icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

sorciera24
28. nov 2012

@lili_mia inak v tej KII (pri Ziline mimochodom).....sice makaju, ale zarabaju, idu na 3 smeny, ale viem, ze dostavaju kazdu chvilu darceky, ked splnia limit, maju premie, na Vianoce maju premie a maju celozavodnu dovolenku.....toto je nabeton...

moncs28
28. nov 2012

raz som zažila štrajk metra vo Francúskom Lyone, jednoducho nejazdili ...boli sme na návšteve u švagra, hovoril, že to je u nich bežná vec,každú chvílu štrajkujú....a nikto si nerobí z toho nič...

doma1
28. nov 2012

@malabiba ja ked pridem na rodicovske zdruzenie, je nas tam 20 z 24 a to kazde rodicko,,,aj ti styria sa informuju, ale v inom case ( maju opacne smeny, alebo aj ine dovody), takze aj takto to funguje,,,, 😉

lauritka
28. nov 2012

@moncs28 vsade je to bezna vec. ked isli zdrazit benzin, Madari zablokovali cesty, Strajky su uplne bezne vo svete. ako inac maju ludia vyjadrit nespokojnost a nieco zmenit ?? nadavat pri pive a tv ??? jemna cesta vyjednavani, ako sa ukazalo nepomoze.. dalej sa beztrestne urcita skupina ludi nabaluje a ostatni kruto platia. Hnev by mali ludia obratit "tym spravnym smerom" , nie na ludi, ktori sa snazia nieco zmenit a postavit sa proti niecomu. Skor ich maju podporit, nie zase zavidiet, ze niekto chce viac. Kazdy ma pravo vstat a tiez ist strajkovat. Nemozme sa predsa donekonecna uspokojovat s malom ?? Preco ? Kazdy ma pravo na lepsi zivot. Preco ludia musia platit za bezhranicne minanie zaujmovych skupin ?? Za zle vednie tohto statu ?? Uz 20 rokov sa slubuje a slubuje a ide to vsetko len do vacsich hovien.. dokedy este ??

brumka
28. nov 2012

@lauritka mas pravdu ale je rozdiel statny a sukromny sektor

doma1
28. nov 2012

@moncs28 murar v rakusku od 2000,-( na SK cca700,-),,,ja by som to neporovnavala, pretoze tieto dve krajiny sa ani porovnat nedaju,,,zivotna uroven je ina,,,

lili_mia
28. nov 2012

@sorciera24 pardon, z toho som vydedukovala to, čo som napísala http://roznava.korzar.sme.sk/c/4983185/pribudlo... .. s odstupom času som to domotala

moncs28
28. nov 2012

@doma1 určite sa nedá porovnať,ale treba si uvedomiť, že robotník nemôže mať plat lekára...

lauritka
28. nov 2012

@moncs28 u nas moze 🙂 😉

lauritka
28. nov 2012

@brumka strajkuju aj zamestanci sukromnych podnikov, nie len statnych pokial viem. 😕

moncs28
28. nov 2012

@lauritka bohužiaľ áno 😝

brumka
28. nov 2012

@lauritka tak to su asi taky co nedostanu vypoved, stastnejsi zamestnanci

simca06022011
28. nov 2012

@malabiba no ja by som ani niektorym ucitelom nezverila vychovu svojho dietata 🙂)) niektore upratovacky su milsie :P ale o to nejde, radsej prisny ucitel co nauci, ako mily ucitel co nenauci...

Ucitel ma byt spravodlivy, co casto tak nie je, ma naucit, a ocakavat nejaku odozvu od ziaka.. nie len nabiflovane poucky a podobne veci.. 🙂 Vacsinou sa mi stalo, ze taky ucitelia vobec neboli... zaujal ich vyraz ziaka, oblecenie, mozno frajerske spravanie.. to co povedal ten ziak ked ho skusali, ci vedel/nevedel.. to bolo druhorade 🙂))

doma1
28. nov 2012

@moncs28 ano, ale slovenski lekari by chceli mat plat rakusaka,,,je tomu prave rok, co sa "skryvali" za potreby pacientov-nas, ale v podstate im islo len o tie platy, a ucitelia? je to velmi podobnee,,,takto to vidim ja

simca06022011
28. nov 2012

@moncs28 ked je sikovny moze🙂 plati ho sukromnik...
keby bol lekar sukromnik, dostaval by ovela vyssi plat... ale to by sa museli vacsinou ovela lepsie spravat.. u nas ani ten "nestatny" lekar nie je velmi "nestatny" pretoze stale dostava platby iba z poistovni, ktore su v podstate statne 🙂))) ale to je ina tema 🙂))

