Súkromný učiteľ pre žiaka 1.- 2. ročníka
Ahojte dámy, má niektorá z vás skúsenosť so súkromným učiteľom, ktorý by individuálne doučoval dieťa popri škole? Ak áno, čo a prečo doučujete? Koľko to stojí? A aké sú výsledky?
Ja uvažujem o matematike a angličtine. Synovi idú tieto predmety veľmi dobre a chcel by som, aby sa v nich rozvíjal rýchlejšie ako v škole. Čo si o tom myslíte?
@marseillefan nájdi výberovú školu. Ak bude výrazne predbiehať spolužiakov, bude v škole stagnovať a stratí motiváciu. My sme to vyriešili takto. A zadarmo 😀
Okrem toho, popoludní sa má dieťa venovať športu, umeniu, voľnočasovým aktivitám. A nie učiť sa dopredu. Možno ešte tak raz do týždňa jazykovka je fajn.
To, ze v prvej-druhej triede mu ide nieco dobre este nemusi nic znamenat. Ale ak bude naozaj sikovnejsi tak tiez som za vyberovu skolu. Tam sa budu decka navzajom motivovat a celkovo tam latka bude nastavena vyssie. Nie ucit navyse, to sa bude v skole nudit a pozname ako to vyzera ked sa chalan v skole nudi, robi blbosti a uckam brnka na nervy.
Talent treba podporit a rozvinut, lebo vymizne to Vam povie aj ucitel v hudobke. Moj syn mal od skolky Aj, je v nom velmi sikovny, ma vybornu pamat..doucovanie ma 4 krat do tyzdna. .sme spokojny..platime 10 Eur/45 min, stred.slovensko...je piatak
@marseillefan 1.-2. ročník ZŠ? A čo mu ide v týchto dvoch predmetoch tak dobre, že rozmýšľaš, čo s tým spraviť? Zvláda bez problémov rovnice, číta Shakespeara v origináli? Nič v zlom, ale v tomto veku sú v podstate všetky deti šikovné. Ako mu ide čítanie a písanie po slovensky? Ono byť skvelý v matike a angline a zároveň byť pozadu so všetkým ostatným nie je žiadne terno. Na tvojom mieste si dám pohov, lebo ak bude veľmi popredu oproti ostatným len v dvoch predmetoch, tak mu zbytočne uškodíš - v škole sa na tých hodinách bude nudiť a na ostatných sa mu bude ťažko zvykať, že tam treba zabrať. Okrem toho tretí ročník je zlomový, je ťažší aj čo sa učiva týka a celkovo to s deťmi tak nejak viac pohne. Potom prechod na druhý stupeň, zase zmeny a ďalší rok odchádzajú deti na 8ročné gymnázia, čo je zase zmena. Nechaj ho byť dieťaťom, nič mu neutečie, hlavne nie v tomto veku. Ak bude aj neskôr fakt taký dobrý, tak porozmýšľajte nad inou školou, napríklad 8ročné gymnázium zamerané na matematiku alebo bilingválne anglické. A mysli aj na to, či je lepšie byť najlepší na obyčajnej škole a zvládať to ľavou zadnou, alebo byť podpriemerný na výberovke a trápiť sa a známky mať vykúpené krvavým potom. Nehovorím, že to bude váš prípad, ale treba stáť nohami na zemi. A mimochodom, keď prídeš z práce, tak sa ďalej venuješ práci alebo oddychuješ, športuješ, venuješ sa rodine? Prečo máš pocit, že tvoj syn by si mal po príchode zo školy spraviť úlohy a znova sa venovať učeniu?
@marseillefan spravila by som asi to, že by som kúpila nejaké pracáky pre vyšší ročník z matiky, keď by sa mu chcelo, nech sa s tým "hrajká" (ak nie, tak nič). Anglinu by som nechala tak. Mam skúsenosť, dcéra bola v piatom ročníku na úrovni gymnaziálnej maturity ako úplný samouk - teda ani nevedela, že sa učí - hry, filmy v angličtine dávala sama od seba....
@fiffinkaa Ďakujem za jediný vecný príspevok k tomu, čo som sa pýtal. Učiteľ chodí ku Vám domov alebo chlapca vozíte k nemu? Na akej úrovni je teraz?
@moni73 aj môj pozerá rozprávky, videá na youtube a pod.. niečomu rozumie, niečomu nie... myslím si však, že ak by sa niektoré veci naučil a potom by sa s nimi ešte stretol aj vo videu, uložilo by sa mu to v hlave naveky. Mám pocit, že teraz je skvelý čas aby v tom jazyku výrazne pokročil a zbytočne premárňujem príležitosť.
jediny vecny prispevok,lebo vam ako jediny vyhovuje 🙂 snad ste pri synovi objektivnejsi
@minutka jediný vecný príspevok je to preto, lebo odpovedal na otázku, ktorú som položil. Pýtam sa totiž na názor ľudí, ktorí s tým majú skúsenosti, ale dostal som len odpovede od premúdrelých mamičiek, čo skutočne nepotrebujem. Ja argumenty pre to, čo chcem urobiť, mám a nepociťujem potrebu si svoj názor obhajovať pred "biomatkami" na MK.
@marseillefan ja mám syna nadpriemerne nadaného (potvrdené psychológom, chodí do školy pre nadaných), učivo mu ide, väčšina sama skáče do hlavy, ja som anglictinarka, ale doma ho nedoucujem. V škole by sa nudil a nerobilo by to dobrotu... chalani sú takí. Podporujeme ho v zom, čo chce sám vedieť, veľa cestujeme, chodíme do rôznych vedeckých parkov pre deti, výstavy, zaujímavé akcie, do prírody. Chodí na ZUS, športuje, chodí na robotiku, programuje...
Učenia sa nad knihami majú dnešné deti dosť, skôr chyba prepojenie s praxou. A to ti hovorím aj ako matka, aj ako učiteľka. Som na deti náročná, vzdelanie beriem ako devízu do života, ale netreba to s rodičovskými ambíciami preháňať. Zbytočne budeš oplácať domácich učiteľov, radšej si ty ako tatko sadni s chalanom a robte si niečo spolu. Prvacku matiku snáď zvládneš. A k AJ, peniaze radšej odlož na riadny kurz v zahraničí, ked bude mat na to vek. Dovtedy možno ta jazykovka, telka a knihy. Možno som podľa teba “premúdrela” ale ja už mám 2 deti v pubertálnom veku a veľa toho za sebou.
PS: biomatka nie som ani náhodou. Ak nevieš čo s peniazmi, tu anglinu by som k vam prišla učiť. Však parádny zárobok, za hodinku hrajkania sa a básničiek 10 euro dáš?
@marseillefan pýtal si sa co si o tom myslíme ... nuž dali sme ti mnohé odpovede. Pre mňa strata detstva. Po škole zas učenie, detstvo je len jedno. Ja som deti zaťažovala od druhého stupňa. Dovtedy to bol šport , behanie po vonku , čiltanie kníh ..... , oplatilo sa to.
@hettinka aby si rozumela, ja ho nepotrebujem učiť prvácku matematiku a prvácku angličtinu. Tie má dávno v malíčku vďaka tomu, že som mu venoval nejednu hodinku ešte dávno dávno pred tým. Ale teraz už bohužiaľ na to nemám čas. Nechcem, aby vyfarboval 5 jabĺčok, ale aby si v matike zlepšil logické myslenie, riešil logické úlohy a podobne. Už pri nástupe do školy vedel v hlave vypočítať príklady typu 26+38, alebo 64-37. To znamená, že niečo tam je, len to potrebujem zveľadiť. No a čo sa angliny týka, nechcem básničky a vyfarbovačky... ale konverzáciu. On už základy má a dobré. Minule sa neter (25r.) čudovala keď na ňu vytiahol vetnú konštrukciu "you are not supposed to.....". Čo je niečo, čo sa síce v hovorovej angline bežne používa, ale v škole sa to nezvykne učiť na prvých leveloch. Chcem, aby si zlepšil slovnú zásobu, aby si zlepšil komunikáciu a tiež aby sa naučil čítať niektoré slovíčka (jednoduché vety a pod). Alebo s ním prebrať slovnú zásoby z nejakej jednoduchej rozprávky (napr. Peppa Pig) a potom mu dať tú rozprávku hoc aj 3x pozrieť, aby tie slová zažil v rozprávke a upevnil si ich tak lepšie v hlavičke. A áno, samozrejme, že som za to ochotný zaplatiť. Si z Košíc?
