icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

katrin21
22. jan 2016

@alk05 ja som pisala o inom, ja som pisala o projektoch, co robia deti doma..
to nie je o praci z PC.. to je o tom: mama vytlac a nalepim.-..
pletis hrusky s jablkami..
Ja som za PC gramotnost deti, to ano.. ale toto je ine nieco.

alicka850
22. jan 2016

@alk05 a tie deti co s tym PC od malicka robia? Ucia sa Word,Excel,ci co ked teda sa bavime aki su PC vyspeli?

alk05
22. jan 2016

@alicka850 navyse si napisala ze 2 ani 6 roc. nemaju pristup k pc, tak to chapem ako ze im to nepovolujes, ci co znamena to slovo?

alk05
22. jan 2016

@katrin21 ale citaj, ja pisem ze svokra pracuje vyhradne s detmi v skole nie doma....

alk05
22. jan 2016

@alicka850 neviem co sa ucia, ale moj synovec napr. dvojrocny sa hral hry a pod....neskor sa dostal do stadia ked instaloval rozne programy trebars na tie hry az k programovaniu a dalsim veciam, office ma samozrejme v malicku a teraz schova ktorehokolvek dospelaka....by si sa cudovala co vie v exceli ci accesse....

alicka850
22. jan 2016

@alk05 nie nechodia na PC, ani moja 6r.dcera. Vie ho zapnut a to je vsetko. Naco by tam chodila? Ked bude potrebovat do skoly,naucim ju co treba a co viem ja a ked bude potrebovat viac, nauci sa ked bude mat na to vek. Keby prejavovala nejaky enormny zaujem asi by som nebola proti,ale momentalne sa ma chut hrat,citat si knihy,sem tam si pozriet nejake DVD,takze emam dovod posadit ju k PC.

alk05
22. jan 2016

@alicka850 to je pravda, len vies ako moj je skolkar a vie to....teraz nepretekam ani nic, len proste ja som s technologiou kamoska

alicka850
22. jan 2016

@alk05 ved to je v poriadku,ked nemali jeho rodicia lepsi napad ako v 2r. mu dat hrat hry na PC ☺ Ked ma o to dieta zaujem,nauci sa to aj ked sa tomu nevenuje od 2 r.

alk05
22. jan 2016

@alicka850 ano, dost zalezi od cloveka....niekto na to je, niekto nie....kazdopadne kto nebude vediet na pc, tak ma buducnost v zadku.....podobne ako dnes ten, co nevie jazyky....

alk05
22. jan 2016

@alicka850 samozrejme teda este moze byt lekar, alebo pravnik, kde netreba az tak pc a teda zaraba sa tam dobre....inak hrozi pozicia upratovacky, co je fajn prace, ale s otrasnou mzdou

alicka850
22. jan 2016

@alk05 chalani su mozno ini. Aj ja som s PC kamoska,ale kedze ho mam v robote az az a moj muz tiez,doma to obmedzujeme na minimum. Mozno preto deti nemaju zaujem, kedze doma takmer nie je zapnuty. Ale synator rocny objavil gombik na zapnutie PC a museli sme mu zahradit pristup, lebo by stale zapinal a vypinal ☺ Tak uvidim o rok,dva-mozno znova otvorim tuto diskusiu a ospravedlnim sa zucastnenym za nazory 😆😆😆

alicka850
22. jan 2016

@alk05 my s muzom sme lekari a s PC robime celu prac. dobu 😆 strelila si vedla 😆

alicka850
22. jan 2016

@alk05 suhlasim s tymi jazykmi...aj s pc suhlasim ze treba ☺

maminuska
22. jan 2016

@alk05 a na čo budem čumieť že piatak ovláda PC ?Ako rýchlo zdoláva zákruty v hrách alebo rýchlo strieľa alebo piatak nedajbože ovláda dokonale exel s makrami a tabuľkami , perfektne ovláda učtovné programy alebo programy určené na grafiku pre architektov, vo Worde perfektne píše prstokladom? Čo taký piatak ovláda bez čoho jeho práca v budúcnosti bude nemožná ?

kale13
22. jan 2016

podla mna to nedava zmysel nasilu zakazovat co by dieta by dieta bavilo.. obmedzovat, co na tom PC robi alebo pozera to ano, ale zakazovat zakladne veci, jeho pouzivanie je v dnesnej dobe len na skodu.. my sme mali prvy pocitac, ked som mala 15 a sla na gympel.. hlavne kvoli mne a programovaniu co som sa tam ucila nasi kupili.. a velmi pozitivne to ovplynilo celu rodinu.. obaja moji bratia mali odveci stredne skoly, takmer ziadne uplatnenie z nich.. ale potom sli obaja na vysku spojenu s informatikou..starsi robi PC technika, mladsi od 6 rokov hraval hry, aj strielacky (ale v normalnom zivote vobec nie je agresivny ci mimo, prave opacne).. vzdy som mu hovorila, ze co len hra.. co tak aj naprogramovat take nieco.. teraz je programator.. moj 3r. syn pouziva od 2r. stary smartphone bez simky ako taky maly tablet... okrem rozpravok co pozera ed cestujeme, tam ma aj flashcards.. velmi vela slov sa tak naucil.. daju sa nastavit ako take hadanky musi spravne priradovat, pus plno inych hier a puzzle na rozvoj.. vsetko vhodne k jeho veku..cele si to ovlada, prepina a hlada sam.. nevidim na tom nic zle.. a vie sa zahrat aj s normalnymi hrackami, kopiruje co robia postavicky v rozpravkach, ked sa hra sam

