spravaju sa k tebe ako k handre!...(fakt..hnus.....ale to je vsade a ej to o ans ludoch....)....a preto by som sa bez vahania postavila aj za predavacky,a k by ste zavreli obchody....(neumrela by som od haldu)....ale azs...preto som studovala, aby som tu predavacku viac nerobila, lebo je ozaj scestne porovnat ucitela a predavacku...aj ekd si vazim oboch...

pribinak
25. jan 2016

@liaka eeee? Nepochopila som! Ake tresty? O com točíš?

liaka
25. jan 2016

U nas ucitelia nestrajkuju. Preco? Hrozi zrusenie skoly. Vedia co je to za pocit,ze od septembra budu nezamestnany. Jedna ucitelka robi teraz u nas v obchode. Volno ziadne,ludia hrozny. Vlacenie tovaru. Niekedy na kavu cas nie je. Ta by dala vsetko za to aby mohla sediet za katedrou. A inac,ludia zli, protivny,bez usmevu,deprivovany sa najdu vsade. Ci zarobia 300 alebo 2000 euro. Kto chce sluzit ludom,detom,pacientom ten sa zobudza s usmevom .. a vazi si pracu ktoru ma. Neverim ze plat niekomu pomoze zmenit povahu a kyslost tvare

sardinka335
25. jan 2016

@ejka82 snad podla toho ze poznáš pár blbých učiteliek nemozeš povedať ze všetci su zlí nie? Učitel v dnešnej dobe nemoze byt žiadnym rodičom lebo čo rodič to ine poziadavky na svoje dieta. Skola ma vprvom rade vzdelavať! Doma v rodinách si deti vychovávajte a nehadzte to na školu. Potom učitel krivo pozrie na ziaka a rodič uz je naklusaný pred kabinetom vyblakovať...
Čo sa štrajku týka aj suhlasím a aj nesuhlasím...suhlasim ze školstvo potrebuje viac lebo vela tam robime na kolene, nosime si svoje ale na druhej strane nesuhlasim lebo rukojemnici su deti, poziadavky su chaoticke, odbory ,,nulové,,...čo take upratovačky na škole? Proste tam kazdemu ,,treba pridať,, kucharky, upratovačky.

zdena12345
25. jan 2016

ja by som sa najskor opytala kolko hodin odrobi priemerny ucitel za mesiac, kolko za mesiac "prazdnin"/dovolenky, kolko maju dovolenky do roka a kolko to potom vychadza plat na hodinu 🙂 mozno by to stalo za uvazenie.
berem, zasluzili by si viac ale kto nie??? Je to predsa len profesia, ktor by mala byt vazena, no zial... deti stale drzejsie a pristupa respekt k ucitelom, no nic moc...
ale zas ma to povolanie kopu vyhod
co taka sestra ktora odrobi 20h mesacne, nocne, sviatky... to sa s ucitelmi porovnavat neda.
tazko mi povedat nezaujaty nazor, ked nepoznam detaily. nech v kazdych spravach o strajku najskor zhrnu uvodne otazky a potom by sa viaceri mozno zamysleli nad tym, ze aj my by sme mali strajkovat🙂

evittam
25. jan 2016

@liaka A prepáč, ale "netrep", že nemáš žiadnu dovolenku - klameš.
Nechcem aby to tu vyznelo, že "len rýpem", ale všetko čo by som napísala tu už napísané bolo, takže sa nejdem opakovať.

liaka
25. jan 2016

@pribinak malo to byt na srandu,ci? Nebolo lepsie v dobe ked ucitelia mohli pouzit aj fyzicky trest? Poslat ich do kuta,za dvere? Dnes nemozu nic. Dobre deti musia odist zo skoly a zle tam mozu ostat aby nebola diskriminacia..

riska
25. jan 2016

@ejka82 naštuduj si o čom je požiadavka kreditového systému u učitelov, a potom k tomu píš pripomienky.... nikto z učitelov nie je proti vzdelávaniu, práve nopak 😉

malabiba
25. jan 2016

som rada, že niekto má chuť štrajkovať......lebo.... nech všetci spokojne čušia a dívajú sa ako nás politici okrádajú....však chudobný, hladný a hlúpy najlepšie poslúcha

liaka
25. jan 2016

@evittam ale mam. Odvolaju ma aj z tej skoro vzdy. Niekto kto nema ustlane na ruziach vie aky je problem ostat s dietatom doma,kto nema cas ist doktorovi