Sú trojky na vysvedčení dôvod na obavy?
Dievčatá môj syn piatak bude mať na vysvedčení väčšinou trojky z predmetov a jednotku z matematiky.
Výtvarnú a hudobnú,telocvik nepočítam,tam bude jednotka a dvojka 🙈🙈🙈
Neviem prečo to beriem tak tragicky, že nie som jediná?
@pralinka25 no predstav si, že to moje dieťa už strednú úspešne skončilo a úspešne pracuje. Aj s mojím otrasným prístupom k znamkovaniu. Ako správna nezodpovedná matka som celý čas mala na háku a robila som presne to, čo píšem, podporovala som jeho záľuby a to, v čom je dobrý. Dokonca si predstav, že tento rok som pracovala s troma deťmi na DV, ktoré spravili ten monitor tak, že prijímačky nerobili a áno, mali aj trojky na vysvedčeniach, pretože ich nezodpovedné matere ich podporovali v tom, v čom boli deti dobré a kašlali na známky. Strašné niečo.
@akvi ale my tu neriesime reformu skolstva. Darmo sa tu budeme zavzdusnovat nad systemom. Ano je naprd ale s tym ten piatak nic neurobi. Darmo pojde proti prudu. Zomelie to jeho. Rozhodovat sa moze na strednej na vysokej v praci. Ale aby sa mohol rozhodovat musi zamakat teraz. Inak bude musiet akceptovat len to co mu zostane a pride o moznost vacsieho vyberu.
Zbytocne sa tu budeme na tejto pode bavit o idelnom stave ked ten stav neexistuje a ani ho na modrom koni nevytvorime.
Moze sa rodic aj ziak storcovat kolko chce. Stejne taha za kratsi koniec.
@simca06022011 väčšina detí netuší, čo bude robiť, pretože škola nedáva deťom šancu nájsť to, čo ich baví. Celú ZŠ deti počúvajú, aby pridali v predmete, ktorý im nejde, aby nemali trojku. Miesto toho, aby dostávali podporu v tom, čo im ide. Potom v 9-ke zrazu očakávame, že sa dieťa rozhodne, čo chce robiť a nepáči sa nám, že máme haldu rezignovanych pubertiakov, ktorí netušia, čo ich baví. Veď to je úplne absurdné celé.
@akvi nemôžu sa učiť len to co chcú 😂 na základnej škole sa vôbec nemusia nejaké ťažké veci ktoré by ich mali zaťažovať. A vôbec vedieť ich im nijak nepoškodí. To ze nevedia co ich baví = k tomu majú viesť aj rodicia. Mne kamoška učiteľka povedala, ze nie deti nevedia... veľa detí ani nevie co ich rodicia robia. Nemajú ani šajnu o tom. Tak.ako môžu mať predstavu o akejkoľvek práci a vedieť co odnáša...A následne ako majú vedieť co chcú študovať.
Ja si neviem predstaviť ako by v škole akože individuálne riešili ze Ferko nema rad slovenčinu a Katka matiku, tak nech sa to neucia a nech sa učia to co ich baví. Pri tom ucive co majú si stíhajú študovať veci co ich bavia koľko len chcu😂 v každom prípade tu autorka proste bud príde na to prečo to synovi nejde a zasiahne alebo sa bude pozerať a upokojivat, že je to ôk, lebo však matika mu ide. A potom sa zariadi podľa zvyšku ZS. Je to na každom ako sa rozhodne. Ale moze byt aj neskoro prebrať sa v 8-9rocniku nakoľko učivo nám nadväzuje a nie je to ze teraz zrazu sa začnem učiť a hurá.
@akvi nemôžu sa učiť len to co chcú 😂 na základnej škole sa vôbec nemusia nejaké ťažké veci ktoré by ich mali zaťažovať. A vôbec vedieť ich im nijak nepoškodí. To ze nevedia co ich baví = k tomu majú viesť aj rodicia. Mne kamoška učiteľka povedala, ze nie deti nevedia... veľa detí ani nevie co ich rodicia robia. Nemajú ani šajnu o tom. Tak.ako môžu mať predstavu o akejkoľvek práci a vedieť co odnáša...A následne ako majú vedieť co chcú študovať.