ofinka
22. jan 2016

ja len ze sestra je ucitelka, ucila aj na cirkevnej skole a teraz na statnej. povedala, ze do cirkevnej casto rodicia davali deti, s ktorymi si nevedeli pomoct ucitelia v statnej, takze nejaky vykvet moralny by som tam necakala. a tiez si myslim, ze nech si dieta teda pozrie, to co pozeraju ostatni, ale vsak mu k tomu treba povedat aj nejaky usmernujuci nazor, co sa tam deje a co to vlastne znamena a ked to spravne podas a komunikujes spravne o tej teme, samo usudi, ze zas taka strasna zabava to nie je, stinat niekomu hlavu. treba mu ukazat priklady zo sportu a inych odvetvi, ktore to dieta bavia, ze to je jeho cesta, ze tam ma smerovat a nie mat za vzor toho ci toho spoluziaka, ktory ma vypozerane vsetky prisernosti, co su dostupne.

maminuska
22. jan 2016

Ja za úspešného človeka nepovažujem toho kto ovláda PC alebo 4 jazyky ale toho kto sa vie presadiť v živote .Takže aj absolvent výberového osemročného gymnázia , následne absolvent vysokej školy môže skončiť ako asistent v nevýznamnej štátnej organizácii 🙂. Takých géniov chodí po svete hodne. 🙂.
Takže ak si taká cukrárka založí svoj obchod a rozvíja podnikanie je osobne pre mňa úspešnejšia .

ofinka
22. jan 2016

tak som to myslel, ako to tu niekto nacrtol, ze spytat sa, ktory spoluziak s ti to smeje? a co je on zac? je cisty jednotkar, vynimocny v sporte, vie 10 jazykov, krasne spieva, hra na nastroj, je zrucny, krasne kresli, alebo co je to za genia? vie len stinat hlavy v PC hre a strielat vojacikov? no je tam toho, ved to dokaze hocikto. proste vysvetlit tym detom, ze toto nie je ziadne umenie...

penn
22. jan 2016

@elusive presne tak my sme zas nemali kablovku. A sice to nebola taka tragedia. Ale nie, ze spoluziaci. Ucitelka..rozoberala ostatny diel BH 90210, kedze Brenda klamala rodicom, ze ide na plaz mimo USA (asi do Mexika)..vsetko sa prevalilo, nemala doklady, tam ju stopli.

penn
22. jan 2016

Ak sa tu niekto taky najde. Pocula som o jednej zene, ktora tiez nechce detom pustat telku.

Zaujimalo by ma ale, ako niekto dokazal prezit bez telky na materskej, teda do troch rokov.
Potom uz sa dietatko vie viacej hrat. Ale takych malinkych, co ich vsetko bavi chvilocku iba, samozrejme aj s rodicom. Samozrejme tristvrte roka sa da byt tristbrte dna vonku.

Ale aj tak. Cez to vsetko pustam telku, rozpravku aj dve hodiny denne.

Aj ked viem si predstavit, ze dieta, ktore sa s telkou ozaj nestretlo kazdy den..iba obcas...sa asi vie zabavit same..no moje sa uz samozrejme naucili.

olifcek
22. jan 2016

no neviem, ale toto je extrem :D robis to svojim detom sama...

moja Olivka ma 6 rockov.. telka ju primarne nebavi, my ju ani nemame.. ale pozrieme si sem tam cosi cez net, ci z archivu... no sledovanie obrazu ju itak nikdy nebavilo, cize u nas i dni nejde telka :D no OLivka ako kazde dieta v dnesnej technickej dobe ovlada tablet, dotykovy monitor, ci PC... a to sa ani nahodou nehra denne, ci tyzdenne :D rada si kresli, v skolke ma na kazdy den nejaky kruzok - anglina 2 x do tyzdna, 1x rytmika, 2x tanecna, 1x poniky... cita mi uz dva roky, naucila sa vypytovanim na pismenka a odrazu ich citala a zacala davat do slov... pekne uz pocita, plus minus, jednoduche percenta, vsetko vdaka hram s manzelom... pouziva krasny slovnik, slova, ktore casto ani mne nenapadnu - odborne... krasne kresli, zboznuje chodit vonku, nerozhoduje pocasie, rada sa vzdelava, ma rada skolku, ktoru navstevuje, je mila, nekonfliktna... to vsetko len preto, ze jej nezakazujeme to, co by rada... ked budes zakazovat, tak deti to budu brat ako nieco, co ste im nedovolili a neskor sa toho nebudu vediet nabazit... lebo nech robis, co chces, neochranis ich, pokial sami nebudu chciet...

