Práca učiteľky s vysoškolským, ale nie pedagogickým vzdelaním

laretta
15. apr 2015

Ahojte, hľadám si prácu a uvažujem o práci učiteľky, lenže nemám pedagické vzdelanie. Mám skončenú vysokú školu, magisterské štúdium. Máte s tým nejaké skúsenosti? Uvažovala som buď o učiteľke angličtiny kedže AJ ovládam výborne alebo o učiteľstve na 1. stupni s tým že by som si popri práci dorobila pedagogické minimum. Alebo mate nejaké iné typy ako sa stat učiteľkou? Ďakujem vopred za odpovede.

erinkamaminka
15. apr 2015

ja mam pedagogicke minimum - s tym by ta uz zobrali ucit niekde. a este mam dorobene na Univerzite Komenského doplnujuce studium AJ a literatura- s tym uz mozem ucit vsade.

sorciera24
15. apr 2015

@laretta podla toho, co mas vystudovane.... a bez DPS sa nepohnes...teda ak ams vystudovanu AJ...na uc. 1.stupen treba vystudovat dany odbor.....to nemoze ucit hocikto....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sendy1977
15. apr 2015

ak chceš učiť na 1. stupni musíš mať ukončene Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie. Ak si urobíš pedag. minimum môžeš učiť iba to čo máš vyštudované na VŠ.

laretta
autor
15. apr 2015

@fidka79
svoj odbor som nepísala kedže ide o neučiteľský smer. áno je to sociálna práca. neviem prečo sa to dnes pokladá za nejaké druhotriedne vzdelanie. ja som vyštudovala sociálnu prácu na filozofickej fakulte PU, nie na nejakej narýchlo vytvorenej pseudo fakulte.viem že sú aj také prípady a je ich dosť.
stretla som sa s tým v minulosti že niektorí moji známi učili a popritom si dorábali pedagogické minimum, neviem aká je situácia dnes

@sorciera24
čo je to DPS?

sorciera24
15. apr 2015

@laretta DPS je doplnkove pedagogicke studium (to minimum)...no, ale s tvojim odborom ti bude nanic.....lebo neviem, co by si ucila...ak chces byt ucitelka, musis vystudovat ucitelstvo ako odbor....
len fakt ako, co by si chcela ucit so soc. pracou? (je jedno, kde si ju vystudovala, len je to neatraktivny odbor)

laretta
autor
15. apr 2015

viem že by som mohla učiť na pomaturitnom štúdiu odbor sociálno právna činnosť ale mňa skôr zaujíma ten 1. stupeň

sorciera24
15. apr 2015

@laretta ak chces ucit 1. stupen, tak jedine nanovo VS pre primarne vzdelavanie...inak s tym, co mas nie...

roxana280
15. apr 2015

@laretta ucitel prveho stupna nie je len tak hocikto, musi mat aj pozadovanu prax, je to najtazsie studium pedagogickeho smeru, lebo musi mat skusky zo vsetkych vyucovacich predmetov a aspon na UMB za mojich cias sme mali skusky tvrde, akoby sme studovali len jeden predmet, z kazdeho predmetu, odpoved skusajucich bola, ze ked ucime vsetky predmety, musime ich aj ovladat..dolezita je hlavne metodika, na to sa to studuje, aby ucitel, nie kazdy to sice vie a robi, prepajal poznatky na vsetkych hodinach a aplikoval, tym utvrdzoval vedomosti, aby poznal postupnost vyucby - jednotlive kroky, aby deti zbytocne neplietol..atd atd..dlha tema, videla som par nekvalifikovanych uciteliek nastupovat ucit deti, to je jedno ci to boli inginierky, alebo sp. pedagogicky a pod..bolo to strasne...robili take omyly vo vyucbe ..ale nie ze by chceli, len to proste nevedeli, ved preto sa studuje tych 5 rokov, aj ucitelky z 2.st maju problem ucit na prvom..ani by nemali..je to velmi narocna praca, malokto si to uvedomi a chudaci tie decka...ja len dufam, ze mojho syna nebude ucit niekto so socialnou pracou, ved vy nemate ani statnice z matematiky a matetematiku vobec, slovensky jazyk, pedagogiku, psychologiu, ved ucitel na 1.st. casto odhlaluje poruchy ucenia a spravania, musi kooperovat so psycholog a pomahat, yvmyslat specialne ulohy, diferencovat triedu..si to niektori ludia lahko predstavuju..ak moj syn dostane taku ucitelku, tak sedim u riaditela a pytam sa ako je to mozne? A kontrolujem kazdy jej krok...

laretta
autor
15. apr 2015

vážne? to je 4-ročné štúdium, nie? tak potom mi ostáva asi len tá angličtina

sorciera24
15. apr 2015

@laretta uz je to 5roc. studium (kedysi bolo 4or).....ak chces ucit AJ...tiez ju musis mat vystudovanu.....to nejde len tak, ze ovladam ju, dorobim minimum a mozem ucit...minimum si mozes dorobit len k tomu, co uz vystudovane mas (teda k soc. praci)

laretta
autor
15. apr 2015

@roxana280
áno určite je to náročné ten 1. stupeň. ja som kedysi chcela študovať SJ a dejepis a aj ma zobrali ale nakoniec som sa rozhodla pre sociálnu prácu. Vtedy to bolo nové a mňa to vlastne aj veľmi zaujímalo.