Ja si neviem predstaviť ako by v škole akože individuálne riešili ze Ferko nema rad slovenčinu a Katka matiku, tak nech sa to neucia a nech sa učia to co ich baví. Pri tom ucive co majú si stíhajú študovať veci co ich bavia koľko len chcu😂 v každom prípade tu autorka proste bud príde na to prečo to synovi nejde a zasiahne alebo sa bude pozerať a upokojivat, že je to ôk, lebo však matika mu ide. A potom sa zariadi podľa zvyšku ZS. Je to na každom ako sa rozhodne. Ale moze byt aj neskoro prebrať sa v 8-9rocniku nakoľko učivo nám nadväzuje a nie je to ze teraz zrazu sa začnem učiť a hurá.
@simca06022011 jasné, že sa môžu učiť to, čo chcú, to, čo dáva v tej chvíli zmysel. To, že ty si to nevieš predstaviť, to neznamená, že to neexistuje alebo nefunguje. Domoskolaci takto fungujú, slobodné školy tiež. A reálne, učivo celeho 2.stupna sa dá pri troche úsilia naučiť za pár týždňov. Reálna skúsenosť v slobodných školách, príprava na prijímačky, testovanie, trvá dva, tri mesiace. Určite si zažila s vlastným dieťaťom, že si ho napríklad po chorobe potrebovala doučiť všetko, čo brali celý týždeň. Koľko to trvalo? Pár hodín, že. Škola je nesmierne neefektívna.
@simca06022011 jasné, že sa môžu učiť to, čo chcú, to, čo dáva v tej chvíli zmysel. To, že ty si to nevieš predstaviť, to neznamená, že to neexistuje alebo nefunguje. Domoskolaci takto fungujú, slobodné školy tiež. A reálne, učivo celeho 2.stupna sa dá pri troche úsilia naučiť za pár týždňov. Reálna skúsenosť v slobodných školách, príprava na prijímačky, testovanie, trvá dva, tri mesiace. Určite si zažila s vlastným dieťaťom, že si ho napríklad po chorobe potrebovala doučiť všetko, čo brali celý týždeň. Koľko to trvalo? Pár hodín, že. Škola je nesmierne neefektívna.
@akvi keby som takýto výber nechala na žiakov,tak sa neučia nič. Toto čo opisujes je ideálny stav a musíš mať pri ňom namotivované deti a nie lenivych pubertiakov.
@akvi keby som takýto výber nechala na žiakov,tak sa neučia nič. Toto čo opisujes je ideálny stav a musíš mať pri ňom namotivované deti a nie lenivych pubertiakov.
@zuzka1117 už som to písala vyššie, to, že ty si to nevieš predstaviť, to neznamená, že to neexistuje. Väčšinou stačí opustiť predstavu dnešnej školy, lebo áno, v tej to fungovať zaručene nebude.
@zuzka1117 už som to písala vyššie, to, že ty si to nevieš predstaviť, to neznamená, že to neexistuje. Väčšinou stačí opustiť predstavu dnešnej školy, lebo áno, v tej to fungovať zaručene nebude.
@akvi prečo by nefungovalo?to by sme potom nemali žiadnych odborníkov ani teraz. Tiež sa museli učiť aj veci,čo nepotrebujú a neublížilo im to.
Ja chápem,kam smerujes,ale netreba hrotit.
Za ideálneho stavu by všetko fungovalo inak. Na klasickej ZŠ nie je ideálny stav. Nie je to výberová škola.
Vieš,ono stačí pozrieť za hranice,vyslať našich študentov na mnohé univerzity po svete a zistíme,že nie iba vo svojom odbore,ale aj všeobecnými vedomosťami ďaleko študentov z krajín,kde sa učí iným štýlom .
U nás sa zacala pretláčat reforma školstva,keď už v krajinách,po ktorých ju ideme zopakovať sa zamýšľajú,či fakt bola dobrá a v mnohom sa vracajú.
@rozkvet1 tak vieš niekomu bifľovanie nejde a skôr pochopí keď v tom vidí logiku. Neznášala som sa učiť niečo naspamäť.. Rýchlejšie som naučila keď som pochopila nadväznosti a vo co gou...
@anickaaa6aaa samozrejme že kto pochopí to má lepšie. Neznasala som sa učiť naspamäť ale musela som aj keď som nenávideli dejepis biológiu geografiu no musela som sa prekonať. Tam je zas že to človek môže potom vypustiť z hlavy pokiaľ z toho nematuruje
Mna ako celozivotnu jednotkarku by asi cokolvek horsie od 2ky rozosmutnilo, takze chapem ta 😃
Nemusíte to brat tragicky aj dcéra mala na základnej aj 3jky išla na OA a bola cele 4 roky vyznamenana.A rodičov co som postretavala tak hovorili ze ich deti na strednej majú oveľa lepšie známky ako na základnej.Na základnej neviem jak pocitali tie % ale vždy horšia známka mala váhu 2ch znamok a 1tka mala malú váhu.Ja som si nikdy s dcerinych známok nič nerobila. Aj tak v živote nikoho nezaujímajú kto mal aké známky ale aky je šikovný.Kolko krat deti z horsimi známkami na skole sa maju v živote ako dospelý lepšie ako jednotkari.
