icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

lealujzaleo
17. jan 2016

Je dôležité nájsť stred. Poznám kamarátku, ktorá takto zakazuje deťom sladké, všade číta éčka, všetko len zdravé,... Dcéra prišla do školy ako prváčka, samozrejme mama robí samú zdravú desiatu, malá nesmie nič. Lenže čo oči nevidia, srdce nebolí. Desiatu si s ňou samozrejme nikto nevymení, ale bol Mikulášsky jarmok, kde si deti predávali čo vyrobili a upiekli, deviataci mali bufet a rodičia sa mohli prísť pozrieť. Aspoň tí, ktorí mohli. Tak som tam s mojimi dvoma drobcami prišla pozrieť našu štvrtáčku a stretla som akurát toto dievčatko, ktoré mi kričí "teta, teta, ja som si konečne kúpila štyri koláčiky a všetky som ich zjedla." Malú som ľutovala a veru samozrejme treba dávať pozor na deti, veď sú naše všetko, ale keď trochu nepopustíme, tak sa raz vymknú spod kontroly a utečú lebo budú chcieť skúsiť iný svet a možno práve ten horší, ktorý by za iných okolností ani skúsiť nechceli.

bonnie1
17. jan 2016

@katrin21 presne. moj nazor. vseobecne panuje nazor , ze ked deti od par mesiacov cumia do tabletu tak nieco im to da do buducna.. bohuzial je pravda taka ze 95% im nea nic.. ucila som na skole- strednej..deti nevedeli ani prezentaciu spravit, referaty stahovali tie, ktore ficali este za mojich cias.. vsade sa pise , ze technika skor skodi- chrbtici, ociam, fantazii, intelektu ..

moni244
17. jan 2016

@vvrka ja tiez len zasnem, ale to si takto ospravedlnuju matky,co vsetko zakazu, ze matky, co pustia dietatu napr.frozen, sa detom nevenuju, vies, to len oni su dokonale, co zvladaju udel matky, my ostatne sme pohodlne a nechce sa nam venovat a radsej pustime rozpravku, alebo pc

joely
17. jan 2016

Každá rodina je jedinečná a je práve preto rodinou, že má zaužívané určité tradície a svoje princípy fungovania. Som však presvedčená, že zakazovať v dnešnej dobe počítač je niečo, ako zakazovať dieťaťu jesť. Napriek nezmyselnej snahe vracať sa do minulosti a žiť tzv. "BIO" život, uznávam kontrolu zo strany rodičov, tak ako aj správnu životosprávu detí. Avšak naše deti nikdy nebudú žiť náš bývalý život, život socializmu, vyrastá pokroková, omnoho inteligentnejšia generácia, ktorú je potrebné správne usmerňovať, vychovávať s bezvýhradnou a s bezpodmienečnou láskou. Dieťaťu by som nikdy nezakázala počítač, ani televíziu, ale určite by som kontrolovala sledovaný obsah. Vrahovia určite nevyrastajú v rodinách, kde sa sleduje televízia, alebo počítač. Vyrastajú v rodinách s narušeným spôsobom fungovania, sú to mnohokrát práve frustrovaní, zakomplexovaní ludia, ktorí chcú dokázať svoju silu nesprávnym spôsobom. Neokrádajte prosím deti o súčasnosť, aby, ste sa raz u psychológa nemuseli vracať do minulosti. Prajem Vám, aby deti trávili s Vami čas radi tak, ako sa tešili aj do prírody. Aby to nebolo preto, že musia, ale preto, že chcú. Ak im toto všetko bude robiť radosť, pri technike nebudú tráviť veľa času. Výchova je náročná, ale krásna a výnimočná 😉 🙂

lanugo
17. jan 2016

@horana vies, ono to je uhol pohladu🙂 ved aj poliaci nasli na teletubies nevhodny vychovny vzor.Ved jeden tam ma cervenu kabelku a je chlapec.Tak vraj podporuje homosexualitu u deti.A taktiez aj Lolek a Bolek je pre nich nevhodny, lebo maju chlapci prilis blizky vztah. Tak co ty vies, co na Frozen moze chory mozog vidiet🙂))

katrin21
17. jan 2016

@bonnie1 ako, ja si myslim, ze je dobre, ak kracaju s dobou, PC gramotnost mat treba a cim skor tym lepsie... ale netreba to prehanat a co sa tyka tych referatov, tam duplovane.. _🙂

liavan
17. jan 2016

@joely Naozaj krásne napísané 🙂 A úplne s tebou súhlasím.

