Sú známky dôležité?
ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??
@maciatkolulu samozrejme, suhlasim, ale urcite voditko to je... hlavne pri tych horsich znamkach... moj nazor je taky ze casto dobry trojkar sa lepsie uplatni ako biflos jednotkar... 🙂
@nelinka2009 podľa mňa je dôležité,aby dieťa zažilo pocit školského úspechu už na prvom stupni. Ten pocit, som dobrý, viem to,dokážem to. Potom aj keď príde na druhý stupeň bude sa usilovať zvládnuť aj ťažšie učivo,pracovať na sebe...A hlavne sa naučí, že nič nie je zadarmo a za všetkým je kus roboty a j za jednotkami aj za dvojkami bude jeho námaha, jeho robota. Určite treba veľa chváliť, ale zase aby žiak bol aj sebakritický a pracoval na sebe stále a nepovažoval jednotky, dvojky za samozrejmosť. Aby nadobudol taký zdravý prístup k robote,aby sa naučil pravidelne pripravovať do školy, robiť úlohy, chystať pomôcky...aby nebol lajdák.
môj brat niekoľkonásobný majster ešte bývalého Československa, majster Slovenska, A na EU druhý v zápasení a na vysvedčení mu chcel dať učiteľ dvojku z telesnej ,lebo netrafil do koša pri basketbale. No keby to nezachytila triedna jeho , a nešla za učiteľom či sa nezbláznil tak ju naozaj aj má .Pritom takú kondičku a také ovládanie gymnastiky nemal nikto v ročníku .
@maminuska
@m.i.r.i síce nesúhlasím s hodnotením vychov, ale myslim si, že keď sa už niečo hodnotí a to je jedno aký predmet, ma sa hodnotiť spravodlivo. Ak majú v škole cely polrok napr. gymnastiku a dieťaťu to nejde, nevidím dôvod, aby malo dieťa jednotku na vysvedčení koli tomu, že ma z ostatných predmetov jednotky, alebo koli tomu, že futbal mu ide na jednotku a reprezentuje školu. Tiež som tu už asi spomenula, že syn, ktorý je športovo nadaný na viaceré športy, robí hokej, patrí medzi top hráčov v provincii mal dvojku aj trojku z telesnej. No a? Keď dieťa raz nevie trafiť spomínaný basketbalový kôš, tak nemôže mat taku istú jednotku ako žiak, ktorý ho trafí bez problémov z hociktorého uhla s tak povediac prstom v nose a hra basketbal na celoštátnej úrovni. To ako príde niekomu fér?
Rodičia by mali včas pochopiť, že ich dieťa je len človek, ktorý nie je 100% a take nie sú ani jeho výkony za každých podmienok a v každej oblasti. I ti najväčší géniovia majú oblasti, v ktorých excelujú a oblasti, v ktorých sú priemer, či podpriemer. Dieťa treba podporovat v akejkoľvek pohybovej aktivite, v radosti z hudby, v tvorivosti, fantázii, nech sú už výsledné produkty akékoľvek a netrieskat si hlavu nad tým, keď to nie je na 1.
telesná výchova je preto telesná že má odrážať základné ( všeobecné) schopnosti žiaka, teda beh , skok do diaľky , hod, základná gymnastika, šplh po lane čo majú schopnosť zvládnuť aj žiaci ktorí nerobia žiadny záujmový šport a už vôbec nie na vrcholovej úrovni . Preto vrcholový športovec , ktorého telesné schopnosti sú zväčša nadpriemerné by mal mať jednotku z telesnej.
Ak by sa ten predmet volal výchova k basketbalu , no tak nech má aj 4 ale keďže išlo telesnú na strednej tak to je už o niečom inom.