myslim, ze je neskutocne vela deti takych, ako je moja OLivka... preco? lebo je taka doba... je skoda, branit im v rozvete v nej... to, ze im toto vsetko zakazujes a pridelujes, ich nedonuti citat knizky...

no a nepaci sa mi, ze z deti, ktore tu telku i pozeraju, hoc kazdy den a i niekolko hodin, robis nejakych moznych psychopatov...

moni73
22. jan 2016

@olifcek koľko to objektívnosť😉
Inak súhlas

lulula1990
22. jan 2016

@miladka333 myslím si ze to dosť preháňate. Dieťa sa na počítači vie naučiť veľa užitočných veci,ktoré bude v budúcnosti potrebovať, v práci, v škole, dnes je vsetko o technike a stále to napreduje. Neskôr im to môže chýbať, ze nevedia narábať s počítačom. Čo sa filmov týka nemusia pozerať krvaky...ale občas telka nezaškodí, nie len rozprávka, ale napríklad aj rodinný film. Netuším kde si na to prišla, ze deti ktoré pozerajú telku sú psychopati a majú pokrivenú morálku. Takým veciam sa učia od rodiny a hlavne napodobnuju rodičov. Takze v tomto smere by som sa filmu a počítaču určite nebála.Jasne ze nie je dobre keď dieťa cely den presedi za počítačom, ale presne k tomuto ich ty vedies. Lebo vieš ako sa hovorí: ,,zakázané ovocie chuti najlepšie '' stále nad deťmi stať s ochrannou rukou nemôžeš, raz sa k tomu dostanú, aj k tým zlým filmom a tým ze to mali stále zakazovane, sa toho nebudú vedieť nabažiť.

alicka850
23. jan 2016

@olifcek teda asi mas nadpriemerne inteligentne dieta 😃 V 6.rokoch ovladat percenta ,klobuk dole 😆 Chcem sa spytat,co z toho co si vymenovala oblada vdaka tabletu ci PC. Opakovane tu mamicky pisu o pc gramotnosti deti ak ovladaju PC od mala,ale este ani jedna mi nenapisala co konkretne tie 6 rocne deti na tom PC robia pre svoju PC gramotnost ☺

alicka850
23. jan 2016

@olifcek inak autorka nic take nepise,ze deti ktore telku pozeraju su mozni psychopati. Ani nepise ze telku zakazuje. Pise ze ma rodicovsky zamok,aby deti vo veku 5 a 8 r. nepozerali krvaky a strielacky a ze im dovoli rozpravky. Ty pustas svojej dcere 6 rocnej krvaky a strielacky?

olifcek
23. jan 2016

@alicka850 ale percenta nie, ze velke vypocty, len tvrdy zaklad... 🙂 nechcela som to tu moc rozpisovat, tak to vyznelo nedobre, sorko 🙂

no... Olivka berie za samozrejmost, ze si pusti rozpravku sama, ci si zahra nejaku dievcensku hru, alebo s tatkom... ovlada mysku, touchpad, dotykac, vie pisat - ale to je spojene tym, ze vie citat uz davno, t je mi jasne... chape suvislosti v tych hrach - nehra strielacky, skor take na rozmyslanie a logiku... no napriklad s excelom sme ju iste este neucili... s tym staci, az zacne do skoly.... my ideme vzdy po jej zaujme... 🙂 nie nieco nasilu, nech sme super rodicia a nase dieta neprekonatelne nadpriemerne :D prepac, ak som uplne neodpovedala, ale chystam nas na vikend prec... :D

olifcek
23. jan 2016

@alicka850 nie... ale mat telku na pridel... ved nech im zapne stv1 ci stv2... ked detom citas rozpravku, napriklad o cervenej ciapocke... nie je to krvak? my olivke citame slovenske povesti... z tych rozpravok o cervenej ciapocke sa jej znnivaju divne sny :D

olifcek
23. jan 2016

@alicka850 my si napriklad z archivu pozrieme zoo, ci moja mama vari lepzie ako Tvoja 🙂 spravy nekukame, tie si len s manzeom precitame...

no, nejdem sa viac montovat... letim... pekny vikend vsetkym a prijemnu diskusiu...

moni73
23. jan 2016

@alicka850 tak aj tu ti odpoviem... Vďaka Tabletu/PC lepšia jemná motorika,
A to hlavne? Angličtina!!!
Ale určite je to individuálne, jej kamoš hra tiež a moja mu prekladá... odpoveď teda za konkrétne moje dieťa.

alicka850
23. jan 2016

@moni73 s tou anglictinou ma tom nieco moze byt ☺ Tvoja je uz ale vacsia tusim,nie?