Najstaršieho som mala jednotkara,zmenilo sa to až teraz, v 9.triede,ťažká diagnoza/puberta/nechuť zo školy.monitori aj prijmacky z matiky -vplyvom stresu pokaslal-neprijali ho na ani jednu školu,keďže bol pod čiarou a deti veľa.takze celo druho stupnova snaha vyšla nazmar.🙄
Dcéra je iný prípad,6.trieda,dlho jej trva sa naučiť a keby nedohliadnem kašle na to úplne.ale trojky netolerujem,keďže viem,že príprava robi zazraky
@adula3334 ahoj kam napokon isiel tvoj syn na strednu?Robil druhe kolo alebo ho niekam priradili?

@terezka1947 ja s tebou úplne súhlasím. Akurát si nemyslím, že trojka z dejepisu znamená, že dieťa nemá prehľad. V mojom prípade napríklad som mala z dejepisu jednotku, ale reálne som z neho nič nevedela, nabiflila som sa na písomku a tým to haslo. Môj muž je typický trojkar, z dejepisu má ale taký prehľad, že čumim. Lenže on ten prehľad nemá vďaka škole, ma ho napriek škole, ani trojka mu dejepis neznechutila. Cez kovid som mala možnosť vidieť to, čo sa decká na strednej učili, syn mi ukazoval prezentáciu z troch učiv z dejepisu. Naratala som v nej 17 dátumov a 23 mien. Naozaj si niekto myslí, že toto je ten všeobecný prehľad? A takto tragicky vyzeralo až príliš veľa predmetov, aby to bola náhodne "zlá" učiteľka. A nik ma nepresvedčí, že ak sa toto dieťa naučí, bude mať lepšie šance v živote. Ak nedáme na prvé miesto záujmy a schopnosti dieťaťa, budeme stále produkovať len priemerných ľudí, ktorí budú všetci ako tak vedieť to isté, ale nikto nič poriadne, presne, ako je to teraz, pretože tí ľudia, o ktorých píšeš, sú presne produktom prístupu, ktorý má väčšina.
@akvi lenže.....vieš už na ZŠ s istotou a úplne presne, ake sú vyhranené záujmy dieťaťa?
Nedá sa to s určitosťou vždy.
Čiže ja ZS beriem ako dobrý odrazový mostík a lakmusovy papierik.
Niekedy rodič vie zistiť,k čomu dieťa inklinuje presne,niekedy sa vystrieda kopa záujmov,niekedy jednoducho nevie sa nič,tak sa musí vybrať SS nejaká neutrálna.
Deti potrebujú možno dozrieť.
Ale už na ZŠ musí to dieťa získať základný prehľad o všetkom. Niekomu to pôjde lepšie,niekomu horšie.
Ale od toho je rodič a učiteľ,aby zistil,či je dieťa lenivé,či mu idú iba konkrétne predmety,či má problém s učením nejaký vážnejší,atď... podľa toho sa vie ďalej smerovať.
Tie známky síce neurčujú striktne to,čo bude z neho v dospelosti,ale musia byť výsledky jeho schopnosti a vedomosti nejako merateľné.
P.S.mam na praxi už roky študentov a je medzi nimi tak priepastný rozdiel,že žasnem. A nebudem hodnotiť vedomosti...to mnohí získajú časom,mnohí praxou,mnohí zrelostou. Ale....neskutočne ma irituje ich prístup a u niektorých bezhraničná lenivosť. Veď čo,rodičia ma niekde umiestnia,vybavia miesto.
chvalabohu su medzi nimi zrelí a šikovní,čo mu dáva nádej.
Ale každým rokom menej a menej.
Mať takého lenocha doma,tak ho pretrhnem.
Ale zjavne to niekomu z rodičov stačí....veď nakoniec,nech sa s ním trápi niekto v škole,na praxi,či neskôr v práci.
No mať raz kolegu,čo sa mi nič nechce,vytvára okolo ovzdušie,že on tu byť nemusí a robí nám všetkým milosť,že ho môžme zasvacovat do nových veci ......že môže hocikedy odísť,vystriedal už aj tak 10zamestnsni za rok,tak to je veľká výhra.