zuzanaam
17. jan 2016

@lanugo nejde len o charakter, len sa mi nezdá, že dieťa ktoré veľkú časť dňa presedí v škole, by malo doma ešte vysedávať pred nejakou obrazovkou. Nejde len o charakter, ale aj o zdravie 😉 Inak s vami absolútne súhlasím.

bakajka
17. jan 2016

@miladka333 ja viem ze chcete pre deti to najlepsie ale myslite ze izolovat ich prave od takych veci je spravne? Co sa stane ked sa dostane do konfliktu s niekym? Bude taky ze sa nebude vediet ubranit? Niekedy je bohuzial potrebne aby deti poznali aj tuto stranku sveta. Dovolte im pocitac ale stanovte im tak hodinku denne a potom vypnut lebo PC sa aj tak nevyhne a verte ze skor ci neskor ho bude do skoly potrebovat a najde si cestu mozno u nejakeho kamarata aby si take hry zahral. Co sa tych filmov tyka tak tie krvilacne ani ja nemusim. Len co budete robit s tymi detmi v puberte? Ked sa vezme a pojde do kina na taky film a vy ani nebudete vediet? Naozaj je len otazka casu kedy sa sami k tym veciam prepracuju, a vetre inak ze deti vedia byt zakerne a vas maly to nema ako "cudak" (ako ste napisala ze ho povazuju) v skole lachke a to ma na neho horsi vplyv na psychiku ako jeby si pozrel taky film alebo zahral hru a to ho moze viac poznacit na cely zivot. Berte ich von, vezmite ich do kina na rozpravku, vedte ich k sportu ale sem tam im dovolte aj nieco co podla Vas nie je ok. Vam take filmy ublizili?

petra7777
17. jan 2016

"supermatka" @miladka333 by sa mala jedným šupom presťahovať k Amišom https://sk.wikipedia.org/wiki/Amiši 😀 A mimochodom, už má celkom na háku, čo sa tu píše 🙂

sardinka335
17. jan 2016

Aaaaaale ved sa to tu uz točí stale dokola... 😀

lenkusik
17. jan 2016

Tiez si nemyslim ze pri hrách sa z dietata stane ...., moja mala uz od svojich 2 rokov hrala hry na tablete pravdaze primerane jej veku, rozne puzle, ucila sa zvuky zvieratiek, farby atd. Dnes ma 6 rokov, hra uz logicke hry, pestuje farmu, kde musi rozmyslat a starat sa o zvieratka, mobil ovlada pomaly lepsie ako ja, je prvacka a na projekty si spolu hladame na googl rozne prospekty a obrazky, jasne ze ked uz bude vediet celu abecedu budeme musiet urcite slova zamknut, ale myslim si ze vie spravne narabat ako s tabletom tak aj s programom v telke, ak tam aj nahodou v nedelu poobede ide nejaka nevhodna scenka sama odide do izby sa hrat, alebo povie ako ten ujo skaredo rozprava, nemyslim si ze uchranime deti tym ze ich obmedzime v PC alebo telku. Dnes je to uz nutnost a je horsie ked budu vyclenene z kolektivu a ponizovane inymi detmi. To je ako keby v nasej dobe nam zakazali hrat sa cecka alebo gulicky, vsetko s mierou a hlavne s detmi komunikovat. Dnesne deti su velmi sikovne a vnimave, pocitac budu potrebovat uz na 1 stupni a bude pre nich lahsie ak sa s nim stretnu uz skor ako v skole. Ak ich budeme vo vsetkom obmedzovat raz sa odtrhnu a nebudu vediet sa nabazit to si myslim ze je väčšie nebezpečenstvo.

alicka850
18. jan 2016

Ja ti fandim. Ja sa snazim vychovavat deti tiez bez vplyvu negativnych veci z PC. Rozpravky pozerame,ale vyberame ake,vacsinou to riesim DVD. V lete u nas takmer vobec nebezi TV,sme stale vonku. V zime viac,kedze vonku sa da casu travit menej. Moja dcera ma 6r a nevie s pocitacom nic okrem toho,ze ho vie zapnut . V takomto veku to nepotrebuje. Hrat sa moze s hrackami,kreslit,skladat puzzle,nemusi hrat pocitaove hry. A k tej gramotnosti pocitacovej,co tu pisu baby- ked to budu v ramci skoly potrebovat,som za,ale vo veku 5-6 rokov naozaj netreba.
Ja si z detstva nepamatam ako sme cumeli na telku,ale ako sme hravali s nasimi po veceroch pexeso,dostihy a ine spol.hry.A zijem a som aj celkom gramotna.
Treba najst spravnu mieru a ked syn tak velmi chce,skusit najst nejaky kompromis medzi tym,co ste este ochotni stolerovat a tym,co si predstavuje on. Napriklad na pocitaci si stanovit cas.limit, rozpravku nejaku vybrat co fici,nech nie je out. Je toho vela,par veci sa isto da vybrat aj z dnesnej produkcie ☺

momalu
18. jan 2016

Ja mam doma prvacku,doma na pocitac vobec nechodi....raz dva razy za rok ide hrat hry na tablet aj to ked cakame u lekarky aby jej cas ubehol.V skole maju pocitace chodia nan tak si myslim ze to co potrebuje primerane k svojmu veku ich tam naucia....netreba utocit na maminku je to kazdeho osobna vec.Poznam mamicky ktore chcu mat od deti pokoj tak ich posadia za PC,alebo tablet do ruky a oni si taktiez maju cas surfovat a kavickovat s kamaratkami.Necitam vsetky komentare,tak az tu uz nieco podobne bolo sa omluvam 🙂

jarushka1981
18. jan 2016

Ahoj, uplne ta chapem. Bojime sa dnesnej doby. Nas strach je opravneny. Avsak, podla mojho nazoru deti musia vyrastat v tejto dobe, a preto je potrebne, aby do nej "nespadli" naraz, ale pekne opatrne pod dozorom rodicov. Technika (PC, TV) k nam patri. Mam dve dcery, 8 a 11, neviem si vsak predstavit, ze by nepouzivali pocitac, vacsinu uloh a projektov do skoly robia s pocitacom, su nutene hladat informacie na internete, aby prezentacie skolskych projektov boli zaujimavejsie.
Co sa tyka hier, nemyslim si, ze by zneuzivali moznost mat pocitac, ci tablet, hraju skor kreativne hry ktore rozvijaju predstavivost, priestorove videnie (minecraft). Samozrejme mame urcene hranice, prvorada je skola, kruzky, pes, pobyt von, nasledne maju moznost pozerat oblubeny film, serial, rozpravku, ist do kina.....a to vsetko v rozumnej miere, tak aby to nebolo na ukor ucenia samozrejme. Maju volnost aj moju doveru, mantinely poznaju, a nezvyknu ich porusit. Tresty u nas, su skor vynimkou ako pravidlom. Obe su slusne, maju kamaratov, zaluby a myslim si, ze vyrastaju tempom tejto doby aurcite sa v nej nestratia. A este na zaver, ano, tento svet je nebezpecny, ale cim skor sa ho naucia zit, tym bude pre ne bezpecnejsi. To je moj nazor.

jolinka
18. jan 2016

@jarushka1981 presne, myslim ze uloha rozumneho rodica je prikladom i vysvetlovanim dosiahnut aby dieta rozoznalo postupne primerane veku a vyspelosti...tie dobre a spravne veci od zlych a nespravnych.

Tym ze sa tie zle a nespravne veci skryju a tvarime sa ze nic neexistuje, ich vlastne nenauci sa s tym vysporiadat.

Vsetko s mierou, tisic x spominana zlata stredna cesta. Zakazy a obmedzenia po troske hlavne u malych deti funguju, u starsich skor vzbudia nezdravu tuzbu skusit zakazane.

Ja mam 4 deti... vsetky pozeraju tv a chodia na pocitac... je tam vsak zdrava miera, ktoru si uz z velkej casti vedia tie starsie strazit sami. Aj bez klucov aj zamkov ich nas priklad a zivotny styl vychovava k tomu, aby vedeli ze urcite filmy ci hry su pre nich skodlive, takisto ze je skodlive aj prilis vela casu travenemi pri tv ci PC aj pri dobrych hrach ci rozpravkach.

Dievcata 9 a 11 rokov su knihomolky. Ked si maju vybrat medzi TV ci pocitacom a knihou...tak jednoznacne u nich vyhrava kniha 😉 Ano , aj v dnesnej dobe je X deciek s touto zalubou. Nehovoriac ako maju radi pohyb vonku, sami idu na ihrisko korculovat bicyklovat a ked nam zamrzne jazero ...sme na korculiach cela rodina kolko sa len da, az do tmy.

Chlapci su mensi, tym treba viac vysvetlovat, stanovit presny cas a ten sa dodrziava. Starsi 7 rocny uz sam povie, chcem mat zdrave oci, idem sa radsej hrat a mladsi po nom opakuje.

Uz som tu viac x citala citat od psychologa Ivana Stura ohladom vychovy "Staci pekne zit, dieta sa prida"

lanugo
18. jan 2016

@jolinka velmi pekny prispevok.Musite byt skvela rodina

sardinka335
18. jan 2016

.....jak sa tu ludia chvalia ...by som chcela vidieť ,,real,, doma.ako sa večer po robote hrate dostihy a sazky (min. 2 hodinova hra) a pod. ..kazde dieťa tu pomaly radšej siahne po knihe ako po tablete...všetky deti všetko chapu, hned uznaju ze kniha a pexeso je lepšie...ako tablet a youtuber GOGO, dodrzuju všetko...pomaly radšej s drevenymi kockami sa budu hrat len tablet nie 😀 😀 😀

alicka850
18. jan 2016

@sardinka335 ano,predstav si ze sa to da. Nie kazdy vecer je "po robote", niektore vecery su aj po volnom dni ☺ A dostihy sme nehrali 2 hodiny,ale niekolko dni v kuse / s prestavkami/ ☺
K comu deti od malicka vedies,k tomu budu smerovat. Ked decko permanentne pozera od mala televizor, jasne ze si nevyberie knihu ci pexeso. O tom je vychova a rodicovstvo,smerovat nase deti tam,kde si myslime ze je to spravne kym na to nepridu sami.

nyusika
18. jan 2016

@alicka850
vsimli ste si vobec, ze v tejto teme sa najcastejsie objavuje slovne spojenie ZLATA STREDNA CESTA ???
tak naco je dobre pisat o permanetnom sledovani TV...

sardinka335
18. jan 2016

@alicka850 pozri....mna to vo vysledku ani nezaujima - ako si kto zije. X krat to tu bolo povedane - zlata stredna cesta..len asi ešte 10 strán tu treba o tom popisat...
Lebo ty patríš tiež asi medzi tie nechapave, ktore točia furt dokola o tom ako dieťa ktore od mala pozera televizor si nevyberie pexeso....tak mu teraz ten televizor zakazme a vyhodme ho z balkona.
Si predstav ze ja pozeram aj televizor, sme aj na tablete a aj sa zahrame...nejsom otrok ničoho, ani telky ani tabletu ani zdraveho zivotneho štylu ani deti.....ja proste zijem a vyuzivam vymozenosti doby, ktore mam tak aby mi sluzili.
Ale nebudem tu deti držať pri drevených kockách a tvariť sa ze je to super, alebo hovoriť ze moje deti si vyberu aj tak kreslenie a lego duplo okrem tabletu a pritom v dalšej vete dotyčna povie ze ved nema wifi...tak je jasne čo si to dieťa vyberie ked ine nema, pripadne ako dieťa ,,odhodi tablet,, aby išlo čitať povinne čitanie, netvrdim ze sa nenajdu ale nie take kvantum ako zjavne tu...
Hlavne sa zeny neporovnavajte s komentarmi na koni lebo verim tomu ze virtualne sa ludia vzdy vykreslia lepšie ako v skutočnosti su.

sirinka
18. jan 2016

@sardinka335 preco si myslis, ze by to bolo vylucene? Ludia si vedia vselijako zorganizovat svoj cas. Navyse rodic je ten, kto by mal svoje deti nejakym sposobom usmernovat a pomoct im najst vhodny sposob travenia volneho casu, ktory si osvoja. aj moje citajuce deti sa vecer tesia na svoje knihy 😉 ale neprislo to same od seba. Citali sme im najprv my, potom bolo dolezite najst vhodne knihy a ist aj vlastnym prikladom.

sirinka
18. jan 2016

@nyusika ja som napriklad vyrastla v rodine, kde tv bol zapnuty takmer permanentne... A ver, ze aj dnes najdes kopec takych rodin. Aj ja som tv takto dlho pouzivala, aby nebolo v dome ticho, ako kulisu... Ale uz sa mysel zaobera tym, cov telke bezi, aj ked nas to apriori nezaujima. A deti su este vnimavejsie a tazsie triedia rozne informacie...