laretta
autor
15. apr 2015

@sorciera24

Cudzí jazyk sa môže učiť. Stačí vysoká škola a pedagogické minimum si treba dorobiť popri zamestnaní. Niektoré školy vyžadujú jazykovú školu v nejakom jazykovom centre, teda nejaký doklad o ovládaní jazyka, niektoré ani to.

sendy1977
15. apr 2015

@laretta Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie je 3.r bc. plus 2.r Mgr.

sorciera24
15. apr 2015

@laretta tak potom aj ta uroven jazykov vyzera....viem, este ze staci statnica+DPS...ale mozno nejaka dedinska skola ta prijme aj bez vzdelania (teda ak si trufne)..ale budes nekvalifikovana....cize v najnizsej triede....
lebo nemas pravdu...stci si prestudovat zakon.... kvalifikovane mozes vyucovat s DPS len to, co ams vystudovane...to by sme teraz mohli vsetci ucit AJ....lebo ju celko ovladame 😉 (nic v zlom....ale je to tak)

laretta
autor
15. apr 2015

Áno viem že to je problem s tou angličtinou na školách, asi nemá kto učiť tak berú hocikoho. Ale ja tú angličitnu ovládam ozaj výborne, žila som v zahraničí viac ako 10 rokov.
Tak to nevidím ružovo s mojou kariérou učiteľky. 😀
Budem musieť teda hľadať niečo iné, nejakú pozíciu s VŠ, AJ a počítačové zručnosti.

roxana280
15. apr 2015

@laretta ak tuzite po tej praci, tak mozete soc. pracu vykonavat nadalej a vystudovat pedagogiku aj dialkovo sa da..ale musite vediet plavat, mat hud. sluh, naucit sa aspon jeden nastroj ovladat hudobny, zvladat tv testy a limity a nemat recovu vadu a dokonale sa naucit pravopis, ostatne uz len sa ucit a ucit ..ja by som bola naopak velmi rada, ak by konecne robili na uradoch socialne pracovnicky, ktore by ludom aj pomahali a nie ich buzerovali a boli neprijemne, velakrat tam chodia ludia v nudzi a malokedy sa stretnu s pomocou a pochopenim

melania1
15. apr 2015

ako hovoria baby, ucit asi nebudes moct, ale mohla by si robit asistentku ucitela, tych uz treba pomaly vsade. Kamaratka tak robi, tiez ma socialnu pracu.

sorciera24
15. apr 2015

@laretta tak ak ovladas vyborne AJ, treba si urobit statnicu v nejakej jaz. skole, potom to DPS a mozes ucit....to vsetko sa da popri praci...

roxana280
15. apr 2015

@laretta pokial viem aj na 1. st sa studuje jazyk a prave preto, aby bol podavany detom pritazlivo hrou a aby ich zaujal..niektore ucitelky z 1. st. si jazyk "dorabali" prave na tento ucel..to, ze clovek jazyk ovlada, neznamena, ze ho vie aj najmensie deti naucit, vid moj manzel..

sendy1977
15. apr 2015

@melania1
@laretta
na asistentku učiteľa ti stači maturita

laretta
autor
15. apr 2015

Ďakujem Vám dievčatá.

laretta
autor
15. apr 2015

@sendy1977
Ale zase nechcem pracovať za minimálnu mzdu. Som predsa študovaná.

sendy1977
15. apr 2015

@laretta ja ťa chápem.

moniciak
15. apr 2015

Musíš mať papier, ja študujem predškolskú a elementárnu pedagogiku a vziať ma môžu až budem mať titul a na asistentku by si tiež mala mať minimálne pedagogické minimum alebo ovládať rómčinu alebo iný jazyk menšiny... Nedá sa len tak si zmyslieť, že ja teraz budem učiteľka a hotovo, to je ako keby som ja išla pichať do nemocnice injekcie a nikdy som sa to neučila 🙂 A ako sa ňou stať??? Podaj si prihlášku na vysokú školu keď chceš učiť v škole (alebo aj v škôlke) a keď ti stačí pomaturitné na strednej pedagogickej tak si podaj tam 🙂

peneloppe
15. apr 2015

Angličtinu učiť môžeš a popri tom si dorobíš minimum. Ja som dostala takú ponuku. Osobne som sa rozprávala s pánom riaditeľom jednej ZŠ a vraj stačí vysokoškolské vzdelanie a znalosť cudzieho jazyka.

jankaroy
15. apr 2015

@laretta ked nad ucitelstvom len uvazujes tak sa na to radsej vykasli, hladaj si pracu v statnej sprave, vzhladom na odbor ktory si vystudovala. Ja mam vystudovanu strojnicku fakultu, urobene DPŠ a pracu ucitela si neviem zohnat uz treti rok.

laretta
autor
15. apr 2015

Skoda že na Slovensku je všetko take komplikované. V Anglicku sa dá vyštudovať za učiteľa v priebehu jedného roka, je to síce veľmi intenzívne, riadna makačka a vela praxe ale človek aspoň nestráca roky.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz