icon

Technické práce na ZŠ okolo roku 1989

mijunik
12. jún 2022

Ahojte dievčatá, prosím vás, kto ste chodili na ZŠ v osemdesiatych rokoch a pamätáte si predmet “technické práce” - učili sme sa tam pracovať s “vratidlom”? Aj to tam bolo pomenované? Ide mi o to, že včera som pozerala jedno anglické video (čiže slovenské názvy tam neboli) ako chlapík reštauroval nejakú starú vec a vyrezával závit. A mne sa vtedy vybavilo, ako sme na technických prácach vyrábali skrutku a myslím, že maticu a prišlo mi na rozum slovo “vratidlo”. A keď som na wikipédii našla popis vratidla, mohlo to byť ono, s čím sme pracovali. Ale že by mi po toľkých rokoch vyskočilo z nejakého mozgového šuflíka toto slovo, ktoré som doteraz nepoužívala? Ale nepamätám si, že by som to videla niekde napísané. Takže dievčatá - pamätníčky (alebo ako dcérina triedna hovorí - fosílne typy), učili sme sa na technických prácach používať vratidlo a vyučujúci povedal, že sa to tak volá? 🙂

Strana
z2
simsalabim
13. jún 2022

@ techniju maju, no u najmladsej to stalo za nic (starsi boli na 8r gympli).V podstate nic nerobili. Sem tam daky 3d model. V ucebnici bola spracovana aj cast o financnej gramotnosti a to uplne preskocili. A pritom to je tak potrebne!

guiseppinka
13. jún 2022

Ja som 88 rocnik, u nas to bolo tak, ze polka triedy pestovatelske, druha technicke prace. Na pestovatelskych sme hrabali listy, rylovali - rozumej, ze chalani strasili baby s dazdovkami. Bola tam sama teoria o 1 a 2 klicnolistovych rastlinach a v kombinacii s neprijemnou ucitelkou to bolo za trest. Na technickych sme robili brusitko na ceruzky a este nieco, ale uz neviem co. Potom v 7.rocniku sme mali varenie dievcata, chlapci neviem. A v 8. boli rucne prace baby a chalani uz pocitace. My sme mali volno, lebo ucitelka, co nas to mala ucit, tak suplovala biolu v inej triede...

kittykat22
13. jún 2022

Ano spominam si, ze sme mali technicke a chodili sme aj do dielne. Vyrabali sme nieco z dreva a ja som to doniesla domov. Myslim, ze to bola vtacia budka 🙂 Technicku sme mali v takej malej budove pri skole a za nou bola zahradka. Presne si spominam kde som stala aj aky stol som mala :D Ale okrem vratidla si spominam na vela veci z tej ery. Mali sme aj varenie v druhej casti tej budovy. Co sme si navarili, to sme si aj zjedli 🙂 Potom si spominam napriklad prechadzky po chodbe pocas prestavok - v triede zostaval len ten kto upratoval triedu a zotieral tabulu, chodenie na desiatu do velkej jedalne pocas velkej prestavky (boli buchty a kako), velka vymena knih z cesko/slovenskych na nove slovenske. V 3 rocniku sme boli premierovy rocnik kt. tie knihy dostal 🙂 Spominam si na vesanie novych obrazov sl. republiky po triedach ...

Strana
z2