@marseillefan no tebe d.be ale ze fakt😲 Pripomina mi to moju svagrinu ta uci citat 4rocnu😤 Je mi na grc z takychto aktivnych ludi,nechajte tie deti zit!
@sissy27 nesúhlasím, že v tom veku sú v podstate všetky deti šikovne. Do dnešného dňa spomíname na to, ako sa ocino učil so sestrou matematiku, ktorá bola piatacka. Nevedela niečo pochopiť, ja som bola druhacka, ležala som v posteli a zrazu som z nej nervozna vyskočila so správnym výsledkom, že čo na tom nevie pochopiť. Keď som bola piatacka, sedela som pri šikovnom chlapcovi, keďže nás nebavilo tempo učiteľa, ktorý za cely školský rok prešiel ani nie polku prvého dielu učebnice, tak sme sa vzajomne hecli a preberali si učivo a rátali príklady sami. za prvý polrok sme mali prejdené oba diely knihy a aj všetky príklady zo zbierky úloh. Učiteľ sa vo veľkej miere tempom prispôsobuje slabším žiakom a tým brzdí tých šikovnejších v rozvoji. Samozrejme, že na mna mal takýto systém negatívny dopad a na gympli už bol potom následne problem. Keď chce otec investovať do vzdelania svojho dietata, nech tak urobí. Určite je to lepsie ako by ho nepodporoval a vychovával z neho lenivca.. ja osobne by som sa však zamerala najmä na rozvoj jazykov. Kým je dieťa male a má mozog ako spongiu, podporila by som ho v učení sa 2-3 cudzich jazykov, pretože taku anglictinu má v maličku dnes už každý.
@marseillefan prepáč, ja tiež odveci, ale chcem ťa len podporiť v tom, že ti rozumiem a nerozumiem tým zbytočným múdrym komentom, normálna otázka rodiča, ktorý sa zaujíma o svoje dieťa, palec hore
popozeraj sa radsej po skole/ triede pre nadane deti, to by bolo v tomto pripade lepsie ... po skole napr. tu anglinu a nezabudni na sport, hoci aj blbnutie s rovesnikmi na detskom ihrisku 😉
@sojaso ďakujem... podľa mňa povedzme 5 hodín týždenne (zo 168) dieťaťu detstvo nezničí a investícia do vzdelania je tá najlepšia investícia.
@lula313 tvoja sestra nevedela matiku, v niečom inom zas bola lepšia. To je normálne. Okrem toho piatacka matika je inde ako druhácka, nemyslíš? Preto som sa pýtala, v čom je chlapec taký výnimočný, možno je to len priemerne šikovné dieťa a otecko už vidí ako preberá Fieldsovu medailu. A nevieme ako je na tom s čítaním alebo písaním. Aj keby bol jadrový fyzik, tak čítať a písať bude musieť vedieť. Angličtina? Na to je škoda peňazí za domáceho učiteľa, to sa dá rozvíjať oveľa kreatívnejšie a aj za menej peňazí. Okrem toho angličtina nie je dnes nič extra, berie sa to viac menej ako samozrejmosť. S dokonalou angličtinou si mohla ohurovať na pohovore tak pred 15-20 a viac rokmi, dnes sa opýtajú "hm a čo ešte viete?". Nemám nič proti rozvíjaniu akéhokoľvek talentu u dieťaťa ale určite nie štýlom, že ho posadím ku knihám s ďalšou učiteľkou keď príde zo školy alebo cez víkend.