lauritka
28. nov 2012

@brumka no vies, len prave to je tu. zastrasovanie, obavy .. 😒 ludia boli zvyknuti trpiet za komunistov a trpia aj teraz. Latka minimalnej mzdy je nastavena sialene nizko na tie vydaje, co tu clovek ma.. potom je jasne, ze sa kalkuluje zo strany zamestnavatelov. nepaci sa ti vypadni,pridu dalsi. drzia ludi v sachu. je to take novodobe otrokarstvo.
Neviem este dokedy sa bude skusat kupischopnost obyvatelstva. 😠 Na jednej strane chcu podporu domacej produkcie a aby ludia nechavlai peniaze v nasich obchodoch, ale pri takych prijmoch ako su, si kazdy hlada cesticku ako nakupovat lacnejsie a odkedy mame moznost nakupovat cez internet, tak vela ludi plati doslova "dane" zahraniciu ..
Kazdy obchadza ako vie, a zase sme pritom, ze je nizky prilev do statnej kasy, neustale chybaju penize a musia sa robit nepopularne opatrenia. ekonom Stanek sa vyjadri, ze danove uniky tvoria pripblizne 2-3 milrd eur.
Cize je to jeden velky zacarovany kruh. 😠

moncs28
28. nov 2012

@lauritka minimálna hrubá mdza je cca 315€(toľko má aj upratovačka) a hrubá mzda učiteľa je 540€...nie je to trošku ironické???
a u susedov minimálna mdza neexistuje, ale upratovačka zarobí v hrubom cca 1500€ a učiteľ v hrubom 8000€. ak to prepočítame na naše pomery, tak by mali učitelia zarábať v hrubom cca 2900€.

brumka
28. nov 2012

@lauritka suhlas a este je smutne ze v zahranici su vssie prijmi a tie iste potraviny co su tam su u nas neskutocne drahsie a menej kvalitne. zial smutna realita :( vies co by sa malo zmenit? nie platy ale ceny potravin a energii, ved uz samotna hypoteka je ake zdieranie :(

danusskaaa
28. nov 2012

kazde jedno povolanie ma svoje vyhody a nevyhody. ucitelova vyhoda je ze nepracuje tolko ako inde. ma viac prazdnin, vyucovaciu hodinu len 45min nie 6O ako inde, konci okolo obeda.............. ale zase na druhej strane, nie kazdy sa na toto povolanie hodi. studium ucitelstva nie je az tak jednoduchy, po dokonceni skoly sa musi neustale vzdelavat a povinne chodit aj na "uplne zbytocne" kongresy a skolenia, aj ked ma zly den musi sa detom venovat s chladnou hlavou /toto sa nie kezdemu dari/ musi dodrzat osnovy ucenia, co je niekedy moc tazke!!! nie len vzdelava, ale aj vychovava. musi zvladnut aj menej zvladnutelne deti... je toho tiez dost! vsetko sa da zvladnut ked pomahaju rodicia, ale mnohi rodicia si "nevedia dat rady s vychovou" a myslia si, ze ucitel to zachrani, mylia sa ucitel moze len usmernit on nema kompetenciu vychovat od zakladu. som za to, aby im zvysili platy, nech su motivovani, lebo toto povolanie je coraz tazsie a nezaujimave...

lauritka
28. nov 2012

@moncs28
@brumka obavam sa, ze tu bude este horsie.. 😔

brumka
28. nov 2012

@lauritka to bude, ja posledne roky to dost citit, robimsi doma uctovnictvo a ceny za byvanie a potraviny a je to hroza, za posledne 2 roky skoro vsetko narastlo keby poviem o 5 € ale su to horibilne sumy.... toto je kamen urazu, zivot nakladnejsi ako prijem..poviem ta takto za komunistov tiez nebolo idealne ale ludia mali pravcu a strechu nad hlavou dnes uz nic nieje samozrejmost

moncs28
28. nov 2012

@brumka áno, ked sme bola v Bruseli,tak som sa išla pozrieť na ceny do H&M - no som zostala v šoku presne také isté ceny ako u nás na taký istý tovar...no len iné výplaty...

moncs28
28. nov 2012

@lauritka máš pravdu 😖

brumka
28. nov 2012

@moncs28 podla mna by sa skor mali ludia spojit zato aka je zivotna situacia, ved potraviny v zahranici su o kolko lacnejsie cize ake zisky maju zahranicny vyobcovi na nas chudakov

moncs28
28. nov 2012

@brumka to preto lebo sme malá krajina ako aj Belgicko,ale ked sa pozriem na ten istý tovar z H&M v Nemecku, tak tam je zase lacnejší,lebo je to veľká krajina....tak trošku ekonomie...

lauritka
28. nov 2012

moj osobny nazor je, ze sme na euro pripraveni neboli, neverim ze nasa ekonomika bola na tom az tak dobre, skor by som verila, ze sa nejak umelo urobili cisla aby sme akoze splnali podmienky na prijatie. 😒
presne som vedela, ze zivotna uroven pojde dole. nemci boli tiez nespokojni, ked sa rusila marka. presne pred skoncenim som bola v DE.. a uz zacali citit zdrazovanie.. a to su inde ako my..
tu do chudoby nam to trebalo.. otrasne. ceny europske, platy ruske. 😀

moncs28
28. nov 2012

@lauritka nemci nazvali euro teuro 😀 ,,teuer" znamená po nemecky ,,drahé"

tortelinka
28. nov 2012

@moncs28 metro v Lyone? 😕

moncs28
28. nov 2012
lauritka
28. nov 2012

@moncs28 trefne 😀 😀