Technické práce na ZŠ okolo roku 1989
Ahojte dievčatá, prosím vás, kto ste chodili na ZŠ v osemdesiatych rokoch a pamätáte si predmet “technické práce” - učili sme sa tam pracovať s “vratidlom”? Aj to tam bolo pomenované? Ide mi o to, že včera som pozerala jedno anglické video (čiže slovenské názvy tam neboli) ako chlapík reštauroval nejakú starú vec a vyrezával závit. A mne sa vtedy vybavilo, ako sme na technických prácach vyrábali skrutku a myslím, že maticu a prišlo mi na rozum slovo “vratidlo”. A keď som na wikipédii našla popis vratidla, mohlo to byť ono, s čím sme pracovali. Ale že by mi po toľkých rokoch vyskočilo z nejakého mozgového šuflíka toto slovo, ktoré som doteraz nepoužívala? Ale nepamätám si, že by som to videla niekde napísané. Takže dievčatá - pamätníčky (alebo ako dcérina triedna hovorí - fosílne typy), učili sme sa na technických prácach používať vratidlo a vyučujúci povedal, že sa to tak volá? 🙂
Pamätám si, že sme mali technické práce, ale nič viac si nepamätám z toho 🙂
Ja si nazov vratidlo nepamatam, tak som guglila a ano, mali sme to na technickych pracach.
Ja si technicke prace pamatam ale v dielni sme neboli ani raz. Len z ucebnice sme opisovali poznamky a kreslili nastroje. A to sme mali normalne peknu velku dielnu, vtedy to bola nova skola.
Tak rezanie závitov si úplne presne pamätám. Ale to pomenovanie vrátilo mi nič nehovorí....
Vratidlo
@mijunik technicke prace mali tusim iba chlapci… dievcata mali kuchynky a sitie. Aspon tak si to pamatam ja. Som rocnik 1970. A este sme mali vsetci pestovatelske prace.
@simsalabim ja som 77ka a mali sme varenie,sitie, zahradku aj technicke , myslim @mijunik ze to co hladas sa vola nebožiec
Tak u nas to bol zavitnik. A technicke sme mali iba rok, rok sme mali kuchynske a pol roka peatovatelske (alias obriadenie zahrad a zametanie lista na skolskych pozemkoch😀)
@eeffka ano, kľúčenku z plexiskla sme aj my robili 😂 a ešte sme zapájali elektrický obvod, viac si nepamätám
@simsalabim ja som 80 a mali sme aj technické, aj pestovateľské, varenie a šitie bolo u nás formou krúžkov po vyučovaní
@simsalabim my sme mali aj pozemky, aj dielne, aj "ženské" práce (už neviem ako sa to volalo) . Nielen, že sme varili aj sme na stroji šili. A na tých ženských prácach sme mali aj 3 chalanov. To bola prča, keď prebalovali bábiku.
@viestta a aky si rocnik? Aj my sme akoze sili na stroji. Ucitelka k bemu pustila jedinu ziacku - taku, co uz sama sila oblecenie. Varili sme vsetky. A prebalovanie si tusim pamatam. No chalani s nami neboli.
@simsalabim 82
@simsalabim vôbec netuším. My sme zas nešili na stroji, len v rukách, vyšívanie, gombíky 😃
@mijunik to niektoré nemáte naozaj, čo iné na robote, len riešiť taketo hlúposti, vratidlo 🙂 ako sa dá vôbec nad takouto vecou zamýšľať,...normálne sa divim samej sebe, že som si to prečítala a ešte aj reagujem...asi naozaj čas opustiť MK
@sissy27
@eeffka moje nervy, klucenka z plexiskla🙈to kto dal do skolskych osnov? Lebo toto sme robili aj my, som rocnik 1974 a skoro som na klucenku aj zabudla, teraz ju mam pred ocami.
My sme si na technickych pracach merali hrubku vlasov, som bola strasne hrda, ze som mala vlas takmer najhrubsi z triedy🤦♀️
@viestta ako tak rozmýšľam a wikipédia pomáha, tak závitové očko, ktoré si zas nepamätám ja, sa namontovalo do toho vratidla a s tým sa vytváral závit na skrutke. Tuším dve otočenia tam, jedno späť. Závitník - sa mi niečo marí. 🙂
@sojorez dík 🙂
@janka54321 nuž vidíš 😁 Tak keď Ti len tak zrazu napadne slovo, je správne a Ty presne nevieš, kde si k nemu prišla… 😄 Baby ma tu zachránili pred prebdenými nocami. ☺️😁
@eeffka nebožiec nie je ten ako keby šrobovák, ale namiesto rúčky má takú slučku alebo otvor v tvare elipsy?
@simsalabim
@sissy27
@0silvia0
Ja som ročník 1975, mali sme v piatej a šiestej triede technické a pestovateľské práce spolu s chalanmi, v siedmej a v ôsmej triede “špecifické práce dievčat” (tzv. špecáky) a k tomu jeden rok technické a druhý rok pestovateľské. Na pestovateľských sme zametali v záhradke, inak si nejakú prax nepamätám, len teóriu, na technických sme robili drevený stojan na perá, stretla som sa tam s moridlom, plus tie závity, plus som si spomenula teraz na “kolovrátok” na vŕtanie dier. Na špecákoch sme v siedmej triede varili, resp. piekli mriežkovaný koláč, z ktorého sme učiteľke nechali len okraje… 😄🤦♀️ A v ôsmej sme šili, mali sme šľapacie stroje, niť sa tam hrozne motala, bolo to o nervy! Šili sme návliečku na vankúš a potom jednoduchú blúzku. Bábiku sme podľa mňa ani neprebaľovali, ale neviem. Možno som vtedy chýbala. 😌😁
Ja som ročník 1989 a pamätám si presne technicke práce v dielni a pestovatelské. Mali sme aj krúžok, kde sme varili. Ale vôbec si nepamätám, čo sme tam robili.
@sissy27 ooo, tak to bol super učiteľ, to bolo určite zaujímavejšie ako teória. A 30kg úroda! Ja som sa naučila, že existuje paštrnák, dovtedy som o ňom nechyrovala a že redkvička je reďkev. Inak si z toho veľa nepamätám hoci učiteľ sa snažil, ale tieto predmety mali byť veľa o praxi a trošku o teórii a ono to u nás na pestovateľských bolo opačne.
@mijunik ano mali sme jeden tyzden technicke a jeden pestovatelske a tak sa to striedalo. Vratidlo si nepamatam, ale vyrabali sme auticko z dreva, moje stalo nakrivo ako invalid, lebo som to s pilkou krivo vyrezala. Vratidlo si nepamatam, ale doteraz si pamatam ako som tento predmet z duse nenavidela. Rocnik 78
Ja by som chcela vedieť, či v dnešnej dobe z týchto predmetov technické práce, pestovateľské práce a "kuchynka" sa niektoré vyučujú na ZŠ?

Áno, závity sme rezali. Ale vrátilo mi vysumelo, ostalo mi len závitové ocko v hlave