@moonglow nám súčasná škola maximálne vyhovuje. Navyše štúdie dokazujú, že deti, ktoré sú v prvých rokoch na škole popredu pred svojimi rovesníkmi, si takto viac vybudujú sebavedomie, ktoré potom zužitkujú v ďalšom živote a dosiahnu úspešnejšiu kariéru. V Amerike kvôli tomu dokonca niektoré matky plánujú deti tak, aby sa im narodili v septembri, teda aby boli najstaršie v triede.
@lula313 na prvom stupni sú viac menej deti vyrovnané. Trocha sa to zlomí v tretej triede ale selekcia nastáva na druhom stupni. Často z šikovných deti sa sa stávajú priemerne. Myslím že takto to bolo myslené . Reálne pre mňa na ostro sa ide na druhom stupni. Neviem , ale ja keď som chodila na základnú tak sa išlo podľa harmonogramu určený pre daný rok. Slabí nestíhali a boli odkázaní na doučovanie. Priemerní Ok a ti výborní riešili matematické olympiády.
@marseillefan uvedomuješ si že 5 hodín týždenne je 6 dní v škole miesto 5 dní ? 5 hodín je viac ako 1/4 času ktorý si ukrojí z činnosti veku jemu primeranému.
@sissy27 nechcel som na teba reagovať, ale musím... syn vedel čítať už pred školou, takže mu čítanie ide na prváka výborne. Píše ok, tak lajdácky ako chlapec, ale ok. Ale to mi je drahá moja úplne jedno, lebo čítať vie každý a písanie je dnes nanič. To, že po anglicky vie skoro každý je možno právda a práve preto chcem, aby vedel po anglicky excelentne. Či je to škoda peňazí, to prosím nechaj na mňa, sú to moje peniaze. Ďalej čo sa pohovorov týka, tak absolventi vysokých škôl nevedia NIČ, čo by bolo použiteľné do praxe. Firmy vedia, že si ich musia vychovať. Preto ak napríklad ideš na pohovor do Deloitte, máš tam testy s logickými úlohami, testujú tvoje rozhodovanie, prácu v tíme a podobne. Testujú tam tvoje schopnosti. A práve preto chcem podporiť rozvoj myslenia môjho syna nie tým, že bude robiť školskú matematiku. Ale tým, že bude riešiť logické úlohy, budovať si anlytické myslenie. Lebo ak bude mať dobré analytické myslenie, pôjde mu ľahko čokoľvek, čo si zmyslí, že chce robiť - programátor, finančný analytik, atď.
@maminuska myslím si, že ak je učiteľ dobrý, tak učenie s takýmto učiteľom je rozhodne činnosť primeraná veku dieťaťa a bude ho to baviť.
@marseillefan ja si myslím že nie je. Dieťav tomto veku nemá chodiť v sobotu do školy. Ty si chodil každú sobotu do školy? Ja som v tomto veku skladala gumu a liezla po preliezkach . Mám dve vysoké školy. Pracujem sama na seba a nie na niekoho. A ak spomínaš veľkú štvorku , mala som tú česť, tam sa kariéra urobiť v drvivej väčšine nedá.
@marseillefan môžeš prejsť x výberovými kolami , stavaš sa obyčajným robotníkom ktorý vyplňuje tabuľky a spáva po hoteloch. Za 3-4 roky ťa to zužuje a vypľuje , a naberajú sa ďalší robotníci s vysokými školami perfektne ovĺadajúci Aj.
@marseillefan musíš len umrieť, reagovať na moje príspevky určite nemusíš 😏
5 hodín je pre druháka jeden školský deň. Tých 16 hodín dúfam nie je týždňový časový fond rozvedeného otca so synom...
Neviem či si ty kompenzuješ nejaké nesplnené sny keď už teraz rozmýšľaš o tom, čo má tvoj 7 ročný syn v živote robiť, no ale budiž. Snáď mu tvoja premotivovanosť nenarobí viac škody ako úžitku.
@maminuska po 4 rokoch v Deloitte sa o teba firmy bijú, po 10 rokoch dostávaš ponuky na úrovni "finančný riaditeľ" a podobne.

@marseillefan že mu vezmeš detstvo.