@maminuska ak telesnú hodnotíme známkami tak, ako ostatne predmety, ak niekto robí gymnastiku len tak, že je dobrý či dostatočný , nemôžem ho ohodnotiť, že ju robí výborne, len preto, že hra výborne volejbal. Počas polroku sa na telesnej, pokial si dobre pamätám nikdy nevystriedali všetky druhy športov. Takze keď sa robila 2 mesiace gymnastika, 2 mesiace volejbal a 1 mesiac basketbal a dieťaťu to ide na známku “dobre” tak by mal dostať na pól roka dobrý a nie výborný, len preto, že ma časy na 50 m beh najlepšie v okrese a do diaľky skáče najlepšie z celej školy. Keď dieťaťu idu na matematike rovnice na výbornú, ale geometriu nevie pochopiť a je v nej len dobrý, tak ho tiež neohodnotime záverečnou známkou výborný
@sisaka neviem aký je u vás systém telesnej ,ale na Slovensku taký nie je. Gymnastika nie je sú šnúry a piruety , ale napríklad skok cez kozu , kotúľ vpred a kotúľ vzad...základ. Beh na 50 metrov je jednoducho beh na 50metrov ktorý zvládne takmer každý kto má dve nohy, vrcholový športovec aj na jednej nohe. 150o detto. Šplh taktiež. Hod granátom taktiež .
Tu to tak nefunguje že jeden mesiac jeden šport , druhý mesiac iný šport... robia sa všeobecné disciplíny a to sú základné bodové piliere ohodnotenia.
@maminuska neviem kde zijes, ale bez tohoto tvojho zbytocneho zakladu zijem cely zivot... Bol z tohk len stres a nakoniec ospravedlnenka od dr... Nie kazde dieta to zvladne
@nelinka2009 nerozumiem kam si tým mierila 🙂
@maminuska tak ked sa na to mame pozerat spravodlivo;tak aj v matike sa musi ovladat ked niekto chce1 vsetko aj rovnice,geometria atd😁rozumies ako to myslim asi...
@maminuska k tomu zakladu telesnej ako su kotrmelce a splhanie...
@sisaka ja v principe suhlasim s tym co pises..to by ale bolo mozno v idealnom svete, kde uz ked by sme vobec akceptovali znamky, ze maju naozaj ohodnotit to co v danom momemte ako vieme...a muselo by to byt objektivne a aj akceptovane spolocnostou..pretoze pre mna, tak ako to roky u nas ide by ta znamka mala odrazat to- ake dieta v danom predmete je...vrcholovy sportovec bude pre mna logicky vyborny v telesnej, dieta co riesi matematicke olympiady v matematike, maly vedec vo fyzike a podobne..u nas by bol ucitel schopny dat horsiu znamku aj anglicanovi z anglictiny pretoze nenapisal slovicka v spravnom poradi -- neslo by o to, ze anglican vie anglictinu ( nehovorime teraz o gramatike, ktoru sa samozrejme musia ucit aj tie anglicke deti)....
Ked uz sa tu spominali aj vysoke skoly -- opat, podla mna clovek z praxe, z IT firmy napriklad, ktory robi x rokov s pocitacmi, programuje, je spicka v odbore v praxi, ked pride na VS ( pretoze vieme napriklad ze vela IT maniakov VS nema), tak tam by mal byt za hviezdu od ktorej sa moze ucit aj vyucujuci, ktory 30 rokov nerobil v praxi a akurat tak pise teoreticke blaboly..ale takyto ucitel neda skusku takemuto cloveku z praxe, lebo nespravil ulohu z excelu na strane 5 podla jeho poznamok..a podobne skvosty.....a takych prikladov je tiez mnoho..hadam urcujem znalosti daneho cloveka podla toho co vseobecne vie a nie podla jednej oblasti ( napriklad excel) a este k tomu subjektivneho hodnotenia...
Taktiez u nas sa zial znamky beru v uvahu celkovo...su vynimky vzdy, ale vseobecne plati, ze ako sa dieta zapise, tak sa to s nim taha dalej...moze sa stat, ze vysoko motivovane dieta nakoniec na strednej skole zamaka, ale skor je to otom, ze si kazi priemer a ma horsie znamky a skatulkuju ho za telesne drevo, nelogicky mysliaceho, slabeho v jazykoch atd -- a pritom kolko ludi co udajne nemaju bunky na jazyky - podla nasich skvelych ucitelov jazykov -- vedia teraz jazyk 100x lepsie ako ta ucitelka pred rokmi....ale demotivuju deti tym, ze prave danom polroku, okamihu nevedeli 10 nabiflenych slovicok..