sardinka335
18. jan 2016

@sirinka ja nepoznám normalneho rodiča, ktorí by sa nevenoval svojim deťom aspon chvilu denne - z radu mojich priatelov, ale zaroven to niesu ziadny extremisti zdraveho zivotného štylu.
Ja nepoznám tvoje deti a prečo by som ti mala veriť ze sa tešia na svoje knihy? To je tvoje tvrdenie...mozno ,,nemaju ine,, tak sa tešia, mozno ich to bavi....tak sa tešia. Je normalne deti usmernovať a ukazovať im ,,to lepšie,, ale izolovat ich od PC sveta vo veku okolo 10 rokov je choré.....nech si myslí kto chce čo chce, a nukat mu drevene kocky a lego Duplo a povazovať to ,,za lepšie,, je vadné sory. Ja nehovorím ze dieťa bude zrovna vylučene - ale určite mu bude a je luto ked vidi spolužiakov ze maju aspon gombikovy mobil a ono nema nič....vobec nič, ziadny, kontatk s mobilom, tabletom a PC.
A ani netvrdím ze z neho vyrastie nejaky analfabet, to si tiež nemyslim. No holt kazdy ma svoj ,,modus vivendi,,

sardinka335
18. jan 2016

@sirinka no a čo? Aj u nas bezala telka nonstop.a zato ze mam taku skusenost tu telku ako teraz nemat je lepšie? ..a si predstav ze ja ju mam vypnutu...a pozeram len ked ma niečo zaujme.
Inak aj bez telky sa iste da ziť...ale prečo by som ju nemala, chodi tam x veci, ktore ma zaujmu a niečo sa dozviem.

nyusika
18. jan 2016

@sirinka nerozumiete, alebo nechcete rozumiet ??
nik netvrdi, ze je lepsie, ked je telka cely cas zapnuta.
zhodli sme sa, ze najlepsia je ta stredna cesta.
tak naco pisat o extremoch ?
jasne, ze to nie je dobre.

porovnavajte extrem "uplny zakaz" so "zlatou strednou cesto"...nie dva extremy - "uplny zakaz" a "vsetko dovolene".
pretoze "uplny zakaz" je presne to iste, ako "telka zapnuta cely den".

sirinka
18. jan 2016

@nyusika pri telke uplny zakaz by som nevidela nejako tragicky, kedze tam naozaj len malokedy najdes plnohodnotny program, pokial mas pristup k internetu, vsetko sa da najst tam, kazda dolezita info, rozpravka, dokument... A ma to jednu obrovsku vyhodu, cloveka pri takomto sledovani neoberaju o cas nekonecne dlho trvajuce reklamy. Aj ked bohuzial aj tam uz na nas maju sposoby, kedy program vybera cielenu reklamu situ kazdemu na mieru....

nyusika
18. jan 2016

@sirinka uplny zakaz neriesi nic...a reklamy sa daju, pri vhodne zvolenom providerovi, pretacat 🙂

alicka850
18. jan 2016

@nyusika ja som reagovala na komentar sardinka 335. Nemusis mi pisat velkymi pismenami o zlatej strednej ceste. To je asi kazdeho vec co je jeho zlata stredna cesta. Toto je diskusia ak si si nevsimla. Mne je srdecne jedno,ako si vychovavas svoje deti,ja som sa vyjadrila myslim celkom slusne k autorkinmu problemu a tiez k poznamke, ze ked sem niekto napise ze so svojimi detmi robi nieco ine ako pozera televizor,je to brane ako vychvalovanie.

sirinka
18. jan 2016

@sardinka335 jasne, ze nukat destarocnemu dietatu drevene kocky a duplo nie je to prave orechove, ale aj v tomto veku sa da najst kopec inych cinnosti skutocne zaujimavych pre tuto vekovu skupinu. vacsina deti ma nejake zaujmy a preferencie a k tomu sa da potom aj napasovat volnocasova aktivita. Ale opat sa budem opakovat, nepride to same od seba v 10 rokoch, ale vychovou a vedenim rodicov, co samozrejme neznamena nasilne pretlacanie vlastnych nesplnenych ambicii a snov.