Cize chcem tym povedat, ze ano, mozno by to tak mohlo byt ako pises, toto vies, jednotka, toto nevies patka..ale to by tak muselo byt uplne vsade, vsetky deti by mali pomiesane znamky, tak ako pises ze je to asi u vas,..a na dalsie skoly by mohol ist kazdy atd...u nas idu na osemrocne gymnazia ti najlepsi...ano, moznost ist robit skusky ma asi kazdy, ale trojkar ich robit ani nepojde..uz ma v sebe zakorenene, ze je trojkar, ze je slaby, ze tam by neobstal, tam su jednotkari...lebo sa to s nim vlecie..a tak dalej na dalsie skoly..a tak nik nechce byt trojkar...kazdy chce byt jednotkar..kazdy rodic chce aby deti mali dobre znamky, aby mali moznost dalej ist na dobre skoly a dostat sa k dobremu vzdelaniu...a je to zacarovnay kruh, ktory sa toci okolo nic nehovoriacich znamok a zas -- deleniu na dobrych a zlych ziakov..a skatulkovaniu a sutazeniu ☹
@sisaka ale toto nie je uplatnitelne v slovenskych podmienkach, pretoze tie "blbe" vychovy sa beru do priemeru, ktory je dolezity na prijatie na dalsie studium- hocijake. Keby sa neboli brali do priemeru, nikto by sa nepozastavil nad 3kou s telesnej ci vytvarnej a urcite by nefungovali "znamky z milosti". AK by tieto vychovy boli relevantne iba pre svoje smery (cize vytvarna pre umelecke, telesna pre telvoychovne a hudobna pre hudobne skoly pri skuskach na tieto skoly/fakulty), ludia by sa aj inac stavali k tymto predmetom, nielen stylom "nejako to absolvovat" na vylepsenie priemeru....
@maciatkolulu áno musí , ale v matike ideš podľa osnov a si hodnotená z toho čo je pre daný ročník .Nevieš teda všetko ...integrály a matice napr.v 5 ročníku , rovnako aj v telesnej máš systém hodnotenia, je tam ten beh , šplh , hod granátom skok cez kozu.. atď.
@vevesh presne..ja som napriklad bola z telesnej katastrofa...ale bola som cista jednotkarka aj na zakladnej aj na gympli...triedna na zakladnej aj triedny na strednej chodili za mna orodovat u telocvikarov stale, aby mi nedavali solovku z telesnej...kvoli takejto dvojke by som si kazila priemer a mala horsie body aj na prijimacky na skoly atd....kvoli dvojke z telesnej napriklad robit prijimacky na gympel zo SJ a Matematiky, pricom z tychto predmetov boli stale jednotky, ale primer nepusti..z telesnej sa predsa prijimacky na gympel ani na VS nerobia..ale kazila by cely priemer..cele na hlavu postavene, ale zial..vivat Slovakia
@nelinka2009 ano,niekto má stres a niekto nie, pre pohybovo nadaného žiaka je to super hodina, pre menej talentovaných je to katastrofa. Ja som nenávidela hod granátom.
@maminuska presne aj na tv su osnovy a ci uz dieta je akokolvek vrcholovy sportovec musi predsa ovladat vsetko,aj hod do kosa😂je to v hodnoteni.... ked chce jedna.... ked to nevie,tak to nie je za jedna predsa. To je aj logicke. Proste je v osnovach hod,tak je hodnoteny samostatne. Ja neviem teda,to je presne co som pisala,pani ucitelka,ale janko bude mat same jednotky,zazmurte oci,on je vyborny v matike,ide na mat.gympel,nepokazte mu vysvedcenie dvojkou zo sj.... a uz sa fici
@m.i.r.i presne- vsade na sk, kde som sa hlasila (ci gympel, ci vysoka), vsade som mala extra body za priemer spolu s telesnou(a nebolo ich malo a naozaj rozhodovali o ne-prijati na skoly)......a moje deti maju hodnotenu telesnu, tak ako popisala @sisaka , ale maju ju hodnotenu slovne a vobec nikde a nikam sa nezapocitava, pretoze je to nerelevantny predmet a ak by moje dieta malo nadanie v tychto "vychovach", tak vsade musi prejst talentovkami, tak naco trapit deti na skolach kvoli tomuto- vie/nevie, dostane 1- 4 a absolutne nikto neriesi, lebo im dane ucivo jednoducho (ne)slo- ale na sk neuplatinitelne za sucasnych podmienok....
@nelinka2009
V škole sa majú hrať a kamarátiť? 🤔 V škole sa majú učiť a snažiť sa byť najlepší, učiť sa sami pre seba, nie pre nás. A čím lepšie známky pri tom budu mat, tym lepsie pre nich, v budúcnosti.
P.s. vzdy naplno, ale kazdy podla svojich možností.
Taká som rada, že už nemusím navštevovať základnú a strednú školu. Už nemusím sa šplhať po tyči na jednotku, nemusím robiť stojky na jednotku. Moje dieťa raz nezabehlo v určitom čase, lebo ako sa ukázalo, bolo v čase telesnej výchovy už v inkubačnej dobe , takže samozrejme bežať na jednotku nevládalo. Keď som uvidela v elektronickej žiackej knižke tú zlú známku za beh, tak som sa naozaj schuti rozosmiala. Mne to prišlo tak smiešne...Ja neviem, ja už asi žijem v inom svete teraz, hoci pravdupovediac bežať musím aj teraz často a často musím prekonávať vlastný rekord v rýchlostom behu. A verím, že som fakt dobrá, keď bežím na poštu pred ukončením otváracích hodín. A to bežím bez bežeckých tenisiek, bez športového oblečenia a s plnými rukami...len tá telocvikárka so stopkami pri pošte nestojí.
u nas to funguje tak, ze dôraz kladiem na to kolko mal chyb, popripade kolko bodov a za co stratili nie na to ze ci je tam 1 ci 2..
@maminuska ja píšem o tom, ake sme mali tv na Slovensku pred x rokmi, to boli časy, keď boli tabuľky na všetko a limity na známky. Oči sa už vtedy privierali a o tom píšem, že keď je to už známkované, malo by to byt spravodlivé a neslúžit na vylepšovanie priemerov, ale keď sa to už hodnotí hodnotené ako hocijaký iný predmet. Vždy všetko záležalo od učiteľov a u nás športy rotovali v priebehu roka a išlo sa tak, ako som písala - v zime zväčša gymnastika, loptove hry, na jar atletika ...
@evabb35 veru, znamky z telesnej su fakt stres, podobne aj z inych predmetov, kde treba "talent" / hudobna, vytvarna. na druhej strane, ked dnes vidime tolko bubulankov, ktori musia nosit oblecenie vhodne pre deti o 3 roky starsie, a zadychaju sa pri 10 minutovej chodzi ☹ ale to by bolo treba najst nejaku motivaciu hybat sa vramci telesnej nielen kvoli znamkovaniu, ale hlavne kvoli zdraviu.
@nelinka2009 neviem síce ako sa niekto môže vystresovať z toho, že nevie spraviť kotrmelec, to bude asi problém vo výchove, ale treba sa na to pozrieť aj z druhej strany. Čo deti, ktorým nejde matematika, robia max a vytiahnu to na 3 sú označený za blbých, či lenivých, ti zažívajú menej stresu? Tam ich rodičia už akosi oslobodiť od matematiky nemôžu ... a tým sa dostávame k základnému problému a tým je známkovanie. Podľa môjho názoru v ideálnom vzdelávacom systéme vy nemalo vôbec existovať
@vevesh ideálne by bolo, keby im tie výchovy nezarátavali do priemeru ale faktom je, te väčšine tie výchovy priemer vylepšila, lebo sa to neznamkuje poctivo. Keby zrušili známkovanie vychov úplne, tak by to viedlo k tomu, že decká by sa snažili ešte menej. keďže nejde o známku a systém je nastavený tak, že pri učení ide nie o vedomosti, nie o naučenie sa niečoho nového ale o získanie dobrej známky tak by na to už úplne kašľali, keďže hon za jednotkami by sa tam nekonal
@maciatkolulu lenže to v osnovách nebolo. A keby aj bolo , nie je celý rok o hode do koša.. Teraz napríklad môj syn mal golf na telesnej, nie je to v osnovách ale učiteľ udeľuje známky . On má štastie lebo má zelenú kartu, ale niektorí žiaci prvý krát držia palice v rukách, v živote to nehrali a teda trafiť sa do loptičky je riadne ťažké .

@domculik ale toto vsetko sa da aj bez znamok... kt.podla mojich skusenosti neboli vzdy obrazom pravdy.... nie raz sa stalo,ze pani ucitelka pri jednom prizmurila oci a naopak druhemi,sikovnejsiemu pohorsila,opisovanie a ti sikovnejsi co vedeli elegantne a drzo odpisovat a vysledok bol 1 a naopak niekto kto neodpisoval,dostal 3 a pritom.vedel ovela viac ako